Студопедия — ОЗавдання заняття
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ОЗавдання заняття






2.1оОбґрунтування вибору схеми фонтанної арматури, позначення її згідно вимог діючого стандарту.

2.2оВибір типу фланцевого з’єднання і типу ущіль-нювального кільця.

2.3 Обґрунтування і вибір типу запірних і регулюючих пристроїв.

2.4оПроведення розрахунків на міцність елементів фланцевого з’єднання, яке з’єднує трубну головку та фонтанну ялинку.

2.5оСкладання методики випробування фонтанної арма-тури після її монтажу на усті свердловини.

3оТривалість заняття

Заняття розраховано на 4 години.

 

4оОсновні теоретичні відомості

Фонтанна арматура (ФА) призначена для герметизації устя свердловин, контролю і регулювання режиму їх експлуатації, а також для проведення різноманітних технологічних операцій у помірному та холодному кліматичних районах для середовищ, що містять СО2, Н2S і пластову воду.

ФА складається із трубної головки і фонтанної ялинки.

Трубна головка призначена для підвішування одного або декількох рядів насосно-компресорних труб (НКТ), їх герметизації, а також для виконання технологічних операцій при освоєнні, експлуатації та ремонті свердловин.

Фонтанна ялинка призначена для направлення продукції свердловини у викидну лінію, регулювання режиму експлуатації, для встановлення спеціальних пристроїв (лубрикатора) при опусканні свердловинних приладів або скребків для очищення труб від парафіну, заміру тиску і температури середовищ, а також для проведення деяких технологічних операцій.

Збираються фонтанні ялинки за схемами трійникового та хрестового типу згідно ГОСТ 13846-89 за схемами 1 – 6 (рис.і1.1).

1- манометр; 2 – запірний пристрій до манометра; 3 – фланець під манометр; 4 – запірний пристрій; 5 – трійник (хрестовик); 6 – дросель; 7 – перевідник трубної головки

 

Рисунок 1.1 – Типові схеми фонтанних ялинок

 

Типові схеми трубних обв’язок ФА повинні відповідати наведеним на рисунку 1.2.

Самі ФА утворюються сукупністю типових схем фонтанних ялинок з трубними обв’язками.

Стандартом передбачено виготовлення ФА з діаметром стволової частини фонтанної ялинки 50, 65, 80, 100, 150омм на робочі тиски 14, 21, 35, 70, 105, 140оМПа у комбінаціях поданих у таблиці 1.2.

а б

а – трубна обв’язка однієї колони насосно-компресорних труб;

б – трубна обв’язка двох концентрично розміщених колон НКТ;

1 - фланець; 2 - запірний пристрій; 3 - трубна головка; 4 - манометр із запірно-розрядним пристроєм

 

Рисунок 1.2 – Типові схеми трубних обв’язок ФА

 

Для шифрування ФА прийняті наступні позначення: АФХ1Х2Х34Х5Х6Х7, де АФ – арматура фонтанна; Х1 - позначення способу підвішування колони НКТ (в трубній головці не позначається, в перевіднику трубної головки-К); Х2і- позначення типової схеми ялинки згідно ГОСТ 13846-89 (при дворядній концентричній підвісці НКТ додається буква “а”); Х3 – спосіб керування запірними пристроями (з ручним керуванням не позначається, з дистанційним – Д, з автоматичним – А, з дистанційним і автоматичним – В); Х4 – умовний прохід стволової частини ялинки (50, 65, 80, 100 і 150імм); через дріб вказується умовний прохід бокового відводу (50, 65, 80 і 100 мм) (при співпаданні з умовним проходом стволової частини не вказується); Х5 - робочий тиск, МПа (14, 21, 35, 70, 105 і 140 МПа); Х6 - кліматичне виконання: для помірної кліматичної зони – не позначається; для холодної кліматичної зони - ХЛ; Х7 - виконання за корозійною стійкістю: К1 – для середовищ, що містять СО2 до 6%; К2 - для середовищ, що містять СО2 і Н2S до 6%; К3 - для середовищ, що містять Н2S до 25%. Наприклад, АФК6В-100х21К2 – арматура фонтанна з підвіскою колони НКТ на перевіднику трубної головки за схемою 6 (хрестового типу з однорядною колоною НКТ), з дистанційним та автоматичним керуванням засувок, умовним проходом стволової частини та бокових відводів 100 мм, розрахована на тиск 21 МПа для помірної кліматичної зони та корозійного середовища К2.

Стандартом передбачено виготовлення ФА зі здвоєними стволовими запірними пристроями. Це, як правило, робиться для експлуатації на свердловинах з високими пластовими тисками. ФА, яка має дві стволові засувки, також застосовується на свердловинах, де передбачається періодичне багаторазове відкривання або закривання засувок, наприклад, при дослідницьких роботах. Одна із стволових засувок – робоча, а друга (нижня) – резервна.

ФА трійникового типу можуть виготовлятися з двома боковими відводами. У такому випадку верхній є основним робочим відводом. При виході з ладу його деталей закривається стволовий запірний пристрій і пластова рідина направляється по нижньому відводу без зупинки роботи свердловини. Це зручно при необхідності ремонту верхнього відводу. Але розташування відводів по вертикалі (один над другим) збільшує висоту арматури, що ускладнює її обслуговування.

Зважаючи на це, трійникову ФА рекомендується використовувати при низьких і середніх тисках. Арматуру трійникового типу з двома боковими відводами використовують на свердловинах з невисокими устьовими тисками, в продукції яких можлива наявність піску та інших механічних домішок.

Для середніх і високих тисків рекомендується використовувати хрестову ФА. Хрестова арматура значно нижча ніж трійникова, що полегшує її обслуговування.

Використання ФА хрестового типу на свердловинах, які мають в продукції механічні домішки, не рекомендується.

ФА, розраховану на тиск 14 МПа, виготовляють за схемами 1, 3 і 5.

ФА, розраховану на тиск 21 і 35 МПа, виготовляють за схемами 1 – 6, з умовним проходом 80 мм – за схемами 1, 5 і 6, з умовним проходом 100 і 150 мм – за схемою 6.

ФА, розраховану на тиск 70 МПа, виготовляють за схемою 6.

Основними критеріями вибору ФА є робочий тиск і діаметр стволової частини фонтанної ялинки. Додаткові вихідні дані - характеристика пластової рідини, а саме: корозійна активність та наявність в ній механічних домішок.

Запірними пристроями ФА служать прохідні пробкові крани і прямоточні засувки з примусовою або автоматичною подачею мастила, а також кульові, шиберні та дискові засувки. Для регулювання режиму експлуатації на бокових відводах ялинки встановлюються регульовані або нерегульовані дроселі зі змінною втулкою із зносостійкого матеріалу.

Елементи ФА з’єднуються між собою в основному з допомогою фланцевих з’єднань.

Конструкція і параметри фланцевих з’єднань регламен-туються стандартом ГОСТ 28919-91. Розмірний ряд фланцевих з’єднань характеризується двома параметрами – умовним діаметром і робочим тиском. Стандарт передбачає два типи конструктивного виконання фланцевих з’єднань:

Тип 1 - фланцеві з’єднання з зазором між торцями фланців.

Тип 2 - фланцеві з’єднання без зазору між торцями фланців.

 

 

Рисунок 1.3 - Фланець типу 1

 

Діапазон використання фланцевих з’єднань з зазором між торцями, а також параметри і конструкція фланців приведені відповідно в таблиці 1.3 та на рисунку 1.3. З’єднання передбачає використання сталевих ущільнювальних прокладок ортого-нального поперечного перерізу з двостороннім контактом. Ущільнення з’єднання досягається в результаті створення контактних напружень на спряжених поверхнях, величина яких залежить від зусилля затягування фланців і внутрішнього тиску.

Діапазон використання фланцевих з’єднань без зазору між торцями, а також параметри і конструкція фланців приведені відповідно в таблиці 1.4 та на рисунку 1.4.

Рисунок 1.4 – Фланець типу 2

З’єднання передбачає використання сталевих ущільнювальних прокладок ортогонального поперечного перерізу з одностороннім контактом. При складанні такого фланцевого з’єднання прокладка дотикається лише до зовнішньої поверхні ущільнювальної канавки на фланці. При затягуванні шпильок з’єднання прокладка зазнає радіальної деформації, в результаті чого, в зоні контакту прокладки з ущільнювальною канавкою виникають контактні напруження. Даний тип фланцевого з’єднання належить до самоущільнювальних з’єднань. Внаслідок одностороннього контакту прокладки і канавки підвищення внутрішнього тиску приводить до підвищення контактних напружень між прокладкою і зовнішньою поверхнею канавки, в результаті чого підвищується герметичність з’єднання.

Конструкція фланцевого з’єднання 2-го типу має експлуатаційні переваги перед з’єднанням типу 1. Воно є менш вразливим до згинаючих навантажень, що можуть діяти на нього при експлуатації.

 

 

 

Рисунок 1.5 – Прокладка типу П

Рисунок 1.6 – Прокладка типу БХ

Діючим стандартом передбачено використання сталевих прокладок ортогонального поперечного перерізу двох типів: тип П – для ущільнення фланцевих з’єднань з зазором між торцями фланців (рис. 1.5, табл. 1.5); тип БХ – для ущільнення фланцевих з’єднань без зазору між торцями фланців (рис. 1.6, табл. 1.6)

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 700. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия