Студопедия — Зауваження та рекомендації до навчального посібника надсилайте на електронну адресу авторського колективу: nt.zntu@gmail.com
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Зауваження та рекомендації до навчального посібника надсилайте на електронну адресу авторського колективу: [email protected]






Початковий обсяг знань

Пошкодження зовнішніх статевих органів можуть спостерігатися у разі забою, падіння, ударів, поранення, зґвалтування. Вони спричиняють появу як кровотечі (зовнішньої та внутрішньої), так і рани. Не рідко здоров'я та життя жінки залежить від з орієнтованості медичного працівника у ситуації та своєчасного надання невідкладної медичної допомоги.

Етапи Послідовність дій
І. Матеріальне оснащення І.Секундомір. 2.Апарат для вимірювання АТ. 3.Міхур із льодом. 4.Стерильна система для переливання крові, кровозамінників. 5.Кров, кровозамінники. 6.Стерильні шприці. 7.Гумовий джгут. 8.Гумові рукавички. 9.Лікарські препарати (скорочуючі, знеболюючі, кровоспинні та інші). 10.Протиправцева сироватка. 11.Стерильна притискуюча пов'язка. 12.Стерильний марлевий тампон (бинт). 13.Стерильні піхвові дзеркала.
2. Підготовка медичної сестри 1.Одягніть гумові рукавички.
3.Підготовка хворої І.Якщо хвора орієнтується в оточенні, привітайтесь з нею, назвіть себе, спитайте, як звертатися до неї. 2.Придайте хворій горизонтальне положення.
4.Виконання маніпуляції     І.Спитайте хвору про скарги (якщо вона орієнтується в оточенні). 2.Викличте лікаря чи КШД. 3.Визначте загальний стан хворої: а) свідомість: б)колір шкіри та слизових оболонок: в) підрахуйте пульс; г) виміряйте АТ. 4.Огляньте зовнішні статеві органи та піхву за допомогою дзеркал. 5.В залежності від локалізації травми накладіть притискуючу пов'язку чи тампонуйте піхву. 6.Введіть протиправцеву сироватку після в/шкірної проби. 7.При необхідності: а) покладіть міхур із льодом на низ живота; б) візьміть кров з вени для визначення групи крові та резус-належності: в) заповніть систему кровозамінником та підключить її; г) введіть лікарські препарати (скорочуючі, кровоспинні).
Запам'ятайте! Вводити знеболюючі до огляду пацієнтки лікарем забороняється. Виконуйте вказівки та призначення лікаря.
5.Дезинфекція оснащення 1. Інструменти, рукавички, шприці, систему для в/в інфузій занурте у дезрозчин. 2. Манжетку для вимірювання АТ, міхур для льоду, гумовий джгут дворазово з інтервалом 15 хв протріть дезрозчином.

 

 

Проведення вправ лікувальної фізкультури при неправильних положеннях жіночих статевих органів

Початковий обсяг знань

Спеціальні фізичні вправи допоможуть при фіксованих неправильних положеннях жіночих статевих органів. При цьому великого значення набуває положення тіла при виконанні вправ (лежачі на животі,

колінно-лікстьове тощо), що допомагає перенесенню внутрішньочеревного тиску з передньої поверхні матки на задню та виправляє положення матки.

Етапи Послідовність дій
1. Матеріальне оснащення 1. Спортивний одяг. 2. Невеликий килимок. 3. 3. Стілець.
  2.Підготовка пацієнтки   1. Привітайтесь з пацієнткою. 2. Назвіть себе, свою посаду. 3. З’ясуйте, як звертатись до пацієнтки. 4. Роз’ясніть пацієнтці з якою метою вона повинна виконувати комплекс фізичних вправ. 5. Запевніть у неможливості виникнення ускладнень.
Запам'ятайте! Комплекс фізичних вправ необхідно виконувати у ранкові години після акту дефектації та сечовипускання.
Запам'ятайте! Середній м/персонал навчає комплексу вправ, контролює його виконання. Вправи виконує пацієнтка сама, вдома.
3. Виконання вправ 1. Запропонуйте розпочати комплекс з кількох дихальних вправ. 2. Запропонуйте пацієнтці зайняти колінно-ліктьове положення, витягувати вперед руки, високо піднімати таз та повертатись до попереднього положення (4-6р). 3. Запропонуйте ходити у цьому ж положенні 1-2 хв. 4. У положенні колінно-ліктьовому запропонуйте вигинати спину доверху та прогинатись у крижах - " спина кішки" (4 - 6р). 5. 3 цього ж положення запропонуйте зробити вправу " проповзання" (4р). 6. Лежачи на животі порекомендуйте вправу " ластівка" - підйом голови, плечового поясу та нижніх кінцівок. 7. Запропонуйте завершити комплекс кількома дихальними вправами.
Запам'ятайте! Не забудьте пояснити пацієнтці, що виконувати вправи необхідно при самоконтролі пульсу, що характеризує ступінь навантаження. Якщо пульс дуже прискорюється та з'являється почервоніння шкіри обличчя, необхідно кількість повторів вправ зменшити, у разі різкого погіршення стану звернутись до лікаря.

 

Література

 

1. ХмільС.В.«Акушерство» Тернопіль Укрмедкнига, 2005

 

2. ХмільС.В. «Гінекологія» Тернопіль Укрмедкнига, 1999

 

3. Хохліч Т.І «Практикум з гінекології» -Київ: Здоров'я, 2000

 

4. ГрищенкоВ.І. «Акушерство» Харків: Основа 1996

 

5. Назарова І.І. «Акушерство» - Київ, Здоров'я 2008

 

6. КудрявцеваГ.О. Сестринський процес: етапи, зміст, документація: Навчально – методичний посібник. К.: Здоров'я, 2001

 

7. Мороз Л.О. Гінекологія. – Київ: Здоров'я, 2002

 

8. Матеріали нормативно – регламентуючих документів

Міністерства охорони здоров'я України.

 

 

Методичний посібник

 

Козирацька Л.М.

 

Стандарти проведення практичних навичок з акушерства та гінекології

 

В авторській редакції:

Обкладинка Ціунчик О.В.

Технічний редактор Осадчук А.О.

Комп’ютерна верстка та дизайн Швайко З.О.

Палітурка поліграф. центр ЖДУ ім. І.Франка

 

 

Підписано до друку 15.06.2010.

Папір офсетний.

Формат 60× 84/16. Гарнітура Times New Roman.

Ум. Друк. арк. 15, 9 Обл. вид. арк. 16, 3.

Наклад 100 прим. Зам. 2012

 

 

Житомирський інститут медсестринства

Науково-методична лабораторія

 

 

Зауваження та рекомендації до навчального посібника надсилайте на електронну адресу авторського колективу: [email protected]

 

Агарков О.А. Технології соціальної роботи [Текст]: навч. посіб. / О. А. Агарков (керівник авт. кол.), О.О. Яременко, О.М. Балакірєва, Т.В. Бондар, О.М. Дікова-Фаворська та ін. – Запоріжжя: Просвіта, 2013. – 584 с.

 

 

Запоріжжя, 2013


Предметом вивчення навчальної дисципліни є Технології соціальної роботи. Міждисциплінарні зв’язки ґрунтується на вивченні студентами навчальних дисциплін з теорії та методології соціальної роботи, технологій соціальної роботи, психології, соціальної педагогіки, соціальної політики та соціоекології.

Мета та завдання навчальної дисципліни. Метою викладання навчальної дисципліни є формування знань теоретичних засад та окремих аспектів соціальної роботи з різними категоріями населення на основі вивчення та аналізу різних напрямів технологій соціальної роботи в Україні.

Основними завданнями вивчення дисципліни “Технології соціальної роботи ” є ознайомитись з теоретичними засадами соціальних технологій; визначити можливості реалізації спеціально-наукових методів у соціальній роботі; охарактеризувати загальні технології діяльності соціального працівника; вивчити технології організації соціальної роботи з різними групами клієнтів.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати:

специфіку потреб різних категорій та вікових груп населення; основні напрямки та специфіку соціальної роботи; методику діагностичних досліджень розвитку особистості, середовища, родини; методики роботи з різними «групами ризику»; основні форми організації соціальної роботи та їх специфіку; пріоритетні технології соціальної роботи з різними групами клієнтів.

вміти:

застосовувати відповідні методи соціальної роботи в залежності від специфіки ситуації та проблеми;

діагностувати та забезпечувати практичними рекомендаціями клієнтів з психологічних, побутових, медичних, службових проблем, пов’язаних з сім’єю та особистістю; здійснювати консультативну, організаційно-педагогічну допомогу громадянам у вирішенні проблем; професійно оцінювати наслідки своєї діяльності.

Соціальні технології в галузі соціальної роботи базуються на досвіді соціального обслуговування, принципах та теоретико-методологічних закономірностях, відкритих соціальними науками: соціологією, теорією соціальної роботи, теорією управління, правом, соціальною педагогікою, валеологією та ін.

 


зміст

РОЗДІЛ I ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ.. 12

1. Практична діяльність у соціальній роботі 12

1.1. Взаємозв`язок соціальної політики і соціальної роботи. 12

1.2. Професія - соціальна робота. 13

1.3. Об`єкти і суб’єкти соціальної роботи. 13

1.4. Функції, структура, рівні соціальної роботи. 14

1.5. Принципи соціальної роботи. 15

2. Методи та форми соціальної роботи. Професійна компетентність. 17

2.1. Методи соціальної роботи. 17

2.2. Організаційні форми соціальної роботи. 19

2.3. Зміст та структура професійної компетентності. Ключові групи компетентностей. 20

3. Соціально-економічні методи в соціальній роботі 23

4. Організаційно-розпорядчі методи в соціальній роботі 24

5. Психолого-педагогічні методи в соціальній роботі 25

6. Медико-соціальні методи в соціальній роботі 26

6.1. Поняття та форми медико-соціальної допомоги клієнтам. 26

6.2. Групи клієнтів, що потребують медико-соціальної допомоги. 27

6.3. Медико-соціальні заходи, що організуються в закладах соціального обслуговування населення. 27

7. Соціально-психологічні методи в соціальній роботі 30

7.1. Галузі психологічної науки, знання яких використовуються в соціальній роботі 30

7.2. Психосоціальна робота - нова галузь практичної психології 33

8. Психологічні аспекти соціальної роботи. 36

8.1. Психологічні основи методології соціальної роботи: внутрішня сторона (вигоряння, виснаження) 36

8.2. Соціально-психологічні методи в соціальній роботі 37

8.3. Психосоціальна робота. 40

8.3.1. Контрольні питання до теми: 41

9. Правовий інструментарій в соціальній роботі 42

9.1. Державно-правові засади соціальної роботи. 42

9.2. Основні нормативні акти щодо питань соціальної роботи. 43

9.3. Основні напрямки розвитку законодавчо-правової бази соціальної роботи 46

10. Комунікативна техніка в соціальній роботі 47

10.1. Комунікативна техніка - основа професійної діяльності соціального працівника 47

10.2. Компоненти стилю професійної діяльності спеціаліста. 48

10.3. Визначення та функції вербальної та невербальної комунікації в соціальній роботі 48

11. Соціальна адаптація та соціалізація ЯК БАЗОВІ ПРОЦЕСИ.. 51

11.1. Сутність соціальної адаптації в соціальній роботі 51

11.2. Активний та пасивний типи адаптаційного процесу. 52

11.3. Особливості соціальної адаптації клієнтів в закладах соціального обслуговування населення. 53

11.4. Етапи адаптаційного процесу у клієнтів в закладах соціального обслуговування 54

12. Інновації в соціальній роботі 56

12.1. Загальне поняття про інноватику. 56

12.2. Основні характеристики нововведення. 58

12.3. Типи нововведень. 58

РОЗДІЛ II ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ТЕХНОЛОГІЙ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ.. 60

13. Соціальні технології, їх типологія. 60

13.1. Поняття та сутність соціальних технологій. 60

13.2. Структура та основні характеристики соціальних технологій. 62

13.3. Класифікація соціальних технологій. 63

14. Специфіка технологій соціальної роботи. 67

14.1. Визначення соціальних технологій в соціальній роботі 67

14.2. Критерії ефективності процесу технологізації соціальної роботи. 68

14.3. Умови реалізації соціальних технологій в соціальній роботі 69

15. Прогнозування в соціальній роботі шляхом діагностики. 70

15.1. Поняття соціальної діагностики. 70

15.2. Загальна схема методики виконання соціальної діагностики. 71

15.3. Принципи та методи, що використовуються для дослідження соціального об’єкту. 77

16. Профілактичні дії, їх сутність та значення. 78

16.1. Сутність соціальної профілактики. 78

16.2. Основні принципи та види соціальної профілактики. 79

16.3. Напрямки розвитку соціальної профілактики. 82

16.4. Форми профілактики соціальних відхилень. Методи корекції негативного впливу на особистість. 83

17. Соціальна діагностика. 87

17.1. Поняття соціальної діагностики. 87

17.2. Загальна схема методики виконання соціальної діагностики. 88

17.3. Принципи та методи, що використовуються для дослідження соціального об'єкту. 93

18. Соціальна реабілітація. 95

18.1. Сутність соціальної реабілітації 95

18.2. Мета та завдання соціальної реабілітації 95

18.3. Напрямки соціальної реабілітації: соціально-середовищна орієнтація та соціально-побутова адаптація. 96

19. Соціальна опіка та піклування. 100

19.1. Поняття та сутність опіки та піклування. 100

19.2. Категорії громадян, над якими може бути встановлено опіку. 101

19.3. Категорії громадян, над якими може бути встановлено піклування. 102

20. Соціальні консультування. 104

20.1. Поняття та принципи соціального консультування. 104

20.2. Види консультативної допомоги. 106

20.3. Технології соціального консультування. 108

20.4. Фактори успішності проведення соціального консультування. 111

21. Соціальне прогнозування, проектування та моделювання. 113

21.1. Основи прогнозування в соціальній роботі 113

21.2. Сутність соціального проектування. 115

21.3. Сутність, види та функції моделей та моделювання. 116

21.4. Сутність соціального проектування. 118

РОЗДІЛ III КОНКРЕТНІ ТЕХНОЛОГІЇ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ ІЗ КЛІЄНТАМИ РІЗНОГО ВІКУ.. 120

22. Технології соціальної роботи з дітьми (Шкарупило, 310) 120

23. Технології соціальної роботи із підлітками (Ніконова, 310) 121

24. Технології соціальної роботи з молоддю (Солоха, 310) 122

25. Технології соціальної роботи з обдарованими дітьми та молоддю (Калайджиді, 310) 123

25.1. Характеристика та ознаки творчої обдарованості 123

25.2. Типологія обдарованості 125

25.3. Особливості творчої обдарованості та її проблеми у дитини. 130

25.4. Аспекти соціальної роботи із обдарованими дітьми та молодю.. 132

26. 132

27. Технології соціальної роботи з людьми зрілого віку (Галаур, 320) 133

28. Технології соціальної роботи з людьми похилого віку (Касянок, 310) 134

29. Технології соціальної роботи з сім'єю (Олейник, 320) 134

29.1. Поняття сім'ї з точки зору різних наук. 134

29.2. Типологія сімей. 135

29.3. Види соціальної допомоги сім'ям. 137

29.4. Основні форми організації соціальної роботи з сім`ями. 142

29.5. Методи та засоби соціальної роботи з сімєю. 145

29.6. Конкретні технології соціальної роботи з сім`ями. 146

29.7. Загальні та міждисциплінарні технології й методи у соціальній роботі з сімями. 150

29.8. Критерії ефективності технологій соціальной роботи з сімями. 152

29.9. Сучасні тенденції розвитку соціальної роботи з сімєю. 153

29.10. Соціальна профілактика з дітьми, що зазнали сімейного насильства. 154

29.11. Соціальна профілактика з дітьми, що зазнали сімейного насильства. 157

30. Технології Соціальної роботи з малозабезпеченими та багатодітними сім’ями (Тарасюк) 161

РОЗДІЛ III КОНКРЕТНІ ТЕХНОЛОГІЇ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ ІЗ КЛІЄНТАМИ ГРУП СОЦІАЛЬНОГО РИЗИКУ.. 162

31. Професійна діяльність з групами ризику, типологія груп. 162

31.1. Основні закономірності формування та чинники, що сприяють формуванню груп «соціально ризику».М.. 162

31.2. Види груп, основні проблеми. 163

32. Технології соціальної роботи із дітьми, ЯКІ мають функціональні обмеження (Кочкіна, 320) 173

32.1. Поняття та моделі дитячої інвалідності 173

32.2. Діагностика стану дитячої інвалідності 175

32.3. Проблеми інвалідів у різних сферах життя. 177

33. Технології соціальної роботи з важковиховуваними дітьми (Козиряцька, 320) 180

33.1. Поняття та ознаки соціальної дезадаптації 180

33.2. Цілі та завдання закладів для дезадаптованих дітей та підлітків. 181

33.3. Проблеми бездоглядності та безпритульності неповнолітніх. 184

34. Проблема дитячої безпритульності та бездоглядності не нова для України. На думку вітчизняних вчених, безпритульність є відображенням політико-економічного і культурного стану соціуму, це закономірний наслідок криз перехідного етапу у розвитку країни.Технології соціальної роботи з «дітьми вулиці» (Пархоменко, 320) 185

34. Технології соціальної роботи з «дітьми вулиці» (Пархоменко, 320) 186

34.1. «Діти вулиці» та їх шлях до вулиці 186

34.2. Соціально-правові основи захисту дітей, що потребують соціально-педагогічної допомоги. 188

34.3. Причини виникнення соціального явища – «діти вулиці». 188

35. Технології соціальної роботи з дітьми-сиротами, позбавленими батьківського піклування, та особами з їх числа (як зразок) 190

35.1. Законодавче визначення сирітства в Україні 190

35.2. Орієнтовний перелік пільг та гарантій сиротам (на прикладі студентів-сиріт у ВНЗ) 196

35.3. Технологізація соціальної роботи із сиротами у вищій школі 198

35.4. Контрольні питання до теми. 216

36. Технології соціальної роботи з сексуальними меншинами (Жойд, 310) 218

37. Технології соціальної роботи з особами, які мають ризиковану сексуальну поведінку (Повєрін, 320) 219

38. Технології соціальної роботи з особами, які схильні до суїциду (Григор’єва, 310) 220

39. Технології соціальної роботи із особами без постійного місця проживання (Субота) 221

РОЗДІЛ III КОНКРЕТНІ ТЕХНОЛОГІЇ РОБОТИ У РІЗНИХ ЗАКЛАДАХ СОЦІАЛЬНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ.. 222

40. Технологія соціальної роботи у органах охорони здоров’я (наркологія, онкологія, пологові, Пренатальні та перенатальні відділення) (Бекдамирова, 320) 222

41. Технології соціальної роботи із особами хворими на ВІЛ/СНІД (Замотай, 310) 223

42. Технології соціальної роботи із особами хворими на туберкульоз (Танковська, 310) 224

43. Технології соціальної роботи з військовослужбовцями, та членами їх сімей (Шебанова) 225

43.1. Характеристика військової служби. 225

43.2. Програма соціальної підтримки та допомоги військовослужбовцям. 226

43.3. Форми соціальної роботи з військовослужбовцями та членами їх родин 227

44. Технології соціальної роботи у правоохоронних органах (Уткіна, 320) 227

44.1. Соціальна робота з особами з високою ймовірністю до криміналізації 227

44.2. Соціальна робота з особами з неповнолітніми правопорушниками. 227

44.3. Соціальна робота з особами, які повернулися з місць позбавлення волі 227

45. Технології соціальної роботи у пенітенціарній системі (з неповнолтніми, Тимченко, 310) 227

46. Технології соціальної роботи в системі освіти (Савченко, 320) 227

46.1. Роль шкільної соціально-психологічної служби в роботі з сім`ями. Принципи функціонування шкільної соціально-психологічної служби. 227

46.2. Напрямки роботи з сімями. 227

47. Технології соціальної роботи з жінками (Твердохліб) 227

48. Технології соціальної роботи з мігрантами та національними меншинами (Куйда, 310) 227

49. Технології соціальної роботи у сфері зайнятості (Балишева, 310) 227

50. Технології соціальної роботи у сфері культури та дозвілля (Калініна, 320) 227

51. Технології соціальної роботи на підприємстві (Кадькало, 320) 227

52. Технології соціальної роботи в зонах посткатастроф (на прикладі подій в Новобогданівці, зонах підтоплення, аварії на ЧАЕС тощо) (Дубодєл, 310) 227

ДОСВІД ВПРОВАДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЙ В ЗАКЛАДАХ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ УКРАЇНИ.. 227

52.1. Мережа закладів соціальної сфери України. 227

52.2. Практична робота Департаменту соціального захисту населення обласного рівня (на прикладі Департаменту соціального захисту населення Запорізької області) 227

52.3. Науково-практичні розробки у роботі Департаменту. 227

52.4. Нормативно-правова база, яка регулює роботу Департаменту. 227

52.5. Перелік підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Департаменту. 227

Глосарій. 227

ДОДАТКИ.. 227

ДОДАТОК А - Досвід практичного використання технології соціального діагностування (на прикладі сиріт в умовах вітчизняних ВНЗ) 227

ДОДОТОК Б - Питання для самоперевірки. 227

Резервна література (можливо знадобиться) 227

 


 

РОЗДІЛ I ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1520. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия