Студопедия — Основні засади відповідальності за правопорушення у сфері господарювання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основні засади відповідальності за правопорушення у сфері господарювання






Вчинене учасником господарських відносин правопорушення у сфері господарювання є підставою для його господарсько-правової відповідальності. Таку відповідальність правопорушники несуть шляхом застосування до них господарських санкцій в порядку, передбаченому ГК, іншими законами та договором.

Застосування господарських санкцій повинно гарантувати захист прав і законних інтересів громадян, організацій та держави, в тому числі відшкодування збитків учасникам господарських відносин, завданих внаслідок правопорушення, та забезпечувати правопорядок у сфері господарювання.

Господарсько-правова відповідальність базується на принципах, згідно з якими:

1) потерпіла сторона має право на відшкодування збитків незалежно від того, чи є застереження про це в договорі (передбачена законом відповідальність виробника (продавця) за недоброякісність продукції застосовується також незалежно від того, чи є застереження про це в договорі);

2) сплата штрафних санкцій за порушення зобов’язання, а також відшкодування збитків не звільняють правопорушника без згоди другої сторони від виконання прийнятих зобов’язань у натурі;

3) у господарському договорі неприпустимі застереження щодо виключення або обмеження відповідальності виробника (продавця) продукції.

Господарськими санкціями визнаються заходи впливу на правопорушника у сфері господарювання, в результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки.

Як правовий засіб відповідальності у сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків; штрафні санкції, оперативно-господарські санкції. Крім цих санкцій до суб’єктів господарювання за порушення ними правил здійснення господарської діяльності застосовуються адміністративно-господарські санкції.

Господарські санкції застосовуються у встановленому законом порядку за ініціативою учасників господарських відносин, а адміністративно-господарські санкції – уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

За невиконання або неналежне виконання господарських зобов’язань чи порушення правил здійснення господарської діяльності правопорушник відповідає належним йому на праві власності або закріпленим за ним на праві господарського відання чи оперативного управління майном, якщо інше не передбачено ГК та іншими законами.

Якщо правопорушенню сприяли неправомірні дії (бездіяльність) другої сторони зобов’язання, суд має право зменшити розмір відповідальності або звільнити відповідача від відповідальності.

В ГК (ст. 224-229) зазначено, що розуміється під збитками, який склад, розмір, умови і порядок їх відшкодування; передбачено солідарне відшкодування збитків, регресні вимоги щодо відшкодування збитків, а також відшкодування збитків у разі порушення грошових зобов’язань.

Штрафними санкціями у ГК (ст. 230) визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов’язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов’язання.

Законом щодо окремих видів зобов’язань може бути визначений розмір штрафних санкцій, зміна якого за погодженням сторін не допускається. У разі якщо порушено господарське зобов’язання, в якому хоча б одна сторона є суб’єктом господарювання, що належить до державного сектора економіки, або порушення пов’язане з виконанням державного контракту, або виконання зобов’язання фінансується за рахунок Державного бюджету України чи за рахунок державного кредиту, штрафні санкції застосовуються, якщо інше не передбачено законом чи договором, у таких розмірах:

1) за порушення умов зобов’язання щодо якості (комплектності) товарів (робіт, послуг) стягується штраф у розмірі двадцяти відсотків вартості неякісних (некомплектних) товарів (робіт, послуг);

2) за порушення строків виконання зобов’язання стягується пеня у розмірі 0, 1 відсотка вартості товарів (робіт, послуг), з яких допущено прострочення виконання за кожний день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів додатково стягується штраф у розмірі семи відсотків вказаної вартості.

У разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. Спір може бути вирішений в судовому порядку за заявою заінтересованої сторони.

Штрафні санкції за порушення грошових зобов’язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Розмір штрафних санкцій, що застосовуються у внутрішньогосподарських відносинах за порушення зобов’язань, визначається відповідним суб’єктом господарювання – господарською організацією.

Якщо за невиконання або неналежне виконання зобов’язань встановлено штрафні санкції, то збитки відшкодовуються в частині, не покритій цими санкціями. За грошовим зобов’язанням боржник не повинен платити відсотки за час прострочення кредитора. У випадках, передбачених законом, штрафні санкції за порушення господарських зобов’язань стягуються судом у доход держави.

ГК (ст. 236) передбачає різні види оперативно-господарських санкцій, перелік яких не є вичерпним, а в ст. 239 закріплені основні види адміністративно-господарських санкцій, перелік яких також не є вичерпним.

В ст. 240-247 викладений зміст таких адміністративно-господарських санкцій: безоплатне вилучення прибутку (доходу); штраф; стягнення зборів (обов’язкових платежів); зупинення операцій за рахунок суб’єктів господарювання; застосування антидемпінгових заходів; припинення експортно-імпортних операцій; застосування індивідуального режиму ліцензування; обмеження або зупинення діяльності суб’єкта господарювання; скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання за порушення закону.

Ст. 249 ГК передбачає гарантії прав суб’єкта господарювання у разі неправомірного застосування до них адміністративно-господарських санкцій. В ст. 250 ГК зазначено, що адміністративно-господарські санкції можуть бути застосовані до суб’єкта господарювання протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніш як через один рік з дня порушення цим суб’єктом встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності, крім випадків, передбачених законом.

ГК (ст. 251-257) також передбачає відповідальність суб’єктів господарювання за порушення антимонопольно-конкурентного законодавства. Зокрема, накладання штрафів, адміністративна відповідальність громадян-підприємців та посадових осіб, вилучення незаконно одержаного прибутку (доходу), вилучення товарів з неправомірно використаним позначенням та копій виробів іншого суб’єкта господарювання, відшкодування збитків, спростування неправдивих, неточних або неповних відомостей. Справи про порушення антимонопольно-конкурентного законодавства розглядаються Антимонопольним комітетом України, його територіальними відділеннями у порядку, встановленому законом.

Таким чином, в цьому розділі посібника розглянуті важливі положення основ господарського права і законодавства України. В процесі самостійної підготовки з даної проблемі бажано звернутися до таких положень ГК, як особливості правового регулювання в окремих галузях господарювання, до його статей про зовнішньоекономічну діяльність і спеціальні режими господарювання.

 

Практичні завдання та питання для самоконтролю

1. Дайте визначення предмета господарського права.

2. Назвіть методи господарського права.

3. Які виділяють види господарських правовідносин?

4. Дайте загальну характеристику джерел господарського права?

5. Назвіть важливі ознаки підприємництва.

6. Хто може бути суб’єктом підприємницької діяльності?

7. Які види господарської діяльності підлягають ліцензуванню?

8. Що потрібно знати для отримання ліцензії?

9. Які можуть бути підстави для анулювання ліцензії?

10. Яких видів підприємства можуть діяти в Україні?

11. Що таке господарські товариства і їх види?

12. Навіщо потрібна державна реєстрація підприємництва?

13. Які можуть бути підстави для скасування державної реєстрації підприємництва?

14. В чому полягають відносини між державою і підприємцями?

15. Покажіть підстави припинення підприємницької діяльності.

16. В чому особливості некомерційної господарської діяльності?

17. Назвіть основні види зобов’язань в господарській діяльності.

18. Як виникають господарські зобов’язання?

19. Які є умови припинення господарських зобов’язань?

20. Які види санкцій застосовуються у сфері господарювання?

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1046. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия