Студопедия — Кенгуру
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Кенгуру






Підготовка. У грі беруть участь дві команди на волейбольному майданчику. Гравці однієї з команд одягають кольорові жилети. Капітани команд йдуть у центр майданчика. Решта гравців розташовується на майданчику довільно, стаючи попарно: один гравець з однієї команди, другий – з іншої. Лицьові лінії волейбольного майданчика – це лінії «воріт» для двох команд.

Зміст гри. Керівник підкидає м’яч між капітанами, які намагаються впіймати його, або відбити будь-якому гравцеві своєї команди. Гравець, заволодівши м’ячем, продовжує передавати його, стрибаючи на двох ногах, будь-якому гравцю своєї ж команди. Завдання гравців – у стрибках на двох ногах зробити передачі поспіль між гравцями своєї команди й застрибнути за лицьову лінію протилежної команди. Команді, яка спромоглася виконати це завдання, зараховується очко, і гра продовжується з центру майданчика.

Правила гри: 1) Вибивати м’яч із рук суперника забороняється, можна тільки виривати його і перехоплювати. 2) Якщо м’яч опинився за межами майданчика з вини однієї з команди, то інша вводить його у гру з того місця, де це сталося. 3) Якщо схопляться за м'яч одночасно два гравці, то суддя зупиняє гру свистком і кидає між ними спірний м'яч. 4) Усі гравці повинні стрибати на двох ногах. У разі порушення цього правила гра зупиняється, і м'яч вкидає гравець іншої команди.

 

& Практичне заняття № 16. Спеціальні рухливі ігри для профілактики порушень здоров’я у дітей молодшого шкільного віку.

 

Ігри з елементами коригуючої гімнастики.

Краса і здоров'я людини значною мірою залежать від постави. Хороша постава має велике гігієнічне й естетичне значення. Вона створює сприятливі умови для нормальної діяльності внутрішніх органів (дихання, кровообігу, травлення), а також є першою передумовою уміння триматися вільно, природно і красиво.

Різні порушення постави відразу ж впливають на роботу серця і легенів, погіршують обмін речовин, а деколи викликають і моральні страждання. Частіше за все порушення постави виникають у дитячому віці. Причини можуть бути самі різні: перенесення хвороби, слабкий зір, звичка приймати неправильні пози під час роботи і відпочинку.

Еталоном правильної постави прийнято вважати положення тіла, при якому голова піднята так, що нижні межі носа і вушних отворів знаходяться на одній горизонтальній лінії, плечі розвернуті, лінія живота не виходить за межі лінії грудної клітки, спина випрямлена.

Щоб виробити красиву і правильну поставу, застосовують загальнорозвивальні вправи, які сприяють зміцненню м'язів ніг, спини, шиї, поліпшують рухливість пояса верхніх кінцівок і хребта. Для загального фізичного розвитку організму корисні вправи з гімнастичними палицями, набивними м’ячами, скакалками.

Порушення постави пов'язані перш за все з віковими особливостями розвитку організму, у міру зміцнення м'язової системи за допомогою регулярних занять вони зникають. Сприятливо впливають на дитячий організм ігри, які зміцнюють м'язову систему і тим самим поліпшують поставу. Виробленню правильної постави найбільше сприяють ті рухливі ігри, в які можна включати, не порушуючи їхнього змісту та емоційності, вправи на підтягування, рівновагу на зменшеній опорі та ін.

Орієнтовні ігри, в які можна ввести вправи, які сприяють формуванню правильної постави. Мета: удосконалюваня навичок правильної постави в різних вихідних положеннях, з виконанням різних рухів руками; зміцнення м'язів спини і черевного преса; удосконалюваня координації рухів.

«Совка». За сигналом керівника «Ніч!» діти приймають заздалегідь визначене положення, наприклад: руки вгору-назовні, погляд спрямований вгору; сісти, схрестивши ноги, руки за голову, прогнути спину та ін. «Совка» відводить до свого гнізда тих дітей, які ворушаться або стоять у неправильному положенні.

«Мишоловка». У момент «відкриття мишоловки» гравці піднімають руки і потягуються.

«Стрибки по купинах». Перестрибуючи із одного кола в інше, потягнутися вгору і зробити сплеск долонями над головою.

«Карлики і велетні». Зображаючи велетнів, стати на ноги, руки вгору-назовні, потягнутися; зображаючи карликів, сісти з прямою спиною, руки в сторони або за голову, лікті назад.

«Фігури». За сигналом круг зупиняється і діти приймають положення, вказане керівником.

«День і ніч». До початку гри діти приймають одне із вказаних керівником положень (сидячи, руки вгору, погляд спрямований вгору; лежачи на спині або животі та ін.).

«Квачі». Той, що втікає, може врятуватися від ведучого, прийнявши заздалегідь визначене (коригуюче) положення.

«Квач-ялиночка». Ведучий не має права плямувати тих, хто втікає, якщо вони стануть по два один до одного і з’єднають руки, які витягнуті в сторони-вниз.

«Квач маршем». Гравці крокують у шерензі, зберігаючи правильну поставу.

«М'яч капітанові». Капітан і гравці перекидають один одному м'яч способом «із-за голови».

«Попади в ціль». Великий м'яч покласти вище і метати в нього маленьким м'ячем по черзі правою і лівою рукою.

Естафети: передача м'яча над головою; передача гімнастичної палиці над головою (палицю тримати горизонтально в обох руках); ходьба з вантажем на голові; ходьба по дошці, гімнастичній лаві, по накресленій лінії (руки до плечей або в сторони).

Під час гри дуже важливо стежити за тим, щоб діти приймали точно вказані положення. Якщо вправи не виконуватимуться правильно, бажаного ефекту не буде досягнуто.

 

25. КОМПЛЕСНЕ ОЦІНЮВАННЯ УСПІШНОСТІ СТУДЕНТІВ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «РУХЛИВІ І НАЦІОНАЛЬНІ ІГРИ З МЕТОДИКОЮ ВИКЛАДАННЯ»

Комплексна діагностика знань, умінь і навичок студентів з дисципліни «Рухливі і національні ігри з методикою викладання» здійснюється з теоретичних розділів і під час практичних заняттях на основі опитування пройденого матеріалу, результатів письмових контрольних робіт, тестування, проведення рухливих і національних ігор, організації змагань і методики суддівства.

Весь курс складається із змістовних модулів (табл. 1).

 

Таблиця 1

Змістовні модулі з дисципліни «Рухливі і національні ігри з методикою викладання»

Зміст і структура залікового кредиту Сума балів
Модуль I Аудиторна робота Теоретичний блок    
Практичний блок  
Контрольний захід (залік)  
Модуль II Індивідуальна робота Індивідуальні заняття    
ІНДЗ  
Модуль III Самостійна робота Опрацювання літератур-них і інформаційних джерел з рухливих і національних ігор    
Усього балів  

 

& Модуль І-аудиторна робота. Під час аудиторних занять студенти отримують знання і набувають умінь з основних розділів рухливих і національних ігор. Модуль включає теоретичні і практичні заняття, контрольний захід, яким є залік. У ході аудиторного заняття перевіряється засвоєння студентами основних видів ігор, також студент отримує індивідуальні завдання та завдання для самостійної роботи, які він підготовляє до наступних індивідуальних і самостійних занять.

 

Розподіл балів за видами роботи та формами контролю

 

№ п/п   ПРАКТИЧНИЙ БЛОК Загальні бали Усього балів
Модуль 1 і 2 Поточне оцінювання 1. Систематичність відвідування занять 90 – 100% відвідувань, оцінка – «5» (відмінно) – 16-17 занять 70 – 89% відвідувань, оцінка – «4» (добре) – 10 – 15 занять 60 – 69% відвідувань, оцінка – «3» (задовільно) – 5 – 9 занять 1 – 59% відвідувань, оцінка – «2» (незадовільно) – 1-4 занять    
2. Активність студента при участі в рухливих і національних іграх оцінка – «5» (відмінно) – дуже активний оцінка – «4» (добре) - активний оцінка – «3» (задовільно) – недостатньо активний оцінка – «2» (незадовільно) – безініціативний  
3. Володіння голосом для подачі команд Погане володіння Недостатнє володіння Добре володіння  
4. Знання рухливої і національної гри, яку запропонував викладач для проведення Незнання гри Погане знання Добре знання  
5. Вибір правильного місця студентом (керівником гри) при поясненні та показі ігор і розташування тих, хто грає Неправильно вибране місце та розташування гравців Частково правильно вибране місце Правильно вибране місце та розташування гравців  
6. Пояснення гри Погане пояснення Неповне пояснення Добре пояснення  
7. Вміння розділяти гравців на команди Неправильний розподіл Частково правильний розподіл Правильний розподіл  
8. Знання способів визначення ведучих Незнання Часткове знання Добре знання  
9. Керівництво процесом гри Не володіє керівництвом (гра проводиться хаотично) Недостатньо повне керівництво Керівництво проводиться на достатньому рівні  
10.Вміння провести суддівство гри Невміння судити гру Суддівство не в повному обсязі Суддівство у повному обсязі  
11. Підведення підсумків гри Невміння підвести підсумки Підведення підсумків не в повному обсязі Підведення підсумків у повному обсязі  
ТЕОРЕТИЧНИЙ БЛОК 1. Оцінювання теоретичних знань. Тестові завдання (100 питань) 90 – 100% правильних відповідей, оцінка – «5» (відмінно) 70 – 89% правильних відповідей, оцінка – «4» (добре) 60 – 69% правильних відповідей, оцінка – «3» (задовільно) 1 – 59% правильних відповідей, оцінка – «2» (незадовільно)  
  ПІДСУМКОВИЙ КОНТРОЛЬ (залік) Комплексна оцінка успішності студентів складається з суми балів, отриманих за всі визначені види робот 90 – 100% оцінка – 70 – 89% оцінка – 60 – 69% оцінка – 1 – 59% оцінка –    

 

Модуль ІІ-індивідуальна робота. Модуль включає індивідуальні заняття з рухливих і національних ігор у позанавчальний час і виконання студентами ІНДЗ. На індивідуальному занятті створюються умови для якнайповнішої реалізації творчих можливостей студентів через індивідуально-спрямований розвиток їхніх здібностей, науково-дослідну і творчу діяльність.

 

 

ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА Загальні бали Усього балів
1.Провести одну рухливу та одну національну гру (в школі, на тренуванні зі свого виду спорту) і підготувати відео матеріал.   а) Не володіє навичками керівництва (гра проводиться хаотично) б) Недостатньо повне керівництво в) Керівництво здійснюється на достатньому рівні 20  
2.Скласти сценарій спортивного свята з комплексу рухливих і національних ігор (в школі, літньому таборі) а) Складання сценарію без помилок (проведення змагань на досить високому рівні) б) Складання сценарію з незначними помилками (проведення змагань на недостатньому рівні) в) Складання сценарію та проведення змагань зі значними помилками 3
3. Провести змагання з окремих видів рухливої або національної гри а) Проведення й суддівство змагань на досить високому рівні б) Проведення й суддівство змагань на недостатньому рівні в) Проведення й суддівство змагань зі значними помилками    

Студент обирає для виконання одне із запропонованих індивідуальних завдань.

Модуль ІІІ-самостійна робота. Самостійна робота передбачає виконання студентами елементів програмного матеріалу самостійно, робота в інформаційній мережі та з літературою, фізична підготовка за розробленою викладачем методикою.

 

САМОСТІЙНА РОБОТА Загальні бали Усього балів
1. Запис рухливих і національних ігор за схемою, поданою на практичному занятті а. Запис ігор без помилок б. Запис ігор з незначними помилками в. Запис ігор зі значними помилками    
2. Розробити конспект уроку, використовуючи рухливі та національні ігри для учнів 1-2 класів а) Конспект уроку без помилок б) Конспект уроку з незначними помилками в) Конспект уроку зі значними помилками  
3. Скласти таблицю, в якій має бути відображено планування та педагогічний аналіз рухливих і національних ігор, які вивчаються у рамках шкільної програми а) Складання таблиці без помилок б) Складання таблиці з незначними помилками в) Складання таблиці із значними помилками  

 

Порядок перерахунку рейтингових показників нормативної 100-бальної університетської шкали оцінювання в традиційну 4-бальну шкалу та європейську шкалу ЕСТS.

Інтервальна шкала оцінок встановлює взаємозв’язки між рейтинговими показниками і шкалами оцінок.

За шкалою ECTS За шкалою університету За національною шкалою
Екзамен Залік
A 90 – 100 (відмінно) (відмінно) Зараховано
B 85 – 89 (дуже добре) (добре)
C 75 – 84 (добре)
D 70 – 74 (задовільно) (задовільно)
E 60 – 69 (достатньо)
FX 35 – 59 (незадовільно – з можливістю повторного складання) (незадовільно) Не зараховано
F 1 – 34 (незадовільно – з обов’язковим повторним курсом)

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1048. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия