Студопедия — Заготівля. Використовуються плодові тіла гриба, що збираються навесні й у першій половині літа
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Заготівля. Використовуються плодові тіла гриба, що збираються навесні й у першій половині літа






 

Плаун булавовидний (Lycopodium clavatum) це багаторічна вічнозелена трав’яниста рослина родини плаунових. Стебла довгі до 3 м висоти, гілки прямі, густолистяні, листи дрібні, лінійні, шиловидні. Верхівки галузей закінчуються двома стоячими спороносними колосками 2-5 см довжини на довгих ніжках. Колоски містять спорангії із численними стробілами. Наприкінці літа, з липня-серпня місяців, коли дозрівають стробіли, колоски здобувають жовте фарбування. Спорангії розтріскуються і стробіли висипаються.

Поширення. Росте плаун булавовидний переважно в соснових борах – у Карпатах, на Поліссі та в північній частині Лісостепу.

Хімічний склад. Лікоподій містить у своєму складі фенольні кислоти, а також отрутний алкалоїд. Він містить до 50% жирної олії, що не висихає, фітостерин, протеїни, цукор. У стропілах плауна дуже багато жирного, легко займистої олії.

Використання. Настої й відвари спор лікоподію застосовують усередину при запаленні сечового міхура, каменях у печінці й нирках; зовнішньо - для ванн, примочок і обмивань при різних шкірних захворюваннях. У науковій медицині спори плауна за назвою «лікоподій» застосовують у якості дитячої присипки, що підсушує, і при пролежнях, а у фармацевтичній практиці, через його індиферентність, як обсипання для пігулок, що запобігає їхнє склеювання.

У народній медицині спори й трава плауна застосовується в якості проносного й сечогінного засобу, для лікування хвороб бруньок, печінки, сечового й жовчного міхура, а також дихальних шляхів. Настойку з лікоподію вживають при захворюваннях, пов'язаних з порушенням обміну речовин.

Заготівля. Плавун збирають приблизно з кінця липня до середини вересня, як тільки наступає технічна зрілість їх, ознакою чого є жовте фарбування колосків, у яких утримуються суперечки. Колоски зрізують ножицями й доставляють до місця сушіння. Велике значення має вибір часу збору, що пов'язане з певною фазою розвитку рослини. Зібрані колоски сушать доти, поки колоски зовсім не розкриються й суперечки, що втримуються в них, не будуть висипатися самі без залишку. Сушити лікоподій можна на печах, у кімнатах або будь-яких теплих приміщеннях, підкладаючи яку-небудь чисту підстилку, краще папір, для запобігання від забруднення. У результаті сушіння виходить суміш спор з порожніми колосками. Суміш пропускають через густе волосяне або шовкове сито й одержують дрібний, чистий, досить сипучий, світло-жовтий порошок. Якісна заготовлена сировина являє собою ніжний, тонкий, легкий, бархатистий на дотик порошок без запаху й смаку. Він не змочується водою, не викликає подразнення шкіри й при запалюванні дає миттєвий блискавичний спалах без диму.

Вимоги до якості. Складність цього полягає в тім, що, з одного боку, порошок лікоподію тільки тоді вважається доброякісним, коли він отриманий з колосків із цілком розвиненими стробілами (недозрівші стробіли дають сировину низької якості), а з іншого боку - колоски зі зрілими стробілами в суху погоду при найлегшому дотику до них обсипають (стробіли в такий спосіб пропадають). Тому краще сировину збирати вранці або в сиру погоду (лікоподій від води не псується) і зрізати колоски безпосередньо над ящиком або коробкою (стінки їх повинні бути зовсім щільними без щілин), щоб не доторкатися руками до колосків, що прямо падають у коробку для збору. Розкриття зрілих колосків не є небезпечним, тому що при обсипанні вони зберігаються. Якісна сировина має порошкоподібну консистенцію, рівномірний світло-жовтий колір, без сторонніх запахів. Не депускається наявність сторонніх домішок, які легко розпізнаються.

 

Панти (молоді роги оленів). Довжина тіла 160-180 см, висота в холці 95-112см. Влітку фарбування червоно-руда з білими плямами, узимку темно-сіра. Роги самців набагато тонші, ніж у благородного оленя; на шиї в них грива подовженої вовни. В оленів є дзеркало - різко обкреслена світла пляма на заді, що допомагає їм не втрачати один одного з виду в густому лісі. У плямистого оленя дзеркало невелике, біле із чорною облямівкою, не заходить вище хвоста. Роги дорослих самців більші, із численними відростками. Вночі очі світяться червоним або жовтогарячим світлом.

Панти - складний орган, що складається з різноманітних, здебільшого молодих, зростаючих і тканин, що диференціюються. Вони мають зовнішній покрив, шкіру, середній, проміжний, центральний, мозковий (багатий тонкостінними судинами, оточеними кільцем пухкої сполучної тканини).

У міру видалення від верхівки сполучна тканина перетворюється в хрящову, і навіть кісткову. Надалі в основну речовину хряща починає відкладатися вапно.

Поширення. Плямистий олень живе в Південне Примор'я, завезений у середню смугу європейської частини Росії й на Кавказ. Населяє світлі ліси з густою травою й галявинами, що заростають вирубки й гари, заплавні ліси. У горах улітку тримається на північних схилах, узимку на південні. Активний ранком і ввечері, узимку нерідко пасеться й удень. На Далекому Сході часто виходить на берег моря, де лиже сіль, поїдає водорості й морські викиди. Череда займає ділянку в кілька квадратних кілометрів. Там, де глибина снігу більше 20 см, олені мають потребу в підгодівлі й охороні від хижаків. Самці скидають роги у квітні-травні.

шарудів об гілки.

Хімічний склад. Вони містять мінеральні солі, складні органічні сполуки, ензими, високу масову частку гормональних речовин, вітамінів і амінокислот.

Фармакологічні властивості. В пантах і крові маралів міститься велика кількість літургічних речовин, білкових з'єднань, енергетиків у чистому природному виді, які необхідні для лікування різних хворіб. Сировина використовується також як профілактичний, тонізуючий засіб.Біологічно активні речовини пантової сировини нетоксичні за всіма показниками в тестах специфічної токсичності; мають гіпотензивний ефект; проявляють гонадотропна позитивна дія; мають імуностимулюючі властивості; підсилюють метаболичні процеси, у тому числі за рахунок активації обміну кисню; володіють лінотропним впливом; діють як виражене репаративний засіб при експериментальних виразкових процесах, переломах костей; впливають на функцію щитовидної залози, включаючи можливість її нормалізації при радіаційному впливі; можуть розглядатися як детоксикант (адсорбент) при інтоксикаціях, включаючи алкогольну; проявляють антимутагенний ефект.

Використання. Їхнє застосування, як відомо, підвищує енерготворність організму, поліпшує крообіг, сприяє регенерації тканин, ефективно прискорює відновлення м'язової тканини після її ушкодження в результаті інтенсивних фізичних навантажень, а також сповільнює процеси старіння організму. Панти, в основних рецептах Східної медицини, товкли й розтирали в порошок. У такому вигляді використовуються як ліки, часто змішані з іншими порошками. Вчені стверджують, що кров маралів є добрим засобом для сповільнення процесу старіння організму. Окостенілі роги - панти й кров оленів застосовували для лікування різних захворювань: при глухоті, подагрі, застійних явищах, кашлі, каменях у сечовому міхурі, сперматорії, піхвових кровотечах, плевриті й пневмонії.

Сировина набула широкого використання в кулінарії.

Заготівля. Лікарською сировиною марал є плямистий олень. Для цих цілей вона використовує 13 органів і частин тіла цих тварин, насамперед, - роги, панти, а також м'ясо, кров, сухожилля, хвости, пеніси, кістки, жир і т.д. Панти (молоді роги оленів) являють собою наповнену кров'ю кісткову частину. Вони зрізуються у весняно-літній період і консервуються варінням, сушінням протягом 2 міс.

Лікувально-профілактична цінність пантів полягає в крові, яка міститься в них. Панти, що втратили кров, не придатні для лікувальних цілей.

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1147. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Реостаты и резисторы силовой цепи. Реостаты и резисторы силовой цепи. Резисторы и реостаты предназначены для ограничения тока в электрических цепях. В зависимости от назначения различают пусковые...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия