Студопедия — Аналіз резервів і умов зростання продуктивної сили праці
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Аналіз резервів і умов зростання продуктивної сили праці






Визначальну роль у виявленні і використанні резервів зростання продуктивної сили праці виконують умови трудової діяльності працівника. Саме умови праці підсилюють або ослабляють вплив матеріально-технічних, організаційно-економічних і соціально-економічних чинників зростання продуктивності праці, прискорюють або уповільнюють їх дію на пошук потрібних резервів. Такий неоднозначний вплив вимагає відповідного аналізу умов трудової діяльності працівника.

Предметом подібного аналізу (в міру необхідності) можуть стати: розділення, спеціалізація і кооперація праці; прийоми і методи побудови трудового процесу; зміст і послідовність виконання робочих операцій; структурний склад і обслуговування робочих місць; дисципліна і стимулювання праці; зовнішня обстановка і охорона трудової діяльності; санітарно-гігієнічні умови, режими праці і відпочинку; постановка нормування і об'єктивної оцінки трудових витрат і витрачання робочого часу.

18.4.1. Розділення і кооперація праці як головна умова зростання його продуктивної сили

Розділення і спеціалізація праці підвищують професійну дієздатність працівника, збільшують його продуктивність, створюють передумови для вдосконалення знарядь виробництва і технології. Розподіл праці на підприємстві (як відособлення діяльності окремих працівників і їх груп в трудовому процесі) передбачає розподіл робіт і трудових функцій між трудящими по цехах, ділянках, бригадах, ланках, окремих виконавцях, а також по їх професійно-кваліфікаційним групам. Такий розподіл праці є найскладнішим і важливішим, оскільки конкретні трудові процеси скоюються саме в рамках подібного відособлення трудових функцій. На цьому ж рівні реалізуються і економічні результати: спеціалізація виконавців і підвищення їх професійної майстерності, застосування спеціалізованого високопродуктивного устаткування, зростання продуктивності праці і підвищення ефективності виробництва в цілому.

Розподіл праці – це тільки одна сторона трудової діяльності. Він викликає необхідність об'єднання праці окремих працівників і їх груп в загальному трудовому процесі, у взаємозв'язаних трудових процесах на всіх рівнях – від робочих місць окремих виконавців і бригад до цілих підприємств, підгалузей і взаємозв'язаних галузей народного господарства. Таке об'єднання, встановлення взаємозв'язків між розділеними, спеціалізованими виконавцями в процесі трудової діяльності носить назву кооперації праці і є одним з найважливіших елементів організації трудової діяльності.

Складність і значення кооперації праці безпосередньо на виробництві зростає у міру поглиблення розподілу праці. При наочному розподілі праці, коли на робочих місцях окремих працівників виготовляються закінчені види продукції, достатньо забезпечити основних виробничих робітників сировиною, матеріалами, енергією, транспортними послугами, справним інструментом і устаткуванням, технічною документацією, і визначити чисельність цих робітників виходячи з обсягів виробничої програми і трудомісткості виробів.

Але при по-детальному розподілі праці, коли на різних робочих місцях виготовляються тільки окремі деталі виробу, причому трудомісткість їх виготовлення і збірки виробу різна, виникає складніша задача – об'єднати працю всіх учасників даної ділянки виробництва, створити внутрішньо-дільничну кооперацію праці, яка повинна забезпечити безперервність і безперебійність виробничого і трудового процесів, якнайповніше використання устаткування і високу продуктивність праці.

При післяопераційному розділенні кооперація праці ще складніша, вимагає детальних розрахунків і ретельної підготовки, наприклад, в масовому виробництві. Внутрішньо-дільнична кооперація і розстановка робітників робиться пропорційно трудомісткості окремих операцій. У масовому виробництві на конвеєрах внутрішньо-дільнична кооперація праці має свої особливості. Оскільки темп і ритм роботи конвеєра однаковий для всіх зайнятих на ньому робітників, то зрівнюються по трудомісткості самі операції. В цьому випадку при формуванні складу операції повинні враховуватися робочі дії, рухи і їх тривалість буквально в секундах.

Широко відомий і такий вид внутрішньо-дільничної кооперації праці, як бригадна. Виробнича бригада – це первинний трудовий колектив, об'єднуючий робочих однієї або декількох професій, що виконують єдине виробниче завдання. Основу формування, бригади складає закріплений за нею обсяг робіт. Чисельність бригади визначається трудомісткістю загального обсягу робіт і фондом робочого часу одного працівника.

Професіонально-кваліфікаційний склад виробничої бригади визначається виходячи з складу і складності виконуваних робіт. Всі члени бригади працюють спільно і постійно зв'язані між собою. Результатом їх праці є закінчений продукт або обсяг роботи. Оплата праці всіх членів бригади здійснюється по цьому кінцевому показнику, що створює колективну матеріальну зацікавленість в результатах трудової діяльності і сприяє найефективнішій кооперації праці окремих робітників усередині самої бригади (взаємодопомога, поєднання професій, усунення «вузьких місць» в процесі праці і т.д.). Розподіл колективного заробітку здійснюється з урахуванням відпрацьованого часу і кваліфікації робітника. При необхідності застосовуються коефіцієнти трудової участі, що впливає на заробіток окремих членів бригади, який при одному і тому ж розряді може бути підвищений або знижений залежно від реального трудового внеску кожного члена бригади.

Залежно від особливостей організації виробництва створюються різні види виробничих бригад. Кооперація праці усередині кожної з них має свої особливості. Спеціалізовані бригади складаються з робітників однієї і тієї ж професії і спеціальності, що розрізняється тільки по рівню кваліфікації і виконує певний вид роботи. Спеціалізовані бригади створюються, в основному, в масовому виробництві.

Комплексні бригади включають в свій склад робочих різних професій, які можуть виконувати закінчені види складних робіт. Як правило, це крупніші бригади, з ланковим розподілом, нерідко багатозмінні. Оплата праці в них здійснюється по кінцевому результату праці. Усередині таких бригад складаються своєрідні форми кооперації праці: поєднання професій і взаємодопомога за ініціативою самих членів бригади, оволодіння суміжними професіями і спеціальностями і виконання робіт з меншою чисельністю робітників і т.д. Все це сприяє підвищенню продуктивності праці.

При обслуговуванні крупних машинних агрегатів і апаратурних систем розділення і кооперація праці мають свої особливості. Як правило, тут створюються комплексні бригади, що складаються з робочих різних професій і спеціальностей, але дотримується принцип розподілу праці: кожен член такої бригади виконує певну функцію на спеціалізованому робочому місці, а бригада в цілому прагне до виконання колективного виробничого завдання (норми, плану). Прикладом може служити крізна добова бригада робітників по обслуговуванню безперервно діючої апаратурної системи в хімічному виробництві або доменної печі в чорній металургії, або драги в гірничодобувній промисловості.

Кооперація праці на рівні окремих виконавців, бригад і ділянок є основною, найскладнішою і важливішою, але не єдиною формою внутрішньовиробничої кооперації праці. Велике значення для поліпшення організації праці має внутрішньо-цехова кооперація. Її суть полягає в тому, щоб з'єднати і узгодити між собою (за часом, трудомісткості робіт і чисельності робітників) діяльність всіх цехових структурних підрозділів: ділянок, бригад, ланок, служб і окремих працівників. Перш за все, узгоджуються між собою за чисельністю робітники основних бригад і ділянок. Основою для розрахунку служить реальна трудомісткість виконуваних робіт на кожній ділянці, з одного боку, і фонд робочого часу одного робітника – з іншого.

У разі, коли трудомісткість робіт розраховується не в людино, а в нормо-годинах, відпрацьований одним робітникам час перераховується в нормо-години шляхом множення робочих годин на середній планований відсоток (індекс) виконання норм вироблення.

Праця основних виробничих робітників кооперується з працею допоміжного і обслуговуючого персоналу. Для цього використовуються нормативи чисельності допоміжних робітників або нормативи обслуговування. У першому випадку норматив чисельності допоміжних робітників (наприклад, робітників по профілактиці і ремонту машин і устаткування) визначається виходячи з обсягів і трудомісткості ремонтно-профілактичних робіт за певний період (подібно тому, як це робиться при визначенні чисельності робітників на основних виробничих ділянках: трудомісткість ремонтних робіт ділиться на фонд робочого часу одного ремонтного робітника, у однаковому вимірюванні). Нормативи обслуговування застосовуються, коли допоміжний робітник обслуговує основних.

При всіх розрахунках, пов'язаних з кооперацією праці основних і допоміжних робітників, необхідно мати на увазі, що чисельність останніх повинна бути мінімальною, але достатньої для безперебійного ходу виробничого процесу в цілому. При зайвій чисельності допоміжних робітників знизиться загальна продуктивність праці з розрахунку на одного виробничого робітника; якщо чисельність допоміжних робітників з яких-небудь причин виявиться менше необхідною, це викличе перебої в ході основного трудового процесу і у всій системі внутрішньовиробничої організації праці.

Процеси розділення і кооперації праці динамічні. Їх характер і зміст залежать від змін в техніці, технології і організації виробництва, а також від його масштабів. У штучному і дрібносерійному виробництві переважають укрупнені форми розподілу праці – наочні і по-детальні, коли готовий виріб або деталь повністю виготовляються на одному робочому місці одним або декількома виконавцями широкого профілю. Устаткування при цьому застосовується універсальне, а робітники повинні мати високу кваліфікацію і достатньо широкий виробничий профіль.

У велико-серійному і масовому виробництві по-детальний розподіл праці поступається місцем післяопераційному. Виготовлення виробу або деталі підрозділяється на ряд окремих операцій, які мають відносно невелику тривалість, простіші за змістом і не вимагають високої кваліфікації робітника. При цьому можливе застосування високопродуктивного спеціалізованого устаткування, яке дозволяє у багато разів підвищувати продуктивність праці. Найглибший післяопераційний розподіл праці – в масовому конвеєрному виробництві при ручному або машинно-ручному способі виконання виробничих операцій. Продуктивність праці при цьому зростає у багато разів.

Розподіл праці має чітко виражені межі. Перш за все, межі технологічні: один прохід – при обточуванні деталі на токарному верстаті, одна складальна пара – при монтажі виробу, і т.д. Будь-яка операція складається з декількох трудових рухів і дій, об'єднаних загальним цільовим призначенням.

Істотне значення мають такі межі розподілу праці, які в більшості випадків не дозволяють наблизитися до технологічних. Економічна межа визначається загальною тривалістю і трудомісткістю виробничого циклу. При глибокому розподілі праці в основному виробництві з'являються два ускладнення: перше – необхідні додаткові трудовитрати на транспортування виробів з одних вузькоспеціалізованих робочих місць на інші і на між-операційний технічний контроль; друге – можлива неув'язка в часі безлічі дрібних операцій, що викликає досить значні втрати робочого часу у зв'язку з очікуванням предмету праці з попередніх операцій. В результаті загальна трудомісткість основних і допоміжних операцій може зрости, а час виробничого циклу не тільки не скоротиться, але навіть збільшиться. Застосування конвеєрів в масовому виробництві зменшує вірогідність такого роду негативних явищ, але породжує іншу межу – психофізіологічну.

Психофізіологічна межа розподілу праці обумовлена підвищеною стомлюваністю працівників при виконанні одноманітних, повторюваних операцій. Дуже дробовий розподіл праці збільшує трудове навантаження на окремі органи тіла людини і рухові мозкові центри, у зв'язку з чим розвивається локальна перевтома окремих органів і загальне (фізіологічне) гальмування. Все це викликає додаткові витрати часу на відпочинок і породжує явище монотонності праці, яке сприяє хронічному стомленню і психологічному дискомфорту, а також обумовлює соціальну межу розподілу праці.

Соціальна межа виражається в суб'єктивному негативному відношенні працівників до змісту праці, появі у них відчуття незадоволеності своєю трудовою діяльністю і бажання змінити місце роботи. Порушення соціальної межі часто приводить до підвищення текучості кадрів.

Поглиблення науково-технічного прогресу істотно впливає на характер розділення і кооперації праці. З вдосконаленням техніка і технології на зміну конвеєру е ручним виконанням монотонних утомливих операцій приходять автоматичні системи, а виконавець низького розряду перетворюється на висококваліфікованого оператора, зміст праці, а отже, і інтерес до праці якого незрівнянно вищий, ніж був на стадії ручної праці.

Розділення і кооперація праці закладають основу раціоналізації трудової діяльності, є головною умовою, що визначає можливості вдосконалення організації праці і виявлення резервів зростання її продуктивної сили. Глибокий аналіз умов праці і найважливішої її частини (розділення і кооперації праці) дозволяє розкрити ці резерви і реалізувати їх потенціал. Зміст такого аналізу охоплює наступне.

Аналіз початкових чинників організації трудового процесу на підприємстві: визначення типу виробництва, його масштабів, особливостей технологічних процесів, машин і устаткування, рівня механізації праці, спеціалізації цехів, ділянок, робочих місць і т.п.

Аналіз складності праці робітників: вимоги до професіонально-кваліфікаційного рівня і його відповідність регламентам виробництва; широта виробничого профілю працівників і можливості поєднання професій або зміни трудової діяльності.

Аналіз розділення і кооперації праці робітників: розподіл виробничого процесу на операції; оцінка необхідності відособлення окремих операцій і ступеня укрупнення або диференціації; вивчення зв'язків між робітниками, що виконують відособлені операції у складі загального виробничого процесу; виявлення витрат часу на транспортування і між-операційний простій предметів праці; можливість поєднання або розчленовування окремих виробничих операцій; визначення зайнятості працівників роботою, що входить в їх функціональні обов'язки; відповідність розрядів робіт і працюючих.

Аналіз використання робочого часу і часу роботи машин і устаткування: виявлення внутрішньо-змінних втрат робочого часу і їх причин; визначення «вузьких місць» у виробничому процесі, коли через високу трудомісткість або відставання робітників відбуваються затримки у виконанні окремих операцій, викликаючи простої і очікування на подальших операціях; перебої в ході єдиного виробничого процесу унаслідок порушень трудової і виробничої дисципліни. При аналізі використання робочого часу враховуються також час виконання випадкових і невластивих даному виду зайнятості робіт, час пасивного спостереження за роботою устаткування (як резерв для поєднання трудових функцій), час простоїв робітників у зв'язку з очікуванням наладки устаткування або непланових ремонтних робіт.

Показник використання сукупного фонду робочого часу виробничого колективу є узагальнюючим показником рівня організації праці взагалі, оскільки всі організаційні недоліки безпосередньо відображаються на використанні потенційно можливого фонду робочого часу колективу, зменшуючи його в порівнянні з розрахунковою величиною.

Аналіз форм організації праці, вживаних на підприємстві, є завершальним етапом дослідження стану розділення і кооперації праці робітників. У нього входять наступні напрями: вивчення чисельного і професіонально-кваліфікаційного складу робітників по цехах, ділянках, видах робіт, окремих операціях і визначення професіонально-кваліфікаційної відповідності виконуваних робіт, трудових функцій і робітників-виконавців; аналіз розстановки робітників по окремих ділянках виробництва і робочих місцях з урахуванням трудомісткості виконуваних робіт; виявлення можливостей суміщення професій, трудових функції і здійснення багатоверстатного обслуговування; вивчення можливостей і доцільності бригадної організації праці; основні напрями поліпшення умові праці.

На підставі аналізу використання робочого часу і існуючих на підприємстві форм організації праці розробляються заходи щодо вдосконалення розділення і кооперації праці, мета яких – підвищення продуктивності праці на наявній технічній основі. Найважливішими напрямами таких заходів є:

• формування приватних трудових процесів і складу виробничих операцій з урахуванням техніко-економічних, психофізіологічних і соціальних меж розподілу праці;

• складання проектованих балансів робочого часу для окремих робітників по професіях і робочих місцях, по бригадах, ділянках і цехах з ув'язкою цих балансів між собою і з трудомісткістю виконуваних робіт і трудових функцій;

• розробка тарифно-кваліфікаційних характеристик для кожного виду робіт і чіткого переліку функціональних обов'язків робітників, що забезпечують виконання часткових трудових процесів в умовах розподілу праці;

• забезпечення рівної напруженості (рівної інтенсивності) праці на всіх ділянках виробничого процесу і науково обґрунтованих режимів праці і відпочинку;

· забезпечення ритмічності, безперебійності трудового процесу за рахунок продуманої кооперації праці і впорядкованої послідовності виконуваних операцій і, як підсумок, – підвищення продуктивності праці на організаційній основі.

Раціоналізація розділення і оптимізація кооперації трудових функцій вимагають кожного разу оновленого підходу до побудови і організації функціонування робочих місць.

18.4.2. Робоче місце і його роль в забезпеченні високопродуктивної праці

Обов'язковою умовою ефективної, високопродуктивної роботи виконавців при будь-яких формах розділення і кооперації праці є належна організація і обслуговування робочих місць. Робоче місце служить первинною ланкою, осередком будь-якого виробничого і трудового процесу. Саме на робочому місці з'єднуються воєдино і взаємодіють всі три елементи виробничого процесу: предмети, засоби праці і сама жива праця працівника-виконавця. В результаті цієї взаємодії створюються нові споживчі вартості, продукти праці. Тому якісні характеристики побудови, організації функціонування і обслуговування робочих місць визначають їх реальні і потенційні можливості активного впливу на рівень продуктивності праці.

Робоче місце – це частина виробничого простору зі всім розташованим на ньому основним і допоміжним технологічним устаткуванням, оснащенням, інвентарем, інструментом, робочими меблями і спеціальними пристосуваннями, необхідними для виробництва певного виду робіт. Усередині робочого місця виділяється робоча зона – частина тривимірного простору, в межах якого здійснюються всі основні трудові дії працівника. Вона є найактивнішою частиною робочого місця, і до її організації пред'являються особливі вимоги: відповідність антропометричним і біомеханічним параметрам людини, забезпечення фізіологічно раціональної робочої пози, досяжності органів тіла до предметів праці, інструменту або органів управління машинами і механізмами, а також гарантія безпеки трудових дій і нешкідливості умов праці.

Всі робочі місця класифікуються по ряду ознак.

По ступеню механізації вони діляться на п'ять груп: ручні, машинно-ручні, механізовані, автоматизовані і апаратурні.

При ручній роботі на робочих місцях всі трудові процеси здійснюються уручну, із застосуванням ручного інструменту, основним джерелом енергії для перетворення предметів праці служить фізична сила людини.

До машинно-ручних робочих місць відноситься обробка (перетворення) предметів праці механізмами і за рахунок зовнішньої енергії (електричної, теплової, кінетичної), але при безпосередній участі працівника.

Механізовані робочі місця відрізняються від ручних і машинно-ручних тим, що основні технологічні процеси повністю здійснюються машинами і механізмами, а працівник виконує тільки функцію управління машинами, тобто енергія людини витрачається на управління, а не на безпосереднє перетворення предмету праці.

На автоматизованих робочих місцях весь технологічний процес здійснюється верстатом, машиною або агрегатом автоматичної дії без участі працівника, за яким зберігається функція пуску і зупинки автомата, контролю за його роботою і, при необхідності, – наладки і під-наладки. У працівника вивільняється значна частина оперативного часу, який прямує на багатоверстатне обслуговування.

Апаратурні робочі місця оснащені різними апаратами, які впливають на предмет праці за рахунок теплової, електричної, хімічної або біологічної енергії. Як і в автоматизованих процесах, працівник лише спостерігає і контролює хід апаратурних процесів і при необхідності регулює їх.

По ознаці спеціалізації всі робочі місця діляться на спеціалізовані і універсальні. На спеціалізованих робочих місцях, оснащених устаткуванням спеціального призначення, можуть виконуватися одні і ті ж або близькі за змістом операції і види робіт. На універсальних робочих місцях здійснюються різнорідні роботи. Такі робочі місця оснащені, як правило універсальним устаткуванням або цілим рядом верстатів і механізмів, що дозволяють в умовах дрібносерійного і одиничного виробництва швидко переходити від одного виду робіт до іншого.

По ознаці розподілу праці виділяють два типи робочих місць: індивідуальні, де постійно зайнятий один працівник-виконавець, і колективні, де трудові процеси здійснюються групами працівників (наприклад, в умовах бригадної організації праці) при обслуговуванні крупних машинних агрегатів і апаратурних систем. Тут важливе значення має підбір кадрів, чіткий розподіл трудових функцій між виконавцями і об'єктивна оцінка трудового внеску кожного працівника в колективну працю.

Залежно від числа обслуговуваного устаткування, робочі місця можуть бути одно-верстатними і багатоверстатними. При багатоверстатному обслуговуванні двох і більш робочих місць з напівавтоматичним або автоматичним устаткуванням необхідно правильно визначити можливе число одночасно обслуговуваних машин і механізмів, щоб запобігти можливості їх простоїв і повністю завантажити продуктивною працею робітників-виконавців. Таке обслуговування можливе тільки при повній або частковій автоматизації виробництва, коли на кожному верстаті є вільний машинно-автоматичний час, протягом якого робітник може обслужити інші верстати.

По ознаці стабільності робочі місця підрозділяються на стаціонарні (розташовані і обладнані на одному місці) і на пересувні (що постійно переміщаються в просторі).

Ефективність функціонування робочих місць обумовлена цілим рядом обов'язкових вимог, що пред'являються до них. З числа цих вимог найпряміше і дієвіше відношення до рівня досконалості робочого місця, його продуктивного потенціалу мають якість оснащення, якість побудови (планування) і якість обслуговування.

Під оснащенням робочого місця розуміється сукупність засобів праці, що знаходяться на ньому: основного технологічного і допоміжного устаткування, технологічного і організаційного оснащення, засобів зв'язку і сигналізації, засобів охороні праці і техніці безпеки.

У основне технологічне устаткування включаються верстати, робочі машини, агрегати, автоматичні лінії, технологічна апаратура і т.п., тобто все те, за допомогою чого здійснюється основний процес виробництва.

До допоміжного устаткування відносяться транспортери, рольганги і інші транспортні засоби; складальні, зварювальні і випробувальні стенди, різні вантажопідйомні пристрої і т.п.

До складу технологічного оснащення входять ріжучий і вимірювальний інструмент, різні пристосування і технічна документація. Організаційне оснащення представлене виробничими меблями, тарою, засобами сигналізації, зв'язку, освітлення, захисними і запобіжними пристроями, засобами по охороні праці і техніці безпеки.

До основного і допоміжного технологічного устаткування, предметів технологічного і організаційного оснащення пред'являються жорсткі ергономічні вимоги, що забезпечують нормальну працездатність людини, високу продуктивність праці і збереження здоров'я на основі повного використання функціональних можливостей людини.

Важливе значення для конструювання і розміщення машин, устаткування і оснащення має просторове узгодження робочого місця і робочої зони з можливостями працівника (встановлення зон досяжності органів тіла, траєкторій робочих рухів, відстаней переміщень в процесі праці і т.п.). Найзагальнішим в цьому питанні є принцип економії рухів і енергії людини. Для вирішення цих задач враховують антропометричні дані людини, тобто дані про основні розміри тіла людини. У основу проектування устаткування і робочих місць, що забезпечують фізіологічно раціональну робочу позу, закладається принцип антропометричної відповідності людини (його тіла і робочих органів) і матеріальних предметів оснащення робочого місця.

Під плануванням робочого місця розуміється доцільне просторове розміщення в тривимірному просторі всіх функціонально пов'язаних між собою засобів виробництва, предметів праці і самого працівника. При цьому розташування засобів і предметів праці повинне задовольняти двом основним вимогам: не створювати скупченості і тісноти на робочому місці, з одного боку, і не викликати зайвих рухів, ходінь і переміщень предметів праці, оснащення і готових виробів – з іншого. Порушення принципів розміщення засобів і предметів праці приводить до непродуктивних витрат робочого часу і енергії працівника, до передчасного стомлення і зниження продуктивності праці. Раціональне планування робочого місця вимагає дотримання наступних правил:

• робочий простір повинен бути мінімальним, але достатнім для вільного здійснення всіх трудових дій з урахуванням антропометричних показників при різних робочих позах;

• розміщення устаткування необхідно здійснювати в основній робочій зоні, органи управління ним – в межах зон досяжності працівника;

• слід передбачати зручну робочу позу для працівника, що виключає зайві рухи, повороти, нахили і витрати енергії, які викликають додаткове стомлення. При невеликих фізичних навантаженнях (до 5 кг) рекомендується робоча поза «сидячи»; при навантаженнях від 5 до 10 кг – змінна «сидячи» і «стоячи», а понад 10 кг – «стоячи». Багато в чому робоча поза залежить від характеру виконуваних трудових функцій (для слюсаря-складальника точних приладів рекомендується поза «сидячи», для верстатників, зайнятих обслуговуванням середніх і крупних верстатів – поза «стоячи», для багатоверстатників – поєднання пози «стоячи» з постійними переміщеннями по зоні обслуговування і т.д.). Але у всіх випадках робоча поза повинна забезпечувати зручність положення тулуба, голови і кінцівок; хороший огляд робочої зони; свободу маніпуляцій з предметами праці, інструментом і органами управління механізмами і приладами;

• виявлення технологічного взаємозв'язку кожного робочого місця з суміжними, способів і відстаней переміщень предметів праці, особливостей засобів праці і змісту трудових дій працівників. На основі цього для кожного конкретного робочого місця визначаються його площа, розміщення устаткування і допоміжних пристосувань, положення працівника, і проектуються умови праці: освітлення, засоби зв'язку, засобу для видалення шкідливих виробничих впливів і для забезпечення повної безпеки працюючих;

• забезпечення робочої висоти (тобто висоти робочої поверхні) і висоти сидіння (при сидячій позі) або висоти підставок під ноги (при робочій позі стоячи). Робоча висота і висота сидіння повинні бути регульованими, що створювало б зручності для робітників різного росту;

• таке планування робочого місця, робочої пози і виробничих меблів, щоб постійно дотримувалася фізіологічно прийнятна відстань між очима працівника і предметом праці: при особливо точних роботах – до 25 см, при точних – 25-35 см; по групі робіт, що не мають високих вимог до зорового сприйняття – 35-50 см, і для робіт, при виконанні яких зоровий фокус має другорядне значення, – понад 50 см.

Обслуговування робочих місць охоплює цілу систему заходів щодо їх забезпечення засобами, предметами праці, надання різного роду послуг виробничого характеру. Обслуговування зв'язує безліч спеціалізованих робочих місць і виробничих ділянок в єдиний, ефективно функціонуючий виробничий організм. Без чітко налагодженої системи обслуговування неможливо реалізувати передові досягнення в розвитку техніка і технології, можливості високої кваліфікації і передового досвіду робітників-виконавців.

У розвиненому, крупному і добре організованому виробництві налічується до 10 функцій обслуговування.

1. Виробничо-підготовча. У неї входить розподіл робіт по робочих місцях, комплектування заготівок і матеріалів, забезпечення технічною і економічною документацією (креслення, схеми, наряд-завдання і т.п.), а також виробництво різних допоміжних матеріалів. Від належної підготовки багато в чому залежить успіх і основного виробництва.

2. Інструментальна. Її задача – забезпечити основне виробництво інструментом і пристосуваннями. Це включає отримання, облік і складування інструментів і технологічного оснащення на центральному інструментальному складі; видача їх в цехові інструментально-роздавальні комори а потім – доставка на робочі місця; централізоване заточування ріжучого інструменту; технічний нагляд за правильністю використання і збереженням інструменту і технологічного оснащення. На складах і в цехових коморах зберігаються поточні і страхові запаси інструменту і оснащення, величина яких нормується, як і витрата інструментів. Дуже важливим в системі інструментального обслуговування є постійний зв'язок робочих місць з інструментальними коморами (доставка інструменту на робочі місця і повернення зношеного, забезпечення ремонту, заточування або відновлення інструменту). При правильній організації інструментального обслуговування втрати робочого часу основних робітників на зміну інструменту або ліквідацію несправностей в оснащенні зводяться до мінімуму.

3. Налагоджувальна. Чим складніше устаткування, тим більше роль цієї функції. Первинна наладка полягає в установці, оснащенні, регулюванні і контролі за роботою нового або модернізованого устаткування; переналагодження – в зміні оснащення і регулюванні устаткування при переході до нової технології або випуску нової продукції; під-наладка – в усуненні порушень, що з'являються, в роботі устаткування, пристосувань і оснащення. Формою може бути планово-запобіжна, здійснювана по графіками, і чергова, яка застосовується на відносно невеликих підприємствах і ділянках. Особливістю функції обслуговування є те, що вона виконується висококваліфікованими робітниками, що перевершують по своїй кваліфікації робітників-операторів.

4. Енергетична. Полягає в забезпеченні цехів, ділянок і робочих місць енергією і міжремонтним обслуговуванням енергетичних установок і пристроїв. На більшості машинобудівних підприємств основним видом енергії є електрична. Але на підприємствах інших галузей промисловості застосовуються тепловий, гідравлічний і пневматичний види енергії, і для виконання енергетичної функції створюються спеціальні служби при відділах головного енергетика або головного механіка (на більшості гірських підприємств застосовується пневматичне буріння, і тут створюється окреме компресорне господарство). Як правило, енергетичні функції централізовані і знаходяться під строгим контролем, оскільки щонайменший перебій в постачанні робочих місць енергією викликає масові простої і порушення всієї організації праці і виробництва.

5. Ремонтна функція полягає в поточному ремонті і профілактичному обслуговуванні устаткування, а також у виготовленні або відновленні запасних частин до нього, яких немає в наявності в готовому вигляді. Основною формою організації ремонту є система планово-запобіжного ремонту (ПЗР), яка полягає в проведенні ремонту кожного верстата, агрегату або установки після відробітку ним передбаченого паспортом числа годин. Здійснення ремонтів, контроль технічного стану устаткування, нагляд за дотриманням правил його експлуатації, організацію роботи ремонтно-механічних майстерень здійснює служба головного механіка і її підрозділи, або функціональні працівники в цехах і на ділянках.

6. Контрольна функція реалізується у формі систематичного контролю якості продукції або робіт, в прийманні, випробуваннях і аналізі сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів, одержуваних із сторони. Важливою її задачею є облік, аналіз і попередження браку продукції. Для організації трудової діяльності основних робітників контроль якості і профілактика браку має дуже важливе значення, оскільки брак знижує продуктивність праці, а час, витрачений на випуск бракованої продукції, рівнозначний простоям і втратам робочого часу. Контрольну функцію на більшості підприємств здійснюють відділи технічного контролю (ВТК).

7. Транспортна. Її основна задача – доставка сировини, матеріалів, напівфабрикатів і комплектуючих виробів до робочих місць, переміщення предметів праці між робочими місцями, ділянками і цехами, вивіз готової продукції на склад або до споживачів, а також транспортування відходів виробництва. Крім того, в транспортну функцію входять навантажувально-розвантажувальні роботи і роботи на складах. У велико-серійному і масовому виробництвах організовуються постійні кільцеві або маятникові маршрути транспортних засобів (авто і електрокарів, автомобілів, електропоїздів і ін.). У одиничному і дрібносерійному виробництві здійснюються одноразові перевезення технічних вантажів по планах-графіках або заявках цехів і ділянок. Найбільш трудомісткими і важкими є навантажувально-розвантажувальні роботи і роботи на складах. Тому необхідно передбачати всемірне скорочення важкої фізичної праці за рахунок застосування підйомників, кранів-штабелерів, електро- і автонавантажувачів та інших механізмів.

8. Ремонтно-будівельна. У її задачі входять: підтримка в робочому стані будівель, споруд, їх поточний і, в деяких випадках середній ремонт, ліквідація наслідків аварій і стихійних бід, будівництво дрібних допоміжних споруд, ремонт дорогий і під'їзних шляхів.

9. Господарсько-побутова функція реалізується для підтримки чистоти і порядку у виробничих і побутових приміщеннях, забезпечує працюючих питною водою, спец. живленням (молоком, калорійними сніданками, соками), а також всіма видами побутового обслуговування на виробництві.

10. Складська. Виділяється з транспортної, коли на підприємстві великі вантажопотоки і є складне і розгалужене складське господарство. У поточному оперативному виробництві для здійснення цієї функції створюються: а) складські накопичувально-комплектуючі пристрої і б) розподільні складські пункти.

Накопичувально-комплектуючі пристрої призначені, по-перше, для створення на робочому місці заділів заготівок деталей і інших початкових предметів обробки, що забезпечує безперебійність трудового процесу; по-д







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1501. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия