Студопедия — Основні поняття. «Соціальний захист» і «соціальне забезпечення» іноді використовують як синоніми, якщо мають на увазі їх функцію або мету
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основні поняття. «Соціальний захист» і «соціальне забезпечення» іноді використовують як синоніми, якщо мають на увазі їх функцію або мету






«Соціальний захист» і «соціальне забезпечення» іноді використовують як синоніми, якщо мають на увазі їх функцію або мету. Значення цих термінів дійсно можна розуміти дуже широко, якщо врахувати, що пенсійний дохід або послуги охорони здоров'я можуть надаватися самим різним чином, наприклад, в рамках загальнонаціональної системи соціального страхування, товариств взаємодопомоги, професійних систем, комерційного страхування.

Соціальне забезпечення трактується як захист, забезпечуваний суспільством для своїх членів за допомогою ряду державних заходів з метою:

– компенсувати відсутність або істотне скорочення доходу в результаті різних обставин (зокрема, хвороби, материнства, виробничої травми, безробіття, інвалідності, старості або смерті годувальника);

– забезпечити медичне обслуговування;

– забезпечити виплати сім'ям з дітьми.

Соціальне забезпечення охоплює також соціальне страхування (тобто системи, засновані на страхових внесках) і універсальні виплати (тобто допомоги, що фінансуються за рахунок податків). Це набагато ширше визначення, ніж те, що використовують в деяких країнах. Так, в США під соціальним забезпеченням розуміють тільки пенсії в рамках соціального страхування, а також допомоги у зв'язку з втратою годувальника і інвалідністю.

Визначення соціального захистувключає не тільки державні системи соціального забезпечення, але і приватні, або необов'язкові, системи, які мають аналогічні цілі, на зразок товариств взаємодопомоги або професійних пенсійних систем. До поняття «соціальний захист» включаються всі типи необов'язкових систем, формальні і неформальні, за умови, що внески в них не цілком визначаються ринковими чинниками. Такі системи можуть спиратися, наприклад, на трудову солідарність, субсидію працедавця або навіть державну субсидію. Термін «соціальний захист» був вперше застосований в Законі про соціальний захист США в 1935 році, який законодавчо визначив новий для цієї країни інститут обов'язкового страхування на випадок старості, смерті, інвалідності і безробіття.

Традиційно під соціальним захистом розуміються заходи в суспільстві для захисту громадян від соціальних ризиків, таких, як втрата роботи, хвороба, старість, інвалідність або втрата годувальника. Часто вираз «соціальний захист»використовується як синонім терміну «соціальне забезпечення», який звичайно застосовується для позначення системи грошових соціальних виплат населенню.

В даний час застосовується розширювальне тлумачення цього поняття. Під соціальним захистом все частіше розуміють забезпечення життєдіяльності громадян в широкому значенні, включаючи не тільки соціальне забезпечення, але і соціальну інтеграцію, отримання освіти, охорону здоров'я, забезпечення житлом і надання соціальних послуг.

Об'єктивна необхідність в соціальному захисті працівників обумовлена як природою самої людини (біологічної істоти з її життєвими циклами, включаючи підготовчий до трудового, трудовий і після-трудовий цикли), так і існуючою взаємозалежністю людини від широкого спектру чинників, які визначають його життєдіяльність в процесі праці: виробниче середовище (що впливає на здоров'я і працездатність людини), умови праці (які впливають на зміст праці, рівні доходів, режими праці і відпочинку і т. д.) і соціально-трудові відносини (що визначають формування атмосфери співпраці і соціального партнерства або конфліктних ситуацій і дискримінації членів трудового колективу).

При цьому соціально-трудові відносини, які пов'язані із захистом персоналу підприємств (організацій) від впливу складного комплексу техногенних і природних (виробниче і природне середовище), економічних (питання найму персоналу і ситуація на ринку праці), біологічних (вік, здоров'я, працездатність) чинників, виявляються у вигляді взаємозв'язків між працівником і працедавцем, працівником і державою, працедавцем і державою.

Соціально-трудові відносини з питань соціального захисту працівників здійснюються на рівні підприємства (організації), галузі, регіону, держави. Для кожного з них специфічні свої предмети відносин і взаємозв'язки, які в своїй сукупності визначають соціальне положення працівника і параметри рівня і якості трудового життя.

Предметом категорії «соціальний захист» є соціально-економічнівідносини, сутнісні зв'язки і інтереси соціальних суб'єктів (працедавців і працівників), суспільних організацій і держави з приводу захисту працівників і членів їх сімей від чинників, що знижують якість життя, перш за все – трудового, і соціальний статус сім'ї працівника.

Як підкреслено в Резолюції Генеральної конференції МОП по соціальному забезпеченню, прийнятої 89-й сесією в червні 2001 року, соціальне забезпечення має дуже велике значення для благополуччя трудящих, їх сімей і всього суспільства в цілому. Воно входить до числа основних прав людини і є одним з найважливіших засобів досягнення соціальної згоди в суспільстві, сприяючи тим самим соціальному миру і участі в житті суспільства всіх соціальних груп населення.

Воно складає невід'ємну частину соціальної політики уряду і виконує істотну роль в недопущенні і зниженні бідності. На основі загальнонаціональної солідарності і справедливого розділення витрат соціальне забезпечення може сприяти зміцненню людської гідності, рівності і соціальної справедливості. Воно має також велике значення для політичної інтеграції, підвищення індивідуального статусу і розвитку демократії.

Соціальне забезпечення при правильному управлінні їм сприяє зростанню продуктивності праці за рахунок надання медичного обслуговування, гарантованого доходу і діяльності соціальних служб. У поєднанні із зростанням в економіці і активною політикою відносно ринку праці, воно стає інструментом для досягнення стійкого соціально-економічного розвитку. Воно полегшує проведення структурних і технологічних змін, які вимагають наявності гнучкої і мобільної робочої сили.

Слід зазначити, що для підприємств соціальне забезпечення означає витрати. Але, в той же час, це інвестиції в людину і допомогу йому. На європейському рівні признається, що розвиток системи соціального захисту населення не тільки забезпечує перерозподіл ресурсів відповідно до цінностей рівності і соціальної солідарності, але і є чинником економічного зростання. Соціальне забезпечення стає ще необхіднішим у зв'язку з процесами глобалізації і проведенням політики структурної перебудови.

Немає якоїсь єдино правильної моделі соціального забезпечення. Вона розвивається і змінюється з часом. Існують програми соціальної допомоги, універсальні системи, системи соціального страхування, а також державні або приватні програми. Кожне суспільство повинне саме вирішити, як краще забезпечити гарантований дохід і доступ до медичного обслуговування.

Саме держава виконує пріоритетну роль в проведенні заходів, які сприяють роботі систем соціального забезпечення і покращують її, а також розширюють сферу її обхвату.

Всі системи повинні відповідати певним основоположним принципам. Зокрема, мають бути гарантовані допомоги і пільги, і не повинно бути дискримінації в їх розподілі; управління системами повинне бути чітким і прозорим, причому адміністративні витрати мають бути якомога нижчими, а соціальні партнери мають виконувати в питаннях управління помітну роль. Ключовим чинником для успішної діяльності систем соціального забезпечення є довіра до них з боку громадськості.

Для людей працездатного віку гідна праця є найнадійнішим способом забезпечити собі гарантований дохід. Тому виплату грошових допомог безробітним слід чітко координувати з професійною підготовкою і перепідготовкою і з іншою допомогою, яка їм може бути потрібна при пошуках роботи.

У зв'язку з розвитком економіки, в майбутньому все більше значення придбаватимуть рівень освіти і професійна кваліфікація робочої сили. Всім дітям без виключення мають бути надані можливості для отримання освіти, без чого вони не одержать потрібні для життя знання, не навчаться писати, читати і рахувати, будуть позбавлені можливості розвивати свою особистість і зустрінуть перешкоди на шляху входження в трудове життя.

В умовах сучасної економіки для збереження потенціалу працевлаштування слід проходити навчання протягом всього трудового життя.

Розмір допомог з безробіття повинен бути розрахований так, щоб вони не створювали ситуації залежності і не служили перешкодою до зайнятості. Ефективними в цьому відношенні виявилися заходи, які роблять працю з фінансової точки зору привабливішою, ніж отримання допомог з соціального забезпечення.

Соціальне забезпечення має будуватися на основі принципу рівності між чоловіками і жінками і укріплювати його.

Для того, щоб системи пенсійного забезпечення були стійкими, слід гарантувати їх фінансову життєздатність в довгостроковій перспективі.

Соціальне забезпечення охоплює медичне обслуговування і сімейні допомоги і забезпечує гарантований дохід в таких випадках, як захворювання, безробіття, старість, інвалідність, виробнича травма, вагітність і пологи, втрата годувальника.

Основою для діяльності у сфері соціального забезпечення повинні служити Філадельфійська декларація, Концепція гідної праці і відповідні норми МОП по соціальному забезпеченню.

Наслідки впливу соціального захисту на економіку пов'язані з поведінкою працюючих і шукаючих роботу осіб, що роблять заощадження або здійснюють інвестиції. Вони пов'язані з рішеннями фірм і підприємств, а також з функціонуванням ринків, включаючи визначення заробітної платні і цін.

Стосовно ринку праці представляє інтерес вплив соціального захисту на частку населення, залученого до складу робочої сили. Допомоги можуть спонукати людей вийти з робочої сили, наприклад, якщо передбачено достроковий вихід на пенсію.

Навпаки, соціальний захист може спонукати людей залучитися до формальної економіки завдяки перспективі придбання прав на пенсію і інші допомоги. Наступні питання відносяться до впливу на зайнятість. Чи спонукають допомоги людей відкладати пошук нової роботи, коли вони її позбавлені? Чи дозволяють допомоги з безробіття забезпечити відповідність знайденої роботи бажанням безробітного?

Далі виникає питання про розмір трудового внеску. Чи скорочує соціальний захист число реально відпрацьованого годинника тим, що він дозволяє бути більше відсутнім на роботі по хворобі або через батьківську відпустку? Чи є соціальний захист частиною заходів, які стимулюють трудящих до продуктивнішої праці?

Відповісти на перераховані питання нелегко, оскільки, щоб виділити наслідки соціального захисту, інші чинники слід зберегти незмінними.

Стосовно ринку капіталу часто вважають, що державні пенсії спричинили за собою зниження рівня особистих заощаджень. Люди планують споживання протягом всього життя, маючи на увазі забезпечити себе в старості, і при цьому вони враховують заощадження, які робить держава від їх імені. В той же час, соціальний захист здатний забезпечити ту саму надійність, яка дозволяє людям планувати таким чином.

У відсутність державних правил люди можуть діяти недалекоглядно і не робити заощаджень. Правила про страхування на випадок тривалого періоду догляду дозволяють літнім людям одержувати сплачений догляд, а їх дітям – займатися оплачуваною працею і, отже, робити заощадження на старість.

Іншим важливим чинником довготривалих темпів зростання економіки служить формування людського капіталу. Якщо соціальний захист допомагає забезпечити сім'ям достатні доходи, вони мають більше нагоди посилати своїх дітей в школу. Крім того, соціальні допомоги страхують від ризику не одержати роботу після періоду професійної підготовки, а отже, можуть стати стимулом до проходження підготовки. Ще один елемент, де соціальний захист здатний зменшити ризики, – це підприємництво.

У значній мірі заклопотаність з приводу економічних наслідків соціального захисту пов'язана з його впливом на безробіття і на вирішення економічних задач, на зразок зростання продуктивності. Безробіття відображається на обсязі національного продукту, але слід також брати до уваги рівень продуктивності.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 627. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия