Студопедия — Інженерне обладнання району розташування, маскування, захист від зброї масового ураження
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Інженерне обладнання району розташування, маскування, захист від зброї масового ураження






Інженерне устаткування району починається після віддачі бойового наказу на розміщення, а іноді і завчасно, до прибуття в нього підрозділів. Так, райони зосередження і чекання можуть обладнатися з використанням інженерної техніки заздалегідь. У цих випадках за допомогою інженерно-дорожніх і землерийних машин можуть обладнатися колонні шляхи, відриватися котловани для окопів бойових машин піхоти (бронетранспортерів) і танків, відкриті щілини для особового складу, командно-спостережні пункти і інші фортифікаційні спорудження, а також площадки для посадки і злету вертольотів.

На устаткування окопів (укриттів) для кожної бойової машини піхоти (бронетранс­портера) у відділеннях виділяється по 3–4 чоловік, щілини — по 2–3 чоловік і по одній людині на устаткування командно-спостережливого пункту командира взводу. Місця розміщення особового складу і розташування бойової техніки ретельно маскуються. У районі роз­ташування обмежується рух, строго дотримується маскування, ведеться спостереження за наземним і повітряним Противником. Спостерігачів у залежності від погоди доцільно змінювати через 1–2 год.

Взвод при розташуванні на місці повинний бути в постійній готовності, до відображення нападу наземного, повітряного Противника і знищенню його диверсійно-розвідувальних груп. Тому у взводі крім спостереження виділяється безпосередня охорона, що включає патрулів, що несуть службу шляхом обходу розташування.

При висилці патрульним указуються: маршрут руху; задача; порядок несення служби; порядок дій при виявленні Противника; пропуск.

Патрульні обходять район розташування по зазначеному маршруті і ретельно оглядають місцевість. Одиночних солдатів Противника вони захоплюють у чи полон знищують. При виявленні Противника старший патрульний організує нагляд за його діями і негайно доповідає про це командиру взводу.

На кожну добу для упізнання своїх військовослужбовців установлюються пропуск і відкликання.

Підготовка бойових машин піхоти (бронетранспортерів), танків і озброєння проводиться у встановлене командиром час і здійснюється екіпажами, розрахунками, механіками-водіями (водіями) і особовим складом під безпосереднім керівництвом командира взводу. Вона може включати: дозаправлення (заправлення) машин пальним, перевірку справності і готовності до застосування озброєння, приладів стрілянини і спостереження, агрегатів і механізмів, їхнє чищення, змащення, вивірку і регулювання; усунення дрібних несправностей і кріпильні роботи; перевірку укомплектованості і поповнення озброєння і бойової техніки запасними частинами, інструментом і приналежностями, засобами підвищення прохідності (устаткува­нням для підвідного водіння танків) і іншими табельними засобами. При необхідності може здійснюватися поповнення озброєння і бойової техніки боєприпасами, а також перевірка працездатності радіозасобів.

Захист від зброї масового ураження організується в повному обсязі незалежно від того, застосовувалося воно в попередніх чи боях ні. Вона здійснюється з метою максимального ослаблення поразки підрозділів ядерним, хімічним і бактеріологічної (біологічним) зброєю, збереження боєздатності особового складу взводу і забезпечення успішного виконання поставленої бойової задачі.

Захист від зброї масового ураження забезпечується: інженерним устаткуванням займаного місця розташування; використанням захисних і властивостей місцевості, що маскують; попередженням особового складу встановленими сигналами про безпосередню погрозу і початок застосування Противником зброї масової поразки, а також оповіщенням про радіоактивному, хімічному і бактеріологічному (біологічний) зараженні; проведенням протиепідемічних, санітарно-гігієнічних і спеціальних профілактичних медичних заходів; забезпеченням безпеки і захисту особового складу при діях у зонах зараження, районах руйнувань, пожеж і затоплень; ліквідацією наслідків застосування Противником зброї масової поразки.

Використання захисних властивостей місцевості послабляє вплив вражаючих факторів зброї масової поразки Противника на особовий склад, озброєння і бойову техніку.

Ліс послабляє дія усіх вражаючих факторів ядерного вибуху: у ньому знижується метальна дія ударної хвилі, зменшуються світлові імпульси, дози проникаючої радіації і ступінь радіоактивного зараження місцевості. Так, рідкий листяний ліс послабляє світловий імпульс у 2 рази, а хвойний густий у 10–15 разів. Дози проникаючої радіації знижуються в лісі в 1, 1–1, 5 рази, а ступінь радіоактивного в 2–3 рази в порівнянні з відкритою місцевістю. Однак необхідно мати у виді, що ліс хоча і зменшує величини параметрів вражаючих факторів, але він піддається сильному впливу ударної хвилі, при цьому падаючі дерева можуть завдати поразки особовому складу, що знаходиться поза укриттями й у відкритих фортифікаційних спорудженнях, а також можуть зашкодити бойову техніку, утворити важкопрохідні завали. Особливо сильно ушкоджується ударною хвилею спілий ліс, тому найбільше підходять для розміщення підрозділів молодий ліс і чагарник. При розташуванні в спілому лісі необхідно приймати міри зашиті від падаючих дерев, влаштовуючи над технікою й укриттями для особового складу похилі курені, що спираються на стовбури дерев зі спиляними кронами.

Бойові машини піхоти (бронетранспортери), танки і фортифікаційні спорудження значно послабляють вплив ударної хвилі, що проникає радіації і радіоактивного опромінення, надійно охороняють особовий склад від поразки світловим випромінюванням і краплиннорідкими отруйними речовинами, а обладнані засобами колективного захисту — і від поразки радіоактивними речовинами, парами й аерозолями отруйних речовин і бактеріальними (біологічними) засобами.

З одержанням сигналу попередження про безпосередню погрозу і початок застосування Противником зброї масової поразки особовий склад продовжує виконувати поставлені задачі і переводить засобу індивідуального захисту в положення «напоготові».

При нанесенні Противником ядерного удару особовий склад по спалаху вибуху вживає наступних заходів захисту: при перебуванні в машинах закриває двері, бійниці, люки, жалюзі і включає систему захисту від зброї масової поразки; при перебуванні у відкритих броне­транспортерах повинний пригнутися, а при розташуванні поза машиною — швидко зайняти наявні поблизу чи укриття лягти на землю головою убік, протилежну вибуху. Після проходження ударної хвилі особовий склад продовжує виконувати задачу.

По сигналах оповіщення про радіоактивному, хімічному і бактеріологічному (біологічний) зараженні особовий склад надягає засобу індивідуального захисту, а знаходиться в закритих машинах надягає тільки респіратори (протигази), якщо він не буде діяти на зараженій місцевості; у бойових машинах піхоти і танках він закриває люки, дверей, бійниці, жалюзі і включає систему захисту від зброї масового ураження. По сигналі «Радіаційна небезпека» особовий склад надягає респіратори (протигази), по сигналі «Хімічна тривога» — протигази.

Проведення протиепідемічних, санітарно-гігієнічних і спеціальних профілактичних медичних заходів досягається строгим виконанням установлених гігієнічних вимог при розміщенні і харчуванні особового складу, а також дотриманням правил особистої і суспільної гігієни, вмілим і своєчасним використанням засобів індивідуального медичного оснащення.

При ліквідації наслідків застосування Противником зброї масової поразки проводяться рятувальні роботи, надання першої медичної допомоги ураженим, вивіз (винос) їх із зон зараження, дозиметричний і хімічний контроль, локалізація і гасіння пожеж, спеціальна обробка.

Маскування організується з метою ввести Противника в оману щодо щирого розташування і намірів підрозділів. Це досягається:

- збереженням військової таємниці;

- потайливим розміщенням і переміщенням особового складу, озброєння, бойовий і інший техніки підрозділів шляхом умілого застосування табельних і місцевих маскувальних засобів, димів і аерозолів, фарбування озброєння, бойовий і інший техніки під тло навколишньої місцевості;

- використанням властивостей місцевості, що маскують, місцевих предметів і умов обмеженої видимості;

- дотриманням мір світлового і звукового маскування, особливо вночі, а також правил радіодисципліни і радіообміну;

- найсуворішим виконанням вимог маскувальної дисципліни.

У горах підрозділу розташовуються в місцях, що забезпечують швидкий вихід на дорогу і розгортання для відображення нападу Противника. Не допускається розташування підрозділів у районах, де можливі обвали, сніжні лавини, повені і селеві потоки. Для укриття особового складу, озброєння, бойовий і інший техніки використовуються складки місцевості, тунелі, гірські вироблення, печери й інші укриття.

У лісі підрозділу розташовуються уздовж просік. На випадок виникнення лісової пожежі підготовляються шляхи виходу в запасний район. Рятувальні роботи і гасіння пожежі здійснюються черговим підрозділом, а при необхідності і всьому особовому складі.

При високому рівні ґрунтових вод щілини, бліндажі і притулки для особового складу, окопи й укриття для озброєння, бойовий і інший техніки можуть обладнатися насипними чи напівнасипними.

Вогневі засоби, виділені для боротьби з повітряним Противником, розміщаються на галявинах, узліссях і вирубках лісу, з яких забезпечуються виявлення й обстріл літаків і вертольотів Противника. Частина цих вогневих засобів може також розташовуватися на площадках, обладнаних на деревах.

У пустелі підрозділу розташовуються звичайно в оазисах і на місцевості, що має міжгрядові зниження, бархани, піщані бугри, зарості саксаулу й інші природні укриття, по можливості поблизу ариків і інших джерел води. При цьому особлива увага приділяється протиповітряній обороні, маскуванню, розвідці радіоактивного і хімічного зараження джерел води і пісків, що переміщаються, мірам попередження інфекційних захворювань, перегріву особистого складу, ощадливій витраті води і палива, дотриманню питного режиму, а також охороні пунктів водопостачання.

Узимку для розташування підрозділів вибираються райони, захищені від вітру. Особлива увага приділяється підтримці в проїзному стані доріг для виходу підрозділів з району розташування. Для обігріву особового складу обладнаються утеплені й опалювальні укриття. Бойова й інша техніка, озброєння можуть офарблюватися в білий колір. Двигуни машин при необхідності періодично прогріваються. При цьому приймаються міри для запобігання особового складу від отруєння відпрацьованими газами, переохолодження й обмороження.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1876. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия