Студопедия — Передмова. Хімія – фундаментальна природнича наука, яка вивчає навко­лиш­ній світ, тобто матерію і рух в їх неподільній єдності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Передмова. Хімія – фундаментальна природнича наука, яка вивчає навко­лиш­ній світ, тобто матерію і рух в їх неподільній єдності






Хімія – фундаментальна природнича наука, яка вивчає навко­лиш­ній світ, тобто матерію і рух в їх неподільній єдності, і має бага­тогранні перспективи на всіх напрямках розвитку науково-технічного прогресу.Основною метою викладання дисципліни «Хімія» на підго­товчому факультеті є підготовка зарубіжних слухачів до навчання у вищих навчальних закладах Україні.

Посібник розділений на 3 частини «Загальна хімія», «Неорга­ніч­на хімія» та «Органічна хімія». Поданий матеріал включає 17 розді­лів, які охоплюють матеріал шкільної програми з хімії. Посібник міс­тить 57 методичних вказівок розроблених на кожне з практичних та лабораторних занять передбачених робочою програмою з хімії для студентів підготовчих факультетів іноземних громадян.

До кожного з розділів ретельно підібрано теоретичний матеріал у вигляді опорного конспекту, блок-схеми чи таблиці для полегшення сприйняття іноземними слухачами підготовчого факультету. Теоре­тич­­ні відомості доповнюються ретельно підібраними питаннями, що висвітлюються на лекціях і винесені на практичні заняття.

В методичній вказівці чітко формулюється актуальність теми, що вивчається, та наведені основні навчальні цілі заняття. Особлива увага звернена на завдання для самостійної позаудиторної роботи, що дає можливість слухачам підготуватися до виконання аудиторної ро­боти і до відповідей на контрольні питання теми. Відповіді на постав­лені завдання студенти записують у протоколах до практичних за­нять, що дає змогу викладачеві оцінити самостійну позаудиторну роботу. У збірник включено тестові завдання першого рівня складно­сті, що сприяє удосконаленню знань з української мови та усуває прогалини у знаннях та вміннях з хімії.

Слухачі підготовчого відділення потребують допомоги викла­да­ча як при підготовці до заняття, так і при виконанні самостійної аудиторної роботи, незалежно від її виду (виконання лаборат­орної роботи, складання рівнянь реакцій розвязування задач тощо). Зважаючи на це, методичні вказівки до практичних занять містять завдання, де кожен із слухачів після розгляду основних питань теми, повинен дати відповідь на конкретні запитання шляхом заповнення таблиць, схем і т.д.

Контрольні питання дають можливість викладачу оцінити знання слухача підготовчого відділення та його підготовку до заняття. Для пояснення матеріалу пропонується перелік завдань, які студенти-іноземці вирішують біля дошки з допомогою викладача або самостійно. Пропонуються задачі різної складності для студентів з вищим ступенем підготовки з хімії. Закріплення вивченого матеріалу відбувається у вигляді тестів, або розв’язуван­ня задач. Важливим етапом контролю вихідного, поточного або кінцевого рівня знань є тестові завдання.

Посібник призначений як для використання на практичних і лабораторних заняттях, так і для самостійного контролю знань з хімії. Використання посібника сприятиме інтенсифікації навчального процесу на заняттях, полегшенню організації самостійної роботи та допоможе слухачам вирішувати завдання швидко та правильно.

 

 

ОРІЄНТОВНЕ ТЕМАТИЧНЕ ПЛАНУВАННЯ ЗАНЯТЬ З ХІМІЇ

НА ПІДГОТОВЧОМУ ФАКУЛЬТЕТІ ІНОЗЕМНИХ ГРОМАДЯН

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

лекцій з хімії

№ п/п Тематика заняття
1. Атомно-молекулярне вчення. Основні поняття і закони хімії.
2. Будова атома і періодичний закон.
3. Хімічний зв’язок.
4. Хімічна кінетика і енергетика хімічних реакцій.
5. Основні класи неорганічних сполук.
6. Розчини.
7. Електролітична дисоціація розчинів електролітів.
8. Загальні властивості металів.
9. Загальні властивості неметалів.
10. Теоретичні основи органічної хімії. Вуглеводні насичені.
11. Вуглеводні ненасичені і ароматичні.
12. Кисневмісні органічні сполуки: спирти, альдегіди і кетони.
13. Карбонові кислоти. Жири.
14. Вуглеводи.
15. Азотовмісні органічні сполуки. Аміни. Амінокислоти. Білки.

 

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

лабораторних занять з хімії

№ п/п Тематика заняття
1. Основні прийоми роботи в хімічній лабораторії. Хімічний посуд. Правила техніки безпеки.
2. Окисно-відновні реакції.
3. Класи неорганічних сполук. Хімічні властивості оксидів, основ, кислот і солей. Якісні реакції на катіони та аніони.
4. Приготування розчинів. Розв’язування експериментальних задач.
5. Реакції обміну в розчинах електролітів.
6. Гідроліз солей.
7. Порівняння хімічної активності металів.
8. Ароматичні вуглеводні.
9. Спирти і альдегіди.
10. Карбонові кислоти.
11. Взаємозв’язок між класами органічних сполук.

 

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

контрольних робіт з хімії

№ п/п Тематика заняття
1. Основні поняття хімії. Електронна будова і періодичний закон.
2. Основні класи неорганічних сполук.
3. Розчини. Реакції йонного обміну. рН.
4. Властивості металів та неметалів.
5. Властивості насичених, ненасичених і ароматичних вуглеводнів.
6. Кисневмісні органічні сполуки.
7. Біологічно важливі органічні сполуки.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

практичних і лабораторних занять з хімії

№ п/п Тематика заняття
1. Предмет хімії. Значення хімії у сучасних технічних досягненнях, у медицині та фармації. Прості і складні речовини. Властивості речовин. Чисті речовини і суміші.
2. Атомно-молекулярне вчення. Атоми. Молекули. Хімічний елемент. Назви і символи хімічних елементів. Відносна атомна маса хімічного елемента. Хімічна формула. Відносна молекулярна маса. Вміст елемента у сполуці.
3. Закон збереження маси речовин. Хімічне рівняння. Кількість речовини. Моль – одиниця кількості речовини. Молярна маса. Закон Авогадро. Молярний об'єм газу.
4. Лабораторна робота №1. Розв’язування задач на основі законів хімії.
5. Будова атома. Склад атомних ядер. Ізотопи.
6. Атоми як форма існування хімічних елементів. Будова електронних оболонок атомів хімічних елементів. Квантові числа. Електронні формули. Поняття про електронегативність.
7. Періодичний закон. Періодична система хімічних елементів. Поняття про періоди і групи. Фізичний зміст періодичного закону.
8. Залежність властивостей елементів від періодичної зміни електронних структур атомів. Характеристика хімічних елементів за положенням у періодичній системі та будовою атома.
9. Природа хімічного зв’язку. Види хімічного зв’язку. Ковалентний зв'язок: полярний і неполярний. Донорно-акцепторний механізм утворення хімічного зв’язку. Гібридизація. Типи гібридизації.
10. Йонний зв’язок, як граничний випадок ковалентного зв’язку. Валентність і ступінь окиснення. Металічний та водневий зв'язок. Контрольна робота №1.
11. Класифікація хімічних реакцій за зміною початкових і кінцевих продуктів реакції: реакції розкладу, сполучення, заміщення, обміну. Енергетичний ефект хімічних реакцій. Термохімічні рівняння.
12. Загальні уявлення про швидкість хімічних реакцій. Залежність швидкості реакції від природи, концентрації, температури. Поняття про каталіз.
13. Оборотні та необоротні реакції. Хімічна рівновага. Принцип Ле-Шательє. Константа рівноваги. Вплив зовнішніх факторів на хімічну рівновагу.
14. Окисно-відновні процеси. Окисники та відновники. Значення окисно-відновних реакцій.
15. Класифікація неорганічних речовин. Оксиди, їх класифікація, хімічні властивості.
16. Основи. Номенклатура основ, графічне зображення формул. Луги та нерозчинні у воді основи. Методи одержання та основні хімічні властивості основ.
17. Кислоти, їх класифікація. Способи одержання і хімічні властивості кислот.
18. Солі. Одержання солей. Хімічні властивості. Класифікація солей за хімічними властивостями (середні, кислі, основні).
19. Лабораторна робота №2. Класи неорганічних сполук. Хімічні властивості оксидів, основ і кислот. Контрольна робота №2.
20. Поняття про розчини. Класифікація розчинів. Значення розчинів у житті та практичній діяльності людини. Процес розчинення. Залежність розчинності від різних факторів. Роль води як розчинника в живій природі. Будова молекули води. Вода як полярний розчинник.
21. Способи вираження концентрації розчинів: масова частка та молярна концентрація розчиненої речовини. Розв’язування розрахункових задач.
22. Лабораторна робота №3. Приготування розчинів з заданою масовою часткою та молярною концентрацією.
23. Теорія електролітичної дисоціації. Електролітична дисоціація кислот, основ і солей у водних розчинах. Сильні та слабкі електроліти. Ступінь та константа електролітичної дисоціації.
24. Електролітична дисоціація води. Іонний добуток води. Водневий показ­ник – рН.
25. Реакції обміну між розчинами електролітів. Йонні реакції. Контрольна робота №3.
26. Лабораторна робота №4. Гідроліз солей.
27. Загальна характеристика металів. Розміщення в періодичній системі. Фізичні та хі­мічні властивості металів. Електрохімічний ряд напруг металів. Метали в природі.
28. Лужні і лужноземельні метали. Їх будова, фізичні та хімічні властивості. Біо­ло­гічна роль сполук натрію і калію. Характеристика кальцію та його сполук.
29. Алюміній: будова атома та властивості. Амфотерні властивості оксиду і гідроксиду алюмінію. Ферум як представник d-елементів: будова атома та властивості. Добування і використання металів.
30. Лабораторна робота №5. Порівняння хімічної активності металів.
31. Положення елементів-неметалів в періодичній системі. Гідроген: будова ато­ма, поширення в природі та властивості. Сполуки гідрогену. Властивості води.
32. Будова і властивості неметалів VII групи. Хлор: будова атома, поширення в приро­ді та властивості. Найважливіші сполуки хлору: хлороводень, хлоридна кислота.
33. Властивості неметалів VI групи. Оксиген: будова атома і поширення в природі. Поняття про алотропію. Озон. Хімічні властивості та застосування кисню. Будова атома та властивості Сульфуру і його сполук.
34. Властивості неметалів V групи. Нітроген і Фосфор: будова атомів, поширення в природі, властивості. Аміак: фізичні і хімічні властивості. Солі амонію. Окси­ди нітрогену і фосфору. Властивості нітратної та фосфатної кислот і їх солей
35. Властивості неметалів IV групи. Карбон і Сіліцій. Алотропні модифікації карбону. Властивості Карбону і Сіліцію. Карбон (ІІ) оксид, карбон (ІV) оксид, сіліцій (ІV) оксид: поширення в природі та хімічні властивості. Карбонатна кислота та її властивості. Поняття про кислі солі. Поняття про твердість води.
36. Контрольна робота №4.
37. Поняття про органічні сполуки. Теорія хімічної будови органічних сполук О.М.Бутлерова. Електронна природа зв’язків. Класифікація і номенклатура органічних сполук.
38. Насичені вуглеводні. Алкани. Будова, хімічні властивості, застосування насичених вуглеводнів.
39. Ненасичені вуглеводні. π -зв’язок. Алкени. Алкадієни. Алкіни. Хімічні властивості та застосування. Реакція полімеризації. Полімери. Одержання, властивості і застосування пластмас.
40. Ароматичні вуглеводні. Системи спряження. Правила орієнтації в ароматичному ядрі.
41. Контрольна робота №5.
42. Кисневмісні сполуки. Спирти. Будова, властивості, застосування насичених одноатомних спиртів. Багатоатомні спирти.
43. Ароматичні спирти і феноли. Структура, властивості, застосування. Генетичний зв'язок між спиртами і вуглеводами.
44. Альдегіди. Будова карбонільної групи. Реакції приєднання та окиснення.
45. Карбонові кислоти. Гомологічний ряд одноосновних насичених кислот. Двохосновні карбонові кислоти. Ненасичені карбонові кислоти.
46. Зв’язок між вуглеводнями, спиртами, кислотами.Взаємозв’язок між класами органічних сполук.
47. Контрольна робота №6.
48. Лабораторна робота №6. Ароматичні вуглеводні. Властивості бензолу та його гомологів.
49. Лабораторна робота №7. Спирти і альдегіди.
50. Лабораторна робота №8. Карбонові кислоти.
51. Лабораторна робота №9. Взаємозв’язок між класами органічних сполук.
52. Складні ефіри.Жири як естери. Хімічні властивості жирів.
53. Вуглеводи. Класифікація вуглеводів. Моносахариди.
54. Ди- і полісахариди.
55. Азотовмісні сполуки. Аміни.
56. Амінокислоти. Пептиди. Білки. Контрольна робота №7.
57. Підсумкове заняття. Залік.

 

Частина І. ЗАГАЛЬНА ХІМІЯ

Розділ 1. ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ І ЗАКОНИ ХІМІЇ

§1.1. Класифікація речовин.

§1.2. Хімічні елементи.

§1.3. Атомно-молекулярне вчення. Поняття «атом» і «молекула».

§1.4. Відносна атомна та молекулярна маса.

§1.5. Моль. Молярна маса. Закон Авогадро.

§1.6. Основні закони хімії.

§1.7. Приклади розв’язування задач на основні законів хімії.

 

Розділ 2. ПЕРІОДИЧНИЙ ЗАКОН І ПЕРІОДИЧНА СИСТЕМА

ЕЛЕМЕНТІВ. БУДОВА РЕЧОВИНИ.

 

§2.1. Періодичний закон і система елементів Д.І.Менделєєва.

§2.2. Зміна властивостей елементів у періодичній системі Д.І.Мен­делєєва.

§2.3. Будова атома. Ядро. Ізотопи.

§2.4. Будова електронних оболонок атомів.

§2.5. Квантові числа електронів.

§2.6. Електронні формули елементів.

§2.7. Залежність властивостей елементів від періодичної зміни електронних структур атомів.

Розділ 3. ХІМІЧНИЙ ЗВ'ЯЗОК. ТИПИ ХІМІЧНИХ ЗВ’ЯЗКІВ,

ЇХ ХАРАКТЕРИСТИКА

§3.1. Основні типи хімічних зв’язків.

§3.2. Ковалентний зв'язок та його види.

§3.3. Механізми утворення ковалентного зв’язку.

§3.4. Властивості ковалентного зв'язку.σ - таπ - зв’язки.

§3.5. Гібридизація атомних орбіталей. sp-, sp2-, sp3- гібридизація.

§3.6. Йонний зв'язок. Механізм утворення йонного зв’язку.

§3.7. Валентність та ступінь окиснення елементів.

§3.8. Металічний зв'язок.

§3.9. Водневий зв’язок.

Розділ 4. КІНЕТИКА ХІМІЧНИХ РЕАКЦІЙ

§4.1. Класифікація хімічних реакцій.

§4.2. Тепловий ефект реакцій

§4.3. Швидкість хімічних реакцій. Фактори, від яких залежить швид­­кість реакції.

§4.4. Рівновага хімічних реакцій.

§4.5.Способи зсуву хімічної рівноваги. Закон Ле-Шательє.

Розділ 5. ОКИСНО-ВІДНОВНІ РЕАКЦІЇ

 

§5.1. Процеси окиснення і відновлення.

§5.2. Окисно-відновні реакції, найважливіші окисники і віднов­ни­ки.

Окисно-відновний дуалізм.

§5.3. Типи окисно-відновних реакцій та вплив різних факторів на їх перебіг.

§5.4. Складання рівнянь окисно-відновних реакцій.

§5.5. Реакції з участю перманганату калію (KMnO4) як окисника.

 

Розділ 6. Класи неорганічних сполук

§6.1. Класифікація неорганічних речовин.

§6.2. Оксиди, їх склад, назви оксидів, добування, хімічні властивості.

§6.3. Онови, їх назви, добування та властивості. амфотерні гідр­о­к­си­ди.

§6.4. Кислоти, їх класифікація та номенклатура. Добування та властивості кислот.

§6.5. Солі, їх властивості, класифікація солей, назви і добування солей. Комплексні сполуки.

§6.6. Генетичних зв’язок між різними класами неорганічних сполук.

 

Розділ 7. Розчини

§7.1. Розчини. Класифікація розчинів.

§7.2. Розчинність речовин у воді.

§7.3. Способи вираження концентрації розчинів:

а) масова частка речовини (відсоткова концентрація);

б) молярна концентрація речовини (молярність);

в) молярна концентрація еквівалентів речовини (нормальність).

§7.4. Приклади розв’язування задач за темою «Розчини».

 

Розділ 8. електролітична дисоціація. рн розчинів

§8.1. Положення теорії електролітичної дисоціації.

§8.2. Особливості розчинів кислот, основ та солей.

§8.3. Ступінь дисоціації. Сильні та слабкі електроліти. Константа дисоціації.

§8.4. Йонні рівняння реакцій.

§8.5. Дисоціація води. Водневий показник рН розчинів.

§8.6. Гідроліз солей. Ступінь та константа гідролізу.

 

 

 

Частина ІІ. НЕОРГАНІЧНА ХІМІЯ

Розділ 9. МЕТАЛИ

 

§9.1. Положення металів в періодичній таблиці. Метали в природі.

§9.2. Загальні фізичні та хімічні властивості металів. Електрохімічний ряд напруг.

§9.3. Лужні метали. Будова, фізичні та хімічні властивості.

§9.4. Властивості лужноземельних металів. Поняття про твердість води

§9.5. Підгрупа Алюмінію

§9.6. Перехідні метали. Ферум як представник d-елементів.

 

Розділ 10. НЕМЕТАЛИ

§10.1. Загальна характеристика неметалів.

§10.2. Гідроген (Водень). Будова атома, властивості.

§10.3. VIІ А група. Галогени.

§10.4. VI А група. Підгрупа Оксигену.

§10.5. V А група. Підгрупа Нітрогену.

§10.6. IV А група. Підгрупа Карбону

 

 

Частина ІІІ. ОРГАНІЧНА ХІМІЯ

 

Розділ 11. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЧНОЇ ХІМІЇ

 

§11.1. Предмет органічної хімії

§11.2. Теорія будови органічних сполук. Ізомери.

§11.3. Класифікація органічних сполук

§11.4. Основні класи органічних сполук

§11.5. Номенклатура органічних сполук

§11.6. Класифікація реакцій в органічній хімії

Розділ 12. ВУГЛЕВОДНІ

§12.1. Насичені вуглеводні. Алкани (парафіни).

§12.1.1. Гомологічний ряд алканів

§12.1.2. Будова молекули Метану

§12.1.3. Ізомерія

§12.1.4. Одержання

§12.1.5. Фізичні властивості

§12.1.6. Хімічні властивості

§12.1.7. Застосування

§12.2. Ненасичені вуглеводні.

§12.2.1. Алкени. Гомологічний ряд алкенів

§12.2.2. Електронна будова подвійного зв язку

§12.2.3. Ізомерія

§12.2.4. Одержання

§12.2.5. Фізичні властивості

§12.2.6. Хімічні властивості

§12.2.7. Застосування

§12.2.8. Дієнові вуглеводні (алкадієни). Типи алкадієнів.

§12.2.9. Одержання алкадієнів

§12.2.10. Хімічні властивості алкадієнів

§12.2.11. Алкіни. Гомологічний ряд алкінів

§12.2.12. Добування

§12.2.13. Електронна будова потрійного зв’язку

§12.2.14. Фізичні властивості алкінів

§12.2.15. Хімічні властивості

§12.2.16. Застосування

§12.3. Ароматичні вуглеводні (арени)

§12.3.1. Будова молекули бензолу (бензену)

§12.3.2. Гомологи бензолу. Ізомерія.

§12.3.3. Фізичні властивості

§12.3.4. Хімічні властивості

§12.3.5. Правила орієнтації в бензольному ядрі

§12.3.6. Застосування

 

Розділ 13. КИСНЕВМІСНІ ОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ

Спирти

§13.1.1. Одноатомні спирти

§13.1.2. Багатоатомні спирти

Феноли

§13.3. Карбонільні сполуки. Альдегіди, кетони

§13.3.1. Номенклатура альдегідів і кетонів







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 790. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия