Студопедия — Мовні норми. СРС: Тема 1. Стилі і типи мовлення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Мовні норми. СРС: Тема 1. Стилі і типи мовлення






СРС: Тема 1. Стилі і типи мовлення

Per aspera ad astra

І. Конспект – короткий письмовий виклад змісту книги, статті, лекції тощо. Розрізняють: текстуальний конспект; вільний конспект; комбінований конспект; деталізований та стислий конспект.

ІІ. Реферат – 1) вид повідомлення, короткий виклад (перед аудиторією чи в письмовій формі) наукової праці, результатів наукового дослідження, змісту книги; 2) доповідь на будь-яку тему, зроблена на основі критичного огляду літературних та інших джерел.

За ступенем повноти викладу змісту першоджерела реферати поділяються на види: інформативні (реферати-конспекти); індикативні (реферати-резюме). За кількістю реферованих джерел реферати поділяються на оглядові та монографічні. Також існують реферати, які склали автори за своїми науковими творами, – автореферати.

ІІІ. Сукупність загальноприйнятих, усталених правил, якими керуються мовці в усному та писемному мовленні, складає норми літературної мови, які є обов’язковими для всіх її носіїв.

Розрізняють орфографічні, лексичні, морфологічні, синтаксичні, орфоепічні, стилістичні, пунктуаційні мовні норми.

 

Практичні завдання:

Завдання 1. Поясніть відмінність плану від тез і конспекту джерела наукової інформації.

Завдання 2. З’ясуйте, які з мисленнєво-мовленнєвих дій під час конспектування усного джерела наукової інформації вам найважче виконувати і чому. Висновки проілюструйте прикладами.

Завдання 3. Уважно прочитайте мовні конструкції, які використовуються під час реферування наукового джерела. Напишіть реферат на актуальну тему галузі будівництва, використовуючи стандартні мовні конструкції (кліше).

- Праця (джерело, монографія, стаття, книга, підручник, брошура, збірник статей тощо) являє собою (є результатом (чого?), містить (що?), висвітлює (що?), складається (з чого?), присвячена актуальній проблемі тощо).

- Автор зазначає (вважає, стверджує, висловлює думку, аналізує, досліджує, узагальнює, наводить дані, викладає (що?)).

- З точки зору (на думку автора (дослідників, вчених, фахівців, авторів тощо))…

- Викладається (-ються) (обґрунтовується (-ються), міститься (-яться), узагальнюється (-ються), висвітлюється (-ються), розглядається (-ються), з’ясовується (-ються), порівнюється (-ються), зіставляється (-ються), характеризується (-ються), ілюструється (-ються), пропонується (-ються), підкреслюється (-ються), встановлюється (-ються), доводиться (-яться); констатується (-ються), формулюється (-ються), спростовується (-ються), підтримується (-ються), відслідковується (-ються) тощо.

- Варто зазначити, що… (варто звернути увагу на.., зважаючи на це.., зважаючи на суперечливість різних точок зору щодо проблеми...) тощо.

- Виходячи з вищевикладеного,.. (враховуючи вищезазначене,..; вище наведені приклади дають підставу стверджувати, що…; загальний аналіз свідчить, що…; на підставі даних тверджень…; розглянуті факти доводять, що…; як показали спостереження, …; у зв’язку з цим заслуговують на увагу…) тощо.

- Важливим також є питання … (окремо варто виділити..., особлива увага приділяється…, не менш важливим також є…, варто звернути увагу на…, вагоме значення мають…, на окрему увагу заслуговує той факт, що…, певну роль відіграє такий чинник, як…) тощо.

- Аналізуючи матеріал, можна дійти висновку, що… (підводячи підсумки, слід зазначити, що…, узагальнюючи викладене, слід зауважити, що…; підсумовуючи результати дослідження, можна зазначити (підкреслити, зауважити), що…) тощо.

Завдання 4. Прочитайте приклади рефератів-резюме, випишіть лексико-граматичні конструкції, що використовуються для оформлення тексту наукового реферату-резюме.

А) 3.ІІІ.1658. Формування мовної компетенції майбутньої гуманітарно-технічної еліти: Матеріали міжнародної міжвуз. студ. наук. конф., 10 грудня 2002 р. / Нац. техн. ун-т «Харк. політехн. ін.-т». – Х., 2004. – 103с. – укр.

 

Розглянуто питання гуманітарного виховання майбутнього фахівця технічних спеціальностей, а також викладання мов у ВНЗ. Висвітлено проблеми двомовності в Україні, мовленнєвого етикету, а також викладання російської мови як іноземної студентам з Польщі, Афганістану, В’єтнаму та Китаю. Проаналізовано особливості формування свідомості інформаційного суспільства, а також нового світогляду особистості ХХІ ст.

 

Б) 3.ІІІ.1673. Актуальні проблеми граматики / І. К. Кучеренко; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка. Каф. укр. мови. – Л.: Світ, 2003. – 228с. – укр.

 

Висвітлено дискусійні проблеми української граматики. Показано частиномовне значення прийменників і слів з ад’єктивною семантикою. Проаналізовано логіко-граматичну структуру речень з однорідними членами та звертаннями, розкрито зміст понять прямої мови, слів автора у контексті синтаксису. Викладено теоретичні засади граматичної концепції дослідника І.Кучеренка, наведено покажчик його праць, опублікованих за межами України.

Завдання 5. Визначте стиль поданих уривків. Які мовні звороти та вирази є характерними для даних стилів?

1.

Мова являє собою специфічну поліфункційну природну знакову систему, складний вербальний код, який обслуговує соціум для здійснення основних операцій з інформацією: її створенням, зберіганням, трансляцією, опрацюванням, трансформацією тощо. Наскільки ми знаємо цей код, настільки ми ясно, точно, нормативно формулюємо й передаємо свої думки та адекватно розуміємо інформацію інших. Завдання кожного – досконало володіти цим кодом, і в першу чергу в обраній галузі професійних знань, щоб вільно мислити засобами рідної мови, працюючи з різними поняттями та джерелами наукового простору своєї спеціальності, і вміти створювати власні тексти як вербальні носії фахової інформації або суми інформацій. (Г.Онуфрієнко).

 

2.

Залізобетон – це будівельний матеріал, в якому об’єднані разом бетон та сталева арматура, що розташована у розтягнутій зоні конструкції та сприймає розтягуючі навантаження; стискуючі навантаження передаються на бетон. З’єднання бетону і сталевої арматури забезпечує високу міцність при стисканні, розтягненні та вигині.

Залізобетонні конструкції поділяють на монолітні, що бетонуються на місці будівництва, і збірні, що монтуються на будівельному майданчику із окремих елементів. Залізобетонні конструкції виготовляють зі звичайною та попередньо напруженою арматурою. Основна ідея попереднього напруження залізобетонних конструкцій полягає у тому, що заздалегідь при їх виготовленні бетон штучно обтискується. Завдяки цьому бетон буде розтягатися тільки тоді, коли долаються створені обтискуванням стискуючі навантаження. Якщо вони переважають розтягуючі напруження від навантаження, то можна уникнути утворення тріщин у бетоні і запобігти його завчасному руйнуванню.

3.

Є в Одесі, на Ближніх Млинах, вулиця Івана та Юрія Лип, двох видатних діячів української та світової медичної науки, письменників, політичних і громадських діячів кінця ХІХ – початку ХХ ст. – батька і сина. І зберігся будиночок, де мешкав на початку минулого віку Іван Львович, в родині якого зростав син-одинак Юрій. Ця вулиця з’явилася в Одесі лише в роки незалежності України. Тож переважна більшість сучасних одеситів донедавна й гадки не мала, хто вони, Іван та Юрій Липи, чиїми іменами перейменовану вулицю Советську.

А ці особистості варті того, щоб про них знати і належно вшановувати їх пам'ять. Тим більш, що 2005-го року минуло 140 років від дня народження Іванові і 105 – Юрієві Липам, 95 – від дня народження дружини Юрія Галини Липи-Захаріясевич. І ще одна дата на нашому поминальному календарі – 70 роковини Марії Липи, дружини Івана й матері Юрія. Не зайве буде й розповісти взагалі про цю видатну родину, про тих жінок, які були вірними і щирими другинями батькові й сину, їх родичів та нащадків, бо з Одесою їх ріднить дуже багато. (Т. Ананченко).

 

4.

ОГОЛОШЕННЯ

18 серпня 2010 року о 13.00. годині за адресою: м. Івано-Франківськ, Південний бульвар, 35-а, державна підприємницька фірма «Енергобуд» оголошує конкурс на заміщення вакантних посад за фахом механіка електроустаткування.

До запрошених будуть наступні вимоги:

- диплом спеціаліста;

- кваліфікація І-ІІ розряду;

- досвід роботи від 1-го до 2-х років;

- докладна автобіографія чи резюме.

До місця реєстрації зручно дістатись громадським транспортом маршруту №75.

Секретар «Енергобуд» Титомир М. С.

Тел.: 37 – 25 – 78.

 

5.

Сірий, припорошений весняною пилюкою, степ збігає на південь і стигне там голубим маревом; суворою лінією стоять на ньому сторожові могили, насипані, може, татарвою, а може, волелюбним козацтвом, що шаблею та мушкетом боронило оці степи від ворожих навал. Весною могили оборюють, і ціле літо зеленіють вони густою пахучою травою; росте на них подорожник, біленькі невісточки, чіпкий спориш, розкішний полин, колючий будяк, скромні, лагідні незабудки, нерозлучні брат-і-сестра. Весняними вечорами, коли відсиріє від степової вологи земля, голублять душу і серце людини свіжі і ніжні степові запахи і тихо шепочуть трави, облиті сяйвом місяця, що, мов червона діжа, викочується із-за мовчазних могил і фарбує степ в густо-малиновий темнуватий колір. І хто знає, хто може підслухати, хто розгадає таємну мову природи, хто скаже, про що шепочуть зелені трави мовчазним могилам? Може, вони повідають про те, як на них зупинялись постоєм козаки, а кобза дзвеніла у тихе надвечір’я і то рокотала, як грім, то промовляла тихим жалем, і під той сум, під ту жалобу схиляв порубану, в шрамах, голену, з буйним оселедцем голову старий козак та згадував вірне товариство, що полягло десь під Кафою. (Г. Тютюнник.)

 

 

Завдання 6. Прочитайте уважно зразки клішованих рефератів. Визначте синонімічні мовні кліше у різних зразках.

А)

- У статті висвітлюється складна проблема (чого?)…

- Автор підкреслює винятково важливе значення (чого? для чого?)…

- Враховуючи (що?)…, автор вважає, що…

- На думку автора, …

- Свої твердження автор перевіряє (чим? на чому?) …

- У статті підкреслюється (що?) …

- За результатами здійсненого дослідження автор дійшов висновку, що …

- У заключній частині сформульовано принципи (чого?) … і наведено рекомендації, а саме: …

 

Б)

- Книгу присвячено актуальній проблемі – …

- Зазначаючи мету та завдання дослідження, автор висловлює думку (яку?)

- Послідовно простежуючи (що?) …, автор завершує аналіз проблеми висновком: …

- Також висвітлюються такі питання, як …

- Книгу, яка складається з двох розділів, підготовлено за науковою редакцією (кого?) …

- У першому розділі йдеться (про що?) …

- Автор аналізує закономірності (чого?) …

- Особливу увагу надано питанню про роль (чого?) …

- Другий розділ присвячено проблемі (чого?) …

- На думку автора, …

- Автор наводить переконливі приклади (чого?) …

- Думки обґрунтовуються (чим?) …

- Формулюються висновки (про що?) …

 

Завдання 7. Заповніть таблицю.

Мовні норми Регулюють правильність Приклади
1. Орфоепічні    
2. Орфографічні    
3. Синтаксичні    
4. Пунктуаційні    
5. Морфологічні    
6. Стилістичні    
7. Лексичні    

Завдання 8. Перепишіть текст, розкриваючи дужки та вставляючи, де треба, пропущені літери.

Чого(ж) ми українці так спрагло тягнемося до свого минулого? Це ознака нашого духовного здоров’я чи навпаки (не)впевнен(н?)ості ущербності й страху перед сучасним майбутнім, історичної інфантильності? Так само як окрема людина в хвилини зневіри і невдач пр(и, е?)ниження рятує себе віру в свої можливості звертаючись до зоряних сторінок власного минулого так і народ коли настає загроза його духовного чи фізичного знищен(н?)я ро(з, с?)чинен(н?)я на «ро(з, с?)путтях велелюдних» історії щоб вижити апелює до свого минулого. Мабуть так д(е, и?)рева під час бурі волають до свого корін(н?)я. «Народ живий (до)поки жива його історична пам’ять. Кін(ь?)чається пам’ять / кін(ь?)чається нація починається щось інше». Ці слова Д. Балашова б’ють по сер(д?)цю кожного українця хоч російський письмен(н?)ик передовсім мав на оці росіян. (Від)разу (з, с?)гадуєш процес денаціоналізації що охопив південно(східну) Україну зокрема міста чиє населен(н?)я з частини нації перетворилося поступово у «щось ін(ь?)ше» якому (не)має наукової назви уже не в українців але ще не в росіян чи це симптом кін(ь?)ця нації? Ми українці такі спраглі за минулим історією яку в нас постійно віднімали. (У)продовж багатьох століт(т?)ь обрубували корені нашого минулого і можна лише подивуватися що порубані потоптані понищені вони знову відростали. (С. Андрусів).

Завдання 9. Від поданих імен утворіть чоловічі та жіночі імена по батькові й запишіть у дві колонки.

Борис, Валерій, Хома, Лука, Богдан, Анатолій, Аркадій, Василь, Віталій, Григорій, Інокентій, Микола, Олекса, Роман, Артур, Володимир, Сергій, Яків, Ігор, Олександр, Олег, Клавдій.

Завдання 10. Запишіть подані прізвища українською мовою.

Ткачёв, Свечкарёв, Грачёв, Григорьев, Дергачёва, Кочеев, Белов, Меньшиков, Репин, Лисицын, Румянцев, Калачёв, Октябрёва, Погорелов, Киселёва, Снегов, Соловьёва, Фадеев, Вяземский, Бессонов, Царёв.

Тестові завдання

1. Короткий письмовий виклад змісту книги, статті, лекції – це:

1.1. Анотація.

1.2. Реферат.

1.3. Номінативний план.

1.4. Конспект.

1.5. Рецензія.

 

2. За ступенем повноти викладу змісту першоджерела реферати поділяються на види:

2.1. Індикативні, оглядові.

2.2. Індикативні, монографічні.

2.3. Індикативні, інформативні.

2.4. Оглядові, монографічні.

2.5. Автореферати, реферати-резюме.

 

3. Мовні норми, що регулюють керування, узгодження, поєднання і розміщення слів, речень, називаються:

3.1. Орфографічними.

3.2. Синтаксичними.

3.3. Морфологічними.

3.4. Стилістичними.

3.5. Пунктуаційними.

 

4. Мовні норми, що регулюють правильність відбору мовних елементів відповідно до умов спілкування, називаються:

4.1. Синтаксичними.

4.2. Морфологічними.

4.3. Лексичними.

4.4. Орфографічними.

4.5. Стилістичними.

 

5. Функціональний різновид мови, який слугує для спілкування в державно-політичному, громадському й економічному житті, законодавстві, у сфері управління адміністративно-господарською діяльністю – це:

5.1. Розмовний стиль.

5.2. Науковий стиль.

5.3. Офіційно-діловий стиль.

5.4. Художній стиль.

5.5. Публіцистичний стиль.

 

6. Доступність мови й формулювань, поєднання логічності доказів і полемічності викладу, широке використання художніх засобів – ознаки стилю:

6.1. Наукового.

6.2. Художнього.

6.3. Офіційно-ділового.

6.4. Публіцистичного.

6.5. Епістолярного.

 

7. Інформаційну та естетичну функції виконує стиль:

7.1. Епістолярний.

7.2. Художній.

7.3. Публіцистичний.

7.4. Науковий.

7.5. Конфесійний.

8. Визначте рядок, де всі слова вжито правильно:

8.1. Дякую всіх, що прийняли участь у цьому заході.

8.2. Моя автобіографія дуже цікава.

8.3. До особового листка обліку кадрів додається довідка з місця роботи.

8.4. Акт являється документом, який ґрунтується на конкретних доказах.

8.5. Слід відмітити, що в публікації йдеться мова про цікаві факти.

9. Визначте рядок, де всі слова вжито правильно:

9.1. Ми вирішували цю проблему на протязі року.

9.2. Студент чекав більш конкретнішої відповіді на запитання.

9.3. Система їх роботи сама досконала.

9.4. Ми повинні вирішити слідуючі питання.

9.5. Чинне законодавство.

10. Визначте рядок, де всі слова вжито правильно:

10.1. Скарга про неправильність у списку виборців.

10.2. Завідувач кафедри виступив з пропозицією.

10.3. На площі зібрався багаточисельний натовп студентів.

10.4. Комісія рахує, що даний проект неприйнятний.

10.5. Поставщики прислали вантаж з просроченим сроком реалізації.

 

 

Термінологічний практикум:

 

Арка (бесшарнирная, веерообразная, вогнутая, остроконечная, двухлопастная, дощатая, дугообразная, зубчатая, килевидная, консольная, наклонная, несущая, приподнятая, решетчатая, серповидная, угловая, фронтонная, щековая, эллиптическая) – арка (безшарнірна, віялоподібна, в(у)вігнута, гострокінцева, дволопатева, дощата, дугоподібна, зубчаста, килеподібна, консольна, похила, тримальна, піднесена, ґратчаста, серпоподібна, кутова, фронтонна, щокова, еліптична).

Устройство – 1. (дія) улаштування, впорядкування, обладнання; 2.(строение, конструкция) будова; 3. (механическое приспособление) пристрій.

Свод – 1. зведення; 2. (конструкція) склепіння (анжуйське, аркового типу, бочкувате, віяльне, гвинтово-кільцеве, висхідне, восьмилоткове, подвійне, двоопукле, кружально-сітчасте тощо).

Стропило (брусчатое, висячее, деревянное, наклонное, двускатное, палладиевое, разборное, растяжное, сборное, серповидное) – кроква (брущата, яка (що) висить, дерев’яна, нахилена, двоскатна, палладієва, параболічна, розбірна, розтяжна, збірна, серпоподібна).

Возвратно-поступательный – зворотно-поступальний.

Вполоборота – в(у)півоберта.

 

Самостійне опрацювання:

1. З’ясуйте значення термінів шарнір, кроква, панель; запишіть дефініції даних слів.

2. Складіть 7 речень, використовуючи слова та словосполучення (на вибір) із термінологічного практикуму.

3. З’ясуйте відмінності між словами «удерживающий», «удерживаемый», «удерживающийся» та їхніми відповідниками в українській мові.

 

Література:

1. Бондар О. Сучасна українська мова / О. Бондар, Ю. Карпенко, М.Микитин-Дружинець. – К.: Видавничий центр «Академія», 2006. – 368с.

2. Васенко Л. А. Фахова українська мова: Навч. посібник / Л. Васенко, В.Дубічинський, О. Кримець. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 272с.

3. Галузинська Л. І., Науменко Н. В., Колосюк В. О. Українська мова (за професійним спрямуванням): Навчальний посібник. / Л. І. Галузинська, Н. В. Науменко, В. О. Колосюк. – К.: Знання, 2008. – 430с.

4. Загнітко А. П. Українське ділове мовлення: Професійне і непрофесійне спілкування / А. Загнітко, І. Данилюк. – Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО», 2006. – 480с.

5. Зубков М. Г. Сучасна українська ділова мова: Підручник / М. Г. Зубков – Харків: Вид-во «Торсінг», 2004. – 448с.

6. Зубков М. Г. Сучасний український правопис: Комплексний довідник / Зубков М. Г. – Харків: Східно-регіональний центр гуманітарно-освітніх ініціатив. – 2004. – 352с.

7. Онуфрієнко Г. С. Науковий стиль української мови: Навчальний посібник / Онуфрієнко Г. С. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 312с.

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1052. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия