Студопедия — Центральний економічний район
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Центральний економічний район






 

 

Економіко-географічне положення. Центральний економічний район розташований у центрі країни і охоплює територію Черкаської та Кіровоградської областей. В Кіровоградській області знаходиться географічний центр України. Площа району – 45, 5 тис. км2 (7, 5% території України). Через його територію протікають річки Дніпро та Південний Буг, проходять залізниці між Києвом і портами Чорного та Азовського морів, Поділлям і Придніпров'ям.

Природні умови і ресурси. Корисних копалин в районі порівняно мало. Промислово розробляються родовища бурого вугілля біля м. Олександрії Кіровоградської області та Ватутіно Звенигородського району на Черкащині. На лівобережжі Дніпра, в долинах річок та у долині р. Ірпінь на правобережжі є поклади торфу, а також уранових руд (Кіровоградська обл.).

На території району є поклади рудних корисних копалин на заході, у Побужжі – родовища хромітів і нікелевих руд. У межах регіону знаходиться Кіровоградський залізорудний район.

Великі і різноманітні запаси будівельного і декоративного каменю, зокрема, гранітів, габро, лабрадоритів. Є кілька родовищ вогнетривких глин, графіту, каолінів, бентоніту. На півночі району розробляється найбільше в Україні родовище бентонітових глин.

Місто Черкаси та територія у радіусі 150 км – район максимуму біологічної активності клімату не тільки в Україні, але й у всьому СНД. Одним із найбільших багатств є чорноземи, які тут досить широко представлені – від опідзолених до типових.

У межах району знаходиться Кременчуцька і, частково, Дніпродзержинська і Канівська водойми та наявна густа мережа малих і середніх річок. Відкриті родовища лікувальних родонових вод (Умань, Новоукраїнка, Знам'янка). У районі обмежені запаси лісових ресурсів.

Населення і трудові ресурси. Чисельність населення – 2, 5 млн. осіб (2005 р.), що сягає 5, 2% загальної чисельності населення в державі. Чисельність населення району становить у Кіровоградської області 1115, 7 тис. осіб, Черкаської – 1386, 6 тис. осіб. У містах і містечках мешкає 56, 8% населення району. Густота населення – 55, 0 осіб/км2, у тому числі на Кіровоградщині – 45, 4 осіб/км2, на Черкащині – 66, 3 осіб/км2.

Густота сільського населення сягає 23, 8 осіб/км2 (на Кіровоградщині і Черкащині – відповідно, 18, 0 осіб/км2 і 30, 6 осіб/км2), що менше від середнього державного показника на 9, 2%. Середня величина сільського поселення в районі перевищила 586 осіб, що більше на 38 осіб від середнього показника.

У Центральному економічному районі знаходиться 28 міст, у тому числі 10 обласного підпорядкування та 41 містечко, більшість з яких (26) розташовані на Кіровоградщині. Найбільшими містами району є Кіровоград, Черкаси, Олександрія, Сміла, Умань, Канів.

Працездатне населення становить 55, 3% (на 2, 6% менше середнього показника в Україні), молодь – 18, 9% (на 0, 2% більше), особи похилого віку – 25, 8% (на 2, 4% більше). На 1000 осіб населення району припадав 324 пенсіонери, що майже на 8% більше від середнього показника в Україні.

У статевій структурі населення жінки кількісно переважають чоловіків. На 1000 жінок припадало 842 чоловіків, що на 21 особу менше, ніж загалом в Україні.

Національний склад населення в цілому однорідний. Українці становлять 93, 1% чисельності населення Черкащини і 90, 1 % – Кіровоградщини. Росіян на Кіровоградщині проживає 7, 5%, а на Черкащині – 5, 4%.

Регіон є одним із перших в Україні, де розпочалися і тривають процеси депопуляції, її супроводжує процес старіння населення.

Територіально-галузева структура економіки. У сукупній товарній продукції регіону на промисловість припадає майже 53%. Галузями промислової спеціалізації є сільгоспмашинобудування, гірничодобувна, паливна, хімічна, будматеріалів, деревообробна промисловість, чорна та кольорова металургія, електронна, легка і харчова промисловість.

Промисловість. Енергетичною основою розвитку господарства району є паливно-енергетичний комплекс, який представлений добуванням бурого вугілля у Ватутінському та Олександрійському родовищах, торфу – в Черкаській області. Основою електроенергетики є великі Кременчуцька та Канівська ГЕС, та малі ГЕС: Краснохутірська, Новоархангельська, Тернівська, Стебниківська, Корсунь-Шевченківська, Тальнівська, а також теплові електростанції: Кіровоградська, Олександрійська, Черкаська, Ватутінська, Уманська. Вводяться у дію Чигиринська парогазова електростанція та потужна Канівська гідроакумулююча електростанці.

Машинобудування і металообробка представлені виробництвом машин і обладнання для сільського господарства та харчової, хімічної та легкої промисловості, виготовленням друкарських машинок, радіовиробів, підйомно-траспортного устаткування, телеграфної апаратури, телевізорів, фотоприладів, баштових кранів, бурових машин, верстатів. Центрами машинобудування і металообробки є Кіровоград; Черкаси, Сміла, Корсунь-Шевченківський, Умань, Монастирище, Кам'янка, Олександрія, Золотоноша.

Металургійний комплекс представлений чорною і кольоровою металургією. До першої відноситься Долинській гірничо-збагачувальний комбінат, ливарний завод у Кіровограді, цехи у Черкасах, Смілі, Корсунь-Шевченківському, Звенигородці. Підприємства кольорової металургії розміщені у Світловодську (комбінат твердих сплавів і тугоплавких металів та завод чистих металів) та Побузьку (феронікелевий завод).

Підприємства будівельної індустрії видобувають лабрадорит (Кіровоградське, Капустинське, Власівське кар'єроуправління), виробляють щебінь (Хлистунівка, Знам'янка, Новоукраїнка, Ватутіне тощо), цеглу (Золотоноша Чигирин, Маньківці, Городище, Корсунь-Шевченківський, Канів).

Деревообробна промисловість представлена Черкаським меблевим комбінатом, Шполянською меблевою фабрикою, підприємствами Кіровограду, Світловодська, Новомиргорода, Новоукраїнки. В Олександрії виробляють діаграмний папір, а паперову та картонну тару – у Кіровограді та Знам'янці.

Хімічна та нафтохімічна промисловість представлена Черкаським ВО " Азот", Світловодським заводом " Промінь" та Кіровоградським – " Прогрес".

Провідною галуззю легкої промисловості є текстильна, що представлена Черкаським шовковим комбінатом, Черкаською і Стеблівською текстильними фабриками. З інших виробництв – швейні фабрики у Смілі, Золотоноші, Умані, Кіровограді, Олександрії та випуск взуття у Черкасах, Умані, Новомиргороді.

Агропромисловий комплекс. Добре розвинутий АПК базується на багатогалузевому сільському господарстві. Рослинництво посідає перше місце в районі. Тут вирощують озиму пшеницю, ярий ячмінь, кукурудзу, на них припадає 50% посівів. Серед технічних культур переважають цукрові буряки, соняшник, ефіроолійні культури, коноплі, тютюн, коріандр. Розвинуті овочівництво, садівництво та ягідництво, особливо на Черкащині.

Провідними галузями тваринництва є скотарство і свинарство, допоміжними – вівчарство, птахівництво, бджільництво, шовківництво, кролівництво і ставкове рибництво. Скотарство в Черкаській області має молочно-м'ясний напрям, а в Кіровоградській – м'ясо-молочний.

У районі розвинуті майже всі галузі харчової промисловості. Домінуюча роль належить цукровій промисловості, особливо в Черкаській області, де працює 24 цукрових заводи та один рафінадний. Є багато підприємств молочної, маслосироробної та м'ясної галузей промисловості, зокрема молочна та маслоробна промисловість розміщена у Новоархангельську, Знам'янці, Малій Висці, Черкасах, Смілі, а великі м'ясокомбінати, птахокомбінати, м'ясопереробні підприємства – у Черкасах, Умані, Балаклії, Золотоноші, Звенигороді, Кіровограді, Олександрії тощо.

Добре розвинена борошномельно-круп'яна промисловість. Серед підприємств плодоовочеконсервної промисловості виділяються Черкаський, Звенигородський, Ватутінський, Смілянський, Новомиргородський, Побузький, Знам'янський та інші комбінати.

Транспортний комплекс. Провідними видами транспорту є залізничний та автомобільний. Довжина магістральних залізниць становить 1697 км. Основними залізничними вузлами є: Черкаси, Христинівка, Цвіткове у Черкаській області; Знам'янка, Долинська, Помічна – у Кіровоградській. У районі діє понад 10 тис. кілометрів автошляхів із твердим покриттям. Розвинутий річковий транспорт. Основні порти – Черкаси і Світловодськ.

Через територію району проходять траси газопроводів " Союз", Кременчук – Кіровоград, Кременчук – Кривий Ріг, нафтопроводу Кременчук – Кривий Ріг.

Регіональні промислово-економічні вузли. Промислові вузли району – Черкаський, Кіровоградський, Олександрійський та Уманський.

Черкаський промисловий вузол є найбільшим у районі. Основу цього промислового вузла становлять хімічна, харчова, легка та машинобудівна галузі. В Черкасах працюють потужні підприємства хімії: виробничі об'єднання " Азот", " Хімволокно", завод хімічних реактивів та побутової хімії " Аврора". Серед підприємств харчової промисловості – консервний, м'ясний, хлібний комбінати, цукрорафінадний і молочний заводи, тютюнова фабрика тощо. Різноманітні за величиною і спеціалізацією підприємства легкої промисловості: шовковий комбінат, фабрики художніх виробів, трикотажна, гігроскопічної вати та ін. Машинобудування і металообробка представлені заводами " Фотоприлад", " Строммашина", НВО " Ротор", спеціального технічного устаткування, телеграфної апаратури тощо. До підприємств будіндустрії належать ВО " Черкасизалізобетон", заводи стінових матеріалів тощо. Меблева промисловість представлена ВО " Черкасмеблі".

Значним промисловим вузлом є Уманський. Провідне місце в ньому належить машинобудуванню і металообробці: ВО " Уманьферммаш" (обладнання для тваринницьких ферм), ВО " Мегометр", " Вега", оптико-механічний завод, підприємство, що виготовляє театральне обладнання. В Умані є кілька комбінатів, заводів і фабрик харчової та легкої галузей промисловості (птахокомбінат, консервний, горілчаний заводи, швейна, взуттєва фабрики, художніх виробів). Будіндустрія випускає залізобетонні вироби, толь, цеглу, різні матеріали. Працює відоме в Україні ВО " Вітаміни".

Умань – значний туристичний центр України. Головним об'єктом туризму є всесвітньо відомий дендропарк " Софіївка".

У Центральному районі Кіровоградський промисловий вузол потупається за своїм господарським потенціалом тільки Черкасам. Його провідна галузь – машинобудування і металообробка. Підприємства цієї галузі випускають сільськогосподарські машини. У Кіровограді працюють заводи " Гідросила", радіовиробів, ливарний тощо. Розвинута харчова промисловість (м'ясо-, хлібо-, птахокомбінати, об'єднання хлібопекарської промисловості, олійно-екстрактний завод). У місті працюють підприємства легкої промисловості (швейна, взуттєва, панчішна та інші фабрики).

Центром буровугільної промисловості України та Олександрійського промислового вузла є Олександрія. Тут знаходяться кар'єри видобування бурого вугілля, брикетна фабрика, ТЕЦ. Хімічну промисловість в Олександрійському вузлі представляє виробництво гірського воску. Машинобудування та металообробка представлені заводами підйомно-транспортного устаткування (електричні мостові крани) та електромеханічним. Діють також два авторемонтних підприємства. В Олександрії є фабрика діаграмного паперу, підприємства легкої, галузей харчової промисловості.

Промисловими центрами Центрального економічного району є Сміла Черкаської області та Світловодськ Кіровоградської області.

Економічні зв’язки. З Центрального економічного району до інших районів країни надходять: сільськогосподарські машини, обладнання для легкої та харчової промисловості, телевізори, телеграфна апаратура, хімволокно, азотні добрива, цукор, овочеві, фруктові і м'ясні консерви, борошно, крупи.

Центральний район з інших регіонів отримує: вугілля, гірниче устаткування, метал, добрива – з Донбасу; гірниче обладнання, метал, легкові автомобілі, бурякозбиральні комбайни, прилади і побутову техніку – із Придніпров'я; велосипеди, вантажні машини, верстати, устаткування для харчової і легкої галузей промисловості, різноманітні прилади і комплектуючі деталі, бензин – із Північно-Східного району; прилади та обладнання, екскаватори, сільськогосподарські машини, верстати, хімічне і натуральне волокно, трикотажні і швейні вироби – зі Столичного району; автобуси, інструменти, прилади, автонавантажувачі та автокрани, калійні добрива, шкарпетки, хутрові вироби – з Карпатського району; з Північно-Західного району надходять автомобілі, підшипники, торгове обладнання, високовольтна апаратура, тканини з льону тощо; з Поділля – електротехніка, бурякозбиральні комбайни, прилади, сільськогосподарські машини, технологічне устаткування для харчової промисловості, добрива, миючі засоби тощо; з Причорномор'я – кукурудзозбиральні комбайни, дощувальні установки, машини і обладнання для харчової промисловості, тракторні причепи, бавовняні тканини, кавуни, виноград, рибні консерви тощо.

Проблеми і перспективи удосконалення еконо­міки району. Одна з проблем Центрального району – низький рівень його промислового розвитку, зокрема Кіровоградської області. Цю прогалину можна ліквідувати шляхом створення нових невеликих переробних підприємств. У районі наявна обмеженість потужностей електроенергетики. Вона вирішується частково введеннямв дію Чигиринської ТЕС і Канівської ГАЕС.

До екологічних проблем належать радіаційне забруднення районів Канева, Лисянки, Звенигородки; забруднення води малих річок; підвищені темпи ерозії чорноземів; забруднення атмосфери міст Черкас і Кіровограда.

 

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1545. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия