Студопедия — Витоки і етапи розвитку української державності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Витоки і етапи розвитку української державності






Утворення Київської Русі мало велике значення для історії. Воно визначило дальший розвиток українського народу і супроводжувалось формуванням феодального права. Найдавнішою його формою були звичаї, що склалися у процесі спілкування людей, увійшли у звичку, побут і свідомість певної групи чи всього населення. Звичай став основним засобом регулювання поведінки людей у первіснообщинному суспільстві. З виникненням держави панівні класи пристосували деякі звичаї до своїх інтересів, санкціонували та забезпечували їх виконання примусовою силою держави. Так виникло звичаєве право, що стало важливою формою права у рабовласницьких державах.

Вже з Х ст. з’являється князівське законодавство. Ще за часів Олега у договорі з греками (911 рік) є згадка про приписи «руського закону», особливе значення мають статути князів Володимира Великого та Ярослава Мудрого, які внесли важливі нововведення у фінансове, сімейне та кримінальне право. Найголовнішою пам’яткою Київської Русі є «Руська Правда». (Термін «Правда» означає тут закон). Крім звичайного права, у «Руській Правді» зібрані й «княжні устави». «Руська Правда» - найвідоміша збірка давньоруського права, яка мала величезне значення для подальшого розвитку права в Україні, Росії, Білорусії, Литві. Литовські статути були правовими актами литовського походження, що виникли як правові акти багатонаціональної держави України. Ще одним важливим джерелом права на українських землях було Магдебурзьке право – феодальне міське право, за яким міста звільнялись від централізованого управління і суду феодалів і створювали органи самоуправління.

Березневі статті Богдана Хмельницького – один з найважливіших документів в історії України, що юридично оформив автономне політичне і правове становище України у складі Російської держави. Документ («березівські статті» Б.Хмельницького царю московському Олексію Михайловичу і його жалувані грамоти Б.Хмельницькому й Війську Запорізькому 27 березня 1654 р) забезпечував Війську Запорізькому такі права:

1) самостійність у діяльності адміністрації та судочинстві, стосунках з іноземними державами;

2) збирання податків для українського скарбу;

3) утримання 60-тисячного війська.

«Пакти і конституції законів та вольностей Війська запорізького» ввійшли в історію України під назвою Конституція Пилипа Орлика, якого у 1710 році було обрано гетьманом України. Основним її пунктом є проголошення незалежності України.

Конституція Пилипа Орлика діяла на Правобережній Україні до 1714р. Текст був складений латинською та руськими мовами. «Пакти і конституції законів та вольностей Війська Запорізького» написані під значним впливом ідей західноєвропейського парламентаризму і закладали головні принципи республіканської форми правління.

Важливу роль у розвитку української суспільно-політичної думки відіграло Кирило-Мефодіївське товариство (1846-1847р.р).

Практична діяльність Кирило-Мефодіївського товариства:

1) розповсюджували революційні твори Т.Г.Шевченко й др. авторів;

2) складали й розповсюджували революційні прокламації («Браття українці», «Браття великороси й поляки»), в яких призивали слов’ян об’єднатися в боротьбі з царизмом;

3) установили контакти з петрашевцями в Росії, польськими, литовськими, чеськими революціонерами;

4) займались просвітою народу (П.Куліш написав перший підручник з історії України «Повість об українськім народі» для дітей старшого шкільного віку, надрукований в 1846 р. в Петербурзі й др.).

Створення Кирило-Мефодіївського товариства зіграло велику роль для України:

1) це було першою спробою української інтелігенції перейти від культурного до політичного етапу боротьби за національний розвиток України;

2) програма Кирило-Мефодіївського товариства об’єктивно направляла Україну по капіталістичному шляху розвитку дякуючи своїй антикріпацькій направленості;

3) Кирило-Мефодіївське товариство проголошувало й зробило спробу перетворити у життя ідею панславізму – об’єднання слов’ян на демократичних принципах;

3) ліквідація Кирило-Мефодіївського товариства поклало початок довгій боротьбі української інтелігенції з російським царизмом.

Українська політико-правова платформа дістала розвиток у працях Михайла Драгоманова в останній чверті ХІХ ст. Під впливом декабристів та представників англійського лібералізму Драгоманов створив концепцію суспільства. Що ґрунтується на ідеї асоціації гармонійно розвинених особистостей. Шлях до цього ідеалу – федералізм з максимальною децентралізацією та самоврядуванням громад і областей. М.Драгоманов організував видання українською мовою пропагандистської та науково-популярної літератури, призначеної для України. Серед неї важливе місце посідали праці Подолинського „Про багатство та бідність”, „Про хліборобство”, „Правдиве слово хлібороба до своїх земляків” – „Правда”, „Парова машина” тощо. Спеціальні агенти переправляли їх таємно через австрійсько-російський кордон для нелегального поширення. З 1878р. Драгоманов організував у Женеві видання спочатку безцензурного збірника, а потім разом з Подолинським та Михайлом Павликом – журналу під назвою „Громада” (1878- 1880, 1882). Вони друкували статті про гнобительську суть царського самодержавства, тяжке становище селянства, його швидке зубожіння та гноблення поміщиками, селянські і робітничі виступи, народницький рух. Важлива увага приділялась культурно-освітній діяльності та національному рухові в Україні.

З перших днів революції у Росії в Україні розгорнувся масовий рух за повернення їй державного суверенітету. В цих умовах відбувалася організація українських політичних сил. 3-4 березня 1917 року у Києві була організована Українська Центральна Рада (УЦР). Почався процес розбудови інститутів державності. Першим актом законодавчого характеру був І Універсал, який проголосив необхідність вироблення власних законів і самостійного порядкування на своїх землях. ІІ Універсал Центральної Ради зазначив, що Україна визнає Всеросійські Установчі збори, які мають схвалити автономію України. ІІІ Універсалом передбачалася широка програма політичних та соціально-економічних перетворень. Проголошені демократичні принципи-свободи слова, друку, віросповідання, зборів, недоторканості особи. Відмінено смертну кару. Передбачалося скасування приватної власності на землю, яка ставала власністю всього народу і надавалася без викупу. Впроваджувався 8-годинний робочий день, право робітничого контролю в промисловості.

Після проголошення ІІІ Універсалу виникла необхідність прискорити вироблення власної Конституції. Від імені комісії Центральної Ради по виробленню проекту автономного статусу України Михайло Грушевський, який став спадкоємцем політико-правових концепцій кирило-мефодіївців і М.Драгоманова, сформулював основи документу для членів Ради та населення України, які були опубліковані в газеті „Народна воля” 20 листопада 1918 р. За результатами дискусії, що розгорнулася навколо проекту майбутнього основного закону, планувалося доопрацювати його в комісії та подальше затвердження на Українських Установчих зборах. Михайло Грушевський назвав шість головних частин проекту Конституції:

1) загальнодемократична, де встановлюються державний характер України, її територія та основні права громадян Української Республіки;

2) визначення відносин з федеративною Російською Республікою, до складу якої входить Україна;

3) компетенція вищої законодавчої влади обіймається Всенародними зборами (сеймом) та їх президією;

4) визначення виконавчої влади – Кабінету Міністрів;

5) визначення організації виконавчої влади – Генерального Суду;

6) голова, обраний Всенародними зборами, є головою Української Республіки, тобто заступає місце президента. Він же представляє Україну у відносинах з іншими державами і виконує інші функції, пов’язані з представництвом республіки. IV Універсал визнав за необхідне як найшвидше прийняття Конституції.

Центральною Радою було видано 4 універсали. Вони накреслили контури тієї державності, яку так і не вдалося здобути, а тому фактично в ряді моментів звелися до політичної декларації, не підкріпленої реальним змінами у суспільному житті.

Протягом 1917-1921 років революції змінювали уряди різних політичних напрямків, кожний з яких полишив власну правову спадщину. Це:

1) Конституція УНР;

2) Закони гетьманату Павла Скоропадського;

3) Правові акти Директорії УНР.

Всі вони є цінними правовими пам’ятниками процесу державотворення в Україні.

У період радянської державності було прийнято чотири конституції (1919 р., 1929 р., 1937 р., 1978 р.). Вони відповідали певним етапам розвитку радянської державності. Почалась перебудова в Україні.

В цих умовах націонал-демократами на обговорення Верховної Ради була внесена Декларація о державнім суверенітеті України. 16 липня 1990 року депутати абсолютною більшістю прийняли цю декларацію. У цьому документі було зазначено, що Верховна Рада УРСР проголошує державний суверенітет України як верховенство, самостійність, неподільність влади Республіки у межах її території, незалежність та рівноправ’я у зовнішніх відносинах.

Позачергова сесія Верховної Ради УРСР 24 серпня 1991 року прийняла історичний документ – „Акт проголошення незалежності України”.

Проголошення 24 серпня 1991 р. незалежності України створило умови для радикальних демократичних перетворень у нашому суспільстві і державі. Змінилась організація державної влади – відбувся поділ її на законодавчу, виконавчу, судову. Виникли нові інститути, властиві суверенній демократичній правовій державі, зокрема, інститути президентства, конституційної юрисдикції, Збройні Сили України тощо. Почалося становлення сучасного українського парламентаризму й правосуддя та цілісної системи органів виконавчої влади. Водночас відійшли у небуття колишні загальносоюзні державні органи й організації та численні недемократичні інститути (однопартійність, цензура тощо).

У суспільстві почала складатися реальна багатопартійність, демократична виборча система, місцеве самоврядування тощо. Поряд із змінами в організації держави й суспільства і завдяки їм, відбуваються зміни у правовій системі в цілому.

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 939. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия