Студопедия — Порядок виконання завдань практичних занять №1 - №2
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Порядок виконання завдань практичних занять №1 - №2






1) Запустите MS Access

2) Виберіть варіант " Новая база данных ". За замовчуванням буде запропоновано зберегти файл БД у папці Мои документы. Уведіть ім'я вашого файлу, потім ОК. З'явиться вікно бази даних Access. Тепер можна перейти до створення таблиць БД - основних її об'єктів.

3) Наша база даних буде складатися з двох основних таблиць та двох додаткових. У першої основної таблиці, назвемо її Клієнти, будуть накопичуватися зведення про клієнтів фірми. Друга основна таблиця Операції буде містити дані про усі операції, зв'язані з клієнтами.

Перш ніж створювати основну таблицю Клієнти, створимо на початку в режимі конструктора просту додаткову таблицю-довідник. Вона буде використана при створенні основної таблиці і введенні даних.

Перша додаткова таблиця повинна мати ім'я ТипиКлієнтів і складатися з двох полів: КодТипа і ТипКлієнта

Поле КодТипа повинне мати формат Счетчик і його потрібно зробити ключовим. Клієнтів будемо розрізняти наприклад на таки типи: Реалізатор, Постійний, Випадковий, Важливий. Уведіть ці дані в поле Тип клієнта.

Для створення структури ключової таблиці Клієнти рекомендується використовувати режим конструктора.

Увага! У бланку Свойства треба обов'язково вказати довжину текстових полів, формат числових полів і дат. Поле КодКліента в таблиці Клієнти треба зробити ключовим. Збіги не допускаються.

3) Структура таблиці Клієнти може бути наступною:

Тип поля КодТипу визначимо за допомогою майстра підстановок з використанням таблиці ТипиКліентів. У якості доступних візуально при підстановці полів вибрати із таблиці ТипиКлієнтів одне поле ТипКлієнта.

Уводити дані в таблицю Клієнти рекомендується в режимі таблиці (треба ввести 20-25 записів). Для збереження введених записів потрібно просто закрити вікно таблиці.

 

6. Структура таблиці Операції може бути наступною:

Обов'язково треба визначити потрібні формати і довжини полів у бланку Свойства.

Тип поля КодКлієнта для цієї таблиці будемо визначати Мастером подстановок, використовуючи при заповненні підстановку даних з таблиці Клієнти. У якості доступних візуально при підстановці полів вибрати Прізвище й Ім'я. У якості підпису стовпця використовуйте рядок " Клієнт ". Для поля Сума виберіть тип даних " Числовой " або " Денежный " (у поле " число десятичных знаков" на вкладці Общие в нижній частині вікна конструктора введіть значення 2). Поле ТипОперації можна створити числовим або текстовим (операції можна позначати в такий спосіб: 1- купівля, 2 – продаж, 3 – бартер і так далі). Вводити приведені значення можна або вручну, або з використанням Мастера подстановок (з допомогою фіксованого списку значень або з допомогою додаткової таблиці, з ім'ям, наприклад, КодОпер).

6. Після визначення структур обох таблиць потрібно викликати вікно Схема данных і додати в схему даних обидві таблиці (Клієнти і Операції).

Увага!
Під час створення зв'язків між таблицями вони повинні бути закриті

Далі установити у вікні Схема данних зв'язок між таблицями по полю КодКлієнта.

У вікні Изменение связи включити перемикач Обеспечение целостности данных. Після цього потрібно включити опції Каскадное обновление связанных полей і Каскадное удаление связанных полей. Після цього закрити вікно Изменение связи.

1) У режимі таблиці ввести дані в таблицю Операції, використовуючи створений за допомогою Мастера подстановок список у поле КодКлієнта.

2) Для перевірки дотримання цілісності даних при роботі з таблицями потрібно:

· змінити значення ключового поля (КодКлієнта) для одного з записів у таблиці Клієнти. Перейти в таблицю Операції і перевірити, чи змінилося в ній значення загального поля для відповідних записів;

· видалити одну з записів у таблиці Клієнти. Перейти в таблицю Операції і перевірити, чи вилучені в ній відповідні записи.

Увага! Після редагування таблиці Клієнти потрібно спочатку зберегти в ній зміни, а потім переходити в " підлеглу" таблицю.

 

ПРАКТИЧНІ ЗАНЯТТЯ № 3 - №4

ЗМІНА СТРУКТУРИ І МАКЕТА ТАБЛИЦЬ.
ДОДАВАННЯ ТАБЛИЦЬ.

СОРТУВАННЯ І ПОШУК ДАНИХ У ТАБЛИЦЯХ.

1. ЦІЛЬ РОБОТИ

Освоїти прийоми редагування проекту БД і макета таблиць, пошуку і сортування даних у СУБД ACCESS.

2. ЗАДАЧІ РОБОТИ

  • Зробити зміни в проекті БД, макеті однієї з таблиць.
  • Виконати пошук і сортування записів у таблицях.
  • Змінити деякі дані в таблицях

3. ВИМОГИ ДО ЗВІТУ

У результаті виконання всіх завдань треба пред'явить викладачеві файл своєї бази даних з усіма змінами.

 

4. ЗМІСТ РОБОТИ

1) Змінити структуру головної таблиці, додавши нові поля і змінивши властивості для деяких полів, створених раніше.

2) Заповнити даними нові поля таблиці і перевірити, як працюють зміни у властивостях полів.

3) Змінити схему даних для багатотабличної БД.

4) Змінити макет однієї з таблиць БД.

5) Зробити сортування записів у таблицях по одному та декільком полям.

6) Знайти в таблицях записи, що задовольняють визначеним умовам, і замінити їхнього значення.

 

5. Підготовка до ПРАКТИЧНИХ занять №3 – №4.
ЗАГАЛЬНІ теоретичні відомості.

5.1. Зміна проекту бази даних

ПРОЕКТ БАЗИ ДАНИХ МІСТИТЬ У СОБІ СТРУКТУРИ УСІХ ТАБЛИЦЬ І ЗВ'ЯЗКи МІЖ НИМИ.

Можна змінити існуючі таблиці, змінити зв'язки, додати нові таблиці і т.д.

Проект уже створеної БД легко змінити. Однак потрібно враховувати, що деякі зміни в проекті БД (видалення полів, зміна типу і формату полів, зміна первинних ключів, зв'язків між таблицями) можуть привести до втрати чи псування даних. Тому до них варто прибігати у випадку крайньої необхідності. У будь-якому випадку Access попереджає про можливу втрату даних і дає можливість відмовитися від таких змін.

Щоб забезпечити себе від випадкових помилок чи непередбачених наслідків, перед внесенням серйозних змін у проект БД варто зробити її резервну копію шляхом копіювання файлу бази даних.

Якщо зміни потрібно внести тільки в одну таблицю, то її копію можна зробити безпосередньо в Access. Для цього у вікні бази даних на вкладці Таблицы потрібно виділити ім'я таблиці та скопіювати її в буфер обміну (команда Правка/Копировать) і відразу ж уставити її з буфера обміну, задавши нове ім'я (команда Правка/Вставить).

5.1.1. Зміна структури таблиць

У режимі Конструктора таблиці можна змінювати імена, типи і властивості полів, порядок їхнього проходження, видаляти і додавати поля.

Для зміни імені поля потрібно перейти в рядок з ім'ям цього поля у вікні Конструктора таблиці і внести зміни в стовпці Имя поля.

Для вставки нового поля потрібно установити курсор на поле, перед яким воно буде вславлено, і виконати команду Вставка - Столбец чи натиснути клавішу Insert. На порожньому рядку, що з'явився, потрібно ввести ім'я нового поля і вибрати тип даних для нього.

Для видалення поля потрібно виділити рядок з його ім'ям і виконати команду Правка - Удалить чи натиснути клавішу Delete.

Для зміни типу поля чи його формату потрібно в режимі Конструктора виділити це поле, перейти в стовпець Тип даних, розкрити список типів даних і вибрати потрібне значення. Аналогічно можна змінювати властивості поля, перейшовши в бланк Властивості.

Для збереження всіх змін досить просто закрити вікно Конструктора.

5.1.2. Видалення і перейменування таблиць

У випадках, коли одна з таблиць БД містить застарілу чи непотрібну інформацію, її варто видалити з проекту БД. Для цього потрібно виділити ім'я таблиці у вікні бази даних натиснути клавішу Delete чи виконати команду Правка / Удалить. Access відкриє діалогове вікно для підтвердження скасування чи видалення.

Також для видалення таблиці можна використовувати команду Правка/Вырезать. У цьому випадку копія таблиці міститься в буфер обміну, відкіля її можна вставити в іншу БД.

Для зміни імені таблиці її також потрібно виділити у вікні бази даних і виконати команду Правка/Переименовать. Після чого Access дасть можливість увести нове ім'я таблиці.

5.1.3. Зміна первинних ключів

Визначений на етапі проектування ключ надалі може не завжди однозначно визначати запис. У цьому випадку ключ потрібно визначати заново. Або колись потрібно скасувати невірно заданий ключ.

Для цього потрібно виконати команду Вид > Индексы. У вікні Индексы виділити рядок, якій визначений ключовим, і натиснути клавішу Delete. Потім вікно Индексы можна закрити, а в структурі таблиці визначити нове ключове поле. Причому поле, що раніше використовувалося як ключ, не завжди підлягає видаленню зі структури таблиці, тому що необхідність у його даних може залишитися.

5.1.4. Редагування зв'язків

Якщо потрібно змінити вже існуючі зв'язки, то варто перейти у вікно бази даних і викликати вікно Схема данних (команда Сервис/Схема данних).

Перед редагуванням зв'язків потрібно закрити всі таблиці, яких це стосується!

Для редагування існуючого зв'язку потрібно клацнути правою кнопкою миші на її лінії. У контекстному меню, що з'явилось буде усього дві команди: Изменить связь.. та Удалить ( связь ). Вибір першої команди дає діалогове вікно Связи де потрібно змінити існуючі установки.

Якщо в схему даних необхідно додати нову таблицю, то потрібно клацнути по кнопці на панелі елементів чи виконати команду Связи > Добавить таблицу. Після цього буде виведене вікно Добавление таблицы де потрібно вказати ім'я таблиці, що додається.

Деякі зі зв'язаних таблиць у схемі даних можна сховати. Для цього використовується команда Связи / Скрыть таблицу. Зв'язки при цьому не порушуються, але в схемі даних таблиця не відображається. Це можна робити для різних довідкових таблиць, використовуваних, наприклад, Мастером подстановок. Це роблять звичайно тільки при великій кількості таблиць-довідників для баз даних складної структури.

Для видалення непотрібної таблиці зі схеми даних потрібно виконати команду Связи / Удалить таблицу

5.2. Зміна макета таблиці

Під макетом таблиці мають на увазі її представлення на екрані, чи зовнішній вигляд. Макет таблиці ніяк не зв'язаний з її структурою. Тому якщо вимагаються чисто зовнішні зміни, те їх можна зробити в режимі таблиці, не змінюючи її структуру. Для установки параметрів макета таблиці використовуються відповідні команди меню Формат.

5.2.1. Зміна шрифту і зовнішнього вигляду осередків таблиці

Команда Формат > Шрифт виводить вікно діалогу, у якому можна вибрати тип шрифту, розмір, накреслення, колір. Обраний шрифт буде застосований для всієї таблиці.

Команда Формат > Ячейки встановлює параметри оформлення осередків у всій таблиці: наявність горизонтальних і вертикальних ліній сітки, їхній колір, колір фона осередків, оформлення.

Якщо потрібно установити шрифти й оформлення осередків, що будуть використані за замовчуванням у всіх таблицях (у тому числі і в знову створюваних), то варто скористатися командою Сервис/Параметры. У вікні діалогу, що з'явилося, потрібно перейти на вкладку Режим таблицы і задати нові параметри оформлення.

5.2.2. Зміна висоти рядків і ширини стовпців у таблицях.

Висоту рядка і ширину стовпця таблиці можна змінити безпосередньо на екрані, установивши покажчик миші в область заголовка стовпця чи рядка. Покажчик прийме форму стрілки «. Після цього можна змінити ширину стовпця чи висоту рядка, перетаскуючи їх границі як у MS Excel.

Команди Висота строки, Ширина столбца виводять вікна діалогу, де пропонується задати нову висоту чи ширину, указавши її розмір у пунктах (1 пункт дорівнює 1/72 дюйма чи приблизно 0, 035 см.). Можна також установити стандартну висоту рядка і ширину стовпця, уключивши відповідну опцію. Якщо відразу важко підібрати ширину стовпця, то можна натиснути кнопку По ширине данных і вона буде підібрана таким чином, щоб у нову ширину помістилися всі дані цього поля.

5.2.3. Зміна порядку проходження стовпців у таблицях.

За замовчуванням порядок стовпців у режимі таблиці збігається з послідовністю розташування полів у структурі таблиці. При перегляді таблиці цей порядок легко змінити, зробивши більш зручним.

Для цього в режимі таблиці варто цілком виділити потрібний стовпець, клацнувши на його заголовку. Щоб перемістити виділений стовпець, перенесіть область виділення в нове місце.

5.2.4. Інші зміни макета таблиці

Команда Формат дає можливість внести в макет таблиці наступні зміни:

· Переименовать столбец - задати нове ім'я стовпця, відмінне від імені відповідного поля в структурі таблиці. У структурі таблиць часто використовують скорочення в іменах полів. Це робить їх менш інформативними. При перегляді таблиць можна виправити цей недолік, перейменувавши відповідний стовпець.

· Скрыть столбцы - сховати виділені стовпці при перегляді таблиці. Для виділення стовпця досить клацнути мишею в будь-якім місці стовпця.

· Показать столбцы - відображення діалогового вікна, у якому пропонується вибрати стовпці, необхідні для відображення на екрані.

· Закрепить столбцы - фіксувати виділені стовпці при перегляді таблиці. Зафіксовані в такий спосіб стовпці при прокручуванні таблиці ліворуч чи праворуч постійно присутні на екрані. Це значно полегшує читання таблиць, що містять багато полів.

· Освободить все столбцы - скасування фіксації стовпців.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 613. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия