Студопедия — Наведення телескопа за координатами
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Наведення телескопа за координатами






Далеко не всі об'єкти, що цікавлять спостерігача, розрізняються неозброєним оком і можуть бути «піймані» за допомогою шукача або гіда. Наведення телескопа на слабкі об'єкти виконується після попередніх розрахунків їх екваторіальних координат (годинного кута t і прямого піднесення).

Координати небесного об'єкта, що цікавлять спостерігача, знаходять за зоряними каталогами, де вони наведені в другій екваторіальній системі: схилення і пряме піднесення .

Між прямим піднесенням та годинним кутом існує зв'язок:

(6.7),

де S — зоряний час.

У момент місцевого часу Тm зоряний час дорівнює:

S = So + To + 9, 86 (Т - ) (6.8),

де S ― зоряний час в 0 годин всесвітнього часу для відповідної дати (наведено в короткому астрономічному календарі); різницю (Т - ) необхідно брати в годинах, тоді добуток одержуємо в секундах; ― географічна довгота місця спостереження (для Києва = 2h 02). Зв'язок між місцевим та поясним часом для України (поновлений у ніч з 28 на 29 вересня 1991 р.):

Тn = Тm + (2 - ) (6.9),

Наближено, з точністю до 3-5 хв., зоряний час у момент Тn для України можна знайти за формулою:

S = Tn + N + - 21, 4 (год.) (6.10),

де N — десятковий дріб, ціла частина якого ― порядковий номер місяця у році, а дробова ― частка місяця, яка визначається заданим числом. Якщо місяць передує вересневі, то N треба збільшити на 12. Наприклад, для 12 березня N =15, 4, бо березень ― третій місяць року і передує вересневі, а число 12 становить 0, 4 місяця; для 20 жовтня N =10, 7.

Для Києва наведена вище формула має вигляд:

S = Tn + 2 N – 19, 4 (6.11)

або

S = T + 2 N – 19, 4 (год.) (6.12)

/S одержимо в годинах./

Слід мати на увазі, що в Україні стрілки годинників переводяться на годину вперед в останню неділю березня о 3 годині, а назад ― в останню неділю жовтня о 4 годині відносно поясного часу. Тобто, в осінньо-зимовий період ми живемо за часом другого годинного поясу.

У випадку, коли поле зору астрографа складає декілька мінут, слід враховувати також поправку за рефракцію та паралакс.

Може виникнути ситуація, що після наведення телескопа за розрахованими координатами і , об'єкт, який нас цікавить, відсутній у полі зору. Причиною цього може бути похибка нуля кругів телескопа, спричинена неточністю монтування. В такому випадку шляхом мікрометричних переміщень спостережуваний об'єкт виводиться в центр поля зору. Якщо різниця між істинними (розрахованими) і спостережуваними координатами відома:

t іст. - t спост. = D t

іст. - спост. = D ,

то для іншого об'єкта координати, за якими слід наводити телескоп, дорівнюють:

t спост. = t іст. - D t

спост. = іст. - D

Звичайно величини Dt і D розраховують для різних ділянок неба та усереднюють.

У багатьох випадках можна вважати, що пряме сходження й схилення зірок не змінюються з часом. Але насправді, внаслідок гравітаційної взаємодії Землі з Місяцем та Сонцем, земна вісь повільно зміщується серед зірок (явище прецесії). Внаслідок прецесії змінюється положення полюса світу, і при фотографуванні зі значним часом експозиції ці зміни необхідно враховувати.

У тому випадку, коли спостережуваний об'єкт є тілом Сонячної системи, необхідно розраховувати його схилення і пряме сходження на момент спостережень шляхом інтерполяції ефемерид.

Зауважимо, що перед початком фотографування, як правило, проводиться контроль роботи годинникового механізму за допомогою будь-якої екваторіальної зірки.

5. Фактори що визначають якість астронегатива

Якість астронегатива, головним чином, визначається якістю об'єктива астрографа, який створює зображення небесних світил на фотопластинці. Природнім є прагнення до мінімальних спотворень в отримуваному зображенні. Сформулюємо основні вимоги до зображення зоряного неба на астронегативі:

а) зображення зірок повинні мати вигляд кружечків за формою та почорнінням;

б) поле зображення на пластинці має будуватися відповідно до законів центральної проекції з другої головної точки об'єктива.

Перераховані вимоги задовольняються лише частково, що зумовлено наступними чинниками:

а) похибками астрографа;

б) властивостями фотоматеріалів;

в) впливом зовнішніх факторів.

Похибки астрографа поділяють на похибки об'єктива та похибки монтування. Похибки, привнесені об'єктивом, спричиняються абераціями, які спотворюють отримуване зображення (рис. 2). Кружечок розсіювання, що будується об'єктивом, повинен за розміром бути меншим плями розсіяння в емульсії (0, 02-0, 03 мм), але більшим середнього кружечка, що утворюється внаслідок впливу атмосферних явищ.

Неправильне центрування об’єктива викликає асиметрію розподілу світла в кружечку зображення зорі, що перешкоджає точному визначенню положення зірки на пластинці. В наслідок неточності монтування та недоліків у роботі годинникового механізму на фотопластинці отримуються витягнуті зображення зірок.


Якість і властивості фотоматеріалів ― скла й емульсії ― суттєво впливають на отримуваний астронегатив. Для досягнення першокласності знімків скло має бути досить жорстким і плоским (враховуючи високу точність вимірювань» 0, 001 мм). Зрозуміло, що скло може по-різному викривлятися в касеті та вимірювальному пристрої, тому його товщина повинна бути не менша ніж 2 мм. Емульсію слід підбирати з малими зернами, щоб зображення зорі було утворене значною кількістю мікрокристалів. Спектральну чутливість фотоемульсії теж необхідно узгоджувати з хроматичною кривою об'єктива.

 

а в

До зовнішніх факторів відносять явища, зумовлені атмосферною турбулентністю, що розмивають зображення (рис. 3). Значний вплив має диференціальна рефракція, яка змінює відстані між зірками внаслідок залежності величини рефракції від положення об'єкта відносно зеніту. Оскільки існує залежність коефіцієнта рефракції від довжини хвилі, то виникає явище атмосферної дисперсії ― розкладання зображення зорі в спектр і зміщення один відносно одного центра почорніння зірок різних спектральних класів.

Унаслідок взаємного впливу перерахованих факторів виникає найбільш значна похибка фотографічного методу: зрівняння блиску, або яскравості, зумовлене зміщенням зображення яскравих зірок відносно слабких.

6. Правила оформлення астронегативів та запису
спостережень

Спостерігач зобов’язаний уважно та охайно заповнювати журнал спостережень. На початку кожного спостереження в журналі обов'язково фіксують рік, місяць і дату спостережень (опівночі дата змінюється!). Безпосередні результати спостережень, момент спостережень за годинником, відліки кругів телескопа, термометра і таке інше негайно записують до журналу.

Необхідно фіксувати тільки ті числа, які спостерігач безпосередньо бачить на шкалі інструмента, не виконуючи ніяких (навіть найелементарніших) арифметичних дій. Записи вносяться простим олівцем. На випадок помилки або описки не дозволяється витирати чи виправляти запис, необхідно закреслити написане таким чином, щоб було зрозуміло, що саме закреслено, і поряд чи зверху зробити правильний запис.

Журнал необхідно заповнювати так, щоб інший спостерігач зміг упевнено розібратися в записах. При фотографуванні в журналі спостережень фіксується час початку й тривалість експозиції, сорт і розмір пластинок (плівки), умови спостереження і гідування. На негативі чорнилом по емульсії наносять наступні данні:

· порядковий номер;

· назва ділянки неба (сузір'я);

· сорт фотоемульсії;

· час і дата фотографування;

· тривалість експозиції.

Одержані негативи потрібно зберігати, навіть якщо вони і не дуже якісні. Зберігати негативи можна в коробці з-під використаних пластинок, вкладаючи негативи точно так, як вони лежали в коробці до експонування, тобто в чорному папері попарно, із прокладкою по краях. В одній коробці повинні бути негативи лише однієї ділянки неба. Коробки з негативами зберігаються у вертикальному положенні (на ребрі) у сухому приміщенні, найкраще в спеціальній шафі.

7. Ототожнення зірок фотознімка ділянки неба за допомогою зоряного атласу й каталогу

Однією з передумов успішного вивчення зір та інших об'єктів методом астрофотографії є ототожнення їх зображень на знімку за допомогою зоряного атласу й каталогу.

Найважливіші астрономічні посібники — зоряні каталоги й атласи — складаються з урахуванням практичного призначення, у зв'язку з чим вони бувають різними щодо структури, обсягу та змісту.

Атласи різняться між собою масштабом зоряних карт, виготовлених у тих чи інших проекціях, загальною кількістю умовно нанесених на карти космічних об'єктів та градацією видимого блиску зір. У зоряному каталозі звичайно наводять попередньо визначені екваторіальні координати зір, зоряних скупчень, туманностей і галактик.

Зоряний атлас є наочною ілюстрацією відповідного йому каталогу. Координати зір, що подаються в каталогах, визначаються на основі результатів безпосереднього вимірювання прямого сходження й схилення кожної зірки. При цьому ретельно враховуються похибки кутомірного інструмента, астрономічна рефракція і добова аберація світла, а також вносяться поправки ― за річну аберацію світла, прецесію і пов'язану з нею нутацію.

При ототожненні фотознімків ділянок неба, зроблених у різний час відносно епохи каталогу й атласу, можна обмежитися врахуванням лише прецесійного руху земної вісі, який найбільш суттєво впливає на зміну координат зоряного об'єкта.

Протягом тривалого часу зміни координат зір набувають значних величин, тому без урахування прецесії не завжди легко вдається ототожнити з картою атласу знімок ділянки неба.

Числові значення річної прецесії за прямим сходженням і за схиленням залежать від просторового положення зорі відносно точки весняного рівнодення і небесного екватора. За проміжок часу, що минув від епохи каталогу Т0*, до того року ТС, в який зроблено фотознімок, поправки на прецесію становлять:

(TС – T0*) ― за прямим сходженням;

(TС – T0*) ― за схиленням.

Отже, координати зорі для ТС - року з урахуванням місячно-сонячної прецесії матимуть вигляд (враховуйте знак в таблиці):

aС = a0 + (TС – T0*)

dС = d0 + (TС – T0*),

де a0 і d0 ― координати даної зорі на епоху каталогу. Значення річної прецесії і знаходять за таблицями 6.1 та 6.2.

На основі наведених вище формул розв'язується й обернена задача. Зокрема, за відомими координатами центра фотознімка чи зорі на рік ТС можна знайти його координати для епохи каталогу (атласу).

8. Вимірювання астрографічних знімків

а) Вимірювальні прилади

Для вимірювання на фотопластинці відносного положення небесних тіл використовуються різноманітні вимірювальні прилади, починаючи з простої міліметрової лінійки або сітки і закінчуючи складними повністю автоматизованими пристроями, причому залежно від конструкції можна вимірювати одну або дві прямокутні координати одночасно.

Добре зарекомендував себе прилад Репсольда, сконструйований для роботи з фотопластинками розміром 16´ 16 см, що призначався спочатку для потреб програми «Карти неба». На ньому координата зірки визначається за допомогою міліметрової шкали, причому вимірювальний мікроскоп слід послідовно переводити зі шкали на пластинку і назад. Переміщення мікроскопа за допомогою мікрометричних гвинтів можливе у двох протилежних напрямках (вправо-вліво), а пластинку в рамі у свою чергу зміщувати відповідно вперед-назад. Вимірювальний мікроскоп має 20-тикратне збільшення. Ціна одного оберту мікрометричного гвинта 0, 5 мм, а загальний відрахунок на барабані фіксується з точністю до 0, 001 оберту.

Рама, в якій розміщена пластинка, дозволяє повертати її з ціною поділки 10', а за допомогою двох протилежних мікроскопів з мікрометрами кут повороту відраховується з точністю 1".

Фірма Цейс розробила прилад, що забезпечував одночасне вимірювання обох координат. Він отримав назву координатно-вимірювальної машини (КВМ). КВМ має дві міліметрові шкали, що дозволяють вимірювати координати з точністю до десятитисячної частки міліметра. Для забезпечення такої точності КВМ розміщують у приміщенні з постійною температурою (термостатоване приміщення).

У 1969 р. в Англії була сконструйована і виготовлена автоматична вимірювальна машина «Galaxy». Наведення на зорю виконується скануючими системами ― однією для швидкого огляду пластинки, а іншою для точних вимірювань. Електронний промінь утворює на екрані пляму розміром у декілька десятих часток мікрона, яка по концентричних колах пробігає зображення зірок на фотопластинці. Таким чином, автоматично визначаються положення зірок із точністю до 0, 5 мк і їх блиск із похибкою 0m, 017. Машина забезпечує вимірювання до 1000 зірок за одну годину.

б) Загальні принципи вимірювань

Вимірювання за допомогою приладу, так як і спостереження за допомогою астрономічних інструментів, є певним мистецтвом. Воно потребує певних умінь і навичок. Дослідник має відчувати прилад, обережно з ним поводитися не докладаючи значних зусиль. На початку вимірювань необхідно спланувати послідовність операцій, по можливості, розмістити їх симетрично в часі. Якщо вимірювання проводяться протягом значного часу, потрібно вибрати кілька контрольних об'єктів і вимірювати їх координати на початку і в кінці послідовності зірок.

Необхідно також дослідити і врахувати вплив на отримувані результати таких важливих джерел похибок, як періодична похибка мікрометричних гвинтів і похибки міліметрових шкал.

Перед вимірюванням фокусують окуляр на нитки або сітку мікрометра, а мікроскоп — на зображення об'єкта. Освітленість поля зору повинна бути рівномірною й постійною протягом усього часу вимірювань.

Важливим фактором підвищення точності вимірювань є поворот пластинки на 180о для усунення індивідуальної похибки наведення.

 

         
 
Нерухома фотокамера
 
 
Фотокамера з годинниковим механізмом (без гідування)
 
 
Фотокамера з годинниковим механізмом і гідом
 
 
Телескоп + фотокамера з годинниковим механізмом і гідом
 
 
Фотографування в прямому фокусі телескопа
 
   
Фотографування крізь окуляр телескопа
 
   

 

 


 


Таблиця 6.1.

Річна прецесія по прямому сходженню (Р)

  -400 -300 -200 -100 00 +100 +200 +300 +400 +500 +600 +700
0h00m 12h00m 3S, 1 3S, 1 3S, 1 3S, 1 3S, 1 3S, 1 3S, 1 3S, 1 3S, 1 3S, 1 3S, 1 3S, 1
0 30 11 30 2, 9 3, 0 3, 0 3, 0 3, 1 3, 1 3, 1 3, 2 3, 2 3, 3 3, 4 3, 6
1 30 11 00 2, 8 2, 9 2, 9 3, 0 3, 1 3, 1 3, 2 3, 3 3, 4 3, 5 3, 7 4, 0
1 00 10 30 2, 6 2, 8 2, 9 3, 0 3, 1 3, 2 3, 3 3, 4 3, 5 3, 7 4, 0 4, 5
2 30 10 00 2, 5 2, 7 2, 8 3, 0 3, 1 3, 2 3, 3 3, 5 3, 6 3, 9 4, 2 4, 9
2 00 9 30 2, 4 2, 6 2, 8 2, 9 3, 1 3, 2 3, 4 3, 5 3, 8 4, 0 4, 5 5, 3
3 30 9 00 2, 3 2, 5 2, 7 2, 9 3, 1 3, 2 3, 4 3, 6 3, 9 4, 2 4, 7 5, 7
3 00 8 30 2, 2 2, 5 2, 7 2, 9 3, 1 3, 3 3, 4 3, 7 4, 0 4, 3 4, 9 6, 0
4 30 8 00 2, 1 2, 4 2, 7 2, 9 3, 1 3, 3 3, 5 3, 7 4, 0 4, 4 5, 1 6, 2
4 00 7 30 2, 0 2, 4 2, 6 2, 9 3, 1 3, 3 3, 5 3, 8 4, 1 4, 5 5, 2 6, 4
5 30 7 00 2, 0 2, 3 2, 6 2, 8 3, 1 3, 3 3, 5 3, 8 4, 2 4, 6 5, 3 6, 6
5 00 6 30 2, 0 2, 3 2, 6 2, 8 3, 1 3, 3 3, 6 3, 8 4, 2 4, 6 5, 4 6, 7
6h00m 2, 0 2, 3 2, 6 2, 8 3, 1 3, 3 3, 6 3, 8 4, 2 4, 7 5, 4 6, 7
12h30m 23h30m 3, 2 3, 2 3, 1 3, 1 3, 1 3, 0 3, 0 3, 0 2, 9 2, 9 2, 8 2, 6
13 00 23 00 3, 4 3, 3 3, 2 3, 1 3, 1 3, 0 3, 0 2, 9 2, 8 2, 7 2, 5 2, 1
13 30 22 30 3, 5 3, 4 3, 3 3, 2 3, 1 3, 0 2, 9 2, 8 2, 6 2, 4 2, 2 1, 7
14 00 22 00 3, 6 3, 5 3, 3 3, 2 3, 1 3, 0 2, 8 2, 7 2, 5 2, 3 1, 9 1, 2
14 30 21 30 3, 8 3, 5 3, 4 3, 2 3, 1 2, 9 2, 8 2, 6 2, 4 2, 1 1, 7 0, 8
15 00 21 00 3, 9 3, 6 3, 4 3, 2 3, 1 2, 9 2, 7 2, 5 2, 3 2, 0 1, 4 0, 5
15 30 20 30 4, 0 3, 7 3, 5 3, 3 3, 1 2, 9 2, 7 2, 5 2, 2 1, 8 1, 2 0, 2
16 00 20 00 4, 0 3, 7 3, 5 3, 3 3, 1 2, 9 2, 7 2, 4 2, 1 1, 7 1, 1 -0, 1
16 30 19 30 4, 1 3, 8 3, 5 3, 3 3, 1 2, 9 2, 6 2, 3 2, 0 1, 6 0, 9 -0, 3
17 00 19 00 4, 2 3, 8 3, 5 3, 3 3, 1 2, 8 2, 6 2, 3 2, 0 1, 5 0, 8 -0, 5
17 30 18 30 4, 2 3, 8 3, 6 3, 3 3, 1 2, 8 2, 6 2, 3 2, 0 1, 5 0, 8 -0, 6
18h00m 4, 2 3, 8 3, 6 3, 3 3, 1 2, 8 2, 6 2, 3 2, 0 1, 5 0, 8 -0, 6
                             

 

Таблиця 6.2.

Річна прецесія по схиленню (Р)

 

  0m 10m 20m 30m 40m 50m
0h +20", 0 +20", 0 +20", 0 +19", 9 +19", 7 +19", 6
  +19, 4 +19, 1 +18, 8 +18, 5 +18, 2 +17, 8
  +17, 4 +16, 9 +16, 4 +15, 9 +15, 4 +14, 8
  +14, 2 +13, 5 +12, 9 +12, 2 +11, 5 +10, 8
  +10, 0 +9, 3 +8, 5 +7, 7 +6, 9 +6, 0
  +5, 2 +4, 3 +3, 5 +2, 6 +1, 7 +0, 9
  0, 0 -0, 9 -1, 7 -2, 6 -3, 5 -4, 3
  -5, 2 -6, 0 -6, 9 -7, 7 -8, 5 -9, 3
  -10, 0 -10, 8 -11, 5 -12, 2 -12, 9 -13, 5
  -14, 2 -14, 8 -15, 4 -15, 9 -16, 4 -16, 9
  -17, 4 -17, 8 -18, 2 -18, 5 -18, 8 -19, 1
  -19, 4 -19, 6 -19, 7 -19, 9 -20, 0 -20, 0
  -20, 0 -20, 0 -20, 0 -19, 9 -19, 7 -19, 6
  -19, 4 -19, 1 -18, 8 -18, 5 -18, 2 -17, 8
  -17, 4 -16, 9 -16, 4 -15, 9 -15, 4 -14, 8
  -14, 2 -13, 5 -12, 9 -12, 2 -11, 5 -10, 8
  -10, 0 -9, 3 -8, 5 -7, 7 -6, 9 -6, 0
  -5, 2 -4, 3 -3, 5 -2, 6 -1, 7 -0, 9
  0, 0 +0, 9 +1, 7 +2, 6 +3, 5 +4, 3
  +5, 2 +6, 0 +6, 9 +7, 7 +8, 5 +9, 3
  +10, 0 +10, 8 +11, 5 +12, 2 +12, 9 +13, 5
  +14, 2 +14, 8 +15, 4 +15, 9 +16, 4 +16, 9
  +17, 4 +17, 8 +18, 2 +18, 5 +18, 8 +19, 1
  +19, 4 +19, 6 +19, 7 +19, 9 +20, 0 +20, 0

 

 


7.7 ОСНОВИ АСТРОСПЕКТРОСКОПІЇ







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 635. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия