Студопедия — Крок 3 – по одному представнику від різних мікрогруп доповідають про результати виконання кроку І цієї вправи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Крок 3 – по одному представнику від різних мікрогруп доповідають про результати виконання кроку І цієї вправи






Крок 4 – в групі визначається кращий варіант планування малого бізнесу.

 

2. Тема: Використання методу організаційного планування на основі побудови мережевого графіка (за основу взято матеріали з джерел 20 і 11).

Мета: Навчитися приймати планові рішення шляхом побудови мережевого графіка й розрахунку його параметрів.

Процедура

Крок 1 – уважно вивчіть приклад побудови мережевого графіка й розрахунку його параметрів:

Умова

Виробнича задача вирішується в три етапи (I, II і III). Вихідним моментом є одержання директором підприємства завдання (замовлення). Далі на підставі цього завдання під керівництвом заступника директора по виробництву розробляються завдання першому і другому підрозділам. Після цього підрозділи одночасно приступають до І - го етапу роботи. Для того щоб почати II - й етап роботи, другий підрозділ повинний одержати комплект виробів, виготовлених першим підрозділом у ході I - го етапу. Тому перший підрозділ починає II - й етап роботи відразу ж після закінчення I - го етапу, а другий підрозділ — лише після одержання комплектуючих з першого підрозділу. Далі ролі підрозділів міняються: для того щоб почати III - й етап, тепер уже перший підрозділ повинний очікувати комплектуючі від другого підрозділу. З закінченням III - го етапу роботи в обох підрозділів виріб вважається готовим. Транспортна служба доставляє його споживачу.

Завдання

Побудуйте і проаналізуйте мережевий графік.

Розв’язання задачі

Приступаючи до побудови мережевого графіка, розробляють перелік подій, що визначають планований процес — виробничу задачу, без якої вона не може відбутися.

 

Позначення події Найменування події Відповідальні особи
а0 Отримано завдання підприємством. Директор
аь Розроблено завдання першому і другому підрозділам. Заступник директора по виробництву
а2 Виконано роботу I етапу в першому підрозділі. Начальник першого підрозділу
а3 Виконано роботу I етапу в другому підрозділі. Отримано комплектуючі з першого підрозділу. Начальник другого підрозділу
а4 Виконано роботу II етапу в другому підрозділі. Начальник другого підрозділу
а5 Виконано роботу II етапу в першому підрозділі. Отримано комплектуючі з другого підрозділу. Начальник першого підрозділу
а6 Виконано роботи III етапу в першому і другому підрозділах. Замовлення готове. Начальники першого і другого підрозділів
а7 Виріб доставлений споживачу. Начальник транспортної служби

Потім передбачаються роботи, у результаті яких усі необхідні події повинні відбутися.

Позначення роботи Найменування роботи Тривалість виконання роботи, год
А01 Розробка завдань першому і другому підрозділам  
А12 Виконання робіт I етапу в першому підрозділі  
А13 Виконання робіт I етапу в другому підрозділі  
А23 Передача комплектуючих з першого підрозділу в другий підрозділ  
А25 Виконання робіт II етапу в першому підрозділі  
А34 Виконання робіт II етапу в другому підрозділі  
А45 Передача комплектуючих із другого підрозділу в перший підрозділ  
А46 Виконання робіт III етапу в першому підрозділі  
А56 Виконання робіт III етапу в другому підрозділі  
А67 Доставка замовлення споживачу  

Виходячи з переліку подій і робіт, складається мережевий графік. Спочатку це можна зробити схематично, без обліку масштабу часу. Мережевий графік будується від вихідної події до завершальної, зліва направо. Вихідній події присвоюється нульовий номер, завершальній події — останній номер.


Робота кодується індексом, що містить номера подій, між якими вона відбувалася. Здійснення події залежить від закінчення самої тривалої з усіх робіт, які в неї входять. Послідовні роботи і події формують шляхи (ланцюжки), що ведуть від вихідної до завершальної події.

 

Далі мережевий графік будується в масштабі часу.

Мережевий графік дає можливість оцінити кількість і якість заходів планованої виробничої задачі. Він дозволяє встановити, від яких з них і в якому ступені залежить досягнення кінцевої мети дій. Так, ранг події показує, яку кількість робіт необхідно виконати, щоб дана подія відбулася. Мережевий графік також показує, який захід варто виконувати в першу чергу, а які можна виконувати паралельно. Так, у нашому прикладі видно, що жодна з наступних робіт не може виконуватися раніше, ніж закінчаться всі попередні. Видно також, що роботи А25 і А23 можуть виконуватися паралельно.

Після побудови мережевого графіка робиться його аналіз. Для цього будується так званий критичний шлях. Це повний шлях, на якому сумарна тривалість робіт є максимальною. Іншими словами, це самий довгий за часом шлях у мережевому графіку від вихідної до завершальної події. Критичний шлях контролює виконання задачі вцілому, тому будь-яке збільшення часу проходження якого-небудь процесу викликає затримку на роботах критичного шляху. На малюнках критичний шлях позначений подвійною лінією.

Сутність аналізу мережевого графіка полягає в тому, що виявляються резерви часу робіт, що лежать поза критичним шляхом, і направляються на роботи, що лежать на критичному шляху, що контролює термін завершення роботи в цілому. У нашому прикладі тривалість робіт, що лежать на критичному шляху, дорівнює 4 + 8 + 12 + 8 + 4 + 8 + 4 = 48 год.

Це і є загальний час вирішення даної виробничої задачі.

На малюнку видно, що в першому і другому підрозділах з'являються відрізки часу, на яких ці підрозділи залишаються без роботи (хвилясті лінії). У цих випадках доцільно зняти з цієї ділянки частина трудових і технічних ресурсів і передати їх тому підрозділу, робота якого в цей час лежить на критичному шляху і припускає тим самим кінцевий результат. Так, наприклад, після того як другий підрозділ у момент, що відповідає восьмій годині роботи, виконає етап I, йому доцільно передати частину своїх ресурсів першому підрозділу з розрахунком, щоб до події а3 перший і другий підрозділи підійшли одночасно. Для цього потрібно передати з другого підрозділу в перший підрозділ рівно стільки ресурсів, скільки потрібно, щоб скоротити суму робіт А12 і А23 у першому підрозділі на 8 год, тобто до 12 год. При цьому другий підрозділ, позбавлений частини ресурсів, збільшить час своєї роботи на ці ж 8 год (робота А13 стане дорівнювати 12 год), і критичний шлях між подіями а1 і а2 буде дорівнює 12 ч. Це скорочення загального часу критичного шляху означає і скорочення на той же час - на 8 год - і тривалості вирішення усієї виробничої задачі.

Крок 2 – уважно вивчіть зміст умову задачі, побудуйте мережевий графік виготовлення замовлення при паралельно-послідовному виконанні операцій і розрахуйте його параметри. Тривалості робіт (операцій) встановіть на свій розсуд.

Умова

Виробнича задача вирішується в декілька етапів. Вихідним моментом є одержання директором підприємства завдання (замовлення). Далі на підставі цього завдання під керівництвом заступника директора по виробництву розробляються завдання першому і другому підрозділам. Після цього І-й підрозділ виконує І-шу операцію, і тільки після його завершення підрозділи одночасно приступають до ІІ-ої операції. Для того щоб почати IIІ-тю операцію, другий підрозділ повинний одержати заготовки, виготовлені першим підрозділом у ході виконання І-ї і IІ-ї операції. Далі, ролі підрозділів міняються: для того щоб почати ІV-ту операцію, тепер уже перший підрозділ повинний очікувати заготовки від другого підрозділу. V-ту операцію обидва підрозділи виконують одночасно, розділивши заготовки порівну. VІ, VІІ, VІІІ операції доручено другому підрозділу. У цей же час перший підрозділ працює над упаковками майбутнього виробу (ІХ-та операція). З закінченням VІІІ-ї операції в другому підрозділі й ІХ-ї - в першому, обидва підрозділи паралельно працюють над завершенням виробу (Х-та операція).

 

3. Тема: Розробка поточного функціонального плану (сфера реалізації) (за основу взято джерело 7 і дані з мережі Internet)

Мета: Ознайомитися з типовими запитаннями, які розглядаються в поточному функціональному плані; навчитися розробляти функціональні плани.

Процедура:

Крок 1 – індивідуальна робота з таблицею:

Типи запитань в функціональному плані

Сфера Типові запитання, що розглядаються в функціональному плані
Реалізація Чи є якісь регіони, де продаж приносить більший прибуток? Які основні канали розподілу? Які цілі, структура, управління в дистриб`ютерських фірмах? Чи необхідно щось змінювати у відносинах з дистриб`ютерами в умовах оптової торгівлі чи реалізації? Якою повинна бути організаційна структура розподілу? На що орієнтовано розподіл продуктів, послуг (на конкретну територію чи певний ринок)? Які основні чинники, що сприяють просуванню товарів до споживачів?

Крок 2 – робота в малих групах: опишіть дії, які на вашу думку, здійснив Запорізький м`ясокомбінат (за термін 1, 5 року) для того, щоб отримати такі результати в сфері реалізації продукції:

- скоротились щорічні витрати на бензин на 50%;

- скоротилась на 20% кількість маршрутів обслуговування;

- скоротився на один рік середній час доставки на кожному маршруті.

Вихідні данні:

Запорізький м`ясокомбінат (ЗМК) постачає свою продукцію більш ніж 150 клієнтам у Запоріжжі, при цьому витрачає близько 60 тис. грн.. на бензин лише по місту.

Крок 3 – робота в аудиторії: обговорення запропонованих малими групами планів дій ЗМК в сфері реалізації продукції. Складання найбільш можливого плану дій на 1, 5 роки.

 

Контрольні завдання

VII. D Виконайте тестові завдання:

Виберіть вірну відповідь:

1. До принципів планування не відносять:

а) принцип синергізму;

б) участі;

в) безперервності;

г) гнучкості;

д) точності.

2. Аналіз внутрішнього потенціалу підприємства не включає:

а) оцінку маркетингових зусиль;

б) оцінку фінансового становища;

в) оцінку екологічної ситуації;

г) оцінку кадрового складу підприємства;

д) оцінку ефективності мотиваційно­го середовища.

3. До слабких сторін підприємства не можна віднести:

а) застарілу технологію;

б) відсутність управлінського таланту і глибокого бачення проблеми у вищого керівництва;

в) здатність фінансувати необхідні зміни у стратегії;

г) відсутність ефективної системи контролю.

4. Стратегія, що передбачає пошук можливостей зростання на існу­ючому ринку за рахунок нової продукції, яка вимагає нової технології — це стратегія:

а) розвитку продукту;

б) відтинання зайвого;

в) вертикальної інтеграції;

г) горизонтальної диверсифікації.

5. Одноразові плани:

а) необхідні для запровадження управліньських рішень у різних функціональних сферах виробництва, які зазнають стрімких змін;

б) створюються у зв’язку з запровадженням якого-небудь проекту або програми, які виконують допоміжну роль у запровадженні загальної стратегії;

в) містять розробку конкретних вказівок для операцій типових виробничих процесів, які регулярно повторюються і зазнають змін в довгостроковому періоді.

6. Поточні плани, на відміну від стратегічних, розробляються менеджером з тим, щоб:

a) усі підлеглі мали чітке уявлення про те, як і коли вони повинні зробити, щоб цілі, які стоять перед ними були досягнуті;

б) опосередкувати процес запровадження стратегії;

в) здійснити позитивний вплив на процес виробництва.

7. Відмінні риси поточних планів:

а) їх складання – виключна функція керівників відділів і підрозділів;

б) обов’язкове залучення до процесу поточного планування вищого керівництва;

в) відповідність усім балансовим показникам роботи фірми;

г) при їх складанні використовуються такі види діяльності: постановка загальних цілей; проведення аналізу зовнішнього серидовища; аналіз ресурсів.

8. У системі поточних планів ці плани виконують таку роль: стандартизують

рішення по операціям, процесам, які регулярно повторюються.

Тип цих планів:

а) функціональні;

б) стратегічні;

в) одночасові;

г) стабільні.

9. Практично ніяк не пов’язані з загальною стратегією підприємства:

а) функціональні;

б) стабільні;

в) одноразові.

10. Розташуйте послідовно стадії процесу стратегічного планування:

Процес стратегічного планування здійснюється послідовно у кілька стадій:

а) встановлення організаційних цілей;

б) вироблення загальної місії;

в) оцінка та аналіз зовнішнього середовища організації;

г) аналіз стратегічних альтернатив;

д) управлінське дослідження сильних та слабких сторін діяльності;

е) реалізація стратегії;

e) оцінка стратегії;

ж) вибір стратегії.

 

VIIІ. D Прийміть планове рішення щодо виконання якоїсь домашньої побутової справи двома особами (наприклад, приготування торту “Наполеон”) шляхом побудови мережевого графіка й розрахуйте параметри цього графіка.

 

Заключна частина практичного заняття

Перевірте, наскільки знання та уміння, здобуті Вами на занятті відповідають переліку базових знань та опорних умінь із теми “Планування в організації”:

Знати:

1. Зміст планування як функції менеджменту, його види та їхній взаємозв’язок.

2. Зміст етапів процесу стратегічного планування.

3. Характеристики базових стратегій.

4. Зміст оперативного планування.

5. Визначення тактики, політики, процедур, правил.

Уміти:

1. Приймати планові рішення шляхом побудови мережевого графіка й розрахунку його параметрів.

2. Розробляти окремі етапи щодо змісту діяльності новоствореного підприємства.

 

Навчальні завдання для самостійної роботи:

ІХ. D Напишіть конспект з питання “Загальна характеристика бізнес-планування”.

 

Х. D Виконайте практикуючу вправу:

Тема: Прогнози на майбутнє

Мета: Навчитися визначати як саме певні фактори можуть вплинути на діяльністьконкретної організації.

Дайте відповіді на запитання:

- які майбутні зміни в галузі освіти можуть вплинути на Вас?

- які зміни у трудовому законодавстві можуть вплинути на Вас?

- які зміни в системі управління можуть торкнутися Вашої майбутньої діяльності?

Коротко (у вигляді таблиці) викладіть Ваші прогнози щодо діяльності нашого університету.

 

Фактори, які можуть вплинути на діяльність університету Як можуть дані фактори вплинути на діяльність університету
   

ХІ. D За бажанням! Виконайте практикуючі вправи:

1. Тема „Нові товари”

А. Знайдіть товар, який за якоюсь причиною є для Вас неприйнятним. Що це за причина?

Б. Згадайте товар, який своїм кольором, запахом або смаком змусив Вас викинути його і більше не купувати.

2. Тема „Стратегія фірми”

Знайдіть в періодичній пресі інформацію про стратегію якоїсь фірми. Проаналізуйте цю стратегію.

ХІІ. ■ Підготуйтесь до наступного практичного заняття за навчальними запитаннями до нього.

Для підготовки до наступного заняття

2 [с. 64 – 68, 127 - 142], 9 [с. 286 - 292], 11 [с. 254 – 268].







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1141. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия