Студопедия — Організація і методика проведення тактичного заняття з відділенням (екіпажем), взводом
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Організація і методика проведення тактичного заняття з відділенням (екіпажем), взводом






Тактичне заняття є більш високим ступенем в навчанні відділення (екіпажу), взводу по відношенню до тактико-стройового заняття. Воно в більшій мірі наближує підготовку відділення і взводу до бойових умов.

Суть тактичного заняття полягає в тому, що всі учбові питання відпрацьовуються в єдиній тактичній обстановці і в суворій послідовності. У випадку допущення помилок чи дій яки не відповідають тактичній обстановці, що склалася (подолання ділянок зараження без засобів індивідуального захисту чи мінно-вибухових загород поза прокладеними проходами, відхід із зайнятих позицій без дозволу старшого командира і т.д.), дії і прийоми можуть повторюватися до їх твердого засвоєння, для чого робляться короткі перерви (виключення із обстановки).

Тактичні заняття проводяться, як правило на матеріальній частині. Тема такого заняття звичайно охоплює один вид бою чи бойового забезпечення.

Відпрацювання учбових питань здійснюється з позначенням мішеней і макетів конкретного противника у відповідності з організаційно-штатною структурою і тактикою дій його підрозділів.

Для більш повного опрацювання учбових питань зі взводом передбачаються добові тактичні заняття, які проводяться безперервно на протязі 5–7 годин світлого і 3–4 години нічного часу і навпаки, але з обов’язковим переходом від дій вдень (вночі), до дій вночі (вдень).

Організовує і проводить тактичне заняття з відділенням командир взводу, зі взводом — командир роти.

Підготовка тактичних занять з відділенням і взводом здійснюється в такій же послідовності як і тактико-стройових занять, але у змісті цієї роботи є деякі особливості.

Пояснюючи вихідні дані, командир взводу (роти) визначає учбові і виховні цілі для всіх категорій тих, що навчаються.

Кількість учбових питань, що виносяться на заняття, буде залежати від змісту теми, учбових і виховних цілей і тривалості заняття.

Розрахунок часу за учбовими питаннями проводиться з врахуванням загальної тривалості заняття, їх змісту і ступені підготовки тих, що навчаються. На тактичному занятті фактор часу має важливе значення, тому на організацію бою, проведення заходів по обладнанню позицій, їх маскування і підготовці до бою повинна відводитися така ж кількість часу, як в бою. Особливо цього потрібно дотримуватися при проведенні добових тактичних занять зі взводом, коли наявний учбовий час дозволяє в повному обсязі виконати роботи по підготовці місць розташування, позицій (опорних пунктів), рубежів, озброєння і техніки до бойового застосування.

Тактичні заняття звичайно проводяться на обладнаному тактичному полі. Якщо таким полем військова частина не володіє, то вибирається ділянка місцевості така, яка б в повній мірі дозволяла якісно відпрацювати всі учбові питання. Рекогносцировка її проводиться з метою уточнення можливостей по створенню повчальної тактичної обстановки, виявлення необхідного об’єму робіт по його обладнанню, і кількості задіяного для цього особового складу. За цими питаннями командир взводу (роти) дає вказівки командирам відділень (взводів), які беруть участь в рекогносцировці.

Тут же командир взводу (роти) інструктує свого заступника (старшину роти) про порядок позначення противника, застосування імітаційних засобів на занятті, звертаючи увагу на те, за яким сигналом, на яких рубежах і яким чином позначити дії противника, де створити осередки пожеж, підготувати руйнування і перешкоди, позначити ділянки загород і т.д.

Після проведення рекогносцировки командир взводу (роти) складає план проведення заняття і представляє його на затвердження безпосередньому начальнику.

План проведення заняття командиром взводу звичайно складається в робочому зошиті, а командиром роти — на схемі або крупно масштабній карті.

На відміну від плану тактико-стройового заняття план проведення тактичного заняття повинен містити єдину тактичну обстановку, дозволяючи в комплексі опрацювати всі поставлені учбові питання. При цьому тактична обстановка повинна бути складною, швидкозмінною і наближувати заняття до умов бойової дійсності.

Тактична обстановка повинна відображати становище і бойові завдання взводу (роти), противника з показом кожного виявленого вогневого засобу, рішення командиру взводу (роти), бойові завдання відділення (взводу) і сусідів.

Після затвердження плану заняття командир взводу (роти) дає вказівки про підготовку до заняття особового і матеріальної частини. Підготовка особового складу здійснюється в такій же послідовності, як і при підготовці до тактико-стройового заняття.

Перед заняттям при перевірці готовності взводу до добового тактичного заняття командир роти крім звичайних питань перевіряє наявність і стан освітлювальних приладів, справність приборів нічного бачення, компасів, вміння особового складу орієнтуватися в нічних умовах з використанням компасу.

Проведення заняття. В залежності від теми, розташування частини і її тактичного учбового поля, а також від створеної тактичної обстановки тактичне заняття може розпочинатися безпосередньо з місця постійної дислокації або попереднього виводу у вихідне положення. В цьому випадку висування в район початку заняття відділення (взвод) здійснює в додатково створеній тактичній обстановці з відпрацюванням вже раніше засвоєних прийомів і дій.

Після прибуття в район заняття командир взводу (роти) вводить командира відділення (взводу) в тактичну обстановку і дає йому час на розташування підрозділу у відповідності до створеної тактичної обстановки. З метою перевірки якості організації охорони і спостереження він може викликати дії малих груп противника, напад його авіації, в тому числі із застосуванням отруйних речовин, або створити іншу обстановку, дозволяючи перевірити увагу підрозділу і його командирів, їх вміння швидко реагувати на різкі її зміни.

Після перевірки правильності заняття відділенням (взводом) вихідного положення (позиції, опорного пункту, району) і розміщення БМП (БТР, танків), наявних вогневих засобів, організації охорони, розвідки і оповіщення, командир взводу (роти), викликає командирів відділень (командира взводу) і на місцевості (на макеті, за картою чи схемою) віддає бойовий наказ, вказівки по взаємодії і забезпеченню бойових дій.

Місце, порядок і час постановки бойової задачі будуть залежати від теми і конкретних умов створеної тактичної обстановки. Якщо відпрацьовується тема “Наступ відділення (взводу) з ходу ”, то постановка бойової задачі командиром взводу буде здійснюватися, як правило на макеті місцевості або по схемі. Командир роти в цьому випадку бойовий наказ буде віддавати по карті або на місцевості, проводячи з командиром, що навчається рекогносцировку.

По темі “Наступ відділення (взводу) з положення безпосереднього зіткнення з противником” або по темі “Відділення (взвод) в обороні” керівник заняття бойовий наказ, вказівки по взаємодії і видах забезпечення віддає на місцевості.

Поставивши бойове завдання командирові, що навчається і віддавши необхідні вказівки по організації бою, керівник заняття надає час командиру відділення (екіпажу), взводу на організацію бою, виконання заходів по його забезпеченні і підготовку підрозділу до дій.


В установлений час командир взводу (роти), заслуховує рішення командира, що навчається, віддання ним бойового наказу і організацію взаємодії, контролює його роботу по підготовці підрозділу до виконання бойової задачі. При виявленні помилок в роботі сержантів (командира взводу) керівник заняття постановкою окремих питань, нарощування обстановки шляхом подання інформації про сусідів, розвідувальних дій, імітацією дій противника підводить командира, що навчається до прийняття більш доцільного рішення і постановки бойових задач, які відповідають обстановці, що склалася.

Виробляючи у тих, що навчаються самостійність, ініціативу, нестандартність в прийнятті рішень, постановці завдань і відданні розпоряджень і команд, керівник не повинен ставати на шлях нав’язування тому, хто навчається свого запланованого рішення.

В залежності від теми заняття, створеної обстановки і вказівок по підготовці підрозділу до бою особовий склад відділення (екіпажу, танку), взводу під керівництвом їх командирів за участі старшого техніка роти займається підготовкою БМП (БТР, танків), озброєння і спорядження до бойового використання.

Крім того, якщо дозволяє час, особовий склад виконує необхідний об’єм робіт по інженерному обладнанню району (позиції, опорного пункту, вихідного положення для наступу). При цьому на добовому тактичному занятті ці роботи виконуються в повному обсязі, як це робилося б в бойовій обстановці за відведений для цього час. На добових заняттях в період підготовки до бою особовим складом можуть проводитися тренування по виконанні різних нормативів по тактичній, вогневій підготовці, захисту від зброї масового ураження противника і інших питаннях, пов’язаних з відпрацьовуванню темою.

У встановлений час керівник заняття заслуховує доповідь командира відділення (танка, взводу) про готовність підрозділу до виконання поставленої задачі, після чого дає команду (сигнал) про початок тактичних дій у відповідності з рішенням командира відділення (танка, взводу).

Всі дії підрозділу по намічених учбових питаннях відпрацьовуються послідовно в об’ємі і за часом, передбаченим часом проведення заняття.

В ході динаміки бою керівник своєчасно нарощує обстановку, позначає дії противника, уточнює або ставить нові завдання підрозділу, добиваючись від командира відділення (танка, взводу) швидкого реагування на всі її зміни, прийняття рішення і чіткої постановки бойових завдань підлеглим, активних і рішучих дій підрозділу.

Нарощування обстановки в ході динаміки бою, керівник заняття здійснює шляхом підняття додаткових мішеней, імітацією вогню артилерії і результатів впливу ударів авіації, виводом з ладу БМП (БТР, танків) та інших вогневих засобів, представленням успіху групі солдат у відділенні (одному-двом відділенням у взводі), сусіднім підрозділам, повідомленням даних, що поступили від розвідки, а також вивченням документів убитих і свідченнями полонених.

Успішними діями слід рахувати ті, що відповідають умовам обстановки і направлені на використання слабких місць противника і вигідних умов місцевості; коли командир безперервно веде розвідку, приймає сміливі і обґрунтовані рішення, чітко і вміло віддає бойові розпорядження і команди, коли налагоджена і підтримується тісна взаємодія між окремими солдатами, відділеннями (танками), вогневими засобами, в також сусідами; коли вміло використовуються результати вогневого ураження противника; коли підрозділи своєчасно виконують поставлені завдання, діють злагоджено, швидко здійснюють маневр, ефективно застосовують озброєння і бойову техніку.

При грубих помилках тих, що навчаються, що перешкоджають подальшому відпрацюванню учбових питань, і порушеннях мір безпеки командир оголошує частковий відбій, добивається усунення недоліків і тільки після цього відновлює відпрацювання учбового питання.

На добових тактичних заняттях із взводом для відпрацювання питань переходу від дій вдень до нічних керівник ще за дня нарощує обстановку і імітує дії противника з таким розрахунком, щоб вона спонукала командира взводу до наступу темноти прийняти рішення на ведення бою вночі і уточнити завдання підлеглим.

Відпрацьовуються питання переходу від нічних дій до дій вдень, командир взводу ще до світанку уточнює завдання взводу, засобами імітації і активними діями групи позначення противника спонукає командира взводу прийняти рішення на перехід до дій вдень, віддати вказівки на посилення розвідки, уточнити завдання підлеглим і належним засобам, а також прийняти міри по відбиванню раптових атак (контратак) противника, по забезпеченню флангів, посиленню ППО (закріпленню захопленого рубежу), розосередженню бойового порядку.

Закінчивши відпрацювання всіх намічених учбових питань, командир взводу (роти) проводить розбір.

Мета розбору полягає в тому, щоб на основі всебічного аналізу дій учнів визначити, в якій ступені виконані поставлені цілі і завдання, а також рівень бойової злагодженості відділення (взводу), вміння командирів управляти підрозділами.

Розбір проводиться зі всім особовим складом відділення (взводу), а потім з командиром відділення (танка, взводу).

Командир взводу (роти) нагадує тему, учбові і виховні цілі заняття; вказує які учбові питання відпрацьовувалися в ході заняття; нагадує вихідну тактичну обстановку, а також обстановку, створювану в ході бою і на її фоні детально розбирає дії тих, що навчаються по кожному учбовому питанню; визначає найбільш повчальні і сміливі дії командирів, солдатів і підрозділів в цілому, вказує на недоліки в діях, їх причини, до яких наслідків вони могли би призвести в бойовій обстановці, роз’яснює як слід було би діяти, підтверджуючи свої пояснення статутними положеннями і бойовими прикладами із досвіду війн, локальних конфліктів і передового досвіду військ.

В кінці розбору, командир взводу (роти) визначає в якій ступені виконані поставлені цілі, підводить підсумки змагання, оголошує оцінки кожному солдату, відділенню (екіпажу, взводу) і дає вказівки по усуненню недоліків.

Оцінку відділенню (взводу) керівник виводить за дії командирів і злагодженість підрозділу у відповідності з оціночними показниками за тактичні дії підрозділу на навчаннях з бойовою стрільбою (на бойовій стрільбі), передбаченим курсом стрільб.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 3168. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия