Студопедия — Теоретична частина. Податкове планування можна визначити як систе-му заходів підприємства, спрямовану на максимальне вико-ристання можливостей чинного законодавства з метою
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Теоретична частина. Податкове планування можна визначити як систе-му заходів підприємства, спрямовану на максимальне вико-ристання можливостей чинного законодавства з метою






Податкове планування можна визначити як систе-му заходів підприємства, спрямовану на максимальне вико-ристання можливостей чинного законодавства з метою закон-ної оптимізації його податкових платежів.

Податкове планування – інтеграційний процес, який поєднує дотримання податковий законів, представлення в податкових органах, знання і розуміння податків, оптимізацію податків.

Метою податкового планування на підприємствах є вибір такого шляху, за якого прибуток під-приємства наближають до максимуму, а ризики діяльності в сфері оподаткування — до мінімуму.

Суб' єктами податкового планування виступають суб'єкти, в інтересах яких застосовуються заходи податкового плану-вання, зокрема: юридичні особи, фізичні особи — суб'єкти під-приємницької діяльностій фізичні особи - громадяни (які не мають статусу суб'єкта підприємницької діяльності).

Об'єктом податкового планування є податки суб'єкта по-даткового планування.

До загальних принципів можна віднести принципи, влас-тиві будь-якому виду планування (бюджетування) підприєм-ства, і в тому числі податковому плануванню як підсистемі внутріфірмового планування підприємства.

До спеціальних принципів необхідно зараховувати принципи, яківизначають специфіку процесу податкового планування, тобто його відмінні ознаки в системі внутріфірмового плану-вання підприємства.

Методи податкового планування має сенс роз-поділити на загальні й спеціальні. До загальних методів можна віднести методи, характерні для внутріфірмового планування підприємства в цілому й по-даткового планування як його складової, до спеціальних ме-тодів — методи, що використовуються виключно в податково-му плануванні підприємства при розробці проектів податково-го планування.

Загальні методи податкового планування

Розрахунково-аналітичний метод використовується в ко-ригуванні планових показників під прогнозні зміни внутріш-ніх і зовнішніх факторів. У податковому плануванні застосо-вується при розрахунку податкового тягаря підприємства, визначенні сум податкових платежів у проектах податкового планування шляхом коригування вихідних показників проек-ту під прогнозні зміни податкового законодавства.

Нормативний метод у податковому плануванні використо-вується на стадії розрахунку податковоготягаря підприємства, податкових платежів у проектах податкового планування й дає змогу визначити суми податкових платежів на підставі чинних ставок і баз оподатковування.

Метод мікробалансів полягає у створенні бухгалтерської моделі господарсько-фінансової ситуації шляхом складання бухгалтерських кореспонденцій і визначення на їх основі про-екту податкового планування з оптимальними показниками.

Метод графоаналітичних залежностей грунтується на по-будові графічної або аналітичної залежності фінансового ре-зультату підприємства від одного або декількох найважливі-ших параметрів балансу й виборі на основі даних залежностей проекту податкового планування з оптимальними показника-ми.

Застосування матрично-балансового методу ґрунтується на тому, що баланс підприємства записується у вигляді матри-ці, потім послідовно підбираються й записуються в матрицю показники господарських операцій по альтернативних проек-тахподаткового планування й вибирається проект з оптималь-ними показниками. Застосовується на стадії вибору проекту податкового планування з оптимальними показниками. Дію
цього методу можна продемонструвати за даними прикладу,
наведеного для методу мікробалансів.

Статистичні методи мають широкий спектр застосування в податковому плануванні. Зокрема на основі використання різ-них методів статистичного аналізу (факторного, кореляційно--регресійного аналізу й т. п.) виділяються основні фактори, які впливають на розмір податкового тягаря підприємства, на ос-нові яких проектуються напрямки оптимізації податкових платежів підприємства. Статистичні методи застосовуються також при розрахунку ефективності заходів податкового пла-нування, зокрема, при проведенні аналізу динаміки податко-вих платежів, розрахунку показників виконання бюджету по-датків тощо.

Методи економіко-математичного моделювання ґрунтуються на математичній побудові й описі моделі досліджувано-го об'єкта, яким у податковому плануванні виступають альтер-нативні варіанти оподаткування.

Спеціальні методи податкового планування використо-вуються на стадії підбору альтернативних варіантів оподатку-вання і розробки проектів податкового планування.

Метод заміни відносин полягає в заміні операції, що перед-бачає обтяжливе оподаткування, на операцію з аналогічною метою, але з більш пільговим порядком оподаткування.

Метод розподілу відносин базується на методі заміни відно-син. Відмінність цих методів полягає в тому, що в методі роз-поділу відносин заміняється або частина господарської опера-ції, замість операції в цілому, або одна господарська операція поділяється на декілька частин.

Використовується метод розподілу відносин у ситуаціях, коли метод заміни відносин не дає можливості досягти бажа-ного ефекту оптимізації податкових платежів.

Метод відстрочення податкового платежу дозволяє пере-нести момент виникнення об'єкта оподаткування на наступні податкові періоди.

Метод делегування податків структурі-сателіту полягає в передачі сплати податкових платежів спеціально створеним структурам, діяльність яких спрямована на зменшення фіс-кального податкового тиску на основне підприємство.

Методвикористання облікової політики полягає в розробці варіанту облікової політики, спрямованого на оптимізацію по-даткових платежів підприємства.

Метод пільгового суб'єкта господарювання полягає у ско-роченні об'єкта оподаткування спеціальної організаційно-правової основи суб'єкта господа-рювання з пільговим режимом оподаткування. До цього мето-ду відносять вибір організаційно-правового гос-подарювання щобезпосередньо користується пільгами (на-приклад, підприємства інвалідів) або має більш низький рівень оподаткування (наприклад, юридичної або фізичної особи, що перебуває на спрощеній системі оподаткування).







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 905. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия