Студопедия — СЛОВНИК ТЕРМІНІВ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ






Балансоутримувач – спеціально вповноважені на конкурсних засадах державними чи місцевими органами влади підприємства, організації, які відповідають за утримання та збереження зелених насаджень на підпорядкованих територіях зеленого господарства.

Бульвар – озеленена територія вздовж проспекту, транспортної магістралі або набережної з алеями і доріжками для пішохідного руху і короткочасного відпочинку.

Буферна зона – окраїнна частина парку або додатково виділена і освоєна сусідня територія для масового відпочинку населення з метою зменшення рекреаційного навантаження на культурно-історичну зону парку.

Вертикальне озеленення – елементи озеленення фасадів будівель, паркових споруд, спеціальних ажурних споруд, вертикальних стін та інших об’єктів з використанням деревовидних ліан та інших витких рослин.

Відновна вартість зелених насаджень – це вартість, яка визначає їхню цінність, включаючи витрати на відновлення.

Газон – певна ділянка однорідної території зі штучним дерновим покривом, який створюється висіванням і вирощуванням дерноутворювальних трав, переважно багаторічних злаків, або одернуванням.

Гай – великий елемент садово-паркового пейзажу площею 1, 0–1, 5 га, що складається в основному з однієї деревної породи і проглядається майже наскрізь між деревами.

Гідропарк – благоустроєний водноспортивний комплекс. Оптимальне співвідношення площ водойм, насаджень та лугів 2: 1: 1.

Декоративне садівництво – це підгалузь господарства, яка включає: зелене будівництво, утримання зелених насаджень, формування ландшафтів, квіткове оформлення територій, вирощування посадкового та посівного матеріалу, квіткових і декоративних культур та утримання до віку знесення.

Денудація – сукупність процесів зносу і перенесення продуктів вивітрювання гірських порід водою, вітром під впливом сили тяжіння.

Детеріорація – спустошення земель, їх деградація, зниження біологічної продуктивності. Детеріорація виникає як під впливом деструктивних фізичних сил, так і в результаті забруднення компонентів біосфери.

Еолові процеси – рельєфоутворювальні процеси, обумовлені діяльністю вітру.

Забруднення – внесення в середовище або виникнення у цьому середовищі нових, звичайно не характерних для нього хімічних, фізичних чи біологічних агентів, або перевищення природного рівня цих агентів за певний проміжок часу. Забруднення може виникати в результаті природних причин (забрудненя природне) і під впливом діяльності людини (забруднення антропогенне). Збруднення класифікують за його характером: фізичне (електромагніттне, радіоактивне, теплове, шумове), хімічне, біологічне. Забруднення розглядають за середовищем – атмосфери, ґрунту, поверхневих, підземних вод.

Зелені насадження – деревна, чагарникова, квіткова та трав’яна рослинність природного і штучного походження на визначеній території населеного пункту.

Зелені насадження загального користування – зелені насадження, які розташовані на території загальноміських і районних парків, спеціалізованих парків, парків культури та відпочинку; на територіях зоопарків та ботанічних садів, міських садів і садів житлових районів, міжквартальних або при групі житлових будинків; на територіях скверів, бульварів, насадження, набережних, лісопарків, лугопарків, гідропарків, які мають вільний доступ для відпочинку.

Зелені насадження обмеженого користування – насадження на територіях громадських і житлових будинків, шкіл, дитячих установ, вищих та середніх спеціальних навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, промислових підприємств і складських зон, санаторіїв, культурно-освітніх і спортивно-оздоровчих установ та ін.

Зелені насадження спеціального призначення – насадження вздовж транспортних магістралей і вулиць; на ділянках санітарно-захисних зон довкола промислових підприємств, виставок, кладовищ і крематоріїв, уздовж ліній електропередач високої напруги; лісомеліоративні, водоохоронні, вітрозахисні, протиерозійні, насадження розсадників, квітникарських господарств, пришляхові насадження в межах населених пунктів.

Зелене будівництво – комплекс робіт щодо створення нових міських зелених насаджень і реконструкції наявних.

Зона санітарно-захисна – частина територрії, яка має властивості екологічного бар’єра та просторово роздляє джерела небезпечних екологічних впливів та можливих об’єктів цих впливів.

Квітник – ділянка геометричної або довільної форми з посадженими одно, дво-або багаторічними квітковими рослинами.

Комплексна зелена зона – сукупність міських і приміських насаджень, межі яких наносяться на картографічні матеріали: генеральні плани, плани лісонасаджень, схеми та проекти районного планування органів архітектури та місцевого самоврядування, лісогосподарських установ.

Клумби – квітники правильної геометричної форми у вигляді кола, квадрата, прямокутника, овалу, трикутника тощо.

Ксенобіотики – штучно синтезовані, чужерідні для біосфери шкідливі речовини, які, потрапляючи в навколишнє середовище, викликають загибель організмів, а також порушують нормальний перебіг природних процесів.

Ландшафт – природний територіальний комплекс, ділянка земної поверхні, обмежена природними рубежами, у межах якої природні компоненти (рельєф, ґрунт, рослинність, водойми, клімат, тваринний світ), а також штучні або антропогенні (забудова, дороги, сільгоспугіддя тощо) перебувають у взаємодії і пристосовуванні один до одного.

Лісопарк (буферний парк) – лісовий масив з елементами паркового благоустрою для масового відпочинку населення.

Лугопарк – відкритий луговий простір з насадженнями і водоймами. Оптимальне співвідношення площ лугів, насаджень, водойм 5: 2: 1.

Малі архітектурні форми – у зеленому господарстві штучні архітектурно-об’ємні елементи садово-паркової композиції: альтанки, бесідки, ротонди, перголи, трельяжі, арки, кіоски, павільйони, палатки, знаки, які об'єднані загальним художнім задумом і виконують утилітарні та декоративні функції; садово-паркові меблі, обладнання ігрових та господарських майданчиків, декоративні вази, паркові скульптури, урни, питні фонтанчики тощо.

Міський ліс – лісовий масив або ділянка лісу, розташовані в межах населеного пункту.

Обєкт благоустрою зеленого господарства – об’єкт благоустрою, на території якого розташовані зелені насадження.

Обєкт озеленення – територія, призначена для озеленення, на якій передбачається реконструкція і проведення капітального або поточного ремонту об’єктів зеленого фонду.

Озеленені території – ділянки землі, на яких розміщена рослинність природного чи штучного походження: садово-паркові комплекси та об’єкти зеленого будівництва.

Озеленення населених місць – комплекс робіт зі створення і використання зелених насаджень у населених пунктах або система зелених насаджень населених пунктів.

Охорона зелених насаджень – система адміністративно-правових, організаційно-господарських, економічних, архітектурно-планувальних і агротехнічних заходів, спрямованих на збереження, відновлення або покращання виконання зеленими насадженнями відповідних функцій.

Парк – самостійний архітектурно-організаційний комплекс площею понад 2 га, який виконує санітарно-гігієнічні функції та призначений для короткочасного відпочинку населення. Залежно від характеру і призначення парки діляться на парки культури і відпочинку, районні, спортивні, дитячі, дендрологічні, історичні, національні, меморіальні, етнографічні парки-музеї, історичні, виставкові, зоологічні, парки аерофітотерапії тощо.

Пошкодження зелених насаджень – завдання шкоди кореневій системі, стовбуру, кроні, гілкам деревно-чагарникових порід, а також газонам, квітникам, але ушкодження не припинило їх росту.

Присадибна ділянка – це ділянка землі, що передається у власність громадян для обслуговування житлового будинку.

Приміська зелена зона – територія за межами міської зони, зайнята лісами, лісопарками та іншими озелененими територіями, яка виконує захисні і санітарно-гігієнічні функції і є місцем відпочинку населення.

Пристовбурна лунка – верхній горизонт посадкової ями, обнесений по периметру земляним валком заввишки 6–10 см і влаштований для кожної рослини або загальний для групи рослин.

Рабатки – квітники у вигляді вузької смуги завширшки 0, 6–3, 0 м, які влаштовують уздовж доріжок і фасадів будинків, навколо пам’ятників, партерів тощо.

Рекреаційна зона – спеціально виділена генеральним планом і організована територія в місті і зеленій зоні, призначена для відпочинку населення.

Сади – упорядковані масиви зелених насаджень площею від 2 до 6 га, призначені для короткочасного відпочинку населення. За характером використання можуть бути міські сади, сади біля видовищних споруд, сади житлових районів і мікрорайонів, міжквартальні сади та інші.

Санітарно-захисна зона – озеленена територія спеціального призначення, яка розділяє та відокремлює сельбищну частину міста від промислових підприємств.

Сквер – упорядкована й озеленена ділянка площею від 0, 02 га до 2, 0 га, яка є елементом архітектурно-художнього оформлення населених місць і призначена для короткочасного відпочинку населення. Озеленені ділянки площею менше 0, 02 га, що прилягають до транспортних магістралей у вигляді острівців газонів і квітників без доріжок і місць відпочинку, ураховуються в складі вулиць як насадження спеціального призначення.

Смог – густий туман, який складається з пилу, диму і шкідливих газів. До складу основних компонентів смогу входять озон, оксиди азоту і сірки, численні органічні сполуки перекисної природи (фотооксиданти).

Смог вологий (лондонський) – сукупність газоподбних забруднювачів (в основному оксидів сірки), частинок пилу і краплин туману.

Смог – сухий фотохімічний (лос-анжелеський) – вторинне кумулятивне забруднення повітря, яке виникає в результаті розкладу забруднювальних речовин під впливом сонячних променів, особливо ультрафіолетових. Головним отруйним компонентом смогу фотохімічного є озон. Крім того, в повітрі є такі забруднювальні речовини, як моноксид вуглецю, оксиди азоту, перекис ацетілнітрату, азотна кислота.

Соліфлюкція – в’язкопластичне переміщення перезволожених тонкодисперсних ґрунтів на схилах, що розвивається в результаті дії сили тяжіння та промерзання.

Стійкість зелених насаджень – здатність насаджень зберігати характер функціонування в умовах дії як антропогенних факторів, так і природних негативних факторів.

Ступінь озеленення – відношення площі озеленених територій до загальної площі міста, одиниці його адміністративного ділення або окремої функціональної території; розрахована у відсотках.

Суфозія – просідання ґрунту, що викликає формування на його поверхні замкнених западин. Суффозія обумовлена винесенням розчинених речовин і тонких часток з товщі осадкових порід ґрунтовими водами.

Тальвег – осьова, найбільш глибока частина дна долини, балки, яру.

Урочище – природно-територіальний комплекс, який складається із закономірного просторового поєднання – системи фацій. Урочища найчастіше формуються на основі певних форм рельєфу – випуклої чи ввігнутої, але єдиної за генезисом і віком. Вони розташовані на одному рівному субстраті. Прикладом урочища може слугувати моренний горб або верховий болотний масив. Це може бути будь-яка частина місцевості, не схожа на іншу, наприклад ліс серед поля.

Утримання зелених насаджень – дотримання режиму їх використання з проведенням агротехнічних заходів, що сприяють нормальному росту та життєдіяльності.

Еолові процеси – рельєфоутворювальні процеси, обумовлені діяльністю вітру.

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 983. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия