Студопедия — Загальні поняття якості і надійності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальні поняття якості і надійності






 

Як вказувалося вище, ремонт і технічне обслуговування призначені для відновлення і підтримання справного стану лісових машин. Ці роботи повинні виконуватися так, щоб на усіх етапах забезпечувалася висока якість, яка відповідала би первинному виготовленню.

Під якістю машини розуміється сукупність її властивостей, що характеризують здатність виконати те або інше завдання відповідно до призначення. Якість є комплексним, системним поняттям, що враховує не одне, а декілька властивостей машини.

Слід розрізняти поняття якості та технічного рівня машини. Якщо якість машини оцінюється в основному абсолютними, тобто властивими да-ній машині, показниками, то технічним рівнем є сукупність відносних показників якості продукції, що характеризують технічну досконалість машини по відношенню до базових показників (якнайкращі вітчизняні або світові зразки). Для забезпечення високої якості машин під час ремонту передбача-ється система управління якістю, що включає комплекс взаємозв’язаних організаційних, технічних, економічних і соціальних заходів, направлених на досягнення необхідного рівня якості продукції.

Технічні заходи передбачають в першу чергу підвищення технічного рівня виробництва, високу якість устаткування, ефективність технологічних процесів, кваліфікацію робочих і ІТР, технічний контроль продукції і т.д.

Організаційні заходи повинні забезпечити планомірність і ритмічність роботи, сировинні і енергетичні ресурси, ефективність взаємодії з постачальниками комплектуючих виробів і так далі.

Економічні заходи передбачають прогресивні форми оплати праці, матеріальне стимулювання високої якості робіт, низьку собівартість продукції і так далі.

Соціальні заходи включають виховну роботу, підбір і навчання кадрів, організацію соціалістичного змагання, поліпшення умов праці, відпочинку і так далі

Підтримка високої якості машин при експлуатації і їх ефективне використання у вирішальному ступені залежать від правильної організації технічного обслуговування, а також знань і навиків експлуатаційників. Для аналізу якості машин з метою подальшого їх вдосконалення необхідна організація системи збору і обробки інформації про якість і надійність властивостей машин.

З погляду ремонту і технічного обслуговування найбільше значення мають показники надійності, машини, що безпосередньо впливають на загальну ефективність (продуктивність, експлуатаційні витрати і т. п.).

Надійністю називається властивість об'єкту зберігати в часі у встановлених межах значення всіх параметрів, що характеризують здатність виконувати необхідні функції в заданих режимах і умовах застосування, технічного обслуговування, ремонтів, зберігання і транспортування. Надійність є комплексною властивістю машини, що складається з поєднань властивостей безвідмовності, довговічності, ремонтопридатності і сохраняемости.

Безвідмовність розуміється як властивість машини безперервна зберігати працездатний стан протягом деякого проміжку часу або напрацювання.

Напрацюванням називається тривалість або об'єм роботи, виконаною машиною. Вона може вимірюватися в мотогодиннику, кілометрах пробігу, обробленою площею, об'ємом заготовленої деревини в м3 і так далі.

При порушенні працездатності експлуатація об'єкту може або припинятися, або продовжуватися після усунення причин відмови. За цією ознакою всі об'єкти (машини) підрозділяються на відновлюваних і невідновних.

Довговічністю називається властивість об'єкту зберігати працездатний стан до настання граничного стану при встановленій системі технічного обслуговування і ремонту.

Ремонтопридатністю називається властивість машини, що полягає в пристосованості до попередження і виявлення причин виникнення відмов, пошкоджень і відновленню працездатного стану шляхом проведення технічного обслуговування і ремонтів. Ремонтопридатність враховує не тільки ремонтні властивості об'єкту, але і можливість швидкого виявлення і попередження відмов в процесі експлуатації і технічного обслуговування.

Сохраняємость — це властивість об'єкту зберігати значення показників безвідмовності, довговічності і ремонтопридатності в течію і після зберігання і (або) транспортування.

Перераховані вище властивості ^характеризующие надійність машин, кількісно оцінюються показниками надійності. Ці показники можуть відноситися до одного або відразу декільком властивостям. У першому випадку вони називаються одиничними, в другому — комплексними. Крім того, розрізняють індивідуальні і групові показники надійності. Як показує само назва, перші відносяться до одиничного екземпляра машини, а другі — к групі однотипних машин. Згідно існуючої нормативно-технічної документації надійність лісогосподарської техніки оцінюється номенклатурою показників.

 

3.2. Показники надійності машин

Возникновенце пошкоджень або відмов машин відбувається під впливом безлічі різноманітних випадкових причин. При цьому весь процес експлуатації машини може бути представлений у вигляді випадкового процесу (мал. 15), в якому із-за дії різних випадкових причин відбуваються дискретні (стрибкоподібні) або безперервні переходи машини (її агрегатів) в той або інший стан. Ці переходи відбуваються у випадкові моменти часу, що обумовлюються різноманіттям експлуатаційних умов. Тому і показники надійності виражаються у вигляді імовірнісних величин. Найповніше показники надійності могли б характеризуватися законами розподілу. Проте для простоти користування і обчислення застосовуються і їх числові характеристики: математичні очікування (середні значе-

Стан тшины

Мал. 15. Випадковий процес зміни станів машини:

Я-ісправноє: РС — працездатне; НРС — непрацездатне; ПР -предельное; ТО _ технічне обслуговування; Р - ремонт; КР - капітальний ремонт; СП- списання; Л — пошкодження; Про — відмова

 

ния), дисперсія або середні квадратичні відхилення, гамма-процентные значення і медіани.

Так, показниками безвідмовності є вірогідність безвідмовної роботи, середнє напрацювання повністю, гамма-процентная напрацювання повністю, середнє напрацювання на відмову, інтенсивність відмов.

Вірогідність безвідмовної роботи, як показує само назва, визначає вірогідність того, що в межах заданого напрацювання відмови об'єкту відсутні. Вірогідність безвідмовної роботи Р для заданого пробігу L автомобіля можна статистично визначити у вигляді відношення числа працездатних елементів в кінці N(L) і на початку N0 його пробігу, тобто

до

P(L)= N (L) /N0 NJN0 (22)

 

де Nt _ число елементів, що відмовили протягом ділянки пробігу.

На мал. 16 показана типова крива вірогідності безвідмовної роботи корінних вкладишів двигунів вантажних автомобілів залежно від пробігу машини.

 

Вірогідність безвідмовної роботи може бути визначена також і шляхом інтеграції кривої щільності розподілу [диференціального закону розподілу в інтервалі напрацювання або пробігу ср(Ј)]:

Ч

P(L„< L< Lft)= J- q> (L)dL. (23)

Мал. 16. Крива вірогідності безвідмовної роботи корінних вкладишів вантажних автомобілів

 

 

Середнє напрацювання повністю т(Тп) є математичним очікуванням напрацювання об'єкту до першої відмови. т(Тн) може бути підраховане таким чином:

п

m Т„) = Ј " it (Ті) Tu/n,
1=1 1

(24)

де rtii(Tn) — число елементів, що відмовили в течію і-го ділянки напрацювання; Ті, — ділянка напрацювання; п — загальне число елементів.

Гамма-процентная напрацювання повністю — напрацювання, протягом якого відмова не виникне з вірогідністю у. вираженою у відсотках. Ця величина може бути визначена за допомогою законів розподілу в інтегральній або диференціальній формі

P(g = p(7H> g = f/(u< HH. (25)

'v

Середнім напрацюванням на відмову Т називається відношення напрацювання відновлюваного об'єкту Тк до математичного очікування числа його відмов протягом цього напрацювання тОТк:

Г = Г„/т0тк. (26)

У теорії надійності важливе значення має величина, швидкість, що характеризує як би, з якою наступає те або інша випадкова подія. Ця величина називається інтенсивністю подій. Вона визначає вірогідність появи подій за певний проміжок часу At за умови, що ця подія не відбулася до моменту спостереження t і тому є умовною вірогідністю.

Стосовно властивості безвідмовності використовується показник інтенсивності відмов, тобто умовна щільність вірогідності виникнення відмови невідновного об'єкту, визначувана для даного моменту часу за умови, що донині відмова не виникла.

Інтенсивність відмов статистично визначається як відношення числа об'єктів (елементів), що відмовили в одиницю

часу AT—'NOTK'(At), до об'єктів, працездатних в даний момент часу N(t):

X(t)=NorK(At)/N(t) At (27)

де Д/ — даний проміжок часу.

Властивість довговічності машин оцінюється тимчасовими показниками у вигляді різних понять ресурсів: середній, гамма-процентный, призначений.

Під середнім ресурсом розуміється математичне очікування ресурсу.

Гамм а-процентный ресурс—это напрацювання, протягом якого машина не досягне граничного стану із заданою вірогідністю у, вираженою у відсотках.

Призначений ресурс — це напрацювання, досягши якого застосування машини відповідно до її призначення повинне бути припинене.

При розгляді всіх видів ресурсів необхідно враховувати характер подальших дій після настання граничного стану. Наприклад, якщо машину передбачається капітально ремонтувати, то всі вказані вище поняття ресурсів доповнюються словами «до капітального ремонту».

Якщо в результаті настання граничного стану машина або агрегат більше експлуатуватися не будуть, то показники довговічності називають повними (повний середній ресурс, повний гамма-процентный ресурс і т. д.). Повні показники довговічності іноді називають термінами служби (середній, гамма-процентный, призначений). Природно, що терміни служби машини включають тривалість всіх видів ремонту і технічного обслуговування і є календарними.

Здібність машини до збереження своїх функцій при тривалій дії різних негативних чинників (вологість, зміна температури, сонячна радіація і т. д.) характеризується показниками сохраняемости. Ці показники кількісно оцінюють або середній, або гамма-процентный термін сохраняемости. При цьому враховується ступінь впливу різних чинників на зміни стану машини під час зберігання. Аналізуючи властивість сохраняемости, необхідно розрізняти календарні періоди. Так, терміни сохраняемости в періоди між послідовним застосуванням машини є складовими частинами загального терміну служби.

При оцінці властивості сохраняемости враховується також ступінь захищеності машини (упаковка, консервація і т. д.) від дії негативних чинників.

Ступінь пристосованості машини до технологічного процесу, направленого на відновлення її справного або працездатного стану, характеризується показниками ремонтопридатності. Ці показники кількісно оцінюють або вірогідність того, що час відновлення працездатного стану машини не перевищить встановленого (заданого), або середній час відновлення (математичне очікування часу) цього стану. Всі перераховані вище показники надійності характеризують одну з властивостей машини і є одиничними.

В деяких випадках вельми інформативними є комплексні показники надійності, що дозволяють оцінити відразу декілька сторін загальної властивості надійності.

Для комплексної оцінки надійності лісогосподарських машин найчастіше застосовуються наступні показники: коефіцієнт готовності і коефіцієнт технічного використання.

Під коефіцієнтом готовності Кг розуміється вірогідність того, що машина (агрегат) опиниться в працездатному стані в довільний момент часу, окрім планованих періодів, протягом яких використання об'єкту за призначенням не передбачається. При поступовій зміні стану машини за весь період експлуатації коефіцієнт готовності зависну від часу. Залежність Кг (0 називають функцією готовності Г(^), яка зображена на мал. 17. З графіка на мал. 17 видно, що при t-^oo функція готовності прагне до постійного значення, Кг, що позначається, — коефіцієнтом готовності.

 

У теорії надійності доводиться, що

lim Г (t) «Кг«mtl(mt + тт. в) (28)

 

де mt — математичне очікування загального часу безвідмовної роботи за певний період експлуатації; отт. у — математичне очікування сумарного часу відновлення.

Коефіцієнт готовності можна розуміти як частку часу, протягом якого машина працездатна, від даного періоду її експлуатації. Він комплексно характеризує властивості безвідмовності і ремонтопридатності машини.

Коефіцієнтом технічного використання Кг і називається відношення математичного очікування загального часу перебування машини в працездатному стані за певний період експлуатації до суми математичних очікувань інтервалів часу перебування машини в працездатному стані, простоїв, обумовлених технічним обслуговуванням, і ремонтів за той же період експлуатації.

Використовуючи приведені вище позначення і ввівши нові, вираз математичного очікування загального часу технічного обслуговування за даний період експлуатації можна записати для Кт. і в наступному вигляді:

Кт. і = m, /(mt + т те + тТ. „). (29)

Таким чином, Кт. і характеризує частку часу знаходження машини в працездатному стані протягом даного періоду експлуатації з урахуванням всіх видів простоїв (за винятком простоїв по організаційних причинах).

З виразу (29) легко отримати формулу, що зв'язує Кг і Кт. і. Для цього розділимо чисельник і знаменник виразу (28) на Шт. Тоді матимемо

Кт.і=1/(1/Кг+Кто) (30)

де Кто=отто/тт — коефіцієнт профілактичного технічного обслуговування.

 

3.3. Особливості нормування показників надійності лісогосподарських машин

Як видно з аналізу приведених вище загальних показників надійності, прийнятих в машинобудуванні, їх застосування зв'язане з деякими труднощами при оцінці надійності машин. Це зв'язано, по-перше, з їх численністю, що вносить деяку невизначеність оцінки. По-друге, деякі показники, наприклад Кг АБО Кт. і, не дозволяють встановити конкретні причини зниження надійності із-за проектування, виготовлення і експлуатації і тим самим розробити ефективні і цілеспрямовані заходи щодо її підвищення.

У зв'язку із загальними вимогами підвищення якості машин пропонуються і нові підходи до оцінки надійності. В даний час для лісогосподарських машин прийнята наступна номенклатура показників надійності (табл. 1).

Для машин з невеликим об'ємом робіт допускається як показник ремонтопридатності приймати тільки тривалість регламентованого ТЕ з вказівкою необхідного числа виконавців. До машин з непередбачуваною не-

1. Номенклатура нормованих показників надійності [9]

Показники надійності

індивідуальні

Для всіх виробів

Встановлене безвідмовне напрацювання: між регламентованими технічними обслуговуваннями Ту.то між плановими ремонтами Ту. пр

 

Повний встановлений ресурс виробу Ту

Встановлений ресурс основних елементів (складальних одиниць і деталей, лімітуючих надійність виробів) Ту. э

Встановлена питома оперативна трудомісткість регламентованого технічного обслуговування Sy. то Встановлений термін сохраняемости Тс.у

Оперативна трудомісткість предэксплуата-ционной підготовки

Тпе. П

 

обходимостью їх застосування відносяться, наприклад, пожежники, машины'для боротьби з шкідниками і хворобами лісу і так далі

З приведеної таблиці видно, що число нормованих показників надійності різко скорочене. Крім того, істотно міняється і сам підхід до забезпечення надійності. Вважається за необхідне, щоб машина безвідмовно працювала 1—5 робочих змін між регламентованими ТЕ. За мінімально допустиму величину встановленого безвідмовного напрацювання береться час 10 ч. Конструкція машини, а також передбачені при її створенні технічне обслуговування і поточний ремонт повинні забезпечувати відповідну величину Ту після їх проведення.

Протягом встановленого безвідмовного напрацювання не враховуються відмови, які можуть бути усунені на місці експлуатації штатним обслуговуючим складом (оператором машини, трактористом і т. п.) з використанням деталей і матеріалів, передбачених комплектом запасних частин, інструменту і пристосувань (ЗІП). При цьому час усунення таких відмов не повинен перевищувати 30 мин. Не враховуються також і відмови, що виникли з вини обслуговуючого складу або із-за експлуатації машини в складніших, ніж це передбачено технічною документацією, умовах. Під час регламентованого ТЕ передбачається можливість профілактичної заміни деяких елементів, залишковий ресурс яких не забезпечує їх безвідмовну працю до наступного ТЕ. В цьому випадку їх заміна також не вважається відмовою, якщо це передбачено відповідною документацією.

Лісогосподарські машини з тривалими агротехнічними термінами використання (плуги для підготовки грунту на вирубках, культиватори, машини для рубок відходу і т. д.) повинні мати встановлене безвідмовне напрацювання в період між плановими ремонтами. Ці ремонти проводяться тоді, коли операції регламентованого ТЕ не можуть забезпечити встановлене безвідмовне напрацювання в період між цими ТЕ. Рекомендується приймати значення Гпл^юо—120 ч. Повний середній ресурс при цьому визначається шляхом множення середньорічного нормативного завантаження на нормативний термін служби. Повний встановлений ресурс приймається не менше 70—80 % від повного середнього ресурсу виробу. Встановлений ресурс елементів машин задається для тих з них, які при відмові викличуть простої техніки. Для цих елементів слід задавати встановлений ресурс по наступних правилах:

для досяжних елементів, розташованих зовні, - сезонне (річна) напрацювання;

для елементів, заміну яких неможливо провести штатним обслуговуючим персоналом (трактористом, оператором)— сезонне (річна) напрацювання або, як мінімум, напрацювання між плановими ремонтами.

При нормуванні встановленого терміну сохраняемости Гс.у необхідно перевірити виконання умови, щоб виріб у разі непередбачуваної необхідності застосування (наприклад, пожежі) був введений в роботу і виявилося працездатним протягом встановленого терміну напрацювання Ту. Мінімальне значення терміну сохраняемости 2 місяці. Для збереження працездатного стану під час зберігання може бути передбачене необхідне технічне обслуговування.

Контрольні питання

1.Що таке якість і технічний рівень машини?

2.Перерахуєте основні показники ремонтопридатності.

3. Вкажіть переваги і недоліки різних методів організації
ремонтних робіт.

 

Розділ 4 ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

ПРАЦЕЗДАТНОСТІ МАШИН

4.1. Матеріальна база

для технічного обслуговування

і ремонту лісогосподарської техніки

Для забезпечення працездатності лісогосподарських машин створюється ремонтно-обслуговуюча база (РОБ), яка є системою рухомих і стаціонарних об'єктів різної складності відповідно до об'єму і номенклатури вирішуваних завдань. Як система РОБ має ієрархічну структуру, тобто на кожному виробничому рівні створюються відповідні технічні засоби у вигляді машин, пунктів обслуговування, майстерень або підприємств.

Як правило, стаціонарні засоби технічного обслуговування і ремонту створюються у виробничих підрозділах, починаючи з лісництва. До них відносяться: гаражі, пункти технічного обслуговування (ПТО), ремонтно-механічні майстерні (РММ) або центральні ремонтні майстерні (ЦРМ), ремонтно-механічні заводи (РМЗ). В даний час гаражі і ПТО в лесничествах створюються по типових проектах.

Гаражі забезпечують зберігання і технічне обслуговування 2—8 одиниць лісогосподарських машин.

Малі ПТО згідно типовим проектам включають кладо вые, гараж і опалювальну майстерню. Гараж має приміщення для стоянки тракторів і автомобілів площею околс 150 м2. Комори для зберігання запасних частин занимакл площа 15—16 м2, для матеріалів і деталей — близько 16 м2 а для деталей, знятих з машин агрегатів, і інвентаря, — околс 60 м2. Опалювальна майстерня має монтажне, слюсарні механічне і ковальсько-зварювальне відділення, а також вспомо гательные приміщення: казанове, компресорне, маслоразда точне і побутове.

У монтажному відділенні є кран-балка для монтажу і демонтажу агрегатів, а також пости технічного обслужива ния і дрібного ремонту з оглядовими канавами. Окрім тозі на території пункту розташовані майданчики з твердим по крытием для відкритої стоянки, заправки і миття машин, по жарный резервуар і трансформаторна підстанція.

У лісгоспах з невеликою кількістю тракторів і автомо-пермалоя билей (до 20—25 ед.) створюються середні пункти техническог обслуговування. При ремонті лісозаготівельної техніки поль зуются послугами технічних обмінних пунктів (ТОП), пун» тами централізованого технічного обслуговування (ПЦТО)

Технічні обмінні пункти зазвичай входять до складу РОБ виробничих об'єднань (крупних комплексних підприємств) і забезпечують обмін несправних агрегатів і вузлів на справних, відремонтований централізований на крупнішому ремонтному підприємстві.

Типовий ПТО є комплексом об'єктів, оснащених спеціальним устаткуванням: пристосуваннями, інструментом, запасними деталями і матеріалами, необхідними для проведення обслуговування і ремонту машин.

На пункті проводяться технічне обслуговування при обкатці нових або відремонтованих машин, щозмінне обслуговування і заправка, планове ТЕ, усунення несправностей і поточний ремонт, технічні огляди, підготовка і установка машин на зберігання. На території пункту розміщуються майстерня з аварійною електростанцією і котельною, майданчики для зовнішнього миття, стоянки і зберігання машин, склади для зберігання палива і масел, агрегатів і інвентаря, навіс для регулювання машин, приміщення для стоянки пересувних засобів обслуговування, пожежний резервуар, джерело водопостачання, є дороги і переїзди.

Миття машин проводиться на естакаді бетонованого мийного майданчика за допомогою стаціонарних насосних установок, мотопомпи або мийного устаткування пересувних агрегатів технічного обслуговування. Мийний майданчик повинен мати канави для стоку води, резервуар, грязевідстійник з маслоуловителем і маслозбірний колодязь.

Майстерня ПТО служить для проведення планового ТЕ і діагностики тракторів і автомобілів, поточного ремонту і підготовки їх до тривалого зберігання. У майстерні є два пости: один — для технічного обслуговування; інший — для поточного ремонту машин. Пости оснащені комплектами приладів і інструментів для ТЕ і ремонту. Окрім цього, в майстерні розміщуються ковальсько-зварювальна ділянка і ділянка обслуговування паливної апаратури і електроустаткування, котельна, маслосклад, побутові приміщення. Навіс для регулювання машин обладнаний вантажопідйомником, що дозволяє проводити монтажні і регулювальні роботи. На паливно-заправному майданчику приймають дизельне паливо і бензин з автоцистерн, зберігають необхідний запас палива в резервуарах і проводять заправку машин. Паливо зберігається в трьох підземних резервуарах загальним об'ємом до 30 м3. У закритому приміщенні маслосклада встановлюють бочки з маслами і мастилами і складують тару.

Центральні ремонтні майстерні (ЦРМ) крупних лісових господарств розміщуються на території центральної садиби.

У ЦРМ передбачаються ділянки зовнішнього миття машин; технічного обслуговування і діагностики машин; раз-44

борки і дефектации; ремонту і монтажу; поточного ремонту, випробування і регулювання двигунів; ремонту епоксидними смолами; зарядки і зберігання акумуляторів; зберігання кислот; автотракторного електроустаткування; просочення, забарвлення і сушки; поточного ремонту і регулювання паливної апаратури; ремонту і регулювання масляної апаратури і гідросистеми; вулканізація; інструментальний і зварювальний цехи; слюсарно-механічний; медницко-жестяницкий; кузня; заправна; склад запасних частин і обмінного фонду; побутові і допоміжні приміщення.

Специфіка виконання лісогосподарських робіт обумовлює необхідність оснащення РОБ, окрім стаціонарних засобів, рухомими, такими, що забезпечують усунення несправностей і проведення ТЕ лісогосподарських машин безпосередньо на місцях їх роботи. Так, виконання операцій технічного обслуговування (ТО-1 і ТО-2) забезпечується агрегатами типу, що серійно випускаються, АТУ, змонтованими на шасі автомобілів високої прохідності або на тракторних причепах.

Несправності лісогосподарських машин безпосередньо на місцях їх роботи можуть усуватися за допомогою пересувних ремонтних майстерень (типу МПР). Існує декілька типів таких 'майстерень, кузовів, що відрізняються конструкцією, розташуванням робочих місць і типом шасі автомобіля. Всі вони оснащуються необхідними пристосуваннями, приладами, інструментом, лебідками, зварювальним агрегатом.

Пункт централізованого ТЕ призначений для технічного обслуговування і поточного ремонту автомобілів, тракторів і машин на їх базі агрегатним методом.

Ремонтно-механічні заводи (РМЗ) — це крупні ремонтні підприємства, структура яких аналогічна машинобудівним заводам, але об'єктом виробництва є лісогосподарські машини або їх вузли і агрегати, що вимагають капітального ремонту. На РМЗ проводяться також різне нестандартне устаткування, пристосування і оснащення для дрібніших підрозділів РОБ лісових господарств.

 

4.2. Організація технічного обслуговування і ремонту

Існує декілька схем технічного обслуговування. Так, ТО може проводитися на місці основної роботи машини, на центральній базі господарства, в спеціально обладнаних пунктах. Деякі види ТЕ можуть проводитися водієм (оператором) машини самостійно або із залученням спеціальної бригади з участю або без участі водія. У лісовому господарстві застосовується поєднання всіх видів обслуговування. Всі автомобілі, як правило, проходять технічне обслуговування на ПТО лісгоспів. Наявність на ПТО спеціалізованих постів, добре оснащених устаткуванням, інструментом, приладами і пристосуваннями, дозволяє скоротити час проведення обслуговування, максимально механізувати його і підвищити якість робіт.

Трактори і лісогосподарські машини виконують роботи на значному видаленні один від одного і від центральних майстерень. Проведення технічного обслуговування силами самих трактористів (операторів) можливо при цьому тільки для ЕТО, ТО-1 або для нескладних видів техніки.

Для складних машин (валильно-пакетувальних, сучкорезных і ін.) раціональною формою організації ТЕ є централізація виконання трудомістких видів обслуговування на спеціально обладнаних постах або за допомогою пересувних агрегатів технічного обслуговування.

Стаціонарні пости технічного обслуговування (СПТО) організовуються при майстернях і гаражах лісопунктів і лесничеств в місцях найбільшого зосередження техніки.

Складні тихохідні гусеничні машини доцільно транспортувати в СПТО на трейлерах. При цьому доцільною економічно відстанню для проведення ТЕ-1 вважається 25—40 км., для ТЕ-2— до 60—90 км. На підставі виробничого досвіду може бути рекомендована наступна узагальнена схема організації технічного обслуговування тракторів:

ЕТО проводиться трактористами на місці стоянки або роботи тракторів (на крупних майстрових ділянках ЕТО може виконуватися черговим слюсарем в міжзмінний час).

ТО-1 для тракторів, що працюють на видаленні до 10 км. від центральної бази, виконується на СПТО; при відстанях 10— 20 км. — за допомогою пересувних агрегатів (АТУ); понад 20 км. — самими трактористами.

ТО-2 для тракторів, що працюють на видаленні до 20 км., проводять на СПТО; що працюють понад 20 км. — за допомогою пересувних засобів.

ТО-3 всіх тракторів доцільно виконувати на СПТО, суміщаючи по можливості з проведенням сезонного обслуговування.

Розглянута вище схема є, звичайно, орієнтуванням. Оптимальна організація обслуговування повинна бути науково обгрунтована з урахуванням виробничих умов і економічної доцільності. Критерієм оптимізації при цьому може бути мінімум приведених витрат на проведення ТЕ з урахуванням витрат на перегони або транспортування машин до СПТО, збитків із-за простою під час проведення ТЕ; витрат на придбання і експлуатацію пересувних засобів або створення СПТО. Природно, що математична модель повинна відображати і підвищення вірогідності безвідмовної роботи в період між ТЕ.

Усунення несправностей і поточний ремонт виконуються в лісовому господарстві трактористами і слюсарями-ремонтниками. Скорочення термінів ремонту і поліпшення його якості можуть бути досягнуті шляхом спеціалізації ремонтних робочих. Проте можливості такої спеціалізації можуть бути обмежені із-за невідповідності необхідного чисельного складу ремонтників і потрібного виду робіт. Тому, як правило, застосовується обмежена спеціалізація, що полягає в доцільному поєднанні професій. Оскільки зазвичай в лісгоспах чисельність ремонтників не перевищує 10 чоловік, поєднуються професії: коваля — зварювача — мідника, токаря — зварювача — слюсарюючи, акумулює — електрика і так далі

Керівництво поточним ремонтом в РММ здійснює начальник РММ, а на виробничих ділянках — механіки ділянок і бригадири-механіки.

При організації ремонту застосовуються наступні методи організації робіт: бригадний (одиничний ремонт), вузловий, потоково-вузловий, потоковий, агрегатний. В даний час широко розвивається фірмовий ремонт, при якому роботи по відновленню машин організовуються заводом-виготівником (фірмою).

Бригадний метод, як показує само назва, пре*< дусматривает створення невеликих (2—3 чіл.) ремонтних бригад, як правило, що включають водія (тракториста або оператора) машини, який завдяки експлуатації добре знає її дефекти. Ремонт машин бригадою проводиться на малих ремонтних підприємствах (ПТО лісництва, РММ лісгоспу). При такому методі ремонту агрегати, вузли і деталі не знеособлюються, а встановлюються на ту машину, з якою вони були зняті. При бригадному методі продуктивність праці невисока.

При вузловому методі організовуються спеціально обладнані робочі місця, на яких проводиться повний комплекс робіт по відновленню справного стану окремих вузлів машин. Цей метод застосовується, як правило, в крупних РММ (ЦРМ). При цьому робочі спеціалізуються на ремонті певних вузлів, що забезпечує підвищення якості ремонту і зниження собівартості робіт.

На крупних ремонтних підприємствах можливим є застосування потокових форм організації ремонту, коли проводиться розчленовування (диференціація) технологічного процесу ремонту на окремих, добре освоєних робочими операції. Кожне робоче місце при цьому оснащується відповідними спеціалізованим устаткуванням, інструментами, пристосуваннями і контрольними приладами, що забезпечує високу продуктивність і якість ремонту, знижує її трудомісткість і собівартість.

Потоковий метод ремонту підрозділяється на прямоточний, змінно-потоковий і безперервний. При прямоточному потоці деталі (вузли) передаються з одного робочого місця на інше відразу ж після завершення відповідної операції. Змінно-потокова форма передбачає виконання технологічних операцій на одному робочому місці для групи деталей (агрегатів). При безперервному потоці час виконання кожної технологічної операції повинен бути синхронізоване з темпом (тактом) технологічного процесу, що може бути реалізоване тільки на крупних підприємствах за умови великої програми ремонту однотипних вузлів (деталей) і хорошої організації праці. Якщо при цьому темп (такт) випуску продукції невеликий, то можливе поєднання вузлового методу з потоковим (потоково-вузловий метод). В цьому випадку на кожному робочому місці ремонтується не деталь, а цілий вузол (агрегат).

Агрегатний метод є прогресивною формою організації ремонту. Суть його полягає у відновленні працездатного стану машин або устаткування шляхом заміни вузлів, що відмовили, або агрегатів справними, новими або відремонтованими в стаціонарних умовах. Об'єктивними умовами застосування агрегатного ремонту є конструкції машин з використанням модульного принципу. При цьому в конструкції повинні бути передбачені уніфіковані складові елементи (агрегати, вузли, складальні одиниці), які володіють властивостями повної взаємозамінюваності, зручністю розбирання і збірки, функціональною автономністю.

Основною перевагою агрегатного ремонту є скорочення простоїв машини при відмові якого-небудь блоку (модуля); підвищення надійності як всієї машини за рахунок установки надійнішого елементу (блоку), так і самого блоку за рахунок його ремонту в стаціонарних умовах; зниження числа ремонтних робочих і більш рівномірне завантаження ремонтних служб за рахунок можливостей створення резервів агрегатів. Агрегатний метод ремонту добре поєднується, з централізованою формою організації ремонту і ТЕ.

Для впровадження агрегатного ремонту необхідно здійснити низку організаційно-технічних заходів, таких, як:

скорочення номенклатури типів і марок вживаних в експлуатації машин хоч би в межах одного виробничого підрозділу;

створення оборотного фонду (запасу) вузлів і агрегатів повної номенклатури і відповідно до науково обгрунтованими

нормами;

створення складських приміщень для зберігання оборотного

фонду;

створення або спеціалізованих підприємств по ремонту агрегатів, або агрегатних цехів або ділянок в РММ або РМЗ, оснащених високопродуктивним устаткуванням, засобами контролю, інструментом, пристосуваннями і матеріалами;

забезпечення підприємств на всіх рівнях пересувними ремонтними засобами і бригадами для швидкого демонтажу, монтажу і регулювання встановлених агрегатів;

забезпечення транспортними засобами і системою оперативного зв'язку між операторами і ремонтними підрозділами;

організація обліку і планування.

Фірмовий ремонт є прогресивним методом організації капітального ремонту, що забезпечує його високу якість при одночасному зниженні матеріальних витрат. При організації ремонту по цьому методу передбачаються наступні заходи:

створення при головних заводах-виготівниках експлуатаційно-ремонтних управлінь, що забезпечують розробку єдиної ремонтної конструкторської документації і координацію роботи підприємств, що входять в систему;

будівництво дослідно-показових заводів (цехів) по капітальному ремонту агрегатів; на перших етапах створення системи ці заводи входять до складу виробничих об'єднань;

створення розширеної мережі регіональних спеціалізованих ремонтних центрів (об'єднання КАМАЗ найближчими роками матиме 1200 таких центрів);

введення на заводах-виготівниках додаткових ділянок (цехів) по виготовленню і ремонту нестандартного ремонтного устаткування і оснащення;

створення заводів (цехів) по централізованому відновленню деталей.

Система фірмового ремонту створюється для техніки, що випускається крупними об'єднаннями (КАМАЗ, КРАЗ і ін.).

 

4.3. Математична модель обгрунтування оптимальних термінів профілактичних і ремонтних робіт

Найважливішими засобами забезпечення працездатного стану машин в процесі експлуатації є своєчасне і високоякісне технічне обслуговування і ремонт. Досягнення кінцевої мети — справний стан техніки — повинно супроводжуватися мінімальними економічними втратами за рахунок простоїв машин і вартості робіт по технічному обслуговуванню і ремонту. При цьому слід враховувати, що найважливішим чинником, що безпосередньо впливає на сумарні витрати по технічному обслуговуванню і ремонту, є співвідношення між ними. Так, якщо скорочувати час між черговими роботами по догляду за машиною, тобто п







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 3959. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.051 сек.) русская версия | украинская версия