Студопедия — Вправа 1. Створення свого першого макросу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вправа 1. Створення свого першого макросу






Якщо в MS Word необхідно багаторазово виконувати якесь завдання, то найкраще це зробити за допомогою макросу. Макрос - це серія команд, згрупованих разом для спрощення щоденної роботи. Замість того, щоб вручну робити дії, яки віднімають багато часу й часто повторюються, можна створити й запускати тільки одну дію - макрос, що буде виконувати серію дій.

Макроси часто використовуються для наступних цілей:

  • Для прискорення операцій редагування або форматування, що часто виконуються.
  • Для об'єднання декількох команд, наприклад, для вставки таблиці із зазначеними розмірами й границями й певним числом рядків і стовпців.
  • Для спрощення доступу до параметрів у діалогових вікнах.
  • Для автоматизації обробки складних послідовних дій у завданнях.

 

Для створення макросу в MS Word можна використати два методи: за допомогою засобу для запису макросів або за допомогою редактора середовища програмування мовою Visual Basic.

Створення макросу починається по команді Сервис > Макрос > Начать запись. Відкриється діалог Запись макроса. У списку Макрос доступен для: вибирається джерело макрокоманд: загальний шаблон MS Word чи поточний документ користувача. За замовчуванням макрос записується в загальний шаблон MS Word - файл
normal.dot.

Створюючи макрос, потрібно ввести його ім'я в поле Имя макроса діалогового вікна Запись макроса, наприклад, Example. Діалогове вікно Запись макроса дозволяє зв'язати макрос з одним з елементів керування додатка Word: із кнопкою на панелі інструментів чи гарячою клавішею. Для цього потрібно вибрати відповідну кнопку в групі Назначить макрос, і визначити параметри елементів керування (у макросі Example цього робити не треба ). У поле Описание можна коротко прокоментувати дії, які будуть виконуватися макросом. Текст коментаря буде з'являтися в рядку стану при запуску макросу.

Якщо тепер клацнути по кнопці ОК, то почнеться запис макросу. Про це нагадує курсор, що має вид магнітофонної касети. Панель Остановка записи, що з'являється у вікні документа, дає можливість припинити чи призупинити запис макросу.

На цій панелі всього дві кнопки: Остановить запись і Пауза. Кнопка Пауза грає ту ж роль, що і кнопка відключення мікрофона на сучасних телефонних апаратах. Вона дає можливість записувати в макрос не всі натискання клавіш і кнопок миші, а тільки ті, котрі необхідні. Кнопка Остановить запись припиняє запис. Самі натискання на зазначені кнопки не записуються в текст макросу. У заголовку відбивається поточний стан, у даному випадку Остановка записи.

Виконаємо наступні дії для запису макросу Example, щовставляєв місце поточного введення деякий спецсимвол, обрамленийліворуч і праворуч пробілами:

1. Два рази натиснути клавішу пробілу.

2. Для повернення на один символ уліво натиснути клавішу.

3. Для вставки спецсимволу виконати команду Вставка > Символ, вибрати шрифт Wingdings і після вибору спецсимволу, наприклад,: і натискання кнопок Вставить і Закрыть, повернутися в документ.

4. Для пропуску символу «правого» пробілу натиснути клавішу ®.

5. Закінчимо запис макросу клацнувши по кнопці Остановить запись.

Після цього цей макрос готовий до використання і його можна виконувати. Виконувати його можна або з меню Сервис> Макросы> Макрос, вибравши в діалозі потрібний, наприклад, Example, і натиснувши на кнопку Выполнить, або по клавіші, елементу меню чи кнопці, у залежності від того, що визначено для даного макросу.

Зверніть увагу на те, що макрос для програми МS Wоrd є звичайним файлом. При роботі з ним можна використовувати такі команди меню як Правка, Вырезать, Вставить, Удалить та ін. Можна записувати макроси як звичайні текстові файли (використовуючи будь-який текстової редактор), завантажувати їх як звичайні файли MS Wоrd і потім переносити в шаблони у вигляді макросів з використанням команд меню Правка.

Макрос не буде збережений, поки ви не збережете шаблон або документ, до якого він відноситься. Для цього виберіть опцію меню Файл > Сохранить как.

Щоб видалити макрос, потрібно вибрати його в списку діалогу Сервис > Макросы - Макрос і натисніть кнопку Удалить. MS Wоrd запросить підтвердження. Якщо ви відповісте згодою, макрос буде вилучений.

Якщо ви хочете, щоб ваш макрос був присутній не у всіх документах, а тільки в тих, яки і створені на основі якогось документу або шаблону, ви повинні створити свій шаблон. При визначенні макросу в поле Макрокоманды доступны в: потрібно вибрати ваш шаблон, тоді після запису макросу він буде збережений у вашому шаблоні.

Щоб подивитися і змінити те, що вийшло у результаті запису макросу, потрібно знову вибрати пункт меню Сервис > Макросы > Макрос й у діалозі Макрос вибрати зі списку доступних макросів макрос з ім'ям Example, виділивши його одним щигликом миші, а потім кликнути по кнопці Изменить. При цьому запускається спеціальний редактор Visual Basic (надалі більш коротко – редактор VB), в основному вікні якого знаходиться текст нашого макросу з ім'ям Example.

 

Далі проводиться розбір тіла макросу по операторах:

Sub Example() рядок оголошення макросу

' Example Макрос коментарі

' Макрос записан 06.02.06 Trusov коментарі

' “& chr(10)Пример №1 -вставка спецсімвола в текст коментарі

Selection.TypeText Text: =" " уведення двох пробілів

Selection.MoveLeft Unit: =wdCharacter, Count: =1 повернення на один символ уліво

Selection.InsertSymbol Font: = " Wingdings", _ вставка спецсимволу

CharacterNumber: =-4038, Unicode _

: =True

Selection.MoveRight Unit: =wdCharacter, Count: =1 перехід на один символ вправо

End Sub кінець макросу

Кожен макрос починається з ключового слова Sub, за яким іде ім'я макросу. Це так називаний рядок оголошення макросу. Якщо макрос записаний за допомогою макрорекордеру, то відразу за ім'ям макросу завжди ідуть порожні круглі дужки. Якщо ж макрос створюється користувачем вручну, то в круглих дужках можуть записуватися параметри. Такі макроси більш точно називають підпрограмами чи " процедурами".

Слідом за оголошенням макросу їдуть коментарі, що не містять яких-небудь інструкцій, що виконуються. Рядок коментарю починається з апострофа (‘). Інші рядки містять один чи більше операторів мови VBA.

Об'єднання двох символів – " пробел" і " подчеркивание" (_), називається в
Visual Basic " символ продовження рядка" та означає, що наступний рядок макросу повинен бути приєднаний до поточного рядку для створення єдиного оператора. У даному випадку оператор вставки спецсимволу " продовжується" ще на два рядки. Вставку символу продовження рядка здійснює або сам макрорекордер (коли оператор занадто довгий), або це робить користувач шляхом редагування тексту макросу. Такий прийом робить макрос більш читабельним.

При використанні кольорового монітора можна помітити, що різні частини тексту макросу відображаються різним кольором. Коментарі відображаються зеленим кольором, тоді як " Sub", " End Sub" і інші ключові слова VBA – синім. Інший текст у макросі відображається чорним кольором для вказівки того, що він містить дані і програмні оператори, створені користувачем.

При редагуванні коду макросу в модулі можна використовувати команди і методи, відомі вам як користувачу додатків MS Office. Для збереження змін використовуйте команду File > Save.


 

Вправа 2. Приклади СТВОРЕННЯ макросів

При створенні макросів будемо тепер зберігати макроси у поточному документі MS Word з ім'ям користувача (наприклад " Макроси_номер групи-прізвище").

Приклад 1. Форматування слова чи фрази.

Припустимо, що ви часто форматуєте слова чи короткі фрази, до яких хочете привернути увагу у вашій документації, за допомогою напівжирного шрифту Arial 14-го розміру. Стилі Word використовувати не можна, тому що їх можна застосовувати тільки до цілих абзаців або параграфів. Тоді створимо потрібний макрос:

1. Наберіть у поточному документі декілька строк довільного тексту.

2. Виділіть будь-яке слово чи фразу.

3. По команді Сервис > Макрос> Начать запись почніть запис макросу з ім'ям Виділити_Текст; додати до існуючого опису, наприклад, таке: “Установлює Arial, Bold 14 для виділеного тексту”; клацнути по кнопці ОК.

4. Використовуючи список Шрифт на панелі форматування, вибрати шрифт Arial.

5. Використовуючи список Размер на панелі форматування вибрати розмір 14.

6. Щигликом на кнопці Ж на панелі форматування включити атрибут напівжирного шрифту для тексту.

7. Зупинити макрорекордер щигликом на кнопці Остановить запись .

Відкрийте будь-який документ Word і спробуйте макрос Виділити_Текст командою Сервис > Макросы > Макрос, попередньо виділяючи слова чи фрази.

У наступних прикладах будуть використані стилі користувача, які необхідно створювати до початку запису макросу, у якому стилі використовуються. Тому нагадаємо, що потрібно зробити, щоб створити власний стиль. Найпростіше треба - виділити будь-який абзац і відформатувати його потрібним образом, а потім виконати команду Формат > Стиль > Создать, дати ім'я «своєму» стилю і вибрати стиль абзацу, що випливає після абзацу зі своїм стилем, а потім завершити створення «свого» стилю, клацнувши на кнопці ОК і кнопці Применить.

Приклад 2. Оформлення ПРИМІТОК.

Нехай при написанні деякого звіту чи статті вам необхідно виділяти яким-небудь особливим способом частини тексту, у яких ви хочете або висловити свою думку, дати пораду чи попередити читача про що-небудь. У таких випадках непогано було б помістити в текст заголовок, наприклад, слово Примітка синього кольору і виділити абзац тексту примітки, наприклад, рамкою і червоним шрифтом, тобто відмінним від іншого тексту стилем.

Створимо нові стилі в наступній послідовності. Спочатку краще створити стиль Прімітка_текст для абзацу, що попередньо має границю типу Объемная і шрифт червоного кольору, причому як стиль наступного абзацу вибрати стиль Основной текст. Потім після виділення будь-якого іншого абзацу і форматування його синім кольором з атрибутом напівжирного потрібно створити стиль Примітка_заголовок, причому як стиль наступного абзацу вибрати стиль Примітка_текст.

Тепер створюємо макрос:

1. Перейти на новий рядок тексту - Enter.

2. По команді Сервис> Макрос> Начать запись почати запис макросу з ім'ям Зауваження; додати до існуючого опису, наприклад, таке: “Підготовляє текст-зауваження до документа”.

3. Клацнути на кнопці Назначить макрос клавишам і з появою вікна Настройка клавиатуры натиснути комбінацію клавіш, наприклад, Ctrl+Alt+З, а потім – кнопки Назначить і Закрыть.

4. Після появи на екрані панелі Останов вибрати на панелі стилів стиль Прімітка_заголовок, ввести з клавіатури слово Прімітка (цим стилем) і натиснути Enter.

5. Зупинити запис макросу.

Перевірити макрос Примітка можна шляхом натискання комбінації клавіш Ctrl+Alt+З, попередньо перейшовши на новий рядок тексту. Власне текст примітки вводиться в абзаці з рамкою і закінчується це введення натисканням клавіші Enter.

Приклад 3. Підписи до малюнків.

Якщо створюваний документ буде містити велике число малюнків, то корисним буде макрос, що буде автоматично задавати номер чергового малюнка деяким власним стилем і встановлювати стиль підпису під малюнком. Після виконання такого макросу залишається тільки ввести текст підпису. Виконайте наступні кроки:

1. Створіть стиль Рис_текст, вибравши шрифт Arial з абзацом без відступу і стилем наступного абзацу Основной текст.

2. Створіть стиль Рис_номер, вибравши шрифт Arial з абзацом з відступом 0, 5 см і атрибутом напівжирний і стилем наступного абзацу Рис_текст.

3. По команді Сервис-Макрос-Начать запись почати запис макросу з ім'ям Номер_малюнка; додайте до існуючого опису, наприклад, таке: ”Автоматично нумерує малюнок, установлює стиль підпису малюнка”.

4. Клацніть на кнопці Назначить макрос клавишам і з появою вікна Настройка клавиатуры натисніть комбінацію клавіш, наприклад, Ctrl+Alt+N, а потім – кнопки Назначить і Закрыть.

5. Після появи на екрані панелі Остановка записи виконайте команду Вставка - Название для виводу вікна Название; клацніть у цьому вікні на кнопці Создать й у вікні Новое название введіть, наприклад, Рис.1. і клацніть на кнопці ОК, а у вікні Название знову – ОК.

6. У результаті на екрані з'явиться текст Рис.1.х, де х – це номер чергового малюнка; установіть стиль поточного рядка Рис_номер і натисніть Enter.

7. Зупиніть запис макросу.

Тому що в ході створення стилів для макросу в тексті документа Word могли бути внесені небажані зміни, видалите їх. Випробуйте створений макрос вставкою 4-5 картинок з галереї ClipArt (командою Вставка> Рисунок> Картинки, а після вибору категорії і малюнка вставте його в документ шляхом вибору команди Добавить з контекстного меню, викликуваного правою кнопкою миші). Додайте до них придатні підписи, виконуючи макрос комбінацією клавіш Ctrl+Alt+N.

Приклад 4. Написання тексту процедури і її модернізація.

У даному прикладі розглядається спосіб ручного створення вихідного коду процедури. Таку процедуру можна додати у вже існуючий модуль VBA чи в новий модуль. Код нової процедури у вже існуючому модулі потрібно розмістити після оператора End Sub, що завершує попередню процедуру, і перед оператором Sub < ім'я> (), що починає наступну процедуру в модулі. Нова процедура може бути цілком написана набором її тексту на клавіатурі. У редакторі VBA є засоби, що прискорюють процес набору. Наприклад, після натискання на Enter після введення ключового слова Sub і імені процедури редактор автоматично додає ключові слова End Sub. Крім того, на екрані в ході набору можуть з'являтися спливаючі вікна з підказками по списках аргументів убудованих у текст процедур.

Розглянемо порядок дій для створення нової процедури в новому модулі VBA, що виводить деяке повідомлення на екран, а також спробуємо модифікувати код процедури.

1. Створіть новий документ і збережіть його з ім'ям, наприклад, Мої макроси.

2. Натисніть Alt +F11 для активізації редактора VB.

3. У лівому верхньому вікні Project Explorer виділите документ Мої макроси, у якому буде збережена створювана процедура.

4. Виконайте команду Insert > Module для додавання нового модуля до проекту. Редактор додає новий модуль і відкриває в правій частині вікно коду.

5. У лівому нижнім вікні Properties - Module 1 перейменуйте новий модуль, давши йому ім'я, наприклад, FirstProg.

6. Переконайтеся, що курсор вставки тексту знаходиться на початку порожнього рядка в FirstProg (Соdе) і введіть наступний текст, натискаючи на Enter наприкінці кожного рядка для початку нового рядка:







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 3348. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия