Студопедия — Людський капітал як основа гідної праці і людського розвитку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Людський капітал як основа гідної праці і людського розвитку






Людський капітал, накопичуючись і трансформуючись в людський трудовий потенціал, створює передумови і розширює можливості реалізації концепції гідної праці і людського розвитку. Актуальність цих концепцій визначається серйозними обмеженнями і практичною нерівністю широких верств населення у сфері політичних, економічних, соціальних свобод, свободи пересування і вибору місця мешкання, у сфері благополуччя сімейного життя і особистого щастя, у сфері дотримання прав людини, в реалізації творчих здібностей, в пошані з боку оточуючих, в доступі до гідної праці, особового розвитку і вдосконалення, до виробничих і матеріальних ресурсів, необхідних для гідного існування, включаючи здоровий спосіб життя, забезпечення територіальної і соціальної мобільності, обмін інформацією і участь в суспільному житті.

Особливо важливу роль в житті людини виконує економічна нерівність. Вона має на увазі відмінності між людьми і окремими групами людей у розмірі одержуваних ними доходів і накопиченого багатства. Природним продовженням нерівності в доходах є різниця в рівні витрат і споживання різних людей. Природа економічної нерівності різноманітна, але в цілому причини, якими вона викликається, можна розділити на дві групи.

Перша група включає цілий ряд особових характеристик людей, які впливають на можливості отримання того або іншого рівня доходу, і особливості споживання людини. Серед них виділяються статеві ознаки і вік, сімейний стан і стадія розвитку сім'ї, специфіка потреб і схильностей, здібності і психологічні риси, освітній рівень і т.д. До другої групи причин відносяться особливості механізму розподілу національного доходу і багатства або пряма дискримінація, що обумовлює обмеженість доступу до ресурсів значної частини населення. Тому реальна міра і причини економічної нерівності визначаються не стільки показниками доходу або багатства, скільки широким переліком соціальних, демографічних, географічних і інших характеристик.

Нерівність в доходах тісно пов'язана з проблемою бідності – цією ключовою проблемою сучасності, яка знаходиться в центрі уваги Міжнародної організації праці (МОП) як головна перешкода до гідної праці і людського розвитку. Традиційний підхід до визначення бідності розділяє це поняття на дві категорії: бідність абсолютну і бідність відносну.

Поняття абсолютної бідності засноване на зіставленні доходів, необхідних для задоволення основного набору мінімальних потреб людини, з доходами, які він має. Абсолютна бідність виражається в нездатності сім'ї на поточні грошові доходи задовольнити основні потреби в їжі, одязі, житлі. Абсолютно бідною вважається така людина, доходи якій нижче встановленого рівня, званого межею бідності.

Відповідно до концепції відносної бідності, людина або сім'я вважаються бідними тоді, коли засоби, якими вони розпоряджаються, не дають їм можливості здійснювати спосіб життя, прийнятий в їх суспільстві. На практиці в рамках цієї концепції при визначенні відносної межі бідності використовується деяка частина середнього, або медіанного, особистого доходу. У США, наприклад, межа відносної бідності встановлюється на рівні 40% медіанного доходу, в більшості країн Європи – 50%.

Концепції абсолютної і відносної бідності повністю не вичерпують змістовного характеру поняття " бідність". І це цілком очевидно. Розмір доходів в значній мірі залежить від повноти їх обліку і принципів визначення; вон не відображає цілий спектр проблем, пов'язаних з благополуччям людини: споживання товарів і послуг з суспільних фондів, цінність соціальних контактів, дія чинників культурного і природного порядку, накопичене багатство. Вимірювання доходів – це ще не вимірювання ступеня задоволення тих або інших потреб. Багато чинників, наприклад, відсутність можливості задоволення або не сформованість самих потреб, може перешкодити задоволенню таких базових потреб, як отримання освіти або належних медичних послуг навіть добре забезпечених людей. Головне у тому, що величина доходів ще нічого не говорить про те, як вони використовуються, наскільки повноцінним є життя людини.

З урахуванням подібного роду складнощів фахівцями розроблені два показники бідності: індекс бідності (убогість) населення для країн (ІБН-1), що розвиваються, і індекс бідності населення для розвинених країн (ІБН-2). Ці індекси є комплексними агрегованими показниками, які відображають різні аспекти недостатності благ в житті людини по трьох основних елементах – довголіття, рівню освіти і матеріальному рівню життя. Індекси бідності населення складаються з таких елементів:

ІБН-1: 1) питома вага осіб, які не доживають до 40 років; 2) рівень неписьменності; 3) складний показник матеріальної забезпеченості, який включає: питому вагу населення, що не має доступу до годної для вживання безпечної води; питому вагу населення, що не має доступу до медичного обслуговування; питому вагу дітей у віці до 5 років з недостатньою масою тіла.

ІБН-2: 1) питома вага осіб, які не доживають до 60 років; 2) рівень функціональної неписьменності (нездатність зрозуміти прочитане); 3) питома вага населення, яке визнане бідним по доходах (межа складає 50% медіанного особистого доходу); 4) рівень застійного безробіття (тривалістю 12 місяців і більше).

Рішення проблем бідності світова громадськість бачить на шляху реалізації глобальних заходів щодо підвищення рівня життя широких мас населення. Рівень життя є однією з найважливіших соціально-економічних категорій, що характеризують статус людини в суспільстві, можливості задоволення його потреб, можливості людського розвитку.

Поняттям рівень життя прийнято позначати ступінь задоволення матеріальних, духовних і соціальних потреб населення. Проте таке визначення характеризує лише статику рівня життя. У реаліях рівень життя – це динамічний процес, на який впливають безліч чинників. З одного боку, рівень життя визначається складом і обсягом потреб в різних благах, які постійно міняються. З іншого боку, рівень життя обмежений можливостями задоволення потреб, виходячи із стану ринку товарів і послуг, доходів населення, заробітної платні трудящих. Разом з тим, і розмір заробітної платні, і рівень життя обумовлені масштабами і ефективністю виробництва, станом науково-технічного прогресу, культурно-освітнім рівнем населення, національними особливостями, політичним режимом, цивільними свободами і т.п. Тому за своєю суттю рівень життя – це комплексна соціально-економічна категорія, що відображає рівень розвитку фізичних, духовних і соціальних потреб, ступінь їх задоволення і суспільні умови для розвитку і задоволення таких потреб.

Відповідно до конвенцій Міжнародної організації праці, кожна людина має право на такий життєвий рівень (включаючи їжу, одяг, житло, медичне забезпечення, соціальне обслуговування), який необхідний для підтримки здоров'я і благополуччя, право забезпечення на випадок безробіття, інвалідності, втрати годувальника і т.п. У кожній країні такі права реалізуються на основі національної концепції рівня життя. Підвищення рівня життя стає одночасно метою і пріоритетним напрямом суспільного розвитку, асоціюється з соціальним прогресом суспільства. Динаміка показників рівня життя свідчить про економічний стан країни, ступеня розвитку її людського потенціалу, його продуктивного використання.

У такому контексті, як проголошують конвенції МОП, великою глобальною потребою нашого часу стає гідна праця. Документи Міжнародної організації праці визначають суть концепцій гідної праці таким чином.

– Мета гідної праці найкращим чином виражається з позицій людини. Йдеться про вашу роботу і майбутні перспективи, умови вашої праці, досягнення збалансованості між професійним і сімейним життям, навчанню ваших дітей в школі або звільненні їх від дитячої праці. Йдеться про рівність між чоловіками і жінками, визнанні рівності, наданні жінкам можливості самостійного вибору і розпорядження власним життям. Йдеться про ваші індивідуальні конкурентні можливості на ринку праці, здібностях своєчасно отримувати нову технічну кваліфікацію, піклуватися про своє здоров'я. Йдеться про розвиток ваших підприємницьких навиків, отримання справедливої частки в багатстві, створенню якого ви сприяли, недопущенні дискримінації, про право голосу на вашому робочому місці і у вашій общині. У найбільш екстремальних випадках йдеться про перехід від виживання до існування. Для багатьох – це основний шлях покінчити з бідністю. Для значно більшого числа людей йдеться про реалізацію індивідуальних устремлінь в своєму щоденному існуванні і про солідарність з іншими. Але скрізь і для всіх гідна праця означає забезпечення людської гідності.

Концепція гідної праці тісно пов'язана з розвитком людини і припускає, перш за все, повну продуктивну зайнятість населення на фоні економічного зростання потенціалу країни. Економічне зростання відкриває широкі можливості для розвитку людського потенціалу і розширення спектру вибору для людини. Реалізація такого потенціалу вимагає неухильного розширення можливостей людей, більш справедливого розподілу цих можливостей між всіма членами суспільства. В той же час без економічного зростання спроби досягти справедливого розподілу можливостей людського зростання можуть привести до нульового сукупного результату, коли розширення можливостей для одних груп людей здійснюватиметься за рахунок їх скорочення у інших груп, що по суті рівнозначне перерозподілу бідності.

Можливість займатися вільно вибраною продуктивною працею – основна сполучна ланка між досягненням економічного зростання і створенням можливостей для розвитку людини. Ключове значення проблем зайнятості обумовлене наступними обставинами:

1) трудова діяльність людини дозволяє їй самостійно забезпечити собі необхідні для гідного існування доходи, які можуть бути направлені на індивідуальний розвиток, на інвестиції в освіту, зміцнення здоров'я, підвищення якості життя;

2) трудова діяльність дає можливість кожному реалізовувати накопичений людський капітал і створює стимули для отримання освіти і інших приватних інвестицій в людський капітал, зокрема в людський капітал майбутніх поколінь;

3) нормально і ефективно функціонуючий ринок праці, забезпечуючи більшість працездатних роботою і доходом, дозволяє державі, чиї бюджетні ресурси завжди обмежені, зосередитися на підтримці і захисті окремих соціально збиткових і непрацездатних категорій громадян і, тим самим, забезпечити більшу рівність можливостей для людського розвитку всіх громадян;

4) високий рівень зайнятості в умовах ефективного виробництва сприяє не тільки стабільності індивідуальних доходів, але і зростанню податкових надходжень до державного бюджету і сукупних доходів суспільства, відкриваючи перспективи для виробництва великої кількості суспільних благ, що активують людський розвиток;

5) трудова діяльність багато в чому визначає процес соціалізації особи, формує цінності, установки і орієнтації, протидіє різним формам девіантної і криміногенної поведінки;

6) високий рівень економічної активності людей працездатного віку призводить до того, що виробниче середовище стає для багатьох людей звичним навколишнім середовищем впродовж тривалого періоду життя, і тому умови праці в широкій інтерпретації визначають якість трудового життя, життєві стандарти людей.

Без трудової діяльності для суспільства стає неможливим людський розвиток, нарощування і вдосконалення людського потенціалу, тому що зникає сама матеріальна основа такого розвитку і стимули, що забезпечують в майбутньому затребуваність результатів цього розвитку. Міжнародна організація праці концентрує увагу урядів і світової громадськості на таких принципах державної політики, економічної і соціальної стратегії у сфері зайнятості, які сприяють вирішенню проблем людського розвитку. Так, конвенція МОП № 122 від 1964 р. про політику у сфері зайнятості передбачає, що з метою стимулювання економічного зростання і розвитку, підвищення рівня життя, задоволення потреб в робочій силі, ліквідації безробіття і вимушеної неповної зайнятості необхідно прагнути до повної продуктивної і вільно вибраної зайнятості. Повна зайнятість трактується при цьому як забезпечення роботою всіх, хто готовий приступити до неї і шукає її. Продуктивна зайнятість означає, по-перше, економічно ефективну і доцільну зайнятість, і, по-друге, зайнятість, яка відповідає кваліфікації і здібностям працівника і дає йому можливість гідно реалізувати свій трудовий потенціал і мати гідний заробіток. До речі, такий підхід до розуміння і здійснення політики вільно обираної зайнятості логічно слідкує з твердження К. Маркса, яке визнане практично всією прогресивною науковою громадськістю, про те, що національне багатство повинне оцінюватися не кількістю вироблюваних матеріальних благ, а величиною вільного часу трудящої людини, який він має право витрачати на свій інтелектуальний і фізичний суспільно корисний розвиток, що забезпечує згодом вищі темпи зростання виробництва матеріальних і духовних цінностей нації.

Так, безперечно, оптимізація зайнятості, забезпечуючи динамічний приріст валового внутрішнього продукту, сприяє зростанню матеріального багатства країни, і це дійсно має велике значення в житті людей. Проте це значення не є вирішальним, його не можна перебільшувати і ідеалізувати, оскільки:

– багатство не складає неодмінну умову демократії, рівноправності в суспільстві, збереження і розвитку культурної спадщини;

– багатство саме по собі не гарантує правопорядок і соціальну згоду;

– людські потреби не зводяться до матеріального збагачення. Багаторічне і здорове життя, причетність до культури і науки, творча і суспільна активність, турбота про навколишнє середовище і життя в гармонійній єдності з природою для більшості людей були і залишаються значущими цінностями, причому нерідко важливішими в порівнянні з накопиченням багатства.

Рівень доходу, досягнутий в країні (або сім'ї) на даний момент, ще не гарантує економічного процвітання в майбутньому. Зате якщо одержаний дохід в достатній мірі інвестується в людський капітал і людський розвиток, то і економічні показники в майбутньому будуть значно вище досягнутих в поточному періоді. Відмітна особливість концепції людського розвитку (передумовою якому є вільний час трудящих) полягає у тому, що людині не потрібен нескінченно високий дохід для забезпечення гідного рівня життя. Високий дохід в цілому впливає на розширення вибору людини, але цей вплив зменшується у міру збільшення доходу. По аналогії із загальновідомою закономірністю, що продуктивність убуває, тут діє принцип, що корисність доходу для людського розвитку убуває. У основу концепції людського розвитку закладена ідея, відповідно до якої призначення економіки – в розвитку людей. Ні при яких темпах економічного зростання суспільний прогрес неможливий, якщо не реалізовані найважливіші для людини устремління: прожити довге і здорове життя; придбавати, розширювати і обновляти свої знання; мати доступ до засобів існування, які забезпечують гідний рівень життя. Людський розвиток визначається як процес зростання людських можливостей, що обумовлюється політичною свободою, правами людини, суспільною пошаною до особи. Матеріальне благополуччя розглядається лише як одна з можливостей вибору, але не є всепоглинаючою метою.

Концепція людського розвитку припускає оптимізацію зв'язків між економічним зростанням і людським розвитком за рахунок:

– по-перше, нарощування інвестицій в освіту, охорону здоров'я, професійну підготовку, що сприяє реалізації здібностей людей, їх активній участі у виробництві і розподілі благ;

– по-друге, справедливого розподілу доходів і багатства, що забезпечує матеріальну основу розвитку людського потенціалу менш конкурентноздатних груп населення;

– по-третє, досягнення ретельної збалансованості соціальних витрат, що всемірно укріплює економічну базу соціальної сфери суспільства;

– по-четверте, розширення можливостей людей здійснювати свій вибір в політичній, соціальній, економічній сферах, причому особливої уваги вимагають ті групи населення, чиї можливості з різних причин були обмежені.

Концепція людського розвитку, отже, базуючись на концепції людського капіталу, ставить задачу об'єднання і збалансованого вирішення економічних проблем (виробництво і розподіл матеріальних і духовних цінностей) сумісно з проблемами формування і використовування людського потенціалу, розглядаючи розвиток людських позитивних якостей як кінцеву мету суспільного прогресу.

 

Контрольні питання і індивідуальні завдання

1. Причини виникнення теорії людського капіталу

2. Суть і внутрішній зміст людського капіталу

3. Звужене і розгорнене розуміння людського капіталу

4. Особливості людського капіталу і його специфічність

5. Сутнісна значущість людського капіталу

6. Структура інвестицій в людський капітал

7. Особливості інвестицій в людський капітал

8. Класифікація інвестицій в людський капітал

9. Характеристика основних напрямів інвестування

10. Основні активи людського капіталу і їх джерела

11. Матеріальні і нематеріальні витрати, пов'язані з формуванням людського капіталу

12. Вигоди і достоїнства інвестицій в людський капітал

13. Значення аналізу інвестицій в людський капітал

14. Людський капітал і економічна нерівність

15. Людський капітал і проблеми бідності

16. Концепція гідної праці

17. Людський розвиток і проблеми зайнятості

18. Людський розвиток як кінцева мета суспільного прогресу

РОЗДІЛ 4. СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ ЯК СИСТЕМА

4.1. Суть соціально-трудових відносин

4.2. Основні чинники формування соціально-трудових відносин

4.3. Суб'єкти і рівні соціально-трудових відносин

4.4. Предмети і типи соціально-трудових відносин







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1134. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия