Студопедия — Завдання. Завдання 1. Поставте розділові знаки в реченнях і поясніть їх
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання. Завдання 1. Поставте розділові знаки в реченнях і поясніть їх






Завдання 1. Поставте розділові знаки в реченнях і поясніть їх. Знайдіть вставні та вставлені конст­рукції.

А. 1. Найкраще буде якщо перед початком виступу доки у вас ще немає великого лекторського досвіду ви не говори­тимете багато з іншими людьми а зосередитеся на змісті свого виступу. 2. Лекція що супроводжується демонстрацією діапозитивів та фільмів зрозуміло викликає більше зацікав­лення ніж та протягом якої лектор користується лише сло­весним описом. 3. Це безперечно не означає що кожна наукова або технічна лекція повинна бути сухою та неемоційною. 4. Якщо йдеться про короткочасне порушення

вашого виступу поблизу проїжджає ваговоз на вежі б'є го­динник тощо то в цьому разі краще на хвилину зупинитися. 5. Слухачі інстинктивно відчувають різницю якщо вона існує між зовнішньою впевненістю промовця та його внутрішніми побоюваннями браком віри у власні сили (Іржі Томан. Мистецтво говорити).

Б. 1. Більшість промовців припускаються подвійної хиби по-перше не посилюють голосу а по-друге говорять навіть тоді коли пишуть на дошці тобто відвернувшись від слу­хачів. 2. Слухачі оцінять вас ще до того як ви почнете го­ворити як урівноваженого досвідченого лектора що знає свою справу і стоячи за кафедрою чекає коли настане тиша. 3. Отже більшість знань нам опосередковано передали люди які були або є фахівцями у тій чи іншій галузі. 4. За­пам'ятайте критики роблять промовцеві різні закиди що він надто зарозумілий дуже багато говорить висловлюється за­надто по-науковому тощо але майже ніколи не дорікають йому за стислість викладу. 5. Звичайно людина яка завжди поводиться активно в товаристві підбере цікаві події і факти почуті останнім часом з тим щоб розповісти про них під час зустрічі (Іржі Томан. Мистецтво говорити).

Завдання 2. І. Визначте семантику (групу за значен­ням) вставних компонентів.

Як мені здається; пробачте мені; дозвольте; власне кажу­чи; чи то згідно з волею долі, чи всупереч їй; може; майже; до того ж; отже; нехай не буде це прийнято як тривіальність; нарешті; взагалі; між іншим; з одного боку..., а з другого...; поза сумнівом; в усякому разі; напевно; зрозуміло; ніде прав­ди діти; на жаль; одне слово.

 

Завдання 3. Перебудуйте прості речення так, щоб вони стали складними. Поясніть пунктограми в обох випадках.

А. 1. Гурток з петриківського розпису для школярів 5-9 класів почне роботу першого жовтня в каб. № 30 о 16-й год. 2. Дослідник за покликанням, автор навів у статті мало­відомі, надзвичайно цікаві факти з давньої історії. 3. Після ретельної перевірки фінансової документації підприємства ревізійна комісія наклала стягнення у вигляді штрафу. 4. Борг вашого підприємства за електроенергію, враховуючи підвищення тарифів у серпні, становить 2000 гривень. 5. У визначені дні для організованого обміну карбованців на гривні працюватимуть обмінні пункти. 6. Наведені вище ар­гументи підтверджуються цілою низкою фактів.

Б. 1. Незважаючи на гостру критику опонентів, промов­цю вдалося переконати слухачів у правильності своєї теорії. 2. У довідці йдеться про місце роботи, посаду та середньо­місячну заробітну плату п. Сидоренка В. О. 3. Вважаємо за потрібне нагадати вам про наближення опалювального сезо­ну. 4. Для відзначення 10-ї річниці з дня проголошення не­залежності України спеціальна урядова комісія розробила план культурно-мистецьких заходів. 5. За регламентом об­слуговування тепломережі постачання гарячої води буде відключено з 1 до 30 липня. 6. Прошу надати мені відпустку з 17 до 31 жовтня у зв'язку з сімейними обставинами.

 

Завдання 4. Замініть складні речення простими.

А. 1. До уваги жителів Києва, які мешкають на вул. Ве­ликій Васильківській та Антоновича! 2. Студенти, що навча­ються на І курсі географічного факультету, запрошують на вечір знайомства " А ось і ми! ". 3. Книжка стане у пригоді учням, студентам і всім, хто небайдужий до філології. 4. На­вчання в групах англійської мови пожвавилося, коли при­йшов новий викладач. 5. Вахтеру автобази № 3 м. Києва Лісовому А. О. було повідомлено про те, що його звільнено згідно з наказом директора автобази Назаренка М. В.

Б. 1. Курс американського долара, який ще тиждень тому був сталим, почав зростати. 2. Переговори, під час яких розглядалися найактуальніші питання співпраці між двома країнами, успішно завершились. 3. Представники підприємств, що виробляють м'ясо-молочну продукцію, зібралися на щорічну конференцію. 4. На свято " Києвознавець" запрошує його організатор, який відтепер має назву " Спілка дитячих та юнацьких організацій м. Києва". 5. В олімпіаді з біології, що проводилася за допомогою Націо­нального педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, брали участь не лише учні загальноосвітніх шкіл, а й слухачі підготовчого відділення цього університету.

Завдання 5. Перепишіть текст. Поставте розділові знаки і поясніть їх.

А. Успіх публічного виступу залежить не тільки від його змісту а й від того яким стилем викладу ви користуєтеся. Стиль це спосіб вибору мовних засобів для вираження своїх думок і упорядкування їх в одне ціле.

З плином часу ви зрозумієте що мова подібна до музич­ного інструмента на якому треба навчитися грати. Ви від­чуєте її мелодійність вишуканість і ніжність побачите які ба­гатющі можливості дає вона для спілкування й зближення з людьми що вас оточують. І можливо ви переконаєтеся що досі ставилися до неї не так як вона того заслуговує. Приділивши їй більше уваги ви навчитеся краще вправлятися зі словами і тоді вона не відштовхуватиме від вас людей а навпаки робитиме їх вашими друзями. Ви зрозумієте що раніше не використовували всіх можливостей мови як засо­бу спілкування для точного вираження думок з їх наймен­шими відтінками. Говорячи ми майже завжди зосере­джуємося на змісті доповіді або лекції які готуємо забуваючи стежити за мовними особливостями а це часто призводить до погіршення виступу (Іржі Томан. Мистецтво говорити).

Завдання 6. Перепишіть речення, поясніть пункто­грами.

А. Людина створила культуру, а культура — людину. Лю­дина реалізується в культурі думки, культурі праці й культурі мови. Культура — це не тільки все те, що створене руками й розумом людини, а й вироблений століттями спосіб суспільно­го поводження, що виражається в народних звичаях, віруван­нях, у ставленні один до одного, до праці, до мови.

...Сьогодні культура і мова виявилися об'єднаними в царині духовних вартостей кожної людини і всього су­спільства. Мабуть, ніхто не буде заперечувати, що в низькій культурі мови виявляються виразні ознаки бездуховності... Мовна неграмотність, невміння написати елементарний текст, перекласти його з української мови на російську і на­впаки чомусь перестали сприйматись як пляма на службово­му мундирі (В. Русанівський).

 

Завдання 7. Проаналізуйте зміст тексту. Виправте недоліки у використанні фактичного матеріалу. Відредагуйте текст. Поставте розділові знаки та поясніть їх вживання.

А. Весняно-польові роботи почалися 12 квітня на 5 днів пізніше минулого року, у зв'язку з заливними дощами, що почалися 4 квітня 1998 року. Станом на 30 квітня висіяно 130 т пшениці на площі 470 га (1997 р.—350 т, тобто 82%). Ви­конано передпосівну обробку на 421 га. Посаджено 25 га кар­топлі, що становить 35% загальної площі (1997 р.—120 га).

Б. У порівнянні з 1960 роком зросло виробництво трак­торів до 18 000 одиниць з 12 300, що становить приріст 25%. Комплектуючі поставляють різні підприємства ХТЗ, " Світоч", " Юність", " Колос". Сівалок та причепів випущено на 10% менше (500 одиниць до 4500 у 1960 році).

Завдання 8. Виконайте контрольне редагування речень. Поясніть у дужках свої виправлення.

1. Хочу подякувати учасників круглого столу.

2. Вашу скаргу ми, на жаль, не можемо задовольнити.

3. У виступі міністра висвітлюється його бачення форм освіти.

4. Давайте внесемо цю пропозицію до протоколу.

5. Зацікавилися ми Вашою пропозицією і хочемо отримати інформацію детальнішу.

6. Виступи із слідуючих питань внесено до повістки дня нашого засідання.

Методичні рекомендації:

1. Зверніть увагу на структуру складних речень та особливості синтаксичних зв’язків.

2. Навчіться складати схеми речень, це допоможе розібратися у їх будові, а відтак осмислено ставити розділові знаки. До речі, у складнопідрядних реченнях головне речення позначається прямокутником, а підрядна частина – дужками.

3. Уважно опрацюйте таблиці про розділові знаки у складних реченнях.

4. Повторіть значення вставних слів. З’ясуйте, чим відрізняються вставні слова і вставлені конструкції.

 

 

Контрольні запитання:

1. Дайте визначення речення. Чим воно відрізняється від словосполучення?

2. Які є речення за метою висловлювання?

3. Які є головні члени речення?

4. Який порядок слів у реченні називається прямим?

5. Коли між підметом і присудком ставиться тире?

6. Які є другорядні члени речення?

7. Які речення називаються простими? Наведіть приклади.

8. Які речення називаються складними?

9. Чим бувають ускладнені речення?

10.Які є групи вставлених слів за значенням?

11.Чим відрізняються вставлені слова і вставлені конструкції?

12.Що таке відокремлені члени речення? Як вони виділяються в реченні?

13.На основі чого складні речення поділяються на складносурядні та складнопідрядні?

14.Які речення називаються складносурядними? Які розділові знаки ставлять у складносурядних реченнях?

15.Які речення називаються складнопідрядними? Які є різновиди складнопідрядних речень?

16.Розділові знаки у безсполучникових реченнях.

17.Які особливості синтаксису усного та писемного мовлення ОДС?

Після виконання практичної роботи студент повинен

Знати Вміти
Визначення речення, складносурядного та складнопідрядного речення, види ускладнень, групи вставних слів за значенням, відокремлені члени речення (дієприкметникові та дієприслівникові звороти); розділові знаки у складнопідрядних, складносурядних і безсполучникових реченнях; синтаксичні особливості ОДС. Визначити структуру речення, будувати схеми, правильно ставити розділові знаки при різних видах ускладнень, у складнопідрядному, складносурядному та безсполучниковому реченнях; вміти редагувати тексти відповідно до вимог ОДС.






Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 2470. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Стресс-лимитирующие факторы Поскольку в каждом реализующем факторе общего адаптацион­ного синдрома при бесконтрольном его развитии заложена потенци­альная опасность появления патогенных преобразований...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия