Студопедия — Тема 4. Статистичні валютно-фінансові показники
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 4. Статистичні валютно-фінансові показники






1. Система показників статистики фінансів

1.1. Система показників статистики державного бюджету

1.2. Система показників грошового обігу

1.3. Система показників кредитів

1.4. Система показників статистики цінних паперів

1.5. Система показників статистики фондових бірж

1.6. Система показників статистики страхування

1.7. Система показників фінансового стану підприємств на макрорівні

1.8. Система макроекономічннх показників банківської статистики

2. Джерела статистичної валютно-фінансової інформації

Фінансова статистика є галуззю економічної статистики. Вона вивчає кількісну сторону масових явищ і процесів у фінансовій сфері (розподіл і кінцеве використання ВВП, утворення первинних і кінцевих доходів домашніх господарств, державних установ і громадських організацій, нагромадження основних фондів і матеріальних обігових коштів), займається реєстрацією, зведенням і групуванням фактів, виражає їх у вигляді статистичних показників, які потім аналізує.

Система статистичних фінансових показників включає показники всіх галузей фінансової системи: державного бюджету, страхування, кредиту, грошового обігу, платіжного балансу, ощадної справи, банківської сфери, валютної системи. До системи показників включаються також показники кінцевих результатів фінансової діяльності галузей економіки. Отже, статистичний показник характеризує розмір, склад, динаміку та взаємозв’язок суспільних явищ.

Кожна галузь фінансової системи має свою систему показників, яка відображає властиву саме їй специфіку.

Статистика державного бюджету включає показники розміру, складу й динаміки доходів і видатків державного бюджету, а також контингенту і мережі бюджетних установ.

Система показників статистики кінцевих результатів функціонування галузей економіки, які є основними джерелами доходів державного бюджету, містить характеристику розміру, складу й динаміки балансового прибутку, його розподілу, рівня рентабельності підприємств, оборотності обігових коштів, розміру звільнених обігових коштів, сталості фінансового стану.

Страхування характеризується показниками страхового поля, кількості й змісту договорів страхування, чисельності страхових випадків, ступеня пошкодження страхового об’єкта, фінансової сталості, збитковості страхових сум, розміру та складу тарифних ставок, страхових платежів, частоти, важкості й небезпеки тимчасової непрацездатності, рівня травматизму, середнього розміру пенсій, допомог тощо.

Статистика кредиту використовує показники залишків заборгованості за позичками, складу позичок, розміру простроченої заборгованості, обіговості кредитів та їх динаміки за кількістю оборотів і тривалістю заборгованості, ефективності довгострокового кредиту, ліквідності кредитних установ.

Статистика грошового обігу вивчає показники розміру та складу грошового обігу, складу платіжного обороту, обіговості коштів у розрахунках, розміри та склад грошової маси, необхідної для обігу, її обіговість та купюрний склад грошей.

Статистика платіжного балансу розв’язує низку завдань: розробляє систему показників, які характеризують розміри, динаміку, структуру зовнішньої торгівлі, аналізує фактори, що впливають на розвиток основних явищ зовнішньоекономічної діяльності, проводить порівняльний міждержавний аналіз, оцінює, аналізує стан і рух іноземних інвестицій [18].

 

1.1. До основних показників статистики державного бюджету відносять [19]:

- доходи;

- офіційні трансфери;

- видатки;

- чисте кредитування (кредитування мінус погашення);

- профіцит (перевищення доходів над видатками) або дефіцит (перевищення видатків над доходами);

- державний борг.

Для аналітичних розрахунків та аналізу поряд з основними показниками застосовують інші показники, що дозволяє більш повно характеризувати роль бюджету в проведенні економічної та соціальної політики.

Доходи бюджету - це обов’язкові безповоротні платежі, що надходять до бюджету. Розрізняють поточні та капітальні обов’язкові платежі.

Поточні доходи включають податкові та неподаткові доходи, крім безоплатних надходжень, надходжень від продажу землі, нематеріальних активів, державного майна та капітальних трансферів.

Податкові доходи - це сукупність обов’язкових безоплатних, безповоротних платежів у бюджет, які стягуються державними закладами і надходять у визначених законом розмірах у встановлені терміни. Податкові доходи включають різні види податків.

Неподаткові доходи - це відшкодовуванні безповоротні надходження до державного бюджету (наприклад, доходи держави від власності та підприємницької діяльності, збори, надходження від продажу товарів, послуг, за винятком доходів від продажу основного капіталу) та деякі безоплатні надходження (наприклад, від адміністративних штрафів за несплату податків, добровільні надходження з недержавних джерел).

Капітальні доходи - це доходи від продажу капітальних активів (державні запаси та резерви, основні фонди) і трансферні з недержавних джерел (надходження безповоротних, необов'язкових платежів цільового призначення, на купівлю устаткування, будівництво для бюджетних організацій).

Офіційні трансфери в державному бюджеті включають в себе безоплатні, безповоротні необов'язкові платежі, отримані від інших закладів державного управління (вітчизняних та з-за кордону) або міжнародних організацій.

Видатки - це державні витрати, що утворюються на безповоротній основі (не пов'язані з виникненням та погашенням фінансових вимог) і спрямовані на поточні та капітальні цілі. Видатки - безповоротні платежі, незалежно від того чи відшкодовуються вони і для якої мети використовуються. Розрізняють поточні та капітальні видатки.

Поточні видатки - це відшкодовані витрати, які не пов'язані з придбанням основного капіталу, товарів і послуг для виробництва основного капіталу, а також безоплатні виплати, що не включають придбання капітальних активів, відшкодування збитків за пошкодження основного капіталу або збільшення фінансових активів одержувачів. У складі поточних витрат виокремлюють видатки на товари і послуги, виплату відсотків з державного боргу, субсидії та інші поточні трансфери та видатки.

Капітальні видатки - це видатки на придбання основного капіталу, державних резервів, землі, нематеріальних активів, капітальні трансфери та інші капітальні видатки.

Видатки державного бюджету деталізуються за конкретними об’єктами
фінансування в межах статей і параграфів.

Кредитування мінус погашення (чисте кредитування) включає операції закладів державного управління з фінансовими вимогами до інших секторів, які здійснюються з метою проведення державної політики. До даної категорії відносять надання та придбання акцій за вирахуванням сум повернутих кредитів, виторгу від продажу акцій або повернення власного капіталу.

В статистиці державних фінансів чисте кредитування об'єднується з видатками та розглядається як чинник, що впливає на бюджетний дефіцит. Якщо кредитування здійснюється між різними структурами або рівнями державного управління, тоді дві сторони однієї операції відображають асиметрично: орган-кредитор показує кредитування, обсяг якого визначає дефіцит; орган-позичальник показує запозичення з метою фінансування дефіциту.

Дефіцит (профіцит) бюджету розраховують як різницю між сумарними доходами і сумарними видатками. Дефіцит бюджету являє собою суму чистих запозичених державою коштів плюс чисте скорочення державних касових залишків, вкладень та ліквідних цінних паперів:

Дефіцит = (Запозичення - Погашення боргу) + Зменшення залишків ліквідних фінансових коштів.

Абсолютну величину дефіциту бюджету можна співставити з величиною ВВП за період. Величина, знайдена у відсотках називається відносною величиною дефіциту державного бюджету. Цей показник часто використовують в статистичних порівняннях.

Профіцит державного бюджету обчислюється як сума доходів та отриманих офіційних трансферів за вирахуванням суми видатків та «кредитування мінус погашення».

Державний борг - це неоплачена сума офіційно визнаних прямих зобов'язань закладів державного управління перед іншими секторами економіки та рештою світу, яка утворилася в результаті їх операцій в минулому і повинна погаситись через операції цих закладів у майбутньому або переоформитись у безстроковий борг. До державного боргу не включають внутрішньоструктурні та міжструктурні борги під секторів державного управління, для яких укладається статистика: зобов'язання органів грошово-кредитного регулювання, пов'язані з емісією готівкових коштів та інші зобов'язання цих органів; борги, що не обслуговують, виплата по яких припинена на невизначений строк за домовленістю між кредитором та боржником або в односторонньому порядку: будь-яка поточна заборгованість за неоплаченими зобов'язаннями.

Слід відзначити, що у міжнародних стандартах зі статистики та обліку
застосовуються дві класифікації податкових платежів: класифікація статистики
державних фінансів (СДФ) і класифікація системи національних рахунків
(СНР).

СДФ розроблена Міжнародним валютним фондом і використовується для
задоволення потреб державних фінансів, аналізу та розробки державної
фінансової політики. У СДФ податки групуються за однією ознакою - „тип
податку". Ця ознака визначається видом діяльності або податковою базою, для
якої використовують суму доходу, суму виторгу, вартість майна, суму
виплаченої заробітної плати, величину імпорту. В результаті утворюються
наступні групи податків: 1) прибуткові податки: 2) внески до фонду соціального забезпечення; 3) податки на заробітну плату і робочу силу; 4) періодичні податки на вартість; 5) податки на товари і послуги; 6) податки на операції в міжнародній торгівлі; 7) інші податки.

Класифікація податків у СНР виходить з потреб економіки в цілому. В
основу класифікації покладені наступні ознаки: а) тип податку, як він
визначений в СДФ; б) тип інституційної одиниці, що сплачує податок (домашнє
господарство, державне підприємство, комерційна організація); в) обставини, за
яких сплачується податок (продукція вироблена, імпортована, підготовлена на
експорт). Згідно сукупності ознак утворюються групи податків:

1) виробничі податки (обов'язкові платежі, якими обкладаються товари і
послуги у зв'язку з виробництвом);

2) прибуткові податки (податки за володіння фактором виробництва -робочою силою, власністю, землею);

3) податки на капітал, нерегулярні збори з вартості майна, активів.

В діючому міжнародному стандарті із статистики державних фінансів
рекомендовано проводити облік операцій державного бюджету на касовій
основі, тобто на основі реєстрації фактичних грошових потоків. В той же час в
Системі національних рахунків операції проводяться на основі нарахованих
сум, тобто на момент виникнення дебіторської і кредиторської заборгованості.

В світовій практиці використосується бюджетна класифікація розроблена МВФ [20], показники якої побудовані за принципом GFSM 2001 (Government Finance Statistics Manual 2001) [21]. Вона побудована за принципом кодування всіх показників (Рис. 4.1):

Ця система класифікацій державних фінансів включає наступні розділи:

Рис. 4.1. Класифікація кодової системи Державної фінансової статистики (GFS). Джерело: [21].

A. Класифікація доходів і отриманих офіційних трансферів (таблиця 4.1.)

Таблиця 4.1.

Класифікація державних доходів

1. Доходи
Податки 111 Податки на доходи, прибуток і приріст капіталу 1111 Оплачується фізичними особами
1112 Оплачується корпораціями та іншими підприємствами
1113 Розподілювані
112 Податки на фонд заробітної плати і робочу силу
113 Податки на майно 1131 Періодичні податки на нерухоме майно
1132 Періодичні податки на чисту вартість майна
1133 Податки на успадковане майно, спадщину та дарування
1134 Податки на фінансові та операцій з капіталом
1135 Інші неперіодичні податки на власність
1136 Інші періодичні податки на власність
114 Податки на товари та послуги 1141 Загальні податки на товари та послуги 11411 Податок на додану вартість
11412 Податки з продажів
11413 Податки з обороту та інші загальні податки на товари та послуги
1142 Акцизи
1143 Прибуток фіскальних монополій
1144 Податки на специфічні послуги
1145 Податки на використання товарів та на дозвіл на використання товарів чи виконання робіт 11451 Податки на транспортні засоби
11452 Інші податки на використання товарів та на дозвіл на використання товарів або виконання робіт
1146 Інші податки на товари та послуги
115 Податки на міжнародну торгівлю та операції 1151 Митні та інші імпортні мита
1152 Податки на експорт
1153 Прибуток експортних чи імпортних монополій
1154 Курсовий прибуток
1155 Податки з обміну валют
1156 Інші податки на міжнародну торгівлю та угоди
116 Інші податки 1161 Сплачуються тільки комерційними підприємствами
1162 Сплачуються іншими суб’єктами
12 Соціальні відрахування 121 Відрахування на соціальне страхування 1211 Внески працівників
1212 Внески роботодавців
1213 Внески самозайнятих або незайнятих осіб
1214 Розподілювані вклади
122 Інші соціальні внески 1221 Внески працівників
1222 Внески роботодавців
1223 Умовно обчислені внески
13 Гранти   131 Іноземних держав 1311 Поточні
1312 Капітальні
132 Міжнародних організацій 1321 Поточні
1322 Капітальні
133 Інших субєктів державного управління 1331 Поточні
1332 Капітальні
Інші доходи 141 Доходи від власності   1411 Відсотки
1412 Дивіденди
1413 Відрахування із доходів квазікорпорацій
1414 Доходи від власності надані по страховому полісу застрахованій особі
1415 Оренда
142 Виручка від продажу товарів і послуг 1421 Продажі, здійснювані ринковими закладами
1422 Адміністративні збори
1423 Непередбачені продажі неринковими закладами
1424 Умовно обчислений продаж товарів і послуг
143 Штрафи, пеня та неустойка
144 Добровільні трансферти, крім грантів 1441 Поточні
1442 Капітальні
145 Інші та неідентифіковані доходи

Джерело: [20] в авторській редакції.

Б. Класифікація економічних витрат (таблиця 4.2.)

Таблиця 4.2.

Класифікація державних економічних витрат

2. Витрати
21 Оплата праці працівників 211 Заробітна плата 2111 Заробітна плата в грошовій формі
2112 Заробітна плата в натуральному вираженні
212 Соціальні відрахування   2121 Актуальні соціальні внески
2122 Умовно обчислені відрахування на соціальне страхування
22 Використання товарів і послуг
23 Споживання основного капіталу
24 Відсотки   241 Нерезидентам
242 Резидентам окрім державного управління
243 Іншим одиницям державного управління
25 Субсидії 251 Державним корпораціям 2511 Нефінансовим державним корпораціям
2512 Фінансовим державним корпораціям
252 Приватним підприємствам 2521 Нефінансовим приватним підприємствам
2522 Фінансовим приватним підприємствам
26 Гранти 261 Іноземним урядам 2611 Поточні
2612 Капітальні
262 Міжнародним організаціям 2621 Поточні
2622 Капітальні
263 Іншим одиницям сектору держуправління 2631 Поточні
2632 Капітальні
27 Соціальна допомога   271 Допомога по соціальному забезпеченню 2711 Допомога по соціальному забезпеченню в грошовій формі
2712 Допомога по соціальному забезпеченню в натуральній формі
272 Посібники з соціальної допомоги 2721 Посібники з соціальної допомоги в грошовій формі
2722 Посібники з соціальної допомоги в натуральній формі
273 Соціальна допомога роботодавцям 2731 Соціальна допомога роботодавцям готівкою
2732 Соціальна допомога роботодавцям в натуральній формі
28 Інші витрати   281 Витрати, пов'язані з власністю, крім відсотків 2811 Дивіденди (тільки державним корпораціям)
2812 Відрахування із доходів квазікорпорацій (тільки держкорпорацій)
2813 Витрати від власності надані по страховому полісу застрахованої особи
2814 Оренда  
282 Різні інші витрати 2821 Поточні
2822 Капітальні

Джерело: [21] в авторській редакції.

В. Класифікація витрат за функціями уряду (таблиця 4.3.)

Таблиця 4.3.

Класифікація витрат за функціями уряду

7. Загальні витрати
  701 Загальні державні послуги 7011 Виконавчі та законодавчі органи, фінансові і податкові органи, органи зовнішніх зв'язків
7012 Іноземна економічна допомога
7013 Загальні послуги
7014 Фундаментальні дослідження
7015 Загальні державні послуги НДДКР
7016 Загальні державні послуги в інших місцях некласифіковані
7017 Угоди державного боргу
7018 Трансферти загального характеру між різними рівнями влади
702 Витрати на оборону 7021 Військова оборона
7022 Громадянська оборона
7023 Іноземна військова допомога
7024 НДДКР оборони
7025 Витрати на оборону в інших місцях некласифіковані
703 Громадський порядок і безпека   7031 Поліцейські служби
7032 Пожежна охорона
7033 Суди
7034 Тюрми
7035 НДДКР громадського порядку і безпеки
7036 Громадський порядок і безпека в інших місцях некласифіковані
704 Витрати на економічні зв’язки   7041 Загальні економічні, комерційні, і трудові зв’язки
7042 Сільське господарство, лісове господарство, рибальство і полювання
7043 Паливо і енергетика
7044 Видобуток, виробництво та будівництво
7045 Транспорт
7046 Зв'язок
7047 Інші галузі
7048 НДДКР економічних зв’язків
7049 Економічні зв’язки в інших місцях некласифіковані
705 Витрати на захист навколишнього середовища 7051 Менеджмент відходів
7052 Менеджмент відходів води
7053 Боротьба із забрудненням
7054 Захист біорізноманіття та ландшафтів
7055 НДДКР захисту навколишнього середовища
7056 Охорона навколишнього середовища в інших місцях некласифікована
706 Витрати на житлові та комунальні послуги   7061 Житлове будівництво
7062 Розвиток суспільства
7063 Водопостачання
7064 Вуличне освітлення
7065 НДДКР житлового та комунального господарства
7066 Житлове та комунальне господарство в інших місцях некласифіковані
707 Витрати в орону здоров'я   7071 Вироби медичного призначення, прилади та обладнання
7072 Амбулаторні послуги
7073 Послуги лікарень
7074 Охорона здоров'я
7075 НДДКР охорони здоров'я
7076 Охорона здоров'я в інших місцях некласифікована
708 Витрати на відпочинок, культуру і релігію 7081 Відпочинок і заняття спортом
7082 Послуги в галузі культури
7083 Радіомовлення і видавничі послуги
7084 Релігійні та інші громадські послуги
7085 НДДКР відпочинку, культури і релігії
7086 Відпочинок, культура і релігія в інших місцях некласифіковані
709 Витрати на освіту 7091 Дошкільна та початкова освіта
7092 Середня освіта
7093 Додаткова невища освіта
7094 Вища освіта
7095 Освіта не визначена рівнями
7096 Допоміжні послуги в системі освіти
7097 НДДКР освітньої галузі
7098 Освіта в інших місцях некласифікована
710 Витрати на соціальний захист   7101 Хвороба та інвалідність
7102 Старість
7103 Виживші
7104 Сім'я і діти
7105 Безробіття
7106 Домогосподарі
7107 Соціальні винятки в інших місцях некласифіковані
7108 НДДКР соціального захист
7109 Соціальний захист в інших місцях некласифікований

Джерело: [21] в авторській редакції.

Г. Класифікація запасів та транзакцій державних активів та пасивів (таблиця 4.4.)

Таблиця 4.4.

Класифікація запасів/транзакцій державних активів та пасивів

3. Чиста вартість та зміна транзакцій державних активі та пасивів / 6. Чиста вартість та зміна запасів державних активі та пасивів
31/ 61 Нефінансові активи   311/611 Основні засоби   3111/6111 Будинки і споруди 31111/61111 Житло
31112/61112 Нежитлові будівлі
31113/61113 Інші структури
3112/6112 Машини та обладнання 31121/61121 Транспортне обладнання
31122/61122 Інші машини та обладнання
3113/6113 Інші необоротні активи 31131/61131 Матеріальні активи
31132/61132 Нематеріальні активи
312/612 Товарно-матеріальні запаси   3121/6121 Стратегічні запаси
3122/6122 Інші запаси   31221/61221 Сировина та матеріали
31222/61222 Незавершене виробництво
31223/61223 Готова продукція
31224/61224 Товари для перепродажу
313/613 Цінності
314/614 Невироблені активи   3141/6141 Земля
3142/6142 Ресурси надр
3143/6143 Інші природні активи
3144/6144 Нематеріальні невироблені активи
32/62 Фінан сові активи   321/621 Внутрішні 3212/6212 Валюта та депозити
3213/6213 Цінні папери крім акцій
3214/6214 Кредити
3215/6215 Акції та інши капітал
3216/6216 Страхові технічні резерви
3217/6217 Похідні фінансові інструменти
3218/6218 Інша дебіторська заборгованість
322/622 Іноземні   3222/6222 Валюта та депозити
3223/6223 Цінні папери крім акцій
3224/6224 Кредити
3225/6225 Акції та інший капітал
3226/6226 Страхові технічні резерви
3227/6227 Похідні фінансові інструменти
3228/6228 Інша дебіторська заборгованість
323/623 Монетарне золото і СДР
33/63 Зобов'язання 331/631 Внутрішні 3312/6312 Валюта та депозити
3313/6313 Цінні папери крім акцій
3314/6314 Кредити
3315/6315 Акції та інший капітал (тільки державних корпорацій)
3316/6316 Страхові технічні резерви
3317/6317 Похідні фінансові інструменти
3318/6318 Інша кредиторська заборгованість
332/632 Іноземні 3322/6322 Валюта та депозити
3323/6323 Цінні папери крім акцій
3324/6324 Кредити
3325/6325 Акції та інші капіталу (тільки державних корпорацій)
3326/6326 Страхові технічні резерви
3327/6327 Похідні фінансові інструменти
3328/6328 Інша кредиторська заборгованість
Для довідки
3M1 Власний капітал 3M11 Оплата праці працівників
3M12 Використання товарів і послуг
3M13 Споживання основного капіталу
3M14 Різниця інших податків на виробництво та інших субсидій на виробництво
6M1 Чиста вартість фінансових активів
6М2 Заборгованість (за ринковою вартістю)
6M3 Заборгованість (за номінальною вартістю)
6M4 Заборгованість
6M5 Зобов'язання за посібниками по соціальному забезпеченню
6M6 Умовні зобов'язання
6M7 Міжнародні резерви та іноземна валютна ліквідність
6M8 Некапіталізована бойова зброя і системи доставки зброї
         

Джерело: [21] в авторській редакції.

Д. Класифікація державних транзакцій за секторами та фінансовими інструментами (таблиця 4.5.)

Таблиця 4.5.

Класифікація державних транзакцій за секторами та фінансовими інструментами

8. Зміна чистої фінансової вартості після транзакції
82 Фінансові активи   821 Внутрішні   8211 Сектор державного управління
8212 Центральний банк
8213 Інші депозитні корпорації
8214 Фінансові корпорації, не класифіковані в інших рубриках
8215 Нефінансові корпорації
8216 Домашні господарства та некомерційні організації, що обслуговують домогосподарства
822 Іноземні 8221 Сектор державного управління
  8227 Міжнародні організації
8228 Фінансові організації крім міжнародних корпорацій
  8229 Інші нерезиденти
823 Монетарне золото і СДР
83 Зобов'язання   831 Внутрішні   8311 Сектор державного управління
8312 Центральний банк
8313 Інші депозитні корпорації
8314 Фінансові корпорації, не класифіковані в інших рубриках
8315 Нефінансові корпорації
8316 Домашні господарства та некомерційні організації, що обслуговують домогосподарства
832 Іноземні   8321 Сектор державного управління
8327 Міжнародні організації8328 Фінансові організації крім міжнародних корпорацій
8329 Інші нерезиденти

Джерело: [21] в авторській редакції.

Е. Класифікація інших державних фінансових потоків: зміна чистої вартості активів у результаті інших економічних потоків (таблиця 4.6.)

Таблиця 4.6.

Класифікація інших державних фінансових потоків: доходи власника/інші зміни в кількості активів

4. Чиста вартість та зміна доходів власника державних активі та пасивів / 5. Чиста вартість та зміна кількості державних активі та пасивів
41/51 Нефінансові активи 411/511 Основні засоби 4111/5111 Будинки і споруди 41111/51111 Житло
4111/51112 Нежитлові будівлі
41113/51113 Інші структури
4112/5112 Машини та обладнання 41121/51121 Транспортне обладнання
41122/51122 Інші машини та обладнання
4113/5113 Інші необоротні активи 41131/51131 Матеріальні активи
41132/51132 Нематеріальні активи
412/512 Товарно-матеріальні запаси 4121/5121 Стратегічні запаси
4122/5122 Інші запаси 41221/51221 Сировина і матеріали
41222/51222 Незавершене виробництво
41223/51223 Готова продукція
41224/51224 Товари для перепродажу
413/513 Цінності
414/514 Невироблені активи 4141/5141 Земля
4142/5142 Ресурси надр
4143/5143 Інші природні активи
4144/5144 Нематеріальні невироблені активи
42/52 Фінансові активи 421/521 Внутрішні 4212/5212 Валюта та депозити
4213/5213 Цінні папери окрім акцій
4214/5214 Кредити
4215/5215 Акції та інші форми капіталу
4216/5216 Страхові технічні резерви
4217/5217 Похідні фінансові інструменти
4218/5218 Інша дебіторська заборгованість
422/522 Іноземні 4222/5222 Валюта та депозити
4223/5223 Цінні папери окрім акцій
4224/5224 Кредити
4225/5225 Акції та інші форми капіталу
4226/5226 Страхові технічні резерви
4227/5227 Похідні фінансові інструменти
4228/5228 Інша дебіторська заборгованість
423/523 Монетарне золото і СДР
43/53 Зобов'язання 431/531 Внутрішні 4312/5312 Валюта та депозити
4313/5313 Цінні папери окрім акцій
4314/5314 Кредити
4315/5315 Акції та інші форми капіталу (тільки державні корпорації)
4316/5316 Страхові технічні резерви
4317/5317 Похідні фінансові інструменти
4318/5318 Інша кредиторська заборгованість
432/532 Іноземні   4322/5322 Валюта та депозити
4323/5323 Цінні папери окрім акцій
4324/5324 Кредити
4325/5325 Акції та інші форми капіталу (тільки державні корпорації)
4326/5326 Страхові технічні резерви
4327/5327 Похідні фінансові інструменти
4328/5328 Інша кредиторська заборгованість

Джерело: [21] в авторській редакції.

Відповідно до національних стандартів класифікації фінансових показників виділяють [19]:

А. Класифікація доходів і отриманих офіційних трансферів

Б. Класифікація кредитування за вирахуванням погашення

B. Класифікація операцій фінансування бюджетного дефіциту

Г. Класифікація державного боргу.

Розглянемо більш детально ці класифікації.

Класифікація доходів і отриманих офіційних трансферів включає наступні статті:

1. Загальні доходи і отримані офіційні трансфери (п.2+ п.7)

2. Загальні доходи (п.3+ п.б)

3. Поточні доходи (п.4+ п.5)

4. Податкові надходження:

4.1. Податки на доходи, податки на прибуток, податки на збільшення
ринкової вартості.

4.2. Відрахування на соціальне страхування

4.3. Податки на фонд заробітної плати і робочу силу.

4.4. Податки на власність.

4.5. Внутрішні податки на товзрн та послуги

4.6. Податки на міжнародну торгівлю та зовнішні операції

4.7. Інші податки.

5. Неподаткові надходження:

6. Доходи від операцій з капіталом:

7. Отримані офіційні трансфери.

Класифікація видатків і кредитування за вирахуванням погашення проводиться за двома основними ознаками:

• призначення або функція, з виконанням якої пов'язані видатки
(функціональна класифікація):

• економічна характеристика операцій, шо обумовлюють ці видатки
(економічна класифікація).

Функціональна класифікація видатків та кредитування за вирахуванням
погашення має наступний вигляд:

1. державні послуги загального характеру;

2. оборона;

3. громадський порядок та безпека;

4. світа;

5. охорона здоров'я;

6. соціальне страхування та соціальне забезпечення;

7. житлово-комунальне господарство;

8. організація відпочинку і діяльність в сферах культури та релігії;

9. паливно-енергетичннй комплекс;

10. сільське господарство, лісове господарство, рибальство та полювання.

11. добувна промисловість та корисні копалини (за виключенням палива);

12. обробна промисловість;

13. будівництво;

14. транспорт і зв'язок;

15. інші послуги, пов’язані з економічною діяльністю;

16. видатки не віднесені до основних груп.

У функціональній класифікації видатків бюджету можна виділити чотири
категорії:

- державні послуги загального призначення;

- суспільні та соціальні послуги;

- державні послуги, пов'язані з економічною діяльністю;

- інші функції.

Класифікація видатків та кредитування за вирахуванням погашення у відповідності з економічними характеристиками цих двох категорій (економічна класифікація) визначає ті види операцій, які використовуються закладами державного управління для виконання ними своїх функцій, а також вплив цих операцій на ринок товарів і послуг, фінансовий ринок, на розподіл доходів в інших частинах економіки.

Принципова схема класифікації:

1. Сукупні видатки і кредитування за вирахуванням погашення (п.2 + п.5)

2. Сукупні видатки (п.З + п.4)

3. Поточні видатки

3.1. Видатки на товари і послуги

3.2. Виплати відсотків

3.3. Субсидії та інші трансферні платежі

4. Капітальні видатки

4.1. Придбання основного капіталу

4.2. Придбання товарів для створення запасів

4.3. Придбання землі і нематеріальних активів

4.4. Капітальні трансфери

5. Кредитування мінус погашення

5.1. Внутрішнє кредитування

5.2. Зовнішнє кредитування

Міжнародним валютним фондом рекомендуються дві класифікації
операцій фінансування бюджетного дефіциту: за типом кредитора та за типом
боргового зобов'язання.

Кредитори або власники боргових зобов'язань класифікуються за однорідністю економічної поведінки, шо дозволяє отримувати інформацію про імовірний вплив на економіку. Схема класифікації операцій фінансування бюджетного дефіциту за типом кредитора має наступний вигляд:

1. Загальне фінансування (п.2+ п.З)

2. Внутрішнє фінансування

2.1. Від інших частин сектору державного управління

2.2. Від органів грошово-кредитного регулювання

2.3. Від депозитних банків

2.4. Інше внутрішнє фінансування

2.5. Коригування

3. Зовнішнє фінансування

3.1. Від міжнародних організацій економічного розвитку

3.2. Від закордонних закладів управління

3.3. Інше зовнішнє запозичення

3.4. Зміни в обсягах готівкових грошових засобів, депозитів та цінних
паперів, призначених для управління ліквідністю.

Класифікація операцій фінансування побудована таким чином, щоб показати джерела надходжень фінансових засобів, необхідних для покриття дефіциту сектору державного управління, а також використання коштів, утворених в результаті перевищення доходів над видатками.

Класифікація операцій фінансування бюджетного дефіциту за типом боргового зобов’язання дозволяє отримувати інформацію про способи фінансування дефіциту або розподілу фінансових ресурсів, що утворюються в результаті перевищення доходів над видатками.

Загальна схема такої класифікації має наступні статті:

1. Загальне фінансування (п.2 + п.З)

2. Внутрішнє фінансування

2.1. Довгострокові облігації

2.2. Короткострокові облігації та векселі

2.3. Довгострокові позики, не віднесені до інших категорій

2.4. Короткострокові позики і аванси, не віднесені до інших категорій

2.5. Інші зобов'язання

2.6. Зміни в обсягах готівкових грошових коштів, депозитів та цінних паперів, призначених для управління ліквідністю

3. Зовнішнє фінансування

3.1. Довгострокові облігації

3.2. Короткострокові облігації та векселі

3.3. Довгострокові позики, не віднесені до інших категорій

3.4. Короткострокові позики і аванси, не віднесені до інших категорій

3.5. Інші зобов'язання

3.6. Зміни в обсягах готівкових грошових коштів, депозитів та ціннихпаперів, призначених для управління ліквідністю.

В розглянутій класифікації розрізняють запозичення у формі позик, шо не призначені для обігу, і запозичення у формі пінних паперів. Проводиться розмежування між короткостроковим запозиченням і довгостроковим запозиченням (до року і більше року), передбачена окрема категорія для інших зобов'язань.

Сучасна бюджетна класифікація України введена в 1998 р.. побудована з використанням досвіду побудови аналогічних класифікацій іншими країнами, в якій враховані рекомендації міжнародних фінансових організацій і прийнята до уваги національна специфіка. Загальні принципи побудови бюджетної класифікації України встановлені і закріплені законодавством. Характерними рисами нової класифікації є більш широке число показників, що використовуються у процесі побудови і виконання бюджету, а також зміна загальної структури бюджетної класифікації. Бюджетна класифікація єдина для всіх суб’єктів бюджетного процесу в Україні, вона встановлює порядок групування статей дох







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 753. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия