Студопедия — ВИЗНАЧЕННЯ КОЕФІЦІЄНТІВ ТЕРТЯ В РІЗЬБІ І НА ТОРЦІ ГАЙКИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ВИЗНАЧЕННЯ КОЕФІЦІЄНТІВ ТЕРТЯ В РІЗЬБІ І НА ТОРЦІ ГАЙКИ






Мета роботи. Вивчити тертя в різьбовому з’єднанні і на опорному торці гайки, визначити коефіцієнти тертя в різьбі і на торці гайки для незмащених та змащених поверхонь при затяжці з’єднання.

 

Теоретичні відомості. При затягуванні болтового з’єднання (рис. 3.1) унаслідок осьового переміщення гайки 3 в напрямку до головки болта 1 і опору її переміщенню з боку деталей, що з’єднуються, у болтовому з’єднанні виникає сила затяжки Fзат, яка розтягує болт і стискує деталі, які з’єднуються.

Сила затяжки Fзат приводить до появи контактних напружень на взаємодіючих поверхнях різьби qp і на поверхні контакту торця гайки 3 з деталлю 2, що з’єднується, qТ. Контактні напруження qр і qТ при затяжці болтового з’єднання приводять відповідно до появи питомих сил тертя в різьбі tр і на торці гайки tТ, які залежать від контактних напружень і коефіцієнтів тертя ковзання f у різьбі і на торці гайки fТ відповідно. Сили тертя в різьбі і на торці гайки приводять відповідно до появи момента сил в різьбі Тр і момента сил тертя на торці гайки ТТ. При затяжці болтового з’єднання момент сил тертя у різьбі Тр і момент сил на торці гайки ТТ зрівноважуються моментом загвинчування Тзаг, прикладеним через ключ до гайки

Тзаг = ТрТ. (3.1)

Момент сил у різьбі визначається залежністю [1, 3]

Тр=0, 5Fзатd2tg(y+ ), (3.2)

де d2 - середній діаметр різьби; y - кут підйому гвинтової лінії різьби; - зведений кут тертя в різьбі.

Якщо прийняти, що контактне напруження qT і зв’язані з ними питомі сили тертя tТ розподілені на торці гайки рівномірно, то момент сил тертя на опорному торці гайки [3, 4]

 

 

 

, (3.3)

де fТ - коефіцієнт тертя ковзання на поверхні торця гайки; D0 - зовнішній діаметр опорної поверхні гайки; d0 - діаметр отвору під болт у деталях, що з'єднуються.

Кут підйому гвинтової лінії різьби [1, 3]

, (3.4)

де Р - крок різьби.

Після підстановки значення y згідно з рівнянням (3.4) у рівняння (3.2) одержимо залежність для визначення зведеного кута тертя в різьбі

. (3.5)

Тоді зведений коефіцієнт тертя в різьбі

. (3.6)

Коефіцієнт тертя ковзання в різьбі [3]

, (3.7)

де a - кут профілю різьби.

Коефіцієнт тертя ковзання на опорній поверхні торця гайки визначається згідно з рівнянням, одержаним із залежності (3.3)

. (3.8)

При випробуваннях з установкою під гайку рухомої опорної шайби, яка опирається на кульковий підшипник, момент тертя в підшипнику дуже малий і тому можна прийняти, що

Тзаг = Тр. (3.9)

При випробуваннях з установкою під гайку опорної шайби з хвостовиком, який виключає обпирання на опорний кульковий підшипник, момент тертя в різьбовому спряженні визначається з рівняння (3.1).

Допустиму силу затяжки болтового з’єднання [ Fзат ], виходячи з умови міцності болта на розтягнення і кручення, визначають за рівнянням

, (3.10)

де d1 - внутрішній діаметр різьби; [ sр ] - допустиме напруження розтягнення матеріалу болта; 1, 3 – коефіцієнт, що враховує напруження кручення при одночасному розтягненні болта.

Допустиме напруження при розтягненні дорівнює:

, (3.11)

де sТ – границя текучості матеріалу болта; [ S ] - допустимий запас міцності болтів.

Для болтів із сталі марки Ст0, Ст2, Ст3 значення напруги sр = 120 МПа. При контрольованій затяжці допустимий запас міцності приймають рівним [ S ] = 1, 3 – 2, 5, а при неконтрольованій затяжці і сталому навантажені - згідно з таблицею 3.1 [5].

 

Таблиця 3.1

 

Допустимі коефіцієнти запасу міцності болтів [ S ]

 

  Матеріал болта Діаметр болта
М6-М16 М16-М30
Вуглецева сталь 4-3 3-2
Легована сталь 5-4 4-2, 5

 

Для аналізу результатів, одержаних на основі випробувань коефіцієнтів тертя f та fТ, у таблиці 3.2 наведено значення, узяті з довідників [3].

Таблиця 3.2

 

Значення коефіцієнтів тертя в різьбі f та на торці гайки fТ

Покриття болтів та гайок     Коефіцієнти Значення f та fТ
  Без змащення Машинне масло   Солідол
Без покриття f 0, 32...0, 52 0, 18...0, 23 0, 16...0, 21
fТ 0, 14...0, 24 0, 10...0, 14 0, 11...0, 14
Кадмійове f 0, 24...0, 32 0, 15...0, 25 0, 16...0, 22
fТ 0, 12...0, 24 0, 05...0, 15 0, 05...0, 13
Цинкове f 0, 24...0, 40 0, 15...0, 20 0, 14...0, 19
fТ 0, 07...0, 10 0, 09...0, 11 0, 08...0, 11

Обладнання, прилади та інструмент. Для проведення лабораторної роботи застосовується: лабораторна установка ДМ-27М з комплектом змінних деталей установки і комплектом болтів з гайками з метричною різьбою: М12х1.75, М12х1.5, М12х1, М14х2, М14х1.5, М14х1, М16х2, М16х1.5, М16х1, М18х2.5, М18х1.5, М18х1, М20х2.5 та індикаторів годинни­кового типу з ціною поділок 0, 01мм (ИЧ 10 кл1 ГОСТ 577-68) – 2 шт.

Для обмірювання випробуваних болтів та гайок застосовується лінійка, штангенциркуль, різьбомір.

Лабораторна установка ДМ-27М складається з двох вузлів: пристрою для навантаження болтів (рис. 3.2) і торсіонного динамометричного ключа (рис. 3.3) [6].

Пристрій для навантаження болтів слугує для створення навантаження і вимірювання сили затяжки. Сила затяжки передається з випробуваного болта 5 динамометричній пружині 2 через сферичну шайбу 4. Гайка опирається через втулку 6 і опорний кульковий підшипник 8 на корпус пристрою 1.

Для визначення коефіцієнта тертя на торці гайки замість втулки 6 установлюється втулка 9. У цьому випадку опорний кульковий підшипник не працює.

Сухар 10 слугує для запобігання можливості провертання болта. Затяжка гайки здійснюється торсіонним ключем 1 (рис. 3.3). Силу затяжки визначають за вимірами індикатора 3 (рис. 3.2), деформацій згину динамометричної пружини за її тарувальною характеристикою (рис. 3.4).

Момент загвинчування визначається за вимірами по індикатором 3 (рис. 3.3) деформації кручення торсіонного ключа за його тарувальною характеристикою (рис. 3.5) або за аналітичною залежністю Тзаг = 22.2х lк, де lк - деформація торсіонного ключа в міліметрах.

 

 

Порядок виконання роботи.

3.1. Перед виконанням лабораторної роботи підготувати таблицю для параметрів випробуваного об’єкта (табл. 3.3) і таблицю для результатів визначення коефіцієнтів тертя (табл. 3.4, табл. 4.5).

3.2. Виміряти основні параметри випробуваного болтового з’єднання і порівняти їх зі стандартними величинами для даного типорозміру [2, с. 427]. Згідно з залежністю (3.4) визначити кут підйому гвинтової лінії. Результати вимірювання і розрахунку занести в табл. 3.

3.3. За формулами (3.10), (3.11) визначити допустиму силу затяжки [ Fзат ] для даного типорозміру болта. При цьому необхідно враховувати граничні значення тарувального зусилля [ Fтар ] динамометричної пружини установки ДМ-27М. Якщо розрахункове значення [ Fзат ] виявиться більшим за значення тарувального зусилля [ Fтар ], то прийняти[ Fзат ] = [ Fтар ]. Значення занести в таблицю 3.3.

3.4. Установити випробуваний болт в установку з рухомою втулкою 6, яка виключає тертя на торці гайки і вибрати зазори в з’єднанні. При визначенні коефіцієнтів тертя в різьбі за наявності мастила нанести його тонким шаром на різьбу болта і гайки.

3.5. Установити індикатори на динамометричну пружину та торсіонний динамометричний ключ. При цьому наконечники індикаторів повинні бути переміщені після дотикання до опорної поверхні близько 0, 2 мм, а шкали установлені на „0”.

 

 

3.6. Плавно виконати затяжку випробуваного болта динамометричним ключем, доводячи показання величини деформації динамометричної пружини до значень, що відповідають контрольним значенням сили затяжки болта Fзат1=0, 25 [ Fзат ], Fзат2=0, 5 [ Fзат ], Fзат3=0, 75 [ Fзат ], Fзат4= [ Fзат ].

При цьому одночасно слід фіксувати відповідні показання на індикаторі динамометричного ключа, що відповідають контрольним значенням сили затяжки. Кожен дослід повторити в указаній послідовності три рази для одних і тих же прийнятих контрольних значень сили затяжки болта та умови змащення тертьових поверхонь: без змащення та при змащенні (з указуванням сорту мастила). Зняти з індикаторів показання повної деформації динамометричної пружини та ключа і занести в табл. 3.4.

 

 

Таблиця 3.3

Характеристика випробуваного об’єкту

Найменування Познач. Знач.
Болт М ГОСТ    
Гайка М ГОСТ    
Зовнішній діаметр болта, мм d  
Крок різьби, мм Р  
Внутрішній діаметр різьби, мм d1  
Середній діаметр різьби, мм d2  
Кут профілю різьби, град a  
Кут підйому різьби, град j  
Діаметр опорної поверхні гайки, мм D0  
Діаметр отвору втулки під болт, мм d0  
Допустиме напруження матеріалу болта, МПа [ sp ]  
Допустима сила затяжки болтового з’єднання, Н [ Fзат ]  
Мастило    

3.7. Зняти втулку 6 (без хвостовика) і установити втулку 9 (з хвостовиком).

3.8. Повторити випробування за п.3.6 для одних і тих же умов змащення тертьових поверхонь. Зняти з індикаторів показання і занести в табл. 3.5.

3.9. Після закінчення випробувань демонтувати установку.

3.10. Згідно з порядком і формулами, наведеними в табл.3.4 і 3.5, визначити коефіцієнт тертя в різьбі f та на торці гайки fТ.

3.11. Виконати аналіз одержаних дослідним шляхом коефіцієнтів тертя f та fТ для незмащених і змащених елементів болтового з’єднання і порівняти їх зі значеннями, наведеними в довідковій літературі (див. табл. 3.1).

3.12. Оформити звіт з лабораторної роботи відповідно до додатка.

 

Контрольні запитання

 

1. Які геометричні параметри кріпильних різьб є основними?

2. Як визначити кут підйому гвинтової лінії різьби?

3. Як визначається зведений кут тертя в різьбі?

4. Що являє собою зусилля затяжки в різьбі?

5. На яких поверхнях виникає тертя при затяжці болтового з'єднання при навантаженні за схемою №1 і за схемою № 2?

6. Які фактори зумовлюють силу тертя між витками різьби і на торці гайки?

7. Будова лабораторної установки ДМ-27М для визначення тертя в різьбі і на торці гайки?

8. Принцип і методика визначення момента загвинчування болтового з'єднання?

9. Принцип і методика визначення зусилля затяжки в болтовому з'єднанні?

10. Суть методики експериментального визначення моментів тертя в різьбі і на торці гайки?







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1759. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия