Студопедия — УДК 338.432(073
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

УДК 338.432(073






Литература 159

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ»

СистемИ технологій

Практикум

 

Для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

галузі знань: 0305 «Економіка та підприємництво»

 

Суми

ДВНЗ «УАБС НБУ»

 

УДК 658.5(073)

ББК 65.29

С34

Рекомендовано до друку науково-методичною радою Державного вищого навчального закладу “Українська академія банківської справи Національного банку України”, протокол № 7 від 18.05.2012 р.

 

 

Укладач:

кандидат наук з державного управління, доцент

В.О. Мартиненко

Рецензенти:

д-р екон. наук, проф., Сумський державний університет

О.М. Теліженко;

 

д-р екон. наук, проф., Сумський національний аграрний університет

Л.І. Михайлова;

 

к-т.техн. наук, доцент, Державний вищий навчальний заклад

«Українська академія банківської справи Національного банку України»

А.Ф. Бондаренко

 

С34


Системи технологій [Текст]: практикум / [уклад. В. О. Мартиненко]. Державний вищий навчальний заклад «Українська академія банківської справи Національного банку України» – Суми: ДВНЗ “УАБС НБУ”, 2012. – 153 с.

.

Видання підготовлене з урахуванням вимог Болонської декларації з метою закріплення у студентів теоретичних знань та формування практичних навичок щодо організації технологічних процесів на підприємствах та визначенні системи техніко-економічних показників технологічних процесів.

Призначений для студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання.

УДК 658.5(073)

ББК 65.29

УДК 338.432(073

ISBN ………………©ДВНЗ“Українська академія банківської справи

Національного банку України”, 2012
УДК 338.4Зміст

 

ВСТУП.. ………………………………………………………………… 4

1. ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ ЗА ТЕМАМИ …………………………….. 6

2. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ …………. 12

3. Навчально-методичне забезпечення дисципліни.. 13

Тема 1. Промислове виробництво – основа економічного розвитку суспільства. Технологічні процеси і технологічні системи як економічні об’єкти …………………………………...…………………………………… 13

Тема 2. Сировина, вода та енергія в промисловості. Технології видобутку, збагачення та очищення сировини …………………………..… 19

Тема 3. Аналіз і економічна оцінка базових технологій металургійної промисловості ……………………………………………………………….... 25

Тема 4. Технологічні процеси машинобудування ………………..…. 35

Тнма 5. Техніка, технологія і продукція хімічної та нафтохімічної промисловості ………………………….………….………………………….. 42

Тема 6. Технологічні процеси виробництва деяких будівельних матеріалів ……………………………………………………………………… 48

Тема 7. Технологічні процеси галузей легкої промисловості.……… 53

Тема 8. Технологічні процеси виробництва продукції харчової промисловості ……………………………………………………………….. 56

Тема 9. Технологічні процеси агропромислового комплексу …….. 64

Тема 10. Перспективи розвитку технологічних процесів. Нові прогресивні технології. Нанотехнології ……………..…………………...….. 72

4. Термінологічний словник …………………………………. 75

5. Теми індивідуальних завдань (рефератів) ………….. 107

6. ПИТАННЯ ДО підсумкової модульної КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ ………………………………………………………………..……... 111

7. СИСТЕМА поточного та підсумкового контролю знань СТУДЕНТІВ …………………………………………………………. 113

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ …………...……….. 118

ДОДАТКИ ………………………………………………………..…..… 123

ВСТУП

 

В умовах ринкових відносин роль технологічного розвитку різко зростає. Своєчасна зміна технологій забезпечує конкурентоспроможність фірми, а правильна технологічна політика є основою її процвітання.

Для того, щоб управляти виробництвом, аналізувати його господарську діяльність, визначати економічну ефективність науково-технічних розробок і їх практичне освоєння, вирішувати завдання кількісного і якісного розвитку матеріально-технічної бази виробництва за рахунок реалізації останніх досягнень науки і техніки, необхідно мати конкретне уявлення про саме виробництво, його структуру, передові технологічні процеси. Без знання конкретних технологій, технологічних можливостей того або іншого процесу, видів виготовленої продукції менеджер не може забезпечувати якісне виконання поставлених перед ним завдань.

Аналіз конкретних прогресивних технологій у різних галузях господарства дозволить розширити уявлення про них, одержати знання про їхню специфіку та особливості виробництва.

Зміст курсу “Системи технологій” укладено на основі сучасних уявлень про сутність, структуру, цілі та завдання технологічних процесів, їх значення в розвитку продуктивних сил суспільства.

Головні завдання навчального курсу:

· формування у студентів технологічного мислення;

· надання теоретичних знань з основ техніки, побудови виробничих і технологічних процесів та їх класифікації;

· вивчення основних техніко-економічних показників, раціональної організації виробничих процесів;

· вивчення різних систем технологій виробництва і переробки продукції рослинництва та тваринництва;

· навчити студентів робити аналіз ефективності впровадження різних технологій у виробничий процес, давати техніко-економічну оцінку як окремих технологічних процесів, так і певних виробництв.

У результаті вивчення курсу студенти повинні знати:

· основні поняття техніки і технології;

· види виробничих і технологічних процесів та їх класифікацію;

· техніко-економічні показники технологічних процесів;

· основи базових і прогресивних технологічних процесів;

· основні типи, форми організації роботи і напрямки розвитку промислових підприємств;

вміти:

· здійснювати аналіз і економічну оцінку технічних рішень та базових технологій у галузях, які визначають науково-технічний прогрес;

· приймати рішення з розробки стратегії та технологічного оновлення виробництва, з проектування та забезпечення ефективного функціонування технологічних процесів;

· аналізувати та оцінювати техніко-економічну й екологічну ефективності систем технологій промисловості, якість технологічних рішень на підприємстві;

· систематизувати та використовувати базову, керуючу і довідкову інформацію, необхідну для технологічного оновлення виробництва.

Практикум «Системи технологій» призначений для студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання. Структурними складовими практикума є: програма та тематичний план навчальної дисципліни; комплекс навчально-методичного забезпечення для кожної теми курсу; зразки завдань для поточного модульного контролю знань. У ньому в розрізі кожної теми подаються теоретичні запитання, практичні завдання, тестові завдання для перевірки знань, а також списки рекомендованої літератури.

 

 

1. ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ ЗА ТЕМАМИ

Тема 1. Промислове виробництво – основа економічного розвитку суспільства. Технологічні процеси і технологічні системи як економічні об’єкти

Загальна характеристика, предмет і задачі дисципліни «системи технологій промисловості».

Поняття «виробничий процес». Виділення у виробничому процесі основних і допоміжних процесів. Типи виробництв. Особливості їх технологічних процесів.

Поняття «технологічний процес», принципи його організації. Класифікація технологічних процесів. Шляхи та закономірності розвитку технологічних процесів.

Технологічний баланс, його структура. Матеріальний, енергетичний (тепловий) баланси, їх складання і використання.

Економічна оцінка технологічних процесів. Система показників ефективності технологічних процесів та їх вплив на загальні економічні показники виробництва. Основні методи економічної оцінки технологій. Метод “витрати –ефективність”.

Поняття про системи. Технологічні системи. Структура систем, їх класифікація, властивості та техніко-економічний рівень. Закономірності розвитку технологічних систем. Системи технологій підприємств, галузей та міжгалузевих комплексів.

Тема 2. Сировина, вода та енергія в промисловості. Технології видобутку збагачення та очищення сировини

Сировина в технологічних процесах. Класифікація, якість, раціональне і комплексне використання сировини. Мінеральна сировина. Технологічні процеси видобутку корисних копалин. Попередня підготовка мінеральної сировини до використання. Збагачення сировини. Методи збагачення сировини: механічні, фізико-хімічні, хімічні. Поняття «якість сировини». Вплив якості сировини на технологію.

Вода, її значення для системи технологій. Питна і промислова вода. Характеристика якості води. Промислова водопідготовка, її призначення. Методи водопідготовки. Виробничі стічні води. Способи очищення стічних вод. Раціональне використання вод. Організація повторного й оборотного водопостачання на підприємствах, їхнє значення для системи технологій.

Паливо в технологічних процесах. Класифікація, склад, властивості палива. Технологічні процеси видобутку вугілля, нафти і газу. Технологічні процеси очищення та збагачення. Способи переробки твердого, рідкого та газоподібного палива, їх техніко-економічні характеристики.

Енергія в промисловості. Види енергії. Поняття «одиниця умовного палива». Енергомісткість технологічних процесів. Джерела одержання електричної енергії, їх техніко-економічне порівняння. Вторинні енергетичні ресурси і напрямки їхнього використання. Забруднення навколишнього середовища в результаті вироблення енергії. Використання нетрадиційних джерел електричної енергії.

 

Тема 3. АНАЛІЗ І ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА БАЗОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ МЕТАЛУРГІЙНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Загальні відомості про метали і металургію. Високотемпературні процеси у чорній металургії. Доменний процес. Сутність процесу доменної плавки і схема роботи доменної печі. Продукція доменного виробництва, її характеристика. Техніко-економічні показники роботи доменної печі.

Виробництво сталі. Характеристика й класифікація сталі. Сутність процесу виробництва сталі. Способи одержання сталі з чавуну. Виробництво сталі в електропечах, їх переваги та недоліки. Позадоменні способи одержання сталі, їх сутність та переваги та недоліки. Способи розливання сталі. Напрямки інтенсифікації процесів у чорній металургії.

Структура та особливості протікання технологічних процесів одержання кольорових металів, їх техніко-економічні показники. Шляхи підвищення якості і зниження собівартості кольорових металів. Основні пріоритетні напрямки розвитку та вдосконалення технологій виробництва кольорових металів.

Порошкова металургія. Значення, перспективи розвитку, техніко-економічний стан технологій порошкової металургії, сфери ефективного використання.

 

Тема 4. ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ МАШИНОБУДУВАННЯ

Визначення машинобудування як комплексної галузі. Роль технології машинобудування в машинобудуванні.

Структура машинобудівного виробництва. Поняття «виріб», «деталь», «складальна одиниця», «механізм», «мащина». Якість виробів. Стадії технологічного процесу машинобудівного підприємства.

Виробництво заготівель методами лиття, їх переваги і недоліки. Спеціальні способи лиття. Відцентрове лиття. Точні методи лиття.

Методи обробки зоготівок і деталей, їх сутність та класифікація. Основні види обробки поверхонь різанням. Аналіз і економічна оцінка технологій механічної обробки різанням. Автоматизація виробництва.

Термічна обробка заготівок і деталей, її призначення. Пластична деформація заготівок. Сутність методів обробки металів тиском. Прокатка, волочіння, пресування, штампування, їх сутність і призначення.

Поняття «роз’ємні і нероз’ємні з’єднання». Зварювання, його сутність, переваги. Методи та способи одержання зварних з’єднань.

Сутність процесу складання. Способи та види складання машин. Техніко-економічні показники процесів складання. Основні напрямки розвитку складального виробництва.

 

 

Тема 5. Техніка, технологія і продукція хімічної та нафтохімічної промисловості

Значення хімічного виробництва для народного господарства. Продукція хімічної промисловості, її властивості, класифікація, техніко-економічні характеристики та області ефективного використання.

Хіміко-технологічні процеси. Технологічні схеми хімічних виробництв: з відкритим ланцюгом, циклічні, комбіновані. Технологія окремих хімічних продуктів. Технологія одержання сірчаної кислоти.

Мінеральні добрива. Технологія виробництва мінеральних добрив. Комплексні добрива, їх види.

Високомолекулярні сполуки. Технологія отримання полімерів. Полімерізація, поліконденсація. Техніко-економічна характеристика полімерів. Пластичні маси, їх склад. Класифікація пластмас. Техніка і технологія виготовлення виробів з пластмас. Виробництво целюлози.

Виробництво хімічних волокон. Класифікація волокон. Технологія виготовлення хімічних волокон. Продукція виробництва хімічних волокон. Виробництво каучуку і гуми. Технологія виготовлення гумових виробів.

Нафтопереробка. Підготовка нафти до переробки. Фракційна перегонка нафти. Продукти перегонки, їхня характеристика. Крекінг процеси, їх види. Піроліз нафтових фракцій. Техніка безпеки і охорона праці на хімічних підприємствах. Охорона навколишнього середовища.

 

Тема 6. Технологічні процеси ВИРОБНИЦТВА ДЕЯКИХ будівельних матеріалів

 

Будівельні матеріали, їх асортимент, основні властивості та області ефективного використання.

Керамічні матеріали, їх виготовлення та напрямки вдосконалення технології одержання кераміки.

Зв’язувальні будівельні речовини. Портландцемент, стадії його технологічного процесу його виробництва.

Нові сучасні будівельні матеріали, особливості та ефективність їх використання.

Основні положення будівельного виробництва. Класифікація і види будівельних робіт. Методи організації робіт. Потоковий метод будівництва. Основні напрямки розвитку й удосконалення технології будівельного виробництва.

Тема 7. Технологічні процеси галузей легкої промисловості

 

Текстильна промисловість. Технологічні процеси одержання пряжі, її підготовка до ткацького виробництва. Технологія ткацького виробництва. Техніко-економічні характеристики. Шляхи відновлення і вдосконалення текстильного виробництва.

Швейна промисловість. Асортимент швейних виробів та основні етапи їх виготовлення. Вдосконалення асортименту. Техніко-економічне обґрунтування вибору моделей і форм. Автоматизація у швейному виробництві. Техніко-

економічні показники. Обробка шкіри та хутра. Виробництво нетканих мареріалів.

Тема 8. Технологічні процеси вИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

 

Економіко-технологічні особливості галузей харчової промисловості. Формування технологічних схем. Технології окремих харчових продуктів. Технологічні процеси одержання цукру. Технологія виробництва хлібо-булочних виробів. Технологія переробки молока і виробництва молокопродуктів. М’ясо і мясопродукти. Технологія одержання консервів. Нові технології в харчовій промисловості.

Тема 9. технологіЧНІ ПРОЦЕСИ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ

Агропромисловий комплекс як галузь національної економіки. Економіко-технологічні особливості виробництва продукції рослинництва. Система технологій вирощування зернових культур. Система технологій вирощування технічних та баштанних культур. Система технологій вирощування овочевих культур. Система технологій виробництва продукції садівництва та виноградарства. Система технологій кормовиробництва.

Економіко-технологічні особливості виробництва продукції тваринництва. Система технологій виробництва молока та яловичини. Система технологій виробництва свинини. Система технологій виробництва продукції птахівництва. Система технологій виробництва іншої продукції тваринництва.

Новітні технології тваринництва. Основні напрямки залучення сучасних технологій в галузі агропромислового комплексу України.

 

Тема 10. Перспективи розвитку технологічних процесів. Нові прогресивні технології. Нанотехнології

Сучасні досягнення науки, рівень розвитку техніки. Парадигми виробництва майбутнього. Основні напрямки розвитку сучасних технологій. Новітні прогресивні технології. Високі технології, їх ознаки. Галузі застосування високих технологій.

Космічні технології. Напрями досліджень у космічній технології.

Генна інженерія. Сутність генно-інженерних досліджень. Технології генної інженерії.

Біотехнології. Ефективність технологічних процесів, що ґрунтуються на використанні мікроорганізмів.

Екологічно орієнтовані технології і виробництва, їх характеристика.

Нанотехнології. Властивості наносистем. Напрямки розвитку нанотехнологій. Позитивні та негативні сторони нанотехнологій.

2. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

 

№ з/п Назва теми  
Лекції Семінарські (практичні) заняття СРС Усього
           
  Промислове виробництво – основа економічного розвитку суспільства. Технологічні процеси і технологічні системи як економічні об’єкти        
2. Сировина, вода та енергія в промисловості. Технології видобутку, збагачення та очищення сировини.        
3. Аналіз і економічна оцінка базових технологій металургійної промисловості        
4. Технологічні процеси машинобудування        
5. Техніка, технологія і продукція хімічної та нафто-хімічної промисловості.        
  Технологічні процеси виробництва деяких будівельних матеріалів        
  Технологічні процеси галузей легкої промисловості        
  Технологічні процеси виробництва продукції харчової промисловості        
  Технологічні процеси агропромислового комплексу        
  Перспективи розвитку техно-логічних процесів. Нові прогресивні технології. Нанотехнології        
  Всього        
 

3. Навчально-методичне забезпечення дисципліни

Тема 1. Промислове виробництво – основа економічного розвитку суспільства. Технологічні процеси і технологічні системи як економічні об’єкти

 

Практичне (семінарське) заняття № 1

Мета: зрозуміти зв’язок дисципліни з профілюючими економічними дисциплінами та її значення у підготовці економістів, вивчити зміст понять техніки і технології, технологічних систем, усвідомити роль технології в соціально-економічному розвитку суспільства, вивчити поняття технологічного і виробничого процесів, їх відмінності і спільні риси, розглянути класифікацію технологічних процесів, їх техніко-економічні показники, ознайомитися з особливостями і методами економічної оцінки технологій, використовуваними при цьому техніко-економічними показниками.

Питання для обговорення

1. Промислове виробництво. Типи виробництв. Виробничий процес і його структура.

2. Підприємство як основа виробничої діяльності. Виробничий процес на підприємстві.

3. Технологічний процес. Класифікація технологічних процесів.

4. Галузеві особливості технологічного розвитку.

5. Шляхи і закономірності розвитку технологічних процесів.

6. Техніко-економічні показники технологічних процесів.

7. Технологічні системи, їх сутність, значення та різновиди.

8. Перспективи розвитку технологічних процесів.

 

Практичні завдання

1. Намалювати спрощену схему виробничого процесу:

а) машинобудівного підприємства;

б) транспортного підприємства;

в) підприємства харчової промисловості.

2. Складіть порівняльну таблицю виробничого і технологічного процесів.

3. Використовуючі рис. 1 опишіть фактори, що визначають формування сучасного технологічного й виробничого процесів.

4. Використовуючі рис. 2 покажіть складові технологічного процесу.

5. Використовуючі додаток А охарактеризуйте періодичний, безперервний, комбіновані та замкнутий технологічні процеси.

6. Охарактеризуйте матеріальний і енергетичний баланси технологічних процесів.

7. Використовуючі рис. 3 опишіть рух грошових і матеріально-енергетичних потоків конверсії природних ресурсів у споживчу вартість.

 

Рис. 1. Визначальні фактори формування сучасного технологічного й виробничого процесів

Теми доповідей

1. Термічні процеси.

2. Каталізні процеси.

3. Електрохімічні процеси.

4. Плазмові процеси.

5. Лазерні процеси та ультразвукові процеси.

6. Основні методи економічної оцінки технологій.

 

 

Тестові завдання для перевірки знань

1. Визначте, яке з наведених тверджень є правильним:

а) Виробничий процес є частиною технологічного процесу.

б) Технологічний процес є частиною виробничого процесу.

2. Що таке виробничий процес?

а) Сукупність основних технологічних процесів, вживаних для виготовлення або ремонту виробів, що випускаються.

б) Сукупність всіх дій людей і знарядь виробництва, необхідних для виготовлення і ремонту виробів, що випускаються.

в) Сукупність допоміжних технологічних процесів.

3. Що таке операція?

а) Елементарний технологічний процес

б) Частина виробничого процесу

в) Обидві відповіді вірні

4. Що є головною частиною технологічного процесу?

а) Допоміжні ходи і переходи

б) Робочий хід.

в) Обидві відповіді вірні

5.Еволюційний шлях розвитку технологічних процесів можливо здійснити:

а) За рахунок заміни робочого ходу.

б) Шляхом вдосконалення допоміжних ходів.

в) Обидві відповіді вірні.

6. Революційний шлях розвитку технологічних процесів можливий:

а) При корінному перетворенні суті робочого ходу.

б) При заміні допоміжних ходів.

в) Обидві відповіді вірні.

7. Технологічна схема включає:

а) Блок-схему

б) Якісно-кількісну схему

в) Схемуланцюга апаратів

г) Всі відповіді вірні

8. Параметри, що характеризують індивідуальні особливості технологічних процесів.

а) Склад сировини

б) Енергоємність

в) Обидві відповіді вірні

9. Параметри, що характеризують ряд однотипних технологічних процесів:

а) Продуктивність.

б) Тиск.

в) Температура.

10. Втрати робочого часу на здійснення допоміжних ходів мають місце:
а) У безперервних технологічних процесах

б) В дискретних технологічних процесах

в) Обидві відповіді вірні

11. Найбільш здійсненими, економічними і екологічно нешкідливими є
технологічні процеси:

а) З відкритою (розімкненою) схемою

б) Із замкнутою (циркуляційною) схемою

в) Комбіновані

12. Послідовні зв'язки в технологічних системах характерні для рівнів:

а) Виробничого підрозділу

б) Виробничого підприємства

в) Галузі промисловості

13. Паралельні зв'язки в технологічних системах характерні для рівнів:

а) Виробничого підрозділу

б) Виробничого підприємства

в) Народного господарства

14. Надійність технологічної системи забезпечується.
а) Надійністю устаткування

б) Надійністю технологічних процесів

в) Оптимальною її структурою

г) Всі відповіді вірні.

15. Найважливішою складовою техніко-економічного рівня виробничої системи є:

а) рівень робочої сили.

б) рівень засобів праці

в) технологічний рівень.

16. Дайте визначення поняття “робочій хід”_______________________

__________________________________________________________________

17. Назвіть основну відмінність між виробничим і технологічним процесами ________________________________________________________

18. За способом організації технологічні процеси поділяють _________

_______________________________________________________________

19. До техніко-економічних показників технологічних процесів відносяться: _____________________________________________________

20. Що таке технологічний процес?

а) частина виробничого процесу;

б) частина допоміжного процесу;

в) частина виробничого процесу, що містить дії по зміні стану предмету праці.

 

Література: 1-5, 7, 11, 25.

Тема 2. Сировина, вода та енергія в промисловості. Технології видобутку, збагачення та очищення сировини.

Практичне (семінарське) заняття № 2-3

Мета: вивчити питання ролі, значення та ефективності використання сировини, палива, енергії в сучасних технологічних процесах та для інших потреб, вказати на їх ресурси в Україні, вміти давати техніко-економічну оцінку їх ефективному використанню, звернути увагу на використання палива в якості сировини для хімічної промисловості, дати цьому належну техніко-економічну оцінку.

Питання для обговорення

1. Сировина, її місце в технологічних процесах. Класифікація сировини.

2. Мінеральна сировина, її первинна підготовка. Техніко-економічне порівняння різних способів збагачення.

3. Вода в промисловості. Показники якості та способи очищення води, їх техніко-економічна оцінка. Економія водних ресурсів.

4. Енергія у технологічних процесах. Джерела електричної енергії, їх техніко-економічне порівняння.

5. Способи видобування корисних копалин.

6. Збагачення сировини. Способи збагачення. Технологія виготовлення агломерату, окатишів (додатки Е і Ж).

Практичні завдання

1. Скласти порівняльну техніко-економічну характеристику окремих видів мінерального палива використовуючи колекцію гірських порід та мінералів України, а також додаток Б.

Порядок виконання:

1) скласти в таблиці основні характеристики окремих видів мінерального палива: калорійність; основні методи видобутку (виділити головний); основні якості; використання в різних галузях промисловості; способи транспортування (виділити головний).

 

Вид палива Калорій- ність (ккал) Способи видобутку Фізико-хімічний склад Використання Способи транспортування
           
 

2) розрахувати, скільком тоннам умовного палива відповідає 1 т різних видів палива, якщо калорійність 1 кг окремих видів палива становить: кам`яного вугілля – 7 000 ккал.; нафти – 11 000 ккал; природного газу – 12 000 ккал.; бурого вугілля – 5 000 ккал; горючих сланців – 4 000 ккал.

3) зробити висновок про техніко-економічні переваги окремих видів палива.

4) обґрунтувати можливості використання окремих видів палива в економіці України.

2. Складіть порівняльну техніко-економічну характеристику окремих типів електростанцій.

Порядок виконання:

1). Скласти схему виробництва електроенергії на паротурбінній, атомній електростанціях. Назвати техніко-економічні переваги кожної з них.

2). Скласти схему виробництва електроенергії на гідроелектростанції, гідроакумулятивній електростанції. Назвати техніко-економічні переваги кожної з них.

3). Зробити висновки про техніко-економічні та екологічні переваги теплової і гідравлічної електростанції, принципи розміщення окремих типів електростанцій.

4). Заповніть таблицю

Показники Типи електростанцій
ТЕС ГЕС АЕС
1.Типи електростанцій      
2. Сировина      
3. Переваги      
4. Недоліки      
 

3. Складіть схему руху матеріальних потоків технологічного процесу видобутку рудних корисних копалин.

4. Опишіть основні етапи видобутку нафти і газу.

5. Опишіть технологію і обладнання для видобутку кам’яного вугілля.

6. Відобразіть у вигляді схеми технологію очистки води на промисловому підприємстві та поясніть які сучасні технології застосовуються (додатки В і Г).

7. Використовуючи додаток Д опишіть технологічну схему зворотного водопостачання з повторним використанням очищених стічних вод промисловим підприємством.

8. Використовуючи таблицю Е поясніть залежність між властивостями мінералів і методами їх збагачення.

 

Задачі

1. Визначте вихід концентрату при збагаченні залізної руди, якщо масова частка Fe 3 O 4становить 65%, вміст заліза в концентраті − 70%. Масова частка заліза у хвостах − 4%.

2. Ступінь вилучення мідного концентрату із руди 30%, масова частка міді у руді 2%. Визначте масову частку міді в концентраті.

3. Переробили 15 т кам’яного вугілля. Маса шихти після переробки 12 т. Який вихід летких продуктів, якщо вологість вугілля становила 4 %?

Теми доповідей

1. Пошук та розвідка родовищ корисних копалин.

2. Способи очищення стічних вод, їх порівняльна оцінка.

3. Використання в Україні альтернативних джерел електричної енергії.

4. Техніка і технологія видобутку нафти та газу.

5. Сучасні енергозберігаючі технологічні процеси.

 

Тестові завдання для перевірки знань

1. Збагачення сировини, засноване на різній розчинності ком­понентів в воді при нагріванні, відноситься до:

а) методу флотації;

б) методу електромагнітної сепарації;

в) галургічного методу.

2. Теплопровідність — це:

а) здатність матеріалу поглинати тепло під час нагрівання;

б) здатність матеріалу віддавати тепло під час охолодження;

в) здатність пропускати тепло крізь свою товщину;

г) здатність зберігати тепло тривалий час.

3. Розрізняють такі види твердості води:

а) тимчасова, яка обумовлена присутністю розчинних гідрокарбонатів кальцію та магнію (Так/Ні);

б) постійна, що обумовлена присутністю сульфатів, хлоридів, силікатів, нітратів та фосфатів цих металів (ТакДІі);

в) загальна твердість, що є сумою попередніх (Так/Ні).

4. Мідні руди:

а) багаті міддю;

б) бідні на мідь

в) комплексні

5. Суть процесу коксування вугілля полягає:

а) у нагріві вугілля до високих температур в середовищі водню.

б) у нагріві вугілля до високих температур на повітрі.

в) В нагріві вугілля до високих температур без доступу повітря.

6. Відходи виробництва — це:

а) фізично або морально застарілі предмети праці, що підлягають переробці.

б) кількість початкової сировини і матеріалів, які безповоротно втрачаються в процесі виготовлення продукції.

в) обидві відповіді вірні.

7. Паливо за характером використання поділяється на:

а) енергетичне;

б) технологічне;

в) екологічне;

г) всі варіанти відповіді вірні.

8. Відкритий спосіб видобутку вугілля включає такі основні етапи: __

_____________________________________________________________

9. Техніко-економічними особливостями відкритого способу видобутку вугілля є:

а) нижча собівартість вугілля;

б) вища безпечність;

в) вища продуктивність;

г) негативні екологічні наслідки;

д) всі варіанти відповіді вірні.

10. До основних способів видобутку нафти належать:

а) компресорний;

б) глибинонасосний;

в) шахтний;

г) всі варіанти відповіді вірні.

11. Переробка нафти фізичним способом здійсню.ється при темперетурі:

а) 175° - 350°;

б) 350° - 700°;

в) 700° - 1000°.

12. До фізико-хімічних способів збагачення сировини відносять:

а) флотаційний;

б) випал мінералів;

в) абсорбція;

г) всі варіанти відповіді вірні.

13. До методів промислової водопідготовки належать:

а) селективна флотація;

б) адсорбція;

в) зм'якшення й знесолення;

г) знезаражування

14. Коефіцієнти конверсії ресурсів на різних електростанціях мають такі співвідношення:

а) к.к.д. для ГЕС більший, ніж для ТЕС;

б) к.к.д. для АЕС та ТЕС приблизно однакові;

в) к.к.д. для ГЕС та АЕС приблизно рівні.

15. Розташуйте послідовно процеси системи технологій вироб­ництва електроенергії на теплоелектростанціях:

а) збагачення і підготовка до спалювання;

б) спалювання вугілля і одержання водяної пари високого тиску;

в) видобуток вугілля (шахтним чи відкритим способом);

г) конверсія теплової енергії пари послідовно в механічну енергію парової турбіни і в електричну (в одному блоці турбоелектрогенератора).

16. Перевагами ГЕС є:

а) порівняно невисокі витрати при будівництві;

б) низька собівартість електроенергії;

в) можливість виробляти електроенергію без сезонних коливань;

г) регулює стік води;

д) високий ККД;

е) всі варіанти відповіді вірні.

17. Недоліками ТЕС є:

а) тривале і дороге будівництво;

б) проблема утилізації відходів;

в) працюють на невідновлюваних ресурсах;

г) режим роботи змінюється повільно;

д) всі варіанти відповіді вірні.

18. Перевагами АЕС є:

а) маневреність;

б) дешева електроенергія;

в) екологічно чисте виробництво;

г) високий ККД;

д) концентроване і транспортабельне пальне;

е) всі варіанти відповіді вірні.

Розкрийте значення термінів:

19. Брикетування – це _________________________________________

20. Коксування – це ___________________________________________

Література: 5-7, 9, 10, 17, 19, 32, 33, 36.

Тема 3. Аналіз і економічна оцінка базових технологій металургійної промисловості.

Практичне (семінарське) заняття № 4

Тема: Підготовка мінеральної сировини до використання. Структура та особливості технологічних процесів одержання чорних металів

Мета: вивчити питання ролі, значення та ефективності підготовки залізних руд до плавки, вміти давати техніко-економічну оцінку їх ефективному використанню, вивчити будову, властивості і фазові перетворення залызних руд, технологію одержання чавуну та сталі, їх значенням в народному господарстві України.

Питання для обговорення

1. Підготовка залізорудної сировини до використання. Способи збагачення (додатки Ж і З).

2. Технологія виготовлення агломерату та окатишів.

3. Технологічні процеси доменного виробництва (додаток К).

4. Продукти доменного виробництва, їх характеристика та використання.

5. Техніко-економічні показники доменного виробництва.

6. Технологічні процеси виробництва сталі.

7. Технологія виготовлення прокату чорних металів.

 

Практичні завдання

1.Складіть схему підготовки залізних руд до плавки. Поясніть основні способи підготовки руд.

2. Намалюйте профіль доменної печі, назвіть основні її елементи та опишіть процес виплавки чавуну (додаток К і Л).

3. Використовуючи рис.3.4 додатку З опишіть технологічний процес коксування вугілля. Техніко-економічні показники коксування.

4. Скласти схему металургійного комбінату.

Порядок виконання:

1). Показати умовними знаками на схемі:

а) основні вихідні матеріали;

б) основні виробництва;

в) допоміжні виробництва;

г) супутні виробництва.

2). Показати умовними знаками і проаналізувати зв’язки комбінату по „вертикалі” і по „горизонталі” між окремими виробництвами.

3). Зробити висновок про основні принципи розміщення металургійних комбінатів.

5. Використовуючи рис. М.1 додатку М намалюйте схему і опишіть процес виплавки сталі в конвертері. Наведіть техніко-економічні показники і визначте його переваги та недоліки.

6. Використовуючи рис.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1372. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия