Студопедия — Призначення, будова і підбір по розмірах засобів індивідуального захисту
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Призначення, будова і підбір по розмірах засобів індивідуального захисту






Засоби індивідуального захисту призначені для підтримання боєздатності особового складу Збройних Сил та забезпечення виконання бойового завдання в умовах застосування противником зброї масового ураження.

Засоби індивідуального захисту має кожний військовослужбовець. До них відносяться: засоби індивідуального захисту органів дихання (ЗІЗОД), засоби індивідуального захисту очей (ЗІЗО) та засоби індивідуального захисту шкіри (ЗІЗШ).

До засобів індивідуального захисту органів дихання (ЗІЗОД) належать фільтруючі протигази, респіратори, ізолюючі дихальні апарати (ІДА), гопкалітовий патрон.

До засобів індивідуального захисту очей (ЗІЗО) належать захисні окуляри від світлового випромінювання ядерного вибуху.

До засобів індивідуального захисту шкіри (ЗІЗШ) належать загальновійськовий захисний комплект (ЗЗК), костюм захисний сітчастий (КЗС), костюм захисний плівковий (КЗП), костюм легкий захисний Л-1.

Засоби індивідуального захисту органів дихання

Загальновійськові фільтруючі протигази призначені для захисту органів дихання, очей та обличчя від отруйних речовин, радіоактивного пилу і бактеріальних аерозолів. Принцип дії протигазів заснований на очищенні повітря, яке вдихається, від токсичних аерозолів та пари в фільтрувально-поглинаючій системі.

Протигази не забезпечують повітря, що вдихається, киснем, і тому їх необхідно використовувати в атмосфері, яка містить не менше 17% кисню (по об'єму). Для захисту органів дихання від оксиду вуглецю використовується гопкалітовий патрон в комплексі з фільтрувальним протигазом РШ-4.

Фільтруючий протигаз складається з лицевої частини і фільтрувально-поглинаючої системи, які з'єднані між собою безпосередньо або за допомогою з'єднувальної трубки.

В комплект протигаза входять: сумка, коробка з запасними мембранами для переговорного пристрою та коробка з незапотіваючими плівками. Взимку протигаз доукомпле­ктовується накладними ущільнюючими манжетами.

Фільтруючо-поглинаюча коробка призначена для очищення (фільтрації) повітря, яке вдихається, від отруйних речовин, бактеріальних аерозолів та радіоактивного пилу. Очищення повітря від аерозолів здійснюється протиаерозольним фільтром, який розташований у верхній частині коробки, а від парів — поглинаючим шаром вугляр-каталізатора.


Лицева частина призначена для захисту обличчя та очей від отруйних речовин, радіоактивного пилу, бактеріальних аерозолів, а також для підводу очищеного повітря до органів дихання. Вона складається з шолом-маски, окулярного вузла, клапанної коробки, переговорного пристою обтічника і системи кріплення на голові. Лицева частина виготовляється з резини чорного або сірого кольору.

Сумка призначена для носіння, зберігання і захисту протигаза. На бокових стін­ках сумки розміщено: дві зовнішні кишені для розміщення індивідуального протихімічного пакету (ІПП), коробки з запасними мембранами переговорного при­строю незапотіваючих плівок та накладних ущільнюючих манжет. Сумка має плечовий ремінь і поясну стрічку.

Незапотіваючі плівки одно — або двосторонні призначені для захисту окуляр­ного вузла від запотівання. Комплект з шести плівок запакований в металеву коробку, яка герметизована по лінії роз’єму ізоляційною стрічкою.

Накладні ущільнюючі манжети призначені для захисту від обмерзання окулярного вузла при низьких температурах.

Підготовка протигаза до використання починається з визначення розміру лице­вої частини. Вони використовуються чотирьох-п'яти розмірів. Розмір лицевої частини протигаза визначається по величині вертикального обхвату голови шляхом вимірювання по замкненій лінії, яка проходить через маківку, щоки, підборіддя та горизонтального обхвату голови шляхом вимірювання по замкнутій лінії, яка проходить через чоло, скроні, потилицю.

Респіратор Р-2 призначений для захисту від попадання в органи дихання радіо­активного і ґрунтового пилу та бактеріальних аерозолів. Він складається з фільтруваль­ної напівмаски, яка оснащена двома клапанами вдиху та одним видиху із запобіжним екраном, наголовником та носовим затискачем. Респіратори виготовляються трьох розмірів. Розмір респіратора визначається по величині відстані між точкою найбільшого за­глиблення переносиці і найнижчою точкою підборіддя Ізолюючі дихальні апарати призначені для захисту органів дихання, обличчя та очей від будь-яких шкідливих домішок в повітрі незалежно від їх концентрації, при вико­нанні робіт в умовах нестачі або відсутності кисню, а також при наявності шкідливих домішок, які не затримуються фільтруючими протигазами.

Ізолюючий дихальний апарат ІП-4 призначений тільки для роботи на суші, а ІП-5 є індивідуальним аварійно-рятувальним засобом і призначений для виходу із затоплених (затонувших) об'єктів бронетанкового озброєння, а також дозволяє виконувати під водою легкі роботи на глибині до 7 метрів. Крім того, він може використовуватися і на суші.

Принцип дії ізолюючих дихальних апаратів базується на ізоляції органів дихан­ня, очищенні повітря, що видихається, від двооксиду вуглецю і води та збагаченню його киснем без обміну з навколишнім середовищем.

Ізолюючі протигази складаються: з лицевої частини, регенеративного патрона, дихального мішка і клапана надлишкового тиску. В комплект ізолюючого дихального апарату входять сумка для носіння, незапотіваючі плівки, мішок для зберігання зібрано­го протигазу та формуляр з паспортом.

В залежності від типу апарату в його комплект можуть входити: каркас для ди­хального мішка, накладні ущільнюючі манжети, пристрої для додаткової подачі кисню, нагрудник і чохол.

Для того, щоб привести в дію ІП-4 (ІП-5), необхідно зробити глибокий вдих і одягнути лицеву частину, зробити видох і привести в дію пусковий пристрій, для чого ви­смикнути запобіжну чеку і закрутити гвинт до упору по ходу годинникової стрілки (взяти правою рукою кільце пускового пристрою, повернути його від себе і вниз до упору), переконатися в спрацюванні пускового брикету, закрити кришку сумки і застібнути її.

Ознаками спрацювання пускового брикету являються: поступлення під шлем-маску теплої газової суміші, наповнення дихального мішка газовою сумішшю і травлення суміші через клапан надлишкового тиску, розігрів передньої кришки патрону. Лицеві частини ІП-4, ІП-5 виготовляються чотирьох розмірів.

Гопкалітовий патрон ДП-1 призначений для захисту органів дихання від оксиду вуглецю (чадний газ). Його використовують за призначенням тільки разом з протигазом
РШ-4. Принцип дії ДП-1 заснований на каталітичному окисленні оксиду вуглецю до двооксиду вуглецю. Він не збагачує повітря, що вдихається, киснем і тому його можна використовувати в атмосфері, яка містить не менше 17% кисню (по об'єму). ДП-1 не захищає від ОР, РП, БА та диму.

Патрон ДП-1 має форму циліндра, виготовлений з бляхи і споряджений осушувачем і гопкалітом. Він має дві різьбові горловини: зовнішню для з'єднувальної трубки і внутрішню для фільтрувально-поглинаючої коробки ЕО-16 протигаза РШ-4.

При використанні розігрів патрону супроводжується здуттям та обгоранням фарби, а також подачею на вдих повітря, нагрітого до температури 65–70 °С, що викликає відчуття опіку оболонок органів дихання, все це вказує на присутність в повітрі значної кількості оксиду вуглецю. В даному випадку приміщення необхідно провітрити, а роботу проводити з використанням індивідуальних дихальних апаратів (ІДА).

Час захисної дії засобів індивідуального захисту органів дихання залежить від концентрації отруйних речовин, температури навколишнього середовища і фізичного навантаження військовослужбовця.

Засоби індивідуального захисту очей

Засоби захисту очей призначені для захисту очей від опікового пошкодження та скорочення тривалості тимчасового осліплення світловим випромінюванням ядерного вибуху при діях особового складу поза об'єктами озброєння, техніки і сховищ. До них належать захисні окуляри ОПФ (окуляри протиопікові фотохромові), та ОФ (окуляри фотохромові).

Захист очей досягається поглинанням енергії світлового імпульсу фотохромними та інфрачервоними світлофільтрами.

В комплект захисних окулярів ОПФ та ОФ входять окуляри, футляр, дві коробки з непотіючими плівками НПН та салфетка. Окуляри виготовляються двох розмірів і під­бираються по ширині обличчя в вилицях: до 135 мм — перший розмір, і більше 135 мм — другий розмір.

Засоби індивідуального захисту шкіри

До засобів захисту шкіри належать загальновійськовий захисний комплект (ЗЗК), костюм захисний сітчастий (КЗС), костюм захисний плівковий (КЗП), костюм легкий захисний Л-1.

Загальновійськовий захисний комплект (ЗЗК) в поєднанні з фільтруючим протигазом призначений для захисту шкіри від ОР, РП, БА, а також для зменшення зараження одягу, спорядження, взуття та індивідуальної зброї.

Загальновійськовий захисний комплект ЗЗК являється засобом захисту періодичного носіння. При зараженні ОР, РП, БА він підлягає спеціальній обробці та використовуються багаторазово.

В склад загальновійськового захисного комплекту входять захисний плащ ЗП-1, захисні панчохи, захисні рукавиці (літні БЛ-1М і зимові БЗ-1М), чохол для плаща, чохол для захисних панчіх та рукавиць.

Підбір по розмірах здійснюють: плащів — по росту військовослужбовців, панчіх — по розміру взуття, рукавиць — по результатах вимірювання обхвату долоні.

Костюм захисний сітчастий (КЗС) призначений для збільшення рівня захисту шкіри від опі­ків світлового випромінювання ядерного вибуху (ЯВ) при носінні поверх одягу, спеціальної одежі, виготовлених з вогнезахисних і звичайних тканин, а також для їх захисту від термічного руйнування.

Костюм виготовляють з обробленої вогнезахисною сумішшю сітчастої тканини з камуфлюючим фарбуванням.

Костюм КЗС може застосовуватись також як маскувальний засіб. Костюм КЗС являється засобом захисту періодичного носіння. Захист обмундирування і спеціального одягу від термічного руйнування досягається їх екрануванням КЗС від прямого впливу світлового випромінювання ядерного вибуху (СВЯВ). Після цього костюм КЗС стає непридатним для по­дальшого використання.

Костюм КЗС складається з куртки з капюшоном і штанів. Підбір по розмірах здійснюють відповідно до росту військовослужбовців.

Костюм захисний плівковий (КЗП) в поєднанні з фільтруючим протигазом призначений для захисту шкіри від ОР, РП, БА, а також для зменшення зараження одягу, спорядження, взуття та індивідуальної зброї.

Костюм захисний плівковий являється засобом захисту періодичного носіння. При зараженні ОР, БА костюм захисний плівковий (за наявності підмінного фонду) використовують одноразово. Після дезактивації КЗП в підрозділах використовують повторно.

В склад КЗП входять: плащ захисний плівковий, панчохи захисні плівкові, ремонтний засіб (поліетиленова стрічка з липким шаром — 4 м). Плащі і панчохи виготовляють трьох розмірів. Костюм використовують разом з табельними захисними рукавиця­ми: літніми БЛ-1М та зимовими БЗ-1М.

Костюм легкий захисний Л-1 являється спеціальним засобом захисту і призначений для захисту шкіри особового складу і зберігання одягу та взуття від зараження ОР, РП, БА.

Костюм Л-1 являється засобом захисту періодичного носіння. При зараженні ОР, РП, БА костюм Л-1 підлягає спеціальній обробці та використовується багаторазово.

Костюм Л-1 складається з куртки з капюшоном, штанів з панчохами, двох пар рукавиць, підшоломника і сумки.

Підбір по розмірах костюмів Л-1 проводять відповідно росту військовослужбовців.

Засоби індивідуального захисту використовують в положеннях " Похідне", " Напоготові" та " Бойове".

В „похідному” положенні засоби індивідуального захисту при діях особового складу в пішому порядку: плащ переноситься в чохлі за спиною, захисні панчохи і пальчаста в чохлі на поясному ремні.

При діях підрозділів в закритих рухомих об’єктах озброєння і військової техніки та фортифікаційних спорудах захисні загальновійськові комплекти (ЗЗК) можуть бути зняті і складені в місці, вказаному командиром.

В положенні „напоготові” захисний загальновійськовий комплект (ЗЗК), переводять у випадках, коли це не перешкоджає діям особового складу. Для цього розстібують чохол (скатку) плаща ЗП-1 і розпускають його за спиною. Чохол з панчохами і пальчатами, по можливості, розміщують безпосередньо за підсумком з магазинами, розстібають клапан чохла. При інженерному облаштуванні місцевості та інших роботах, не пов’язаних з переміщенням особового складу на відстані більше 10 м від місця роботи, плащ ЗП-1 може бути заздалегідь розвернутий і покладений на ґрунт внутрішньою стороною вниз.

В „бойовому” положенні засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) використовують у вигляді накидки, одягнутої в рукави, і у вигляді комбінезона. У вигляді накидки плащ використовують при раптовому застосуванні противником ОР чи БА.


Плащ в рукави, панчохи і пальчаста одягають завчасно: перед подоланням в пішому порядку і в відкритих рухомих об’єктах військової техніки зон зараження ОР і БА та зон радіоактивного зараження в умовах пилу; перед діями в пішому порядку на місцевості, зараженій ОР, РП, БА; в передбачені випаду радіоактивної речовини (РР) з хмари ядерного вибуху; перед проведенням спеціальної обробки озброєння і військової техніки.

Плащ одягають у вигляді накидки по сигналу „ Хімічна тривога ”, по команді голосом „ Гази плащі ”.

Завчасно одягання ЗЗК (плащ в рукави) на незараженій місцевості проводять по команді „ Плащ в рукави, панчохи, пальчаста надіти. Гази ”.

Захисний комплект у вигляді комбінезона одягають завчасно і використовують в зонах зараження ОР чи БА: перед діями в пішому порядку на місцевості з високою рослинністю чи покритою глибоким снігом; перед проведенням рятувально-евакуаційних, інженерних робіт і ремонті зараженого озброєння і військової техніки. По команді „Захисний костюм надіти. Гази”.

Для переведення в " Бойове " положення тільки протигаза і тільки респіратора подають команди " Гази" та " Респіратор надіти ".

Протигази зберігаються в спеціальних відділеннях шаф для одягу, які розташовані в спальному приміщені підрозділу чи в коридорі. З боку протигазної сумки прикріплюється табличка розміром 3× 5 см, на яку записують номер фільтрувально-поглинаючої коробки (ФПК), прізвище та ініціали військовослужбовця, за яким закріплено протигаз.

Захисні плащі, панчохи і рукавиці в підрозділах зберігаються в чохлах прикріпленими до речового мішка і розташовані в спеціальних відділеннях шаф для одягу чи підв’язаними під ліжком.

При діях на БМП, БТР а також в інших закритих машинах-засоби захисту шкіри (в чохлах) кладуть поряд з собою під сидінням або в іншому місці, яке вказує командир.

Поряд з індивідуальними засобами захисту в військах використовуються колективні засоби захисту.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 3280. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия