Студопедия — Конструювання підшипникових вузлів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Конструювання підшипникових вузлів






Конструктивне оформлення підшипникових вузлів (опор) редуктора залежить від типу підшипників, схеми їхньої установки, виду зачеплення редукторної пари й способу змазування підшипників і коліс.

Основним виробом підшипникового вузла є підшипник. Крім цього комплект деталей вузла може включати: деталі кріплення кілець підшипників на валу і у корпусі кришки й компенсаторні кільця; стакани; ущільнення (зовнішні й внутрішні); регулюючі пристрої.

У пп. 1...5 розглянуті схеми установок і вибір посадок підшипників, а також рекомендації з конструювання й вибору окремих комплектуючих деталей підшипникових вузлів.

9.3.1. Схеми установки підшипників. При цьому вал з опорами повинен представляти статично визначену систему у вигляді балки з однією шарнірно-рухливої (плаваючої) опорою для запобігання защемлення в підшипниках від температурних деформацій вала й однією шарнірно-нерухливою (фіксуючою) опорою, що перешкоджає осьовому зсуву вала.

Плаваючі опори допускають осьове переміщення вала від температурних деформацій у будь-якому напрямку й сприймають тільки радіальні навантаження (див. рис. 9.13, 9.14). Якщо в зачепленні діють радіальна Fr і осьова Fa сили* то в якості плаваючої вибирають більше навантажену опору; ' якщо в зачепленні діє тільки радіальна сила, те плаваюча — менш навантажена опора.

Фіксуючі опори обмежують переміщення вала в одному (див. рис. 9.15...10.19) або обох напрямках і сприймають радіальну й осьове навантаження.

Таким чином, осьове фіксування валів здійснюється різними способами установки підшипників у плаваючих, і фіксуючих опорах.

 

Схема 1. Осьове фіксування вала в одній опорі одним підшипником (рис. 9.13)

 

Плаваюча опора. Внутрішнє кільце підшипника з обох торців закріплено на валу. Зовнішнє кільце в корпусі не закріплене і допускає осьове переміщення вала в обох напрямках.

Фіксуюча опора. Внутрішнє кільце підшипника з обох торців закріплено на валу. Зовнішнє кільце також із двостороннім закріпленням у корпусі обмежує осьове переміщення вала в обох напрямках.

Типи підшипників. Радіальні однорядні кулькові й роликові й дворядні сферичні. Кожної з типів підшипників плаваючої опори може бути застосований з будь-яким типом підшипника фіксуючої. У проектованих редукторах прийняті радіальні однорядні шарикопідшипники.

 

Рис. 9.13. Установка радіальних шарикопідшипників за схемою 1: права опора - фіксуюча, ліва - плаваюча

Переваги: а) температурні подовження вала не викликають защемлення тіл кочення в підшипниках; б) не потрібно точного розташування посадкових місць підшипників по довжині вала.

Недоліки: а) мала твердість опор і пов'язане із цим збільшення прогинів валів і деформація сидячих на них деталей; б) відносна складність конструкції фіксуючої опори через необхідність кріплення підшипника як на валу, так і в корпусі.

Застосування. При будь-яких відстанях між опорами, значних температурних деформаціях вала і невисоких вимог до твердості опор і вала. У проектованих приводах схему 1 застосовують обмежено (у циліндричних редукторах при а w > 180mm.

 

Схема 2. Осьове фіксування вала в одній опорі двома підшипниками (див. рис. 9.14)

Закріплення внутрішніх і зовнішніх кілець підшипників на валу й у корпусі плаваючої й фіксуючої опор таке ж, як і в схемі 1.

Типи підшипників. У плаваючій опорі — радіальні однорядні кулькові й роликові, а також дворядні сферичні. У фіксуючій опорі — здвоєні одинарні радіальні і радіально-упорні. Кожен з підшипників плаваючої опори може бути застосований з кожним з типів підшипників фіксуючої опори. Підшипники фіксуючої опори встановлюють у стакани. У проектованих редукторах прийняті: у плаваючій опорі радіальні однорядні шарикопідшипники; у фіксуючої-здвоєні одинарні радіально-упорні кулькові й роликові конічні.

Переваги й недоліки схеми 2 такі ж, як і схеми 1, але при цьому схема 2 характеризується більшою твердістю фіксуючої опори.

Застосування. При будь-яких відстанях між опорами, значних температурних деформаціях вала і високих вимог до твердості опор і вала. У проектованих приводах схему 2 застосовують обмежено (на швидкохідних валах черв'ячних редукторів при aw > 160мм.

Рис. 9.14. Установка підшипників за схемою 2: нижня опора - фіксуюча на двох конічних роликопідшипниках; верхня - плаваюча (радіальний шарикопідшипник).

 

Схема 3. Осьове фіксування вала у двох опорах— враспор (див. рис. 9.15...9.18)

Обидві опори конструюють однаково, при цьому кожний підшипник обмежує осьове переміщення вала в одному напрямку. Внутрішні кільця підшипників закріплюють на валу упором у буртики 3-ї або 5-ї ступені вала або в торці інших деталей *, встановлених на 2-й або 4-й ступені. Зовнішні кільця підшипників закріплені від осьового зсуву упором у торці кришок або інших деталей, установлених у підшипниковому гнізді. Кільця радіально-упорних підшипників обох опор мають у своєму розпорядженні широкі торці назовні.

Типи підшипників. У проектованих редукторах прийняті радіальні однорядні кулькові і радіально-упорні кулькові й роликові конічні підшипники. Якщо в опорах застосовані радіальні підшипники, то для компенсації теплових деформацій порівняно коротких (до 300 мм) валів між торцем зовнішнього кільця і кришкою установлюють зазор а = 0, 2...0, 5 мм (на складальних кресленнях редукторів зазор а не показують). При установці радіально упорних підшипників для запобігання защемлення в тіла* кочення від температурних деформацій вала, передбачають осьове регулювання зазорів у підшипнику (див. п. 5).

Переваги: а) можливість регулювання підшипників; б) простота конструкції опор (відсутність стаканів і інших додаткових деталей).

Недоліки: а) імовірність защемлення тіл кочення в опорах внаслідок температурних деформацій; б) більше тверді допуски на осьові розміри вала і ширину корпуса.

Застосування. При невеликих відстанях між опорами l≤ (6...8)d. Менші значення відносяться до роликових, більші -до кулькових радіально-упорних підшипників. Для радіальних підшипників l≥ 10d. У розроблювальних проектах схема 3 краща і широко застосовується для швидкохідних і тихохідних валів циліндричних і черв'ячних редукторів (для вала-черв'яка при аw < 160 мм), а також для тихохідних валів конічних редукторів.

 

 

Рис. 9.15. Установка радіальних шарикопідшипників за схемою 3 - враспор; обидві опори фіксуючі, кришки врізні

Рис. 9.16. Установка радіально-упорних шарикопідшипників за схемою 3- враспор; обидві опори фіксуючі, регулювання підшипників - прокладками

Рис. 9.17. Установка конічних роликопідшипників за схемою 3 - враспор: обидві опори фіксуючі, кришки торцеві, регулювання підшипників - прокладками

Рис. 9.18. Установка конічних роликопідшипників за схемою 3 - враспор; обидві опори фіксуючі. кришки врізні, регулювання підшипників - гвинтом

 

Схема 4. Осьове фіксування вала у двох опорах — врастяжку (див. рис. 9.19, 9.20)

Обидві опори конструюють однаково, при цьому кожний підшипник обмежує осьове переміщення вала в одному напрямку. Внутрішнє кільце одного підшипника (на малюнках-лівого) упирають у регулювальну гайку, при цьому його посадку для можливості переміщення по валу не послабляють; внутрішнє кільце іншого впирають у буртик третьої ступені-або торці інших деталей, установлених на валу. Зовнішні кільця підшипників упирають широкими торцями в буртики отвору корпуса (або стакани-див. рис. 9.20) або застосовують підшипники з бортами на зовнішнім кільці (рис. 9.19).

Типи підшипників. У проектованих редукторах прийняті радіально-упорні кулькові і роликові конічні підшипники.

Переваги: а) можливість регулювання опор; б) мала ймовірність защемлення тіл кочення в опорах при температурних деформаціях, тому що зазори в підшипниках будуть збільшуватися.

Недоліки: а) високі, вимоги точності, пропоновані до різьби вала й гайок і до торців гайок; б) ускладнення конструкції опор.

Застосування. При невеликих відстанях між опорами l= (6...8)d.. Менші значення відносяться до роликових, більші-до кулькових радіально-упорних підшипників. У розроблювальних проектах схема 4 застосовується для швидкохідних валів конічних редукторів.

 

 

Рис. 9.19. Установка конічних роликопідшипників за схемою 4 -врастяжку; обидві опори фіксуючі, кришка торцева, регулювання підшипників-круглої шліцевою гайкою

Рис. 9.20. Установка радіально-упорних шарикопідшипників за схемою 4 - врастяжку; обидві опори фіксуючі, кришка торцева, регулювання підшипників - круглої шліцевою гайкою

9.3.2. Кріплення кілець підшипників на валу і у корпусі. При виборі способу кріплення кілець підшипника варто враховувати схему установки підшипників, тип опори (фіксуюча або плаваюча), величину осьового навантаження, спосіб регулювання підшипників і коліс, тип і характер посадки підшипників, частоту обертання вала, розміри й конструкцію вузла в цілому. У кожному окремому випадку прийнятому способу кріплення внутрішнього кільця можуть відповідати різні способи кріплення зовнішнього кільця, і навпаки.

 

 

Рис. 9.21. Способи кріплення внутрішнього кільця підшипника:







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 583. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.024 сек.) русская версия | украинская версия