Студопедия — Колонки
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Колонки






Команда меню Формат ► Колонки служать для створення розділу до­кумента, у якому використовуються колонки тексту.

Настроювання колонча­того тексту здійснюються в діалоговому вікні Ко­лонки (рис. 4.7).

У цьому вікні вказується кількість стовпчиків, розмір стовпчи­ків, наявність розділювальної риси між колонками.

Використання формату колонок забезпечує автоматичне перетікання тек­сту в колонках зверху вниз, ліворуч праворуч.

Колонки можуть мати довільну ширину, розділятися між собою вертика­льною рисою.

Для примусового переходу в інший стовпчик використовується спеціа­льний символ - розрив стовпчика, що вставляється за допомогою команди меню Вставка ► Разрыв ► Начать новую колонку.

 

 

Рисунок 4.7. Діалогове вікно для формату колонок

4.3.7. Регістри й стилі

Команда меню Формат ► Регистр змінює регістр символів: малі літери перетворяться в прописні, і навпаки, слова починаються із прописних букв і ін.

Стиль - іменований формат шрифтів символів або абзаців, стилі зберіга­ються на рівні шаблонів, тем або окремим документам. В цілому стиль це не що інше як декілька параметрів форматування об’єднаних під одним ім’ям.

При оформленні документа може використовуватися безліч різних сти­лів, які запо­зичаються із шаблона, теми або спеціально створюються для документа.

Прийнято розрізняти використовувані в документі й спеціальні стилі, ство­рені тільки для поточного документа.

Команда меню Формат ► Стили и форматирование призначена для створення, зміни й видалення стилів, реорганізації стилю, приписування стилю виділеному фрагменту документа. По команді Формат ► Стили и форматиро­вание відкривається діалогове вікно Стили и форматирование праворуч від вікна документа.

Для приписування готового стилю до виділеного фрагмента тексту варто виконати команду меню Формат ► Стили и форматирование, у діалоговому вікні вибрати відповідний стиль, клацнувши на ньому лівою кнопкою миші. Інший спосіб швидкісного приписування стилю виділеному фрагменту докуме­нта здійснюється за допомогою кнопки Стиль панелі інструментів Формати­рования.

Кнопка Копировать формат панелі інструментів Стандартная дозволяє переносити формати одних фрагментів документа на інші фрагменти, якщо вка­зати джерело стилю, а потім приймач стилю.

Кнопка Создать стиль області завдань Стили и форматирование відк­риває вікно Создание стиля в якому можна створити новий стиль, побачити стилі застосовувані в поточному документі й змінити стилі шаблона або доку­мента.

Теми

Тема - набір уніфікованих стилів (для Word 2003)і додаткових елементів оформлення документа (малюнки, колірні схеми, маркери, лінії, графічні об'є­кти й т.п.). Діалогове вікно для вибору теми викликається командою Формат ► Тема. Теми пов'язані з бібліотеками стилів, які викликаються при натисканні кнопки Бібліотека стилів у діалоговому вікні Тема.

Команда меню Формат ► Фон використовується для оформлення Web документів і повідомлень електронної пошти. Для захисту документів від під­робок створюється підкладка документа. Для створення підкладки друкованого документа (підготовленого до друку) треба:

 

· вибрати розділ командою Правка ► Перейти ► Раздел;

· виконати команду Вид ► Колонтитулы, з'явиться панель інструмен­тів колонтитули;

· вилучити текст документа, нажавши кнопку Основной текст на панелі інструментів Колонтитулы;

· розмістити в області колонтитула або тексту малюнок командою Вставка ► Рисунок;

· за допомогою команди Формат настроїти формат і місце розташу­вання фігури підкладки;

· нажати кнопку Закрыть на панелі інструментів Колонтитулы.

 

Рамки

 

Microsoft Word надає принципово нову можливість для створення Web - сторінок, розглядаючи сторінку як сукупність незалежних областей - ра­мок. Кожна рамка може бути пов'язана з певним файлом, містити довільний текст, малюнки, графіку й т.п. Керування й зовнішнє подання інформації в ме­жах кожної рамки повністю незалежне. Команда меню Формат ► Рамки забезпечує:

 

· створення змістів текстових документів зі стилізованими заголовками структурних частин;

· створення нової сторінки рамок (макета Web - документа).

Змістом окремої рамки може бути довільний текст або посилання на файл, інший Web - документ. Зміст документа розташовується ліворуч від тек­сту в окремому вікні - рамці. Зміст містить заголовки структурних частин доку­мента, підтримує гіперпосилання на ці заголовки, є аналогом схеми доку­мента. Якщо у вікні текстового документа виконати команду меню Формат ► Рамки ► Оглавление в рамке, автоматично ліворуч від тексту в рамці ство­рюється зміст і змінюється заголовок вікна - Документ # Microsoft Word. Цей новий документ можна зберегти як Web - сторінку за допомогою команди меню Файл ► Сохранить как із вказівкою формату Web - сторінки (*.htm, *.html).

При виконанні команди Формат ► Рамки ► Новая страница рамок створюється нова сторінка для Web - документа. Для макетування рамки може використатися панель інструментів Рамки, що викликається командою меню Вид ► Панель инструментов. Верхня горизонтальна та крайня ліва вертика­льна рамки можуть бути присутнім на екрані постійно, інші рамки - за вказівкою користувача. Розміри рамок і їхні форматні характеристики можна змінити за допомогою команди ФорматРамки ► Свойства рамки.

У діалоговому вікні Свойства рамки на вкладці Рамка вказується ім'я рамки, її відносний або абсолютний розмір по горизонталі й вертикалі, якщо використовується файл, вказується його ім'я, а також наявність зв'язку з фай­лом.

Наявність зв'язку забезпечує автоматичне відображення на сторінці всіх змін, виконуваних у файлі, а також можливість безпосереднього редагування тексту файлу при роботі з Web - сторінкою.

На вкладці Границы виконується настроювання зовнішнього вигляду границі рамки.

 

4.3.10. Пошук і заміна в документі

Для пошуку й заміни тексту, форматів і спеціальних символів у текстових документах використовується команда меню Правка ► Найти. Об'єктом по­шуку є:

· рядок символів - задається зразок тексту для пошуку;

· форматні характеристики елементів тексту (шрифт, абзац, табуляція, мова, рамка, стиль і т.п.);

· спеціальні символи (роздільники абзаців, сторінок, колонок і т.п.).

 

Настроювання команди виконується в діалоговому вікні Найти и заме­нить ( для Word 2003 вікно має трохи більше параметрів настроювання):

 

· Направление поиска вказується від поточної позиції курсору в тексті документа (вперед, назад, скрізь).

· Учитывать регистр - розходження рядкових і прописних букв у пошу­ковому зразку.

· Только словом целиком.

· Подстановочные знаки - для складних умов пошуку.

· Произносится как - пошук слів, однаково вимовних із зазначеним ряд­ком символів, але які мають інше написання.

· Все словоформы - для заміни всіх форм слова в поле Знайти, що відпо­відають формам слова в поле Замінити на, при цьому обоє слова ставляться до однієї й тій же частині мови.

 

Якщо у вікні Найти и заменить встановлений прапорець Подстановоч­ные знаки, натискання текстової кнопки Специальный виводить список під­становочних знаків для вибору.

У противному випадку виводиться список знаків, що не друкуються.

При пошуку й заміні форматів окремо вказується формат: Шрифт, Аб­зац, Табуляция, Язык, Рамка, стиль, Выделение цветом. У поле Найти вво­диться вихідний формат, у поле Изменить вказується новий формат.

4.4. Логічне розширення тексту документа. Шаблон, збереження,

властивості документа

4.4.1. Логічне розширення тексту документа

Логічним розширенням тексту є виноски, примітки рецензентів, перехре­сні посилання, змісти, предметні покажчики, списки ілюстрацій, що дозволяють повніше розкрити значеннєвий зміст документа, дати необхідні пояснення й коментарі до тексту документа.

 

Виноски. Розрізняють звичайні виноски (внизу кожної сторінки) і кінцеві списки (наприкінці тексту документа). Виноска містить значок і текст, що по­яснює. Для створення виноски треба:

 

· установити курсор за словом, до якого відноситься виноска;

· вибрати команду меню Вставка ► Ссылка ► Сноска;

· у діалоговому вікні Сноски можна вибирати тип і символ виноски, зада­вати параметри виноски (положення виноски в документі - внизу тексту або внизу сторінки, наприкінці документа, наприкінці розділу, формат і почат­ковий номер виноски).

 

Значок виноски розміщається в основному вікні текстового документа, а текст виноски - у службовому вікні Сноски. При підведенні курсору в тексті документа до виноски він змінює форму й на екран у спеціальному вікні виво­диться текст виноски. Для редагування виноски варто виділити її значок і двічі клацнути лівою кнопкою миші. Для видалення виноски після виділення значка виноски натискається клавіша Del.

Примітки. Примітки вводяться рецензентом як схований текст, що дос­тупний для перегляду й редагування. У місці вставки примітки змінюються колірні установки тексту. Кожна примітка має ініціали рецензента. Для ство­рення примітки треба:

 

· установити курсор у місце вставки примітки;

· виконати команду меню Вставка ► Примечание;

· у вікні Примечание в нижній частині екрана вибрати або ввести ініці­али рецензента, текст примітки, звукове оформлення примітки (необов’язкове);

· натиснути кнопку Закрыть на панелі рецензування (якщо її немає необ­хідно зробити настроювання панелі, установивши на ній команду Сервис ► Настройка ► Все команды ► ClosePanel), щоб закрити ві­кно перегляду рецензента.

 

При підведенні курсору до місця вставки примітки курсор змінює форму, і на екран виводиться спеціальне вікно, що містить текст примітки. Для примі­ток існує контекстне меню, що містить команди:

 

q Изменить примечание - відкрити вікно приміток для редагування;

q Удалить примечание.

Перехресні посилання. Перехресні посилання використовуються для швидкого переходу до потрібних частин текстового документа. Тому перехре­сні посилання використовують для зв'язку самого посилання з абзацом, заголо­вком структурної частини документа, закладкою, виноскою, малюнком, табли­цею, формулою. Залежно від типу об'єкта змінюється зміст посилання. Напри­клад, якщо об'єкт - таблиця, то перехресне посилання може включати на­зву таблиці, стандартне слово Таблицяй номер таблиці, номер сторінки, на якій розташована таблиця, а також указати тип вище/нижче щодо перехресного по­силання. Найбільше часто перехресні посилання використаються в головних документах, що поєднують вкладені документи.

 

Порядок створення посилань:

 

1. Створити об'єкти посилання: закладки, назви таблиць, формул, малюнків і т.п.

2. Установити курсор у місце вставки посилання.

3. Увести текст, що пояснює посилання,, наприклад перейти до таблиці 2;

4. Виконати команду меню Вставка ► Ссылка ► Перекрестная ссылка:

 

· вибрати тип посилання (об'єкт) і об'єкт посилання;

· вибрати вид посилання Вставить ссылку на;

· указати спосіб вставки Как гиперссылка;

· додати слова «выше» або «ниже»;

· нажати кнопку Вставить

 

При зміні місця розташування об'єкта, на який зроблене посилання, авто­матично змінюється перехресне посилання, перехресне посилання можна вида­лити після її виділення клавішею Del. Для зміни об'єкта, на який зроблена пере­хресне посилання, варто виділити перехресне посилання й повторно вико­нати команду меню Вставка ► Ссылка ► Перекрестная ссылка й змінити її пара­метри.

Зміст. Зміст створюються автоматично для документів які мають стилі­зовані заголовки структурних частин документа. Для створення змісту необ­хідно виконати команду Вставка► Ссылка ► Оглавление и указатели. Уді­алоговому вікні Оглавление и указатели вибрати необхідний вид змісту (кла­сичний, із шаблона й т.д. рис.4.8).

Покажчики. Під покажчиком у текстовому процесорі розуміється Пред­метний покажчик. Предметний покажчик містить перелік використаних у тек­стовому документі термінів із вказівкою сторінок, на яких вони згадуються. Предметний покажчик складається з елементів. Можна створювати предметні покажчики до 3 рівнів підпорядкування типу «Головний»- «Підлеглий 1 рівень» - «Підлеглий 2 рівень». Перед тим як створити елемент покажчика необхідно його позначити, далі вибрати пункт меню Вставка ► Ссылка ► Оглавление и указатели та вкладку Указатель, у діалоговому вікні, що відкрилося, Опре­деление и указатели натиснути на кнопку Пометить, відкриється діалоговевікно Определение элемента указателя в якому вказується основний і додат­ковий елемент предметного покажчика. Для позначки елементів покажчика можуть використатися також клавіші Shift + Alt + X. Після створення елементів пред­метного покажчика можна здійснити його збірку. Для цього в діалоговому ві­кні Вставка ► Оглавление и указатели, вкладка Указатель, натиснути на кно­пку ОК. Після внесення змін у текст предметного покажчика його обновля­ють клавішею F9. Предметний покажчик можна створити на основі словника, у якому представлені всі ключові слова, у команді Вставка ► Ссылка ► Ог­лавление и указатели на вкладці Указатель варто нажати кнопку Автопо­метка й указати файл словника. Елементи покажчика в тексті докуме­нта будуть створені автоматично.

 

 

Рисунок 4.8. Діалогове вікно Оглавление и указатели

Редакторське виправлення. Текстовий процесор дозволяє вносити ви­правлення в текст документа редактором. Редакторське виправлення автор до­кумента може прийняти або відмовитися від нього. Виправ­лення в тексті доку­мента маркіруються (підкреслюються, закреслюються, виді­ляються іншим ко­льором). Виправлення можуть виводитися на екран або на друк. Вид марке­рів задається командою меню Сервис ► Параметры. Зви­чайно новий текст у до­кументі підкреслюється й виділяється червоним кольо­ром, що видаляється за­креслюється. Для початку запису виправлень документа виконується команда меню Сервис ► Исправления. Команда меню Сервис ► Исправления вста­новлює панель Рецензирование, на якій можна ві­добра­зити для перевірки ви­хідний документ і змінений, а також виправлення в цих доку­ментах.

За допомогою текстових кнопок можна встановити додаткові режими:

 

q Принять выделенные исправления - внесення всіх виправлень у доку­мент;

q Отклонить выделенные исправления - видалення всіх виправлень, віднов­лення вихідного тексту документа.

Інші кнопки дозволяють вибірково обробляти наступні / попередні ви­правлення або примітки.

 

4.4.2. Шаблон, збереження, властивості документа в Word 2003

 

Шаблон документа. Шаблон як основа створення текстових документів поєднує в собі стилі, макроси, панелі інструментів, елементи автотекста. Наяв­ність шаблонів заощаджує час на підготовку текстових документів і їхню обро­бку, забезпечує стандартизацію роботи з документами. У комплект тексто­вого процесора входять готові шаблони, які забезпечують створення стилізованих документів різного призначення. Можна створювати нові користувальницькі шаблони, вносити зміни в стандартні шаблони. Найбільше просто створювати шаблони шляхом збереження готових текстових документів. При виконанні команди меню Файл ► Сохранить как указати Шаблон документа, створю­ється файл з розширенням .dot. Створений у такий спосіб шаблон буде містити, крім стилів, макросів, панелей інструментів, елементів автотекста, текст і гра­фіку вихідного документа, які будуть відтворюватися в нових документах.

 
 

Інший спосіб створення нового «нульового» шаблона - команда Файл ► Создать із вказівкою типу створюваного документа - Шаблон. Якщо вно­ситься зміни в існуючі шаблони, вони стають доступні для всіх документів, створених на їхній основі. Таким чином, можна поступово модифікувати базові шаблони, а потім вносити зміни й у документи, створені на їхній основі. Робота із шаблонами здійснюється за допомогою команди меню Сервис ► Шаблоны и надстройки (рис. 4.9).

Рисунок 4.9. Діалогове вікно Шаблоны и надстройки

Діалогове вікно Сервис ► Шаблоны и надстройки дозволяє:

 

· приєднати до активного в документу будь-які шаблони - кнопка Присоеди­нить, прапорець Автоматически обновлять стили документа, що відкриває діалогове вікно Присоединение шаблона додавати шаблони для ви­користання протягом сеансу роботи всіма документами - кнопка Добавить, що відкриває діалогове вікно Добавление шаблона;

· реорганізувати базовий шаблон - кнопка Организатор, що відкриває діало­гове вікно Организатор у якому можна вказати копіювати, переймену­вати або видаляти елементи шаблона.

 

Збереження документа. Всі документи зберігаються як файли певного формату. Для збереження нового документа або для зміни параметрів збері­гання існуючого документа служить команда Сохранить как. У процесі редагу­вання файл документа зберігається за допомогою команди меню Файл ► Сохранить (Shift + F12).

Для закриття документа виконується команда меню Файл ► Закрыть, для завершення роботи Файл ► Выход. При виконанні цих команд текстовий про­цесор пропонує зберегти зміни в документі.

Вибір формату для збереження (тип файлу) файлу документа залежить від його розміру, наявності вільного дискового простору, доступного обсягу оператив­ної пам'яті комп'ютера, установлених на комп'ютері конверторів фай­лів (про­грами які перетворюють файл у відповідний тип), цілей подальшого ви­ко­рис­тання текстового документа.

При збереженні нового документа в Microsoft Word даний додаток за за­мовченням зберігається як файл в форматі Microsoft Word з розширенням імені файлу .doc.

Конвертори файлів Microsoft Word діляться на внутрішні й зовнішні.

Внутрішні конвертори присутні в текстовому процесорі завжди (табл.4.7).

Таблиця4.7. Внутрішні конвертори форматів файлів Microsoft Word 2003

 

Конвертор Формат
Для форматованого текста формата rtf. Це формат файлів, що розпізнають більшість програм обробки текстів; застосовується, якщо документ, ство­рений в одній програмі, потрібно прочитати в іншій програмі обробки текс­тів. Однак при збереженні документа Microsoft Word у цьому форматі деякі типи даних і елементи форматування можуть бути загублені. rtf
Hyper Text Markup Language html
Неформатованний текст у кодуванні ANSI Ansi Text
Неформатованний текст DOS у кодуванні ASCII PC Text
Неформатованний текст із розбивкою на рядки Ansi Text CR
Файли в кодуванні Юникод Unicode
Кодований неформатованний текст із автоматичним визначенням EncodeText
Неформатованний текст DOS з розбивкою на рядки PC Text CR

 

Всі інші конвертори, які є в текстовому процесорі, встановлюються при інсталяції в міру необхідності.

Збереження файлу виконується з урахуванням параметрів збереження ко­манди меню Сервис ► Параметры. На вкладці Сох­ранение можна вказати:

 

q всегда создавать резервную копию - автоматичне збереження вихідного документа як файлу з розширенням .wbk перед поточним збереженням зміне­ного документа;

q разрешить быстрое сохранение - записувати тільки зміни. При закритті до­кумента виконується повне збереження за допомогою команди Файл ► Сохранить;

q предлагать заполнение свойства документа – перегляд та заповнення ві­кна властивос­тей документа (аналог команди Файл ► Свойс­тва);

q запрос на сохранение шаблона Normal.dot - підтвердження змін, зробле­них на рівні шаблона;

q внедрять шрифты True Type - при переносі документів на інші комп'ю­тери використаються впроваджені шрифти;

q сохранять только данные для форм - заповнені поля форми документа збе­рігаються як запис бази даних;

q разрешать сохранение в фоновом режиме - збереження документа, не пе­рериваючи роботу з ним;

q формат файла документа – вибір формату файлу, що використається за за­мовчуванням для нових документів.

 

На вкладці Безопасность:

 

q пароль для открытия файла и пароль разрешения записи - 1-15 симво­лів, рядкові й прописні букви розрізняються, забезпечують захист документа від несанкціонованого доступу;

q рекомендовать доступ только для чтения - формування попередження при відкритті файлу.

 

Текстовий процесор забезпечує збереження різних версій документа у файлі з одним ім'ям. При збереженні версій використається «інкрементний» ме­тод, коли у файл записується тільки відмінності від базової версії. Порядок збе­реження чергової версії документа, якому відповідає файл на диску:

 

q установити курсор у вікно документа;

q виконати команду Файл ► Версии;

q натиснути кнопку Сохранить;

q указати замітки до версії в діалоговому вікні Сохранение версии;

q натиснути кнопку ОК.

Кожна версія текстового документа ідентифікується датою й часом її створення. Версії того самого документа відкриваються в окремих вікнах, окрему версію можна видалити з файлу, можна задати й викликати на перегляд замітки, що відносяться до версії. Можна задати режим автономного збере­ження чергової версії. При відкритті документа команда Файл ► Открыть зав­жди відкриває останню версію.

Властивості документа. Для створення системи керування документами системою Microsoft Word використовуються властивості документів. Властиво­сті документів діляться на дві групи:

 

q Операційні властивості документів, обумовлені файловою системою. До них відносяться:

· специфіковане ім'я файлу, що містить шлях і власно ім'я;

· формат (розширення) файлу;

· розмір файлу в байтах;

· дата створення/модифікації файлу;

· атрибути файлу (архівний, тільки для читання, схований, системний).

 

q Інформаційні властивості документа, а саме: відомості про автора, класифі­каційні ознаки документа, ключові словай ін.

 
 

Рисунок 4.10. Діалогове вікно властивостей документа

 

Властивості файлу автоматично обновляються при його збереженні. Вла­стивості документа можна переглянути й змінити в спеціальному діалоговому вікні, викликуване командою меню Файл ► Свойства (рис. 4.10).

Діалогове вікно Свойства містить вкладки:

 

q Общие - операційні властивості файлу.

q Документ - властивості документа, використовувані при його пошуку, а та­кож відомості про шаблон документа.

q Статистика - підрахунок кількості сторінок, абзаців, рядків, слів, симво­лів і т.п. у документі.

q Состав - структура документа.

q Прочие.

4.5. Створення таблиць в текстовому процесорі Microsoft Word

4.5.1. Створення таблиць. Стандартні таблиці

 

Створення таблиць. Більшість документів з економічною інформацією мають табличну структуру даних. Текстовий процесор Microsoft Word дозволяє створювати стандартні або мальовані таблиці, а також розміщати в текстовому документі робочі аркуші електронної таблиці Excel.

Таблицяскладається з комірок, які створені перетинанням рядків і стовп­ців. Рядки нумеруються, починаючи з одиниці, стовпці іменуються латинсь­кими буквами. В комірки таблиці може вводитися: текст, числа фор­мули, під­таблиці, графічні об'єкти. Окрема комірка таблиці може розглядатися як «міні-документ», для якого комірка розглядається як друкована сторінка, для якої за­даються відступи ліворуч, праворуч, зверху, знизу. Текст в комірці може скла­датися з абзаців, кожний з яких може мати власний формат, до вмі­сту ко­мірок застосовні всі технології редагування й форматування текстових докуме­нтів. В деяких випадках комірки таблиці можуть містити графічну інфо­рмацію (діаг­рами, малюнки й т.д.), яка вставляються за допомогою команд меню:

 

q Вставка ► Объект, вкладка Создание - вибирається додаток для ство­рення нового графічного об'єкта;

q Вставка ► Объект, вкладка Создание из файла - вибір файлу графічного формату;

q Вставка ► Рисунок ► Картинки - вибирається стандартна картинка з ко­лекції Microsoft Office 2003;

q Вставка ► Рисунок ► Из файла - вибір графічного формату;

q Вставка ► Рисунок ► Автофигуры - вставка стандартних автофігур, що знаходяться на панелі Рисование;

q Вставка ► Рисунок ► Объект WordArt - вставка тексту в художнім офор­мленні;

q Вставка ► Рисунок ► Со сканера или камеры - вставка файлу, отрима­ного скануванням або оцифровкою зображення;

q Вставка ► Рисунок ► Диаграмма - створення діаграми в програмі Micro­soft Graf;

q Правка ► Вставка (з буфера пам’яті).

 

Стандартні таблиці. Стандартна таблиця має прямокутну структуру. Таблицястворюється за допомогою команди меню Таблица ► Вставить ► Таблица, у діалоговому вікні Вставка таблицы вказується розмірність таб­лиці - число рядків і стовпців. Максимальне число стовпців таблиці - 63, максима­льне число рядків таблиці не обмежено. При створенні таблиці можна відразу ж виконати її автоформатування. Для цього в діалоговому вікні Вста­вка таблицы натискається кнопка Автоформат, що виводить вікно для вибору стилю офор­млення таблиці.

 

Для переміщення по комірках таблиці використовуються клавіші:

 

· Tab або рух вправо по комірках осередках рядка (при натисканні кно­пки Tab в останньому осередку таблиці додається ще один рядок);

· Shift + Tab або рух вліво по комірках рядка;

· рух вгору по комірках одного стовпця;

· рух вниз по комірках одного стовпця.

 

При введенні тексту комірка може розтягуватися по вертикалі й по гори­зонталі, залежно від заданих властивостей (команда для встановлення власти­востей може бути викликана через контекстне меню) таблиці. Новий аб­зац тек­сту в комірці створюється натисканням клавіші Enter. Багато операцій з табли­цями виконуються для рядків/стовпців або окремих осередків. Для виді­лення осередків рядків/стовпців таблиці необхідно виконати команди меню Таблица ► Выделить строку і Таблица ► Выделить столбец, аналогічно можна виді­лити комірку або всю таблицю, при цьому враховується поточне мі­сце розта­шування курсору в таблиці. Виділення табличних фрагментів може вико­нува­тися з використанням мишки:

 

q для виділення всіх комірок стовпця курсор встановлюється над стовпцем;

q для виділення всіх комірок рядка курсор установлюється ліворуч від рядка.

 

З появою стрілки - покажчика робиться клацання лівою кнопкою мишки, у результаті виділяються всі комірки стовпця або рядка таблиці. Для виділення суміжних стовпців/рядків здійснюється переміщення курсору при натиснутій кнопці миші. Спочатку створену структуру стандартної таблиці можна легко змінити за допомогою команд меню:

 

· Таблица ► Вставить ► Таблица - додавання таблиці заданої розмірно­сті (наприклад, в осередок);

· Таблица ► Вставить ► Столбцы слева (праворуч) - додавання стовп­ців (ліворуч/праворуч);

· Таблица ► Вставить ► Строки выше (нижче) - додавання рядків (вище/нижче);

· Таблица ► Вставить ► Ячейки - додавання комірок (підміню: зі зрушен­ням униз, зі зрушенням вправо, вставити цілий рядок, вставити цілий стовпець).

 

Для продовження таблиці вниз курсор повинен знаходитися в крайньому правій комірці останнього рядка таблиці. Після натискання клавіші Tab або En­ter відбувається автоматичне додавання рядка таблиці, формат якої збіга­ється з форматом попереднього рядка. Можна змінювати число комірок у рядку або число комірок у стовпці шляхом їхнього об'єднання або розбивки. Об'єд­нання суміжних комірок таблиці здійснюється по горизонталі (в одному рядку) і вертикалі (в одному стовпці) за допомогою команди меню Таблица ► Объе­ди­нить ячейки. Зворотна дія - розбивка комірок виконується по горизонталі (додавання комірок у рядок) і вертикалі (додавання комірок у стовпець), вико­нуються командою меню Таблица ► Разбить ячейки. Можна розбити таб­лицю на частині й вставити між рядками таблиці текст. Для цього треба:

 

1. Установити курсор у рядок, перед якою повинен бути вставлений текст.

2. Використати команду меню Таблица ► Разбить таблицу.

 

Для видалення виділеного фрагмента таблиці (рядків, стовпців, блоку ко­мірок таблиці) використаються команди меню:

 

· Таблица ► Удалить► Строки/столбцы - видалення рядків або стовп­ців;

· Таблица ► Удалить ► Ячейки - при видаленні відбувається перемі­щення заповнених комірок вліво або вгору, аналогічно можна видалити всю таблицю.

 

Для копіювання виділеного фрагмента таблиці (рядків, стовпців, блоків комірок) служить команда меню Правка ► Копировать. Вставка фрагмента виконується в місце установки курсору за допомогою команди Правка ► Вставить ячейки, якщо копіювалась комірка (чи комірки) або Правка ► Вставить строки, якщо копіювався рядок або рядки, аналогічно можна встав­ляти блоки комірок або всю таблицю. Додаткове оформлення фрагмента таб­лиці (границі, розділові лінії, заливання комірок) виконується за допомогою команди меню Формат ► Границы и заливка. Таблиці в текстовому докуме­нті можуть мати стилізовані назви, наприклад, слово Таблиця й порядковий номер. Для додавання стандартної назви таблиці використається команда меню Вставка ► Ссылка► Название. Таблицю можна перетворити у звичайний текст, і навпаки, текст, підготовлений спеціальним образом, можна перетворити в таблицю. Але потрібно мати на увазі, що перетворення таблиці в текст і пере­творення тексту в таблицю не завжди є зворотними.

 

Перетворення таблиці в текст. Для перетворення таблиці в текст необ­хідно:

 

1. Виділити фрагмент таблиці який перетворюється в текст - суміжні рядки.

2. Виконати команду меню Таблица ► Преобразовать в текст.

3. Указати тип роздільника вмісту:

 

· символ абзацу - кожний абзац в комірках стає окремим абзацом тексту;

· символ табуляції - комірки одного рядки розділяються символом табуляції, комірки різних рядків або абзаци всередині однієї комірки - символом абзацу;

· символ крапка з комою - аналогічно використанню табуляції, але розділь­ник - крапка з комою;

· інший символ - аналогічно використанню табуляції, але роздільник, зазначе­ний символ.

 

Перетворення тексту в таблицю. Для перетворення тексту в таблицю необхідно підготувати текст із використанням певного символу - роздільника вмісту комірок, наприклад, символу абзацу, табуляції або ін. Далі треба:

1. Виділити рядковий фрагмент тексту який перетворюється в таблицю.

2. Вибрати команду меню Таблица ► Преобразовать в таблицю.

3. Вказати використовуваний роздільник комірок.

4. Задати число стовпців або рядків у таблиці.

 

Настроювання властивостей таблиці. Настроювання властивостей таблиці здійснюється за допомогою команди меню Таблица ► Свойства таблицы. Команда відкриває діалогове вікно властивості таблиці із чотирма вкладками. На вкладці Таблица задаються загальні властивості таблиці:

 

· ширина (прапорець Ширина), вказується фактична ширина таблиці в санти­метрах або у відсотках до ширини друкованої сторінки;

· вирівнювання таблиці по лівому або правому краю, по центрі, а також вели­чина відступу від лівого краю друкованої сторінки;

· обтікання текстом, якщо ширина таблиці менше ширини друкованої сторі­нки.

Кнопка Размещение викликає діалогове вікно Размещение таблицы для за­вдання параметрів положення таблиці:

 

· розміщення таблиці по горизонталі співвіднести з лівим або правим краєм друкованої сторінки, поля або стовпчика, по вертикалі - з верхнім або нижнім краєм друкованої сторінки, поля або абзацу;

· указати відстань між верхнім, нижнім, лівим і правим краєм таблиці і межею текстом;

· задати переміщення таблиці вгору/вниз при переміщенні її відносно абза­ців тексту;

· указати можливість перекриття таблиці (текстом, малюнками) при роботі в Web - оглядачеві.

 

Кнопка Параметры викликає діалогове вікно Параметры таблицы для завдання параметрів комірок, а саме:

 

· розмір полів для комірок (верхнє, нижнє, ліве, праве);

· розмір фіксованого інтервалу між комірками;

· установка автоматичної зміни розмірів стовпців таблиці по ширині.

 

Кнопка Границы и заливка відповідає виклику команди Формат ► Границы и заливка. На вкладці Границы вибирається тип, колір і ширина лі­ній, на вкладці Заливка - вид заливання й візерунок для комірок виділеного фрагмента таблиці. На вкладці Строка здійснюється завдання властивостей ря­дків таблиці:

 

· висота рядка: мінімально необхідна (Мінімум) або фіксована (точно). У пер­шому випадку висота рядка буде достатньою, щоб умістити весь текст, що вводиться в комірки рядка, комірки будуть «розтягуватися» по вертикалі. У другому випадку висота рядка фіксується, незалежно від тексту, що вводиться в комірки;

· заборона переносу рядків тексту в комірках рядка на іншу сторінку;

· перенос початкових рядків таблиці, що грають роль заголовка стовпців, на нову сторінку. Для цих рядків буде зазначена властивість пов







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 857. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия