Студопедия — Програми- архіватори. Антивірусні програми
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Програми- архіватори. Антивірусні програми






Архів являє собою набір з одного або кількох файлів. Його зміст дозволяє отримувати інформацію про кожен з файлів, що зберігається в ньому – назву та повне ім’я, час останньої модифікації, розмір файлу на диску й в архіві тощо. При стисненні файлів програми архіватори кодують дані. Саме цей метод і дає можливість зменшити обсяг пам'яті, який займає заархівований файл.

Архівний файл — це спеціальним чином організований файл, що містить у собі один чи кілька файлів у стисненому вигляді і службову інформацію про них.

Архівація - переміщення (завантаження) вихідних файлів в архівний файл.

Розархівація - процес відновлення файлів з архіву точно в такому ж вигляді, який вони мали до завантаження в архів. Після розархівації файли можуть бути розміщені на диску чи в оперативну пам'ять.

Стиснення інформації — це процес перетворення інформації, що зберігається у файлі, до вигляду, при якому зменшується надмірність у її представленні і відповідно потрібно менший обсяг пам'яті для збереження.

Степінь стиснення файлів - величина, що показує у відсотках як відрізняється розмір архівного файлу від не заархівованого. Степінь стиснення залежить від програми, що була використана, методу стиску і типу вихідного файлу. Найкраще стискаються деякі графічні файли, текстові файли, файли даних, для яких ступінь стиску може досягати 5 - 40%, не так сильно стискуються файли програм і завантажувальних модулів - 60 - 90%. Майже не стискаються архівні файли та деякі типи малюнків.

Великі за обсягом архівні файли можуть бути розміщені на декількох дисках (томах). Такі архіви називаються багатотомними.

Том — це складова частина багатотомного архіву. Створюючи архів з декількох частин, можна записати його частини на кілька дискет.

В даний час застосовується кілька десятків програм - архіваторів, що відрізняються переліком функцій і параметрами роботи, однак кращі з них мають приблизно однакові характеристики.

Більшість архіваторів мають можливість створювати архіви, що саморозпаковуються - тобто архіви, які здатні до самостійної розархівації файлів, що знаходяться в них, без використання програми - архіватора.

Архів, що саморозпаковується, одержав назву SFX-архів (SelFileXtracting). Архіви такого типу в звичайно створюються у формі ЕХЕ - файлу.

Багато з програм - архіваторів, крім звичайного режиму стиснення, можуть створювати неперервні (solid) архіви. У таких архівах усі файли стискаються як один потік даних, тобто областю пошуку повторюваних послідовностей символів є вся сукупність файлів, завантажених в архів, і тому розпакування кожного файлу, якщо він не перший, пов'язана з обробкою інших. Архіви такого типу краще використовувати для архівування великого числа однотипних файлів.

З огляду на схожість принципів керування більшістю програм-архіваторів, розглянемо головні особливості програми WinRAR.

Програма-архіватор WinRAR

Рис. 19. Інтерфейс WinRAR

Програма WinRAR дозволяє:

· створювати архівні файли з окремих чи усіх файлів поточного каталогу і його підкаталогів;

· додавати і замінювати файли в архіві;

· розархівовувати і видаляти файли з архіву,

· переглядати вміст архіву;

· створювати багатотомний архів;

· вводити в архів коментарі до файлів;

· відновлювати файли із пошкоджених архівів;

· створювати архіви, що саморозпаковуються, як на одно- так і на декількох томах;

· забезпечувати захист інформації в архіві за допомогою паролів та інше.

При виборі певної дії з’явиться вікно із інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом та можливістю детальної довідки по кожному з наявних на ньому елементів, для запуску якої потрібно вибрати «?» у верхній смузі вікна і натиснути на елемент, що зацікавив.

Рис.20.

При виконанні завдань можна скористатися таким “алгоритмом-підказкою”:

1. Вибрати вказівку пошуку Пуск/Знайти/Файли і папки, в полі І м’я ввести WinZip та натиснути кнопку Знайти.

2. Встановити курсор мишки на значок, що позначає програму WinZip () та двічі клацнути лівою кнопкою мишки.

3. Виконати потрібну операцію (див. таблицю):

№ з/п Призначення дії Вказівка меню
1. Створити новий архів. Спочатку він порожній. File/New Archive
2. Відкрити раніше створений архів File/Open Archive
3. Знайти та вивести на екран список всіх архівів Favorite Zip Folders
4. Додати файли до архіву Action/Add
5. Розкрити і переписати файли з архіву Action/Extract
6. Переглянути файли, що є в архіві Action/View
7. Перевірити правильність архівування даних (створити спеціальну папку, до якої розкрити всі файли архіву) Action/CheckOut
8. Активізувати програму для роботи: створення чи розкривання архіву Filе/Wizard

Комп'ютерним вірусом називається спеціально написана програма, здатна самовільно приєднуватися до інших програм, створювати свої копії і впроваджувати їх у файли, системні області комп'ютера й в обчислювальні мережі з метою порушення роботи програм, псування файлів і каталогів, створення всіляких перешкод у роботі на комп'ютері.

Ознаки прояву вірусів:

  • припинення роботи чи неправильна робота програм, що раніше успішно функціонували;
  • повільна робота комп'ютера;
  • неможливість завантаження операційної системи;
  • зникнення файлів і каталогів чи спотворення їхнього вмісту;
  • зміна дати і часу модифікації файлів;
  • зміна розмірів файлів;
  • несподіване значне збільшення кількості файлів на диску;
  • істотне зменшення розміру вільної оперативної пам'яті;
  • виведення на екран несподіваних повідомлень чи зображень;
  • подача непередбачених звукових сигналів;
  • часті зависання і збої в роботі комп'ютера.

Для виявлення, видалення і захисти від комп'ютерних вірусів розроблено кілька видів спеціальних програм, що дозволяють виявляти і знищувати віруси. Такі програми називаються антивірусними.

Розрізняють наступні види антивірусних програм:

  • детектори або монітори;
  • доктора чи фаги;
  • програми-ревізори;
  • програми-фільтри;
  • вакцини або імунізатори.






Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1613. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия