Студопедия — Методичні рекомендації та практичні завдання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Методичні рекомендації та практичні завдання






1. Дослідження питання слід розпочати з періоду античності, коли відбувається зародження ідей правової держави. Ідеї політичної етики, цілей держави, політичного устрою, природного права пов'язані з іменами Платона, Арістотеля, Полібія, Ціцерона.

Суттєвий внесок в розвиток політичної думки внесла епоха середньовіччя. Саме цьому періоду ми завдячуємо виникненням таких понять, як: парламент, суд присяжних, міське самоврядування та ін. Починаючи з епохи Нового часу теорія правової держави суттєво доповнюється та поглиблюється ідеєю прав людини (Дж.Локк), народного суверенітету (Ж.-Ж. Руссо), теорією поділу влади (Ш.Монтескье). Німецька класична філософія в особі І.Канта, І. Фігте, Г.Гегеля, Р.Молля, О.Бера завершує формування основних ознак правової держави.

Далі слід визначити та охарактеризувати основні ознаки правової держави. Необхідно звернути особливу увагу на основні інститути правової держави: конституційна державність; плюралістична структура політичних відносин;

- державна монополія на владу;

- інституційований зворотній зв'язок з суспільною думкою;

- процесійна формальна і матеріальна раціоналізація держави;

- захист інтересів перед державною владою і судовий контроль над діяльністю держави, які мають забезпечувати її зв'язок з правом.

 

2. Дослідження цього питання слід розпочати з визначення поняття громадянського суспільства. Далі варто ознайомитися з історією виникнення та становлення ідеї громадянського суспільства. Ідеї громадянського суспільства можна знайти ще в античності в творах Арістотеля та Ціцерона. Макіавеллі висловлює думки, що в суспільстві існують інтереси не лише держави. Т.Гоббс та Дж. Локк вперше використовують термін " Громадянське суспільство". Г.Гегель доводить самостійність цього поняття та явища.

Далі слід розглянути умови, при яких можливе становлення громадянського суспільства. Його взаємозалежність від наявності правової держави. Громадянське суспільство суспільство вільних незалежних індивідів, головним суб'єктом такого суспільства виступає людина

Проаналізуйте основні характеристики взаємовідносин громадянського суспільства і держави.

Назвіть головні ознаки та сучасні концепції громадянського суспільства.

 

3. Розпочинати дослідження цього питання слід з визначення соціальної держави. Необхідно відзначити взаємозв'язок соціальної держави з правовою державою та громадянським суспільством, точніше з рівнем їх розвитку. Саме правова держава та громадянське суспільство є основою для творення соціальної держави, тому свого поширення соціальна держава набула лише в другій половині ХХ ст., коли з'явились відповідні умови. Варто відзначити, що існують декілька моделей соціальної держави: скандинавська, німецька, американська і т. ін. Всі вони різняться за своїми специфічними особливостями, але існують загальні принципи і закони, за якими твориться соціальна держава. Простежте основні ознаки соціальної держави, зверніть увагу на функції соціальної держави;

- забезпечення економічної стабільності;

- спрямування ринкових сил на захист громадян від стихійної випадковості;

- перерозподіл доходів між різними соціальними верствами суспільства.

Головною тезою цього дослідження має стати положення про зростаючу відповідальність держави за добробут, розвиток і безпеку її громадян

4. З'ясувавши сутність поняття правової держави, громадянського суспільства, та соціальної держави потрібно прослідкувати становлення та розвиток вищезазначених понять та явищ в політичній думці України.

Ідеї правової держави та громадянського суспільства ми знаходимо в творах С. Оріховського, П.Орлика, Т. Шевченка, М. Костомарова, М. Драгоманова, І.Франка, Л. Украаїки, М. Грушевського, Б. Кістяковського та інших. Період комуністичного режиму потребував дещо інших цінностей, хоча елементи правової держави, громадянського суспільства та соціальної держави мали місце в дещо специфічному вигляді. З проголошенням незалежності української держави та початку процесу демократичних перетворень ці проблеми потребують подальшої розробки.

Зверніть увагу на особливості національних демократичних процесів. Певні інститути і процеси водночас належать і до громадянського суспільства і до правової держави. Вони виконують роль зв'язки між ними і мають вирішальне значення щодо стабілізації суспільства. До таких структур відносять: політичні партії, об'єднання, клуби, засоби масової інформації, механізми виборчого процесу, політичну культуру тощо. Подальший розвиток відносин суспільства і держави є гарантією того, що суспільство стане громадянським, а держава - демократичною.

Враховуючи, що соціально-правовою основою соціальної держави є правова держава, та громадянське суспільство, а економічну базу складає змішана економіка, ми сьогодні можемо вести мову про розбудову соціальної держави в Україні. Творення механізму, що забезпечив би оптимальні умови для реалізації здібностей, інтересів громадян, надання умов для додержання соціальної справедливості, досягнення соціального миру і національної злагоди в суспільстві.

Основні поняття та категорії

Правова держава - тип держави, основними ознаками якої є зв'язність правом, верховенство закону, поділ влади, правовий захист особи, юридична рівність громадянина і держави. Критерієм для віднесення певної держави до держав правових слід визнати стабільність суспільства, оперативність державного врядування, відносну задоволеність громадян діяльністю держави.

Громадянське суспільство - це суспільство громадян з високим рівнем економічної, соціальної, політичної культури і моральної властивостей, яке спільно з державою утворює розвинуті правові відносини; суспільство рівноправних громадян, яке не залежить від держави, але взаємодіє з нею заради спільного блага.

Економічна сфера громадянського суспільства. Громадянське суспільство має під собою економічну основу. Його формування супроводиться появою різноманітних форм власності та перевагою приватного капіталу. У розвинутому суспільстві діє розгалужена ринкова інфраструктура, що підлягає регулюванню. Названі фактори спричинюють ділову активність, заповзятливість людей, створюють передумови плідної роботи.

Політична сфера громадянського суспільства. У політичній сфері громадянське суспільство забезпечує усім своїм громадянам вільну участь у державних і громадських справах. Держава і громадянин при наявності закону і рівності всіх перед ним мають інтерес і реалізують його. У такій державі виключається дискримінація за національними, етнічними, політичними, релігійними, статевовіковими ознаками, забезпечується надійний законодавчий захист особистості й гідності громадянина. Головним суб'єктом такого суспільства виступає людина.

Інститути громадянського суспільства. З початком процесу демократичної перебудови світового співтовариства зріс інтерес до проблематики громадянського суспільства. Його наукове дослідження проводиться у невід'ємному зв'язку з проблематикою правової держави. Західні й вітчизняні політологи знайшли принципово нові підходи щодо аналізу названих понять, внаслідок чого політико-правова теорія збагатилася новими положеннями, а саме: громадянське суспільство є основою держави, його становлення відбувається в тісному взаємозв'язку із становленням правової держави; для цивілізованого розвитку обох феноменів необхідно створювати надійний механізм взаємодії та взаємозбагачення; не лише держава, а й інститути самого громадянського суспільства можуть негативно впливати на інші його складові; формування громадянського суспільства є передумовою становлення політичної демократії, обмеження всеохоплюючої ролі держави. Певні інститути і феномени водночас належать до громадянського суспільства і до правової держави. Вони виконують роль необхідної «зв'язки» між ними і мають вирішальне значення щодо функціонування громадянського суспільства. До таких структур та інститутів можна віднести політичні партії, об'єднання, клуби, засоби масової інформації, механізми виборчого процесу, політичну культуру, представництво тощо.

Соціальна сфера громадянського суспільства. Громадянське суспільство - це соціально організована структура, що складається за межами політичних структур, але охоплює й їх, оскільки вони також є його частиною і утворені громадянами. Такі елементи, як демократичне законодавство, поділ влади, наявність легальної опозиції, цілого ряду політичних партій тощо. Не являють самі собою безпосередню структуру громадянського суспільства, але вони становлять певні форми закріплення його впливу в політичні організації суспільства.

Сфера приватного життя громадянського суспільства. Сфера приватного життя має бути закритою для будь-якого політичного, владного втручання. Це найважливіший показник існування громадянського суспільства.

Громадянські права і свободи - основа конституційно-правового статусу громадянина певної держави, яка визначає можливості його участі в політичному, соціальному і культурному житті суспільства.

 

Питання для дискусії

1) Зіставте основні ознаки правової держави, громадянського суспільства з конституційними положеннями української держави та сучасними реаліями.

2) Простежте взаємозв'язок громадянського суспільства і правової держави.

3) Чому і в якому розумінні поняття громадянського суспільства розглядають як противагу державі?

4) Які фактори сприяють становленню громадянського суспільства в Україні?

5) Обґрунтуйте концепцію громадянського суспільства в праці Гегеля «Філософія права».

6) Чи стали засоби масової інформації інститутом громадянського суспільства в Україні?

7) Чи має Україна якісь успіхи у формуванні громадянського суспільства?

8) Чого бракує громадянському суспільству в Україні?







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 773. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия