Студопедия — Сертифікація послуг
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сертифікація послуг






Розширення сфери послуг, зв'язаних з ростом складності економічного і соціального життя, підвищенням фактора ризику при використанні складного устаткування і технологій, нестачею часу у споживача, привело до необхідності визначення якості їхнього надання, а пізніше, й оцінки відповідності якості виконаних (наданих) послуг.

У нашій країні сертифікація послуг найбільше широко розгорнулася в Криму – більшість споживачів (що відпочивають на півострові) хочуть мати гарантії якості наданих послуг. Відповідно до Закону України " Про туризм", постанови Кабінету Міністрів України " Про програму розвитку туризму в Україні до 2005 р." Кримським державним підприємством " Стандартметрологія" був розроблений і затверджений у Держспоживстандарті України " Порядок проведення сертифікації послуг", що передбачає проведення робіт із сертифікації в таких галузях:

* готельні послуги;

* туристичні послуги;

* послуги громадського харчування, що надаються суб'єктами туристичної діяльності.

Роботи з проведення сертифікації послуг вимагають забезпечення необхідної нормативної й організаційно-методичної діяльності, що привело до інтенсифікації робіт зі стандартизації цієї галузі в технічному комітеті Держспоживстандарту України ТК-118 " Послуги торгівлі, громадського харчування та туристичної індустрії". Роботи з установлення рівня відповідності послуг проводяться на рівні добровільної сертифікації, хоча розроблені й апробовані документи, по яких можна проводити обов'язкову сертифікацію.

З квітня 1999 року набрали сили " Правила обов'язкової сертифікації готельних послуг" і " Правила обов'язкової сертифікації послуг харчування", відповідно до яких проводиться обов'язкова сертифікація послуг у системі УкрСЕПРО на відповідність обов'язковим вимогам, що діють в Україні нормативних документів щодо безпеки життя і здоров'я людей, збереження їхнього майна, охорони навколишнього середовища, а також визначені порядок, схеми і процедури проведення робіт з сертифікації.

Так порядок проведення сертифікації послуг харчування припускає проведення таких робіт:

▪ подача заявки на проведення сертифікації;

▪ розгляд і ухвалення рішення за заявкою з визначенням схеми сертифікації;

▪ добір, ідентифікацію і випробування зразків кулінарної продукції (вибіркова перевірка послуги);

▪ обстеження процесу надання послуги, згідно з зазначеною схемою сертифікації;

▪ атестація виробництва, згідно з зазначеною схемою сертифікації;

▪ аналіз отриманих результатів з метою ухвалення рішення щодо можливості видачі сертифіката відповідності;

▪ оформлення сертифіката відповідності, його реєстрація в Реєстрі системи УкрСЕПРО і видача заявникові при позитивних результатах обов'язкової сертифікації послуг харчування;

▪ технічний нагляд за стабільністю надання сертифікованої послуги харчування;

▪ інформування про результати обов'язкової сертифікації послуг харчування.

У таблиці 9.3 наведені рекомендовані для сертифікації послуг харчування схеми.

 

Таблиця 9.3 - Схеми, що рекомендуються при сертифікації послуг харчування

Номер   схеми Обстеження процесу надання послуги Атестація виробництва Сертифіка-ція системи якості Вибіркова перевірка кулінарної продукції (випробування результату послуги) Технічний нагляд за стабільністю надання сертифікова-ної послуги
  Проводиться Не проводиться Не проводиться Проводиться Проводиться
  Не проводиться Проводиться Не проводиться Проводиться Проводиться
  Не проводиться Не проводиться Проводиться Проводиться Проводиться

 

Усі схеми сертифікації послуг харчування передбачають перевірку наявності висновків органів санепіднагляду, ветеринарних свідоцтв продуктів тваринництва, карантинного дозволу на сировину і продукцію рослинного походження, пожежного нагляду щодо відповідності підприємств харчування вимогам протипожежної безпеки, а також перевірку наявності сертифікатів відповідності на використовувані харчові продукти і продовольчу сировину, що застосовується для виготовлення кулінарної продукції.

Термін дії сертифіката відповідності при сертифікації послуг харчування за схемою 1 не повинний перевищувати одного року, за схемою 2 – трьох років. за схемою 3 – п'яти років.

Обов'язкова сертифікація готельних послуг проводиться згідно " Правил обов'язкової сертифікації готельних послуг". Порядок проведення обов'язкової сертифікації передбачає:

▪ подачу заявки на проведення сертифікації;

▪ розгляд і ухвалення рішення за заявкою з визначенням схеми сертифікації (однієї з трьох можливих);

▪ проведення випробувань або перевірки зроблених послуг;

▪ аналіз отриманих результатів і ухвалення рішення про можливості видачі сертифіката відповідності і розробка ліцензійної угоди;

▪ реєстрацію сертифіката відповідності в системі УкрСЕПРО;

▪ технічний нагляд за наданням обов'язкових сертифікованих послуг.

Добровільна сертифікація послуг у системі УкрСЕПРО здійснюється на відповідність вимогам, що не віднесені законодавчими актами і нормативними документами до обов'язкових вимог. При цьому сертифікація на відповідність всім обов'язковим вимогам безумовно виконується.

На думку фахівців, сфера послуг представляється найбільш складним предметом переговорів у процесі вступу України в WTO.

Основні принципи систем сертифікації послуг ті ж, що і для систем сертифікації продукції: обов'язковість і добровільність, умова третьої сторони, акредитація органів з сертифікації, видача сертифіката відповідності й ін. Однак особливості об'єктів сертифікації обумовили і розходження в системах.

Укажемо деякі особливості послуг як об'єкта сертифікації: безпосередня взаємодія виконавця і споживача при наданні послуг; вплив на споживача умов обслуговування; збіг у часі виробництва і споживання деяких послуг; умовність поняття " транспортування і зберігання" послуг; оцінка якості послуг самим споживачем.

За функціональним критерієм послуги підрозділяються на матеріальні і нематеріальні.

До матеріального відносять послуги, що впливають на споживні властивості предмета (зміна властивостей, виготовлення за замовленням, створення умов для споживання послуги).

Нематеріальні послуги (їх називають також соціально-культурними) впливають на морально-психологічний, фізичний, духовний стан споживача.

Схема сертифікації послуг вибирається шляхом включення в процедуру певного набору дій з наступних:

▪ перевірка результатів матеріальної послуги;

▪ сертифікація системи якості обслуговування;

▪ атестація персоналу, що виконує послуги;

▪ атестація способів (технології) надання послуг;

▪ сертифікація всього підприємства, що надає послуги;

▪ інспекційний контроль.

Для сертифікації матеріальних видів послуг у схему звичайно включають:

атестацію професійної майстерності виконавця послуги й інспекційний контроль (для підприємців і малих підприємств);

атестацію процесу надання послуги і вибіркову перевірку результату послуги при періодичному інспекційному контролі;

атестацію процесу надання й інспекційний контроль;

сертифікацію систем якості обслуговування й інспекційний контроль.

Для сертифікації нематеріальних послуг, як правило, застосовують наступні схеми:

сертифікація підприємства в цілому і наступний інспекційний контроль;

сертифікація системи забезпечення якості обслуговування і наступний інспекційний контроль за її роботою.

Як нормативну базу сертифікації послуг застосовуються міжнародні, регіональні і національні стандарти, діючі санітарно-гігієнічні норми і правила, а також нормативні документи, що затверджені органами державного управління для конкретних видів послуг.

До нормативних документів для обов'язкової сертифікації пред'являються вимоги, у яких повинні бути зазначені:

* норми безпеки для життя і здоров'я споживачів і їхнього майна;

* екологічні параметри;

* вимоги до методів перевірки послуги, технологічного процесу виконання, майстерності виконавця і до системи забезпечення якості.

При добровільній сертифікації нормативний документ пропонує заявник.

Сертифікаційні перевірки послуг (що ідентично сертифікаційним випробуванням продукції) виконують експерти-аудитори, які зареєстровані в Реєстрі системи УкрСЕПРО. Перевірки звичайно проводяться на місці надання послуги. При позитивних результатах перевірок орган з сертифікації оформляє сертифікат відповідності, а при негативних - заявникові видається рішення про відмовлення. Заявник також може одержати ліцензію на застосування знака відповідності і проставляти його на ярликах, документації, квитанціях і т.п., а також використовувати в рекламних цілях протягом терміну дії сертифіката (не більш трьох років).

Інспекційний контроль за дотриманням вимог до сертифікованих послуг покладений на сертифікаційний орган, який звичайно залучає територіальні органи Держспоживстандарту, санітарно-епідеміологічні служби, транспортні й інші інспекції, союзи (товариства) споживачів.

Для проведення інспекційного контролю нематеріальних послуг необхідне опитування споживачів шляхом анкетування, особистих інтерв'ю і т.п. Звичайно цим займаються соціологічні центри, служби маркетингу, місцеві органи управління, а також самі виконавці послуг. За результатами інспекційного контролю приймаються рішення відповідно до діючих в Україні правил сертифікації. Інспекційний контроль може бути плановим і позаплановим. Періодичність планового контролю встановлює орган з сертифікації. Позаплановий контроль призначається органом з сертифікації при наявності претензії споживачів і зауважень контролюючих органів.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 789. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия