Студопедия — Прискорення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Прискорення






Рух з незмінною швидкістю відбувається досить рідко. В більшості випадків швидкість руху міняється як за величиною, так і по напряму. Зміна швидкості характеризується прискоренням.

При русі тіла по криволінійній траєкторії його швидкість змінюється за величиною і напрямом. Зміна вектора швидкості за деякий малий проміжок часу Δ t можна задати за допомогою вектора (рис.1.4).

Вектор зміни швидкості , можна розкласти на дві складові:
(дотичну або тангенціальну складова), спрямовану уздовж вектора , і (нормальну складову), спрямовану перпендикулярно вектору .

 

 

 
 

 

 


Рисунок 1.4.

Миттєвим прискоренням (чи просто прискоренням) тіла називають межу відношення малої зміни швидкості до малого проміжку часу Δ t, впродовж якого відбувалася зміна швидкості, або похідну від швидкості за часом:


. (1.4)

Таким чином, прискорення являється векторною величиною, і дорівнює першій похідній швидкості за часом. За одиницю прискорення приймають 1м/с2.

Напрям вектора прискорення у разі криволінійного руху не співпадає з напрямом вектора швидкості , тому при дослідженні механічного руху можна розкласти вектор прискорення два складових вектори: на прискорення по дотичній до траєкторії цієї точки (тангенціальне ) і прискорення по головній нормалі (нормальне прискорення ) (рис.1. 5).

Рисунок 1.5.

Дотичне (тангенціальне) прискорення вказує, як швидко змінюється швидкість тіла по модулю:

. (1.5)

Вектор спрямований по дотичній до траєкторії і співпадає з напрямом вектора швидкості, якщо рух прискорений, при уповільненому русі вектор і спрямовані протилежно.

Нормальне прискорення вказує, як швидко швидкість тіла змінюється по напряму. Вектор нормального прискорення направлений завжди перпендикулярно швидкості.

Криволінійний рух можна представити як рух по дугах кіл (рис. 1.6).

Вектор нормального прискорення спрямований по радіусу до центру кола. Його називають ще доцентровим прискоренням. Модуль доцентрового прискорення пов'язаний з лінійною швидкістю співвідношенням:

. (1.6)

Рисунок 1. 6.

Таким чином, при русі матеріальної точки по криволінійній траєкторії вектор прискорення геометрично складається з прискорення тангенціального, спрямованого по дотичній до траєкторії руху і прискорення нормального, спрямованого по головній нормалі до центру кола.

.

Модуль вектора прискорення визначається по теоремі Піфагора

. (1.7)

Приклад розв’язку задачі.

Точка рухається по осі Х згідно із законом х = 2 + 5t +2 t2, де t в секундах, а х - в метрах. Визначити координату, швидкість і прискорення цієї точки у момент часу t= 2с.

1. Для знаходження координати точки у момент часу 2 с потрібно в рівняння рух підставити цей момент часу.

Х(2) = 2 + 5·2 +2 ·22=20 м.

2. Для знаходження швидкості точки у момент часу 2с необхідно отримати рівняння швидкості (залежність швидкості руху від часу) і підставити в це рівняння момент часи 2 с.

Так, як рух відбувається уздовж осі Х V=VX

V(t)=5+4·2=13 м/с.

3. Для знаходження прискорення точки у момент часу 2с необхідно отримати рівняння прискорення (залежність прискорення руху від часу) і підставити в це рівняння момент часи 2 с.

Так, як рух прямолінійний повне прискорення дорівнює тангенціальному прискоренню

м/с2.

 

Рух тіл з прискоренням вільного падіння

Вільним падінням тіл називають падіння тіл на Землю у відсутність опору повітря (у порожнечі). У кінці XVI століття знаменитий італійський вчений Галілео Галілей дослідним шляхом встановив, що у відсутність опору повітря усі тіла падають на Землю рівноприскорено, і що в даній точці Землі прискорення усіх тіл при падінні одне і те ж. До цього впродовж майже двох тисяч років, починаючи з Аристотеля, в науці було прийнято вважати, що важкі тіла падають на Землю швидше за легких.

Прискорення, з яким падають на Землю тіла, називається прискоренням вільного падіння. Вектор прискорення вільного падіння позначається символом g. Він спрямований по вертикалі вниз. У різних точках земної кулі залежно від географічної широти і висоти над рівнем моря числове значення g виявляється неоднаковим, змінюючись приблизно від 9, 83 м/с2 на полюсах до 9, 78 м/с2 на екваторі. У наших широтах g = 9, 81523 м/с2. Зазвичай, якщо в розрахунках не потрібно високу точність, то приймають численне значення g у поверхні Землі рівним 9, 8 м/с2, або навіть 10 м/с2.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 2289. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия