Студопедия — Тема 4. Форма держави
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 4. Форма держави






Поняття і елементи форми держави. Співвідношення типу і форми держави.

Форма державного правління: поняття і види. Поняття, види і характеристика монархій. Загальні закономірності та особливості розвитку монархії. Поняття, види і загальна характеристика республік. Форма правління в Україні на сучасному етапі.

Форми державного устрою: поняття і види. Форма державного устрою в Україні.

Державний режим: поняття і види, сутність і загальна характеристика. Поняття і види демократичних режимів. Поняття і види антидемократичних державних режимів. Державний режим України.

Тема 5. Державна влада і механізм держави

Державна влада – особливий різновид соціальної влади.

Форми і способи здійснення державної влади. Співвідношення політичної і державної влади. Основні ознаки і властивості державної влади. Сутність державної влади. Легітимність і легальність державної влади. Принципи єдності і поділу державної влади.

Поняття механізму держави. Механізм держави і його роль у здійсненні функцій держави.

Механізм держави і державний апарат. Структура державного апарату.

Поняття і ознаки державних органів, види державних органів. Проблема розподілу влади і система державних органів. Законодавча влада. Парламент, його повноваження і структура. Влада глави держави. Виконавча влада. Уряд у сучасних країнах. Судова влада: поняття, сутність, види і призначення. Контрольна влада. Омбудсман у сучасній державі.

Принципи організації і діяльності державного апарату.

Поняття і сутність бюрократії. Бюрократія і бюрократизм. Демократичний і бюрократичний централізм.

Тема 6. Політична система суспільства і держава

Політика і політична організація суспільства. Поняття, структура, функції політичної системи суспільства. Тіпологія політичних систем.

Держава в політичній системі. Місце і роль органів державної влади в політичній системі держави і суспільства. Держава та об’єднання громадян. Місце і роль політичних партій і громадських організацій у політичній системі. Держава і місцеве самоврядування.

Державна політика, політична діяльність і політична культура.

Держава і правова надбудова суспільства. Держава, правові процеси, правові відносини і правові акти.

 

Тема 7. Громадянське суспільство і держава

Поняття і види суспільства. Громадянське суспільство: становлення концепції.

Поняття, ознаки, структура і сутність громадянського суспільства. Співвідношення держави і громадянського суспільства.

Держава і соціальне партнерство.

Тема 8. Демократична, правова, соціальна держава

Поняття, приципи і форми демократії. Співвідношення держави і права: основні підходи. Роль держави в забезпечення права. Вплив права на державу. Зв’язаність держави правом.

Виникнення і розвиток учення про правову державу в політико-правовій світовій думці. Ідея правової держави як загальнолюдська цінність. Правова держава як форма соціальної демократичної держави громадянського суспільства і гарант здійснення та захисту основних прав людини.

Правова держава: поняття, сутність та ознаки. Загальні соціально-змістовні ознаки правової держави. Загальні формальні ознаки правової держави. Стан і перспективи формування правової держави в Україні. Правова держава і громадянське суспільство.

Соціальна держава: становлення ідеї. Сутність і призначення соціальної держави. Соціальна держава: основні ознаки та функції. Шляхи формування соціальної держави в Україні.

Правова держава, громадянське суспільство і держава соціальної демократії.

 

Тема 9. Держава та особистість

Історія ідей прав людини. Покоління прав людини. Права людини - нормативна форма взаємодії індивідів, суспільства, держави. Правовий статус особистості: поняття, структура, види. Права людини і права громадянина. Міжнародні стандарти в галузі прав людини. Міжнародні стандарти прав дітей і молоді. Система основних прав та свобод людини і громадянина. Юридичні обов’язки особистості.

Система гарантій прав людини в демократичній державі. Соціально-правовий механізм гарантування прав людини. Міжнародний захист прав людини. Роль правоохоронних органів у гарантуванні прав і свобод людини.

Тема 10. Основні концепції праворозуміння

Сучасні підходи до розуміння права і їх практичне значення для юридичної практики. Загальні питання розуміння права та їх значення для практичної діяльності. Основні напрямки вчень про право. “Нормативний” підхід до розуміння права як засіб підтримки законності і стабільності. “Соціологічний” підхід до розуміння права як засіб забезпечення динамізму суспільного життя. Психологічна теорія права та можливості її використання в юридичній практиці. Теорія природного права як утвердження волі рівності і справедливості у практиці правової держави. Інтегративний підхід до розуміння права.

Поняття права в різних правових системах. Праворозуміння як елемент правової культури. Праворозуміння і професійно-правова діяльність.

Тема 11. Поняття і сутність права

Сутність права: еволюція уявлень. Наступність у праві. Пошуки нового розуміння права. Сучасне нормативне розуміння права: поняття, основні ознаки, визначення. Широке розуміння права. Поняття та визначення права. Сучасні методологічні підходи до аналізу природи права. Право в об’єктивному і суб’єктивному розумінні. Нормативність, загальнообов’язковість, формальна визначеність та вольовий характер права. Загальносоціальне, класове і національне у праві.

Соціальне призначення права. Функції права. Загальносоціальні функції. Спеціальні юридичні функції. Цінність права.

Принципи права: загальноправові, міжгалузеві, галузеві. Правові презумпції, сфера їх застосування. Правові аксіоми, їх значення. Правові фікції.

 

Тема 12. Соціальні норми

Поняття і види соціального регулювання. Нормативні акти, їх види і співвідношення. Норми: поняття, ознаки, види.

Система регулювання суспільних відносин: індивідуальний і нормативний рівні. Поняття і види соціальних норм. Соціальні і технічні норми.

Норми права, моралі, звичаї, традиції, релігійні, корпоративні та інші норми. Право – особливий вид соціальних норм.

Співвідношення норм права і норм моралі. Співвідношення норм права та інших соціальних норм. Право і звичай. Право і релігія. Право і корпоративні норми. Право і політика.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 767. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия