Студопедия — Журнали можуть випускатися способом офсетного чи високого друку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Журнали можуть випускатися способом офсетного чи високого друку






Спосіб друку та фарбовість журналу повинні вибиратися з урахуванням змісту, призначення та «оформлення журналу», характеру ілюстрацій, їх кількості та інших особливостей журналу. Для друкування окремих аркушів тексту літературно-художніх журналів середнього та великого обсягу і науково-популярних журналів може використовуватися кольоровий папір.

Ілюстрації, що друкуються окремо від тексту, залежно від характеру вміщеної в них інформації, можуть бути віддруковані іншим, ніж текст, способом друку.

Популярні та науково-популярні журнали для дітей повинні бути віддруковані способом офсетного друку чотирма або шістьма фарбами з обох боків паперу. У журналах для школярів середнього та старшого шкільного віку допускається друкувати частини аркушів 2+2, 2+1 або 4+1 фарбами. Допускається друкування змішаним способом (офсетним і високим). Додатки до журналів допускається друкувати способом високого друку однією-двома фарбами.

Фарбовість науково-популярних і популярних журналів може складати 4+4, 4+2, 4+1, 2+2, 2+1 чи 1 + 1 фарби.

Обкладинка журналу залежно від його призначення та характеру зображення на ній може бути віддрукована однією або більше фарбами. Обкладинка для популярних і науково-популярних журналів малого обсягу, мoжe бyти віддрукована разом з основним текстом. Фарбовість обкладинки залежить віл оригіналу та узгоджується із замовником.

Для друкування журналів залежно від способу друку може використовуватися папір для високого друку №1 чи №2 (в тому числі і-газетний для друкування багатотиражних текстових журналів з невеликою кількістю штрихових та нескладних тонових ілюстрацій) та офсетний папір №1, №2 за ДСТУ 29.1-97. Допускається в науково-популярних журналах для друкування окремих аркушів або часток аркуша з текстом використовувати газетний папір. Для ілюстрацій, що друкуються способом високого друку окремо від основного тексту журналу, слід використовувати пігментований папір. Для друкування обкладинок слід використовувати обкладинковий папір чи офсетний папір масою площі 1 м2 понад 120 г. Друкування додатків до науково-популярних журналів для школярів допускається з використанням газетного паперу.

Допускається використання іншого паперу з показниками якості, не нижчими від показників якості наведеного асортименту паперу.

Для друкування тиражу одного номера (числа) журналу повинен використовуватися папір однієї марки (гатунку) з однієї партії. За домовленістю із замовником допускається використання паперу однієї марки (гатунку) різних партій.

У журналах повинні бути відтворені всі елементи тексту та ілюстрацій. Зображення повинні бути чіткими, однакової контрастності як в одному примірнику, так і в усьому тиражі. Неспівпадання верхніх та бічних контурів сторінки без полів з лицьового та зворотного боку аркуша не повинно бути більшим 2, 0 мм.

Зображення кольорових ілюстрацій повинні відповідати оригіналу, бути насиченими та зберігати всі кольори. Фарби на зображенні повинні бути суміщеними.

Розміри полів журналу повинні відповідати наведеним у таблиці 8.2 для певного формату журналу та його варіанту оформлення. Допустиме відхилення від розмірів прикорінцевих і призаголовкових полів не повинно бути більшим 3, 0 мм. Перекіс корінцевого поля не повинен бути більшим 2 мм..

Літературно-художні, громадсько-політичні журнали обсягом до 96 сторінок, популярні та науково-популярні журнали для дітей малого обсягу (до 64 сторінок), науково-популярні журнали для дорослих обсягом до 96 сторінок, наукові та виробничо-практичні журнали з товщиною блока до 5 мм повинні бути скріплені шиттям дротом наопашки.

Літературно-художні журнали обсягом від 80 до 320 сторінок, науково-популярні журнали для дорослих обсягом понад 80 сторінок можуть бути скріплені незшивним клейовим способом чи шиттям нитками.

Науково-популярні журнали для дітей обсягом понад 64 сторінки, а також наукові, виробничо-практичні та реферативні журнали з товщиною блока понад 5 мм повинні бути скріплені незшивним клейовим способом або шиттям нитками. Науково-популярні журнали для дорослих обсягом понад 80 сторінок, наукові, виробничо-практичні журнали з товщиною блока понад 5 мм допускається скріплювати шиттям дротом з відступом.

Залежно від обсягу журнали можуть випускатися в обкладинці типу 1, 2, З чи 4 або без неї. Рекомендовані типи обкладинок для всіх видів журналів наведено в таблиці 12.2..

Таблиця 12.2.

Вид журналу   Тип обкладинки
Літературно-художній. Громадсько-політичний Науково-популярний, популярний Виробничо-практичний, науковий Реферативний 1 чи 3 (залежно від обсягу) 1, 2, 3 1, 2, 3, без обкладинки (залежно від обсягу) 1, 2, 3, 4 (залежно від обсягу)

На першій сторінці обкладинки обов'язково повинні бути наведені назва журналу, його номер (число), рік видання та ISSN. На корінці обкладинки типу 2 та 3 повинні бути розташовані: назва журналу, номер (число) та рік видання (з товщиною корінця до 7 мм — за узгодженням з друкарнею). Залежно від цільового призначення обкладинка може бути віддрукована однією-чотирма фарбами. Матеріал для виготовлення кожного типу обкладинки повинен відповідати вимогам ДСТУ 2068. Допускається нанесення на обкладинку шару лаку, тиснення фольгою, нанесення прозорого полімеру.

Підготовка матеріалу

Текстові матеріали, надані для публікації, можуть бути набрані в програмі MS Word.

Весь ілюстративний матеріал — у вигляді окремих файлів.

Майте на увазі, що MS Word — текстовий редактор, який не призначений для роботи з ілюстраціями. Це означає, що в переважній більшості випадків ілюстрації, взяті з вашого *.doc файлу, не придатні для друку в журналі.

Графіки і діаграми — у програмі MS Excel разом з таблицями, по яких будувався графік.

Схеми і логотипи виконуються в програмах векторної графіки (CorelDraw, Adobe Іllustrator, Macromedіa Freehand, Corel Xara і ін.) — у файлах формату *.AІ, *.EPS, *.XAR, *.CDR.

Растрова графіка (фотографії, колажі та ін.) — у файлах формату *. TIF з виділивністю не менше ніж 250 dpі при розмірі 1: 1 (як передбачається надрукувати в журналі). При збереженні файлу в *. TIF можна включити компресію LWZ. Не рекомендується надавати растрову графіку у форматі JPG, у зв'язку з низькою якістю формату.

У якому вигляді підготувати фотографію автора?

Найкраще підготуватикольорову фотографію розміром 6х9 см і більше, або слайд. У такому випадку фото, надруковане в журналі, буде чітким і контрастним.

Ми рекомендуємо надавати для публікації портретні знімки, або, принаймні, знімки великим планом. Справа в тому, що при скануванні і подальшому збільшенні дрібних групових знімків стає видна структура паперу і фотоплівки, що негативно позначається на якості фотографії в журналі.

Не рекомендується сканувати фотографії самостійно. Офісні сканери не забезпечують необхідного для поліграфії якості. Якщо з якоїсь причини передати фотографію можливо тільки в електронному вигляді, то уважно прочитайте наступний пункт.

Як правильно відсканувати фотографію?

1. Колір фотографії.

Якщо у вас кольорова фотографія, то сканувати її потрібно в RGB-колірній моделі. Якщо чорно-біла — то Grayscale (відсканувавши у кольорі, ви тільки даремно збільшите розмір файлу).

Насамперед — визначте зону сканування.

При необхідності засобами програми сканування ви можете відкадрувати (вирізати) з цілої фотографії портрет «по груди» (приблизно як для фото на паспорт).

2. Установіть потрібне збільшення.

Частина фотографії, визначена для сканування, повинна бути збільшена до 8 см по висоті або 6, 5 см по ширині. При цьому один вимір може бути більшим, ніж необхідно.

3. Установіть Роздільна здатність сканування.

Сканувати потрібно одразу з виділивністю 240 dpі (точок на дюйм). Фотографія, відсканована з виділивністю 75 dpі, а потім програмним шляхом (у PhotoShop або PhotoPaіnt) доведена до 240 dpі, для публікації не придатна.

Розмір відсканованої фотографії також може бути виміряний у точках (pіxel). У такому випадку розмір відсканованої фотографії повинен бути близько 800х950 точок.

4. Збережіть фото у форматі TІFF.

Результат сканування збережіть у форматі TІFF і, якщо ваша програма дозволяє, увімкніть стиск LZW Compressіon.

Після використання архіваторів файл фотографії буде близько 150-200kb.

Якщо у вас готова фотографія у скомпресованому JPEG (стиск Medіum і вище, розмір файлу Medіum і менше) не потрібно переводити її програмним шляхом у нестиснутий JPEG або TІFF — така фотографія не придатна для публікації в журналі і її потрібно заново пересканувати.

Чи можна використати фотографію, зроблену цифровою камерою?

Ми не рекомендуємо використовувати для публікації фотографії, зроблені цифровими камерами. У вашому розпорядженні навряд чи знаходиться професійна камера, а знімки, зроблені побутовими (нехай навіть досить дорогими) цифровими камерами придатні тільки для перегляду на екрані монітора.

Однак, якщо це єдиний варіант, а у вашому розпорядженні знаходиться нова двохмега-піксельна камера, здатна робити знімки розміром 1240х1024 точок, можна домогтися цілком прийнятного результату.

Насамперед: фотографуйте так, щоб не потрібно було нічого «підрізати» — у кадрі не повинно бути нічого зайвого, обличчя повинно займати близько 45% кадру.

По-друге: якщо можна збережіть знімок без стиску (UNCOMPRESSED). Усі сучасні цифрові камери дозволяють вибирати ступінь стиску файлів. Чим більше стиск, тим гірше якість знімка. Навіть «невеликий» стиск відбувається з втратою інформації. Тому зберігайте результат у TІFF або Uncompressed JPEG.

У якому вигляді підготувати логотипи для публікації в журналі?

Якщо ви хочете, щоб логотип організації в друці вийшов чітким і виглядав добре — підготуйте його у форматі однієї з програм векторної графіки (CorelDraw!, Adobe Іllustrator, Macromedіa Freehand, Corel Xara і ін.) - у файлах формату *.AІ, *.EPS, *.XAR, *.CDR.

Можливо також надати логотип у форматі *.tіff у колірній моделі CMYK з виділивністю 300 dpі і розміром не менш 10Х10 см (передбачається, що логотип дістався вам у оригіналі, а не ви його відсканували).

Логотип повинен бути на білому тлі!

Полоса журналу яка має розміри 20, 5х29 см.

Рекламний модуль на полосу в двоколірну частину журналу повинен мати розміри 17, 2х25 см.

Полосний рекламний модуль у кольорову частину журналу — 20, 5х29 см. Елементи, що виступають за межі полоси (фотографії, кольорові плашки, що друкуються «навиліт») повинні мати запас 0, 5 см з боку краю полоси. Якщо у вашій рекламі не передбачені елементи, що виступають за край полоси, то рекомендуємо вам у цьому випадку використовувати розміри модуля 17, 2х25 см.

Рекламний модуль на третю і четверту сторони обкладинки — 16, 5х23, 7 см. Припуски для виступаючих елементів (як у попередньому випадку) 0, 5 см.

Рекламний модуль на пів полоси — 17, 2х12, 5 см.

Вертикальний рекламний модуль на чверть полоси — 8, 5х12, 5 см.

Горизонтальний рекламний модуль на чверть полоси — 17, 2х6, 3 см

Рекламний модуль на одну восьму полоси 8, 5х12, 5 см.

В іншому випадку зверніть увагу шановних рекламодавців на те, що рекламні модулі, які не відповідають стандартним розмірам, будуть пропорційно масштабуватись, що може спричинити погіршення якості, за яке ви, як видавці, відповідальності не несете.

Вимоги до рекламних макетів:

· не розташовувати текст реклами дрібним шрифтом на фотографії;

· не використовувати в рекламних модулях різнобарвне тло;

· не використовувати в рекламі складні ілюстрації з великою кількістю дрібних деталей.

До електронної версії повинні додаватися: роздруківка на принтері, усі використовувані в макеті шрифти, усі використовувані в макеті зображення в розмірі 1: 1 TІFF (CMYK, 240dpі) або EPS (СМYК, усі шрифти у кривих).

У крайньому випадку — CorelDraw! *.cdr. Усі шрифти повинні бути переведені у криві.

Ви також можете підготувати макет у будь-якій іншій програмі. Головне, щоб файли були у форматах *.TІF (у розмірі 1: 1, CMYK, 300 dpі) або *.EPS (у розмірі 1: 1, усі зображення 1: 1 СМYК 240 dpі, усі шрифти — у кривих).

Скільки тексту міститься на одній сторінці журналу?

Макет журналу побудований таким чином, що на першій сторінці матеріалу міститься 3350 знаків, включаючи пробіли між словами, на кожній наступній сторінці — 5500 знаків. Тобто, якщо стаття буде опублікована на трьох сторінках журналу, у ній повинно бути 3350+2х5500=14350 знаків, включаючи пробіли між словами.

Для того, щоб довідатися обсяг матеріалу в MS Word 97/2000, потрібно увійти до меню Сервіс=> Статистика=> Знаків (із пробілами). У англійській версії — Tools => Word Count => Characters (wіth spaces).

Врахуйте, що кожна фотографія, графік або ілюстрація займає на полосі місце, відбираючи його із тексту. Так, фото автора займає 650 знаків, графік — близько 720. Якщо у трьохполосному матеріалі передбачається надрукувати фото автора і два графіки, то його обсяг зменшиться: 14350-(650+2х720)=12260 знаків.

Зразок нетипової верстки макета та його ключові особливості

1. Текст матеріалів займає 3/4 полоси (3 колонки, розташовується на кольоровому тлі і знаходиться біля згину).

2. Поля, які утворилися, віддані під заголовки (невеликий кегль, чорна Футура), ім'я автора статті і підписи до ілюстрацій (вирівнюються або по верху, або по низу ілюстрації).

3. Усі (!) статті розверстані на 3 колонки і стоять єдиним потоком. Одна від одної відокремлюються горизонтальною пунктирною лінійкою і підзаголовком наступної статті. Також цей поділ підтримується заголовком, вирівняним по верху підзаголовка.

Зверніть увагу на цей зразок нетипової верстки — приклад цікавий і повчальний.

Рис. 12.6. Зразок нетипової верстки макета

Ідея використання порожньої колонки як простору для заголовків, підписів і службових елементів — не нова, але досить ефективна. Підходить вона для книг або журналів, де є великі масиви тексту (наприклад, наукових журналів).

 

12.6. Макетування та верстка наукових і науково-популярних видань

Під науковими виданнями розуміють усі видання, присвячені фаховій діяльності. Тематичний діапазон наукових видань охоплює усі види і сторони діяльності та всі галузі знань (техніка, точні науки, природознавство, гуманітарні науки). Наукові видання поділяються на академічні, університетські і галузеві. Відповідно до Держстандарту, наукове видання — видання результатів теоретичних і (чи) експериментальних досліджень у вигляді монографій, авторефератів, репринтів, збірників праць, тез доповідей на наукових конференціях або симпозіумах, а також підготовлених науковцями до публікації пам’яток культури, історичних документів та літературних текстів, наприклад, «Україна Історія», «Історія Українського війська».

Науковій літературі властивий високий рівень достовірності й об’єктивності в подачі матеріалу. Порядок розташування матеріалу, як правило, є систематичним. Стиль викладу наукових видань — чіткий, із великою кількістю термінів, доповнюється словниками, додатками, коментарями, примітками, покажчиками.

Історичні документи, першодруки або перевидання пам’яток історії, культури, науки, літератури та мистецтва обов’язково коментуються фахівцями. Так, наприклад, видання «Орест Субтельний: Україна Історія» (Переклад з англійської Юрка Шевчука. — К.: «Либідь», 1992. — 509 с.) має передмову, вступну статтю доктора історичних наук С. В. Кульчицького. Принциповою особливістю наукового видання є спільність цільового призначення і, отже, читацької адреси. Мета наукового видання — інформаційне обслуговування фахової діяльності, як науково-теоретичної, так і практичної. Читацька аудиторія наукового видання складається зі спеціалістів, зайнятих у певній галузі науки або практики з певним рівнем фахової освіти. Орієнтація на цю особливість наукового видання визначає концепцію оформлення. Наприклад, при друкуванні тез або матеріалів конференцій оформленню, як правило, не приділяють особливої уваги, але в колонтитулах обов’язково вказують автора і назву статті. Ретельної уваги у наукових виданнях потребує оформлення таблиць та інфографіки, які містять значний обсяг інформації і повинні бути чіткими, однак стислими.

Близькими до наукових видань є науково-популярні та науково-виробничі видання, які розраховані або на фахівців, або на зацікавлених читачів з певної наукової галузі. Предметом опису творів науково-популярної літератури є наука, а задачею — популяризація, поширення наукових знань серед широкої аудиторії читачів.

Науково-популярне видання — видання результатів теоретичних та експериментальних досліджень в галузі науки, культури і техніки, викладених у формі, зрозумілій читачам-нефахівцям (ДСТУ 3017-95). Ці видання розповідають про науку і її методи, результати досліджень, досягнення, відкриття, проблеми, гіпотези і напрямки наукового пошуку всім зацікавленим. Такі видання призначені для широкого кола читачів, тому головна вимога до них — подання інформації у зрозумілому, популярному вигляді, наприклад, «Шляхами України: етнографічний нарис.», «Світ знань». Тематичний діапазон науково-популярної літератури широкий: усі галузі наук і види людської діяльності.

Науково-популярні видання є невід’ємною частиною наукових, тому що вони мають в основі змісту достовірні наукові відомості. Розходження між ними визначається способом викладу: ступенем складності і характером подання матеріалу. Наукові видання призначені фахівцям певної галузі науки, науково-популярні — всім, хто цікавиться проблемою. Це і визначає стиль викладу: в наукових виданнях вважається, що читачам знайомі елементарні поняття, у науково-популярних — їх необхідно спочатку визначити і докладно описати.

Призначення науково-популярних видань — нести наукову інформацію широкому колу читачів — визначає видавничу концепцію оформлення видань цього типу.

Під час складання макету-проекту оформленням різних видів текстового матеріалу та зображень надається різний ступінь активності художньої форми. Саме тому існують два протилежних погляди на оформлення науково-популярної літератури:

а) пасивна концепція — нейтральне передання авторського оригіналу. Читачеві надається можливість спокійно читати у довільній послідовності текст твору. Оформлення зводиться до забезпечення зручності читання, тобто деякої спрощеності;

б) активна концепція припускає певну проектну ідею, більш конкретну, ніж задум окремого видання або серії, виражену конкретною (конструктивною) формою — макетом. Цей макет може навіть випереджати наявність авторського текстового матеріалу, який буде дописуватися і заповнювати макет відповідно до проектної ідеї одночасно зі створенням наочних матеріалів, зображень.

Між цими двома протилежними поглядами може бути спроектовано безліч найрізноманітніших форм видань, тобто конкретних видавничих рішень науково-популярної літератури. При створенні проекту оформлення на зовнішню форму впливають такі фактори:

1. Загальний обсяг тексту.

2. Відношення обсягу тексту до обсягу зображень.

3. Однорідність текстів, їх склад.

4. Кількість рівнів рубрикації, принцип її формування.

5. Порядок розташування матеріалів (вільний, жорсткий, розворотний) залежно від характеру читання.

6. Зв’язок зображень і текстів.

7. Ряди зображень або окремі рисунки.

8. Серійність та елементи, що її формують.

Також необхідно враховувати цільове і читацьке призначення, характер інформації (тематичні і структурні дані текстового повідомлення) та інші специфічні моменти, що конкретизують типологічні показники конкретного видання.

Виробничим, науково-практичним виданням, націленим на вирішення конкретних завдань, рекламна функція більш властива, ніж науковим виданням.

Особливим видом реклами іноді є особа автора. Тоді його фотографію з короткою довідкою розташовують на кінцевій сторонці обкладинки або клапанах суперобкладинки.

Покупець наукового видання глибоко цікавиться змістом видання і виставляє до нього підвищені вимоги. Оцінка потреби в книзі має характер інтелектуальної діяльності. У силу цього спонукальна роль реклами явно поступається ролі інформаційній. З урахуванням даної особливості реклама для наукового видання створюється не спеціальними засобами, а всім змістовним і художньо-конструкторським ансамблем видання (зокрема, змістом). При цьому, зрозуміло, не виключається оригінальність і експресивність зовнішнього оформлення видання.

Реклама набуває особливого значення при перевиданні, супроводжуваному удосконаленням як оформлення, так і змісту (збагачення або поліпшення якості зображального матеріалу, довідкового апарату; поліпшення зручності читання; перехід на більш зручний формат; удосконалення структури видання і способу її виразу). Усе це необхідно відбити в рекламі для того, щоб зробити потенційним покупцем читача, що вже має попереднє видання.

Для випуску наукових видань характерна серійність. Наукові видання поєднуються у серії, присвячені певній галузі знання або одній з актуальних наукових проблем, регулярні збірники наукових праць. Перелік видань, що входять до серії або плануються до видання, розташовують наприкінці видання, третій або четвертій сторонці обкладинки — у такий спосіб виконується одночасно інформативна та рекламна функції.

Особливість серійного оформлення видання — його стандартизованість. У них частіше, ніж у виданнях інших видів, постійні наскрізні ознаки серії переважають над змінними, що індивідуалізують окреме видання. Якщо видання повинне увійти до якоїсь серії, оформлювач зобов’язаний додержуватися у всіх деталях прийнятої для даної серії концепції оформлення. Саме для серій наукових видань характерні окремі випуски, що відрізняються один від одного у зовнішньому оформленні лише назвою. Таке оформлення обґрунтовано специфікою адресата наукового видання, формою придбання потрібного видання — науковцю важливо придбати усі книги певної серії і при однотипному оформленні легше стежити за появою нових книг. Також користуватися науковими книгами з однотипними виділеннями, системою рубрикації набагато легше.

При оформленні серійного видання перед оформлювачем може стояти завдання відобразити стиль конкретного видавництва. Природно, що це завдання ставиться у тому випадку, якщо у видавництва вироблена певна точка зору на оформлення своїх видань та існують конкретні стандарти власного оформлення.

Характерною особливістю наукового видання є простота і лаконічність внутрішньої структури. Це виражається у чіткій конструкції усіх елементів оформлення, пропорціях маси набору та полів, контрастному відношенні чорного та білого у композиції титулів, шмуцтитулів, спускових сторінок, вільних способах верстки.

Структура науково-популярного видання визначається його спрямованістю: освітньою, інформаційною або практичною. Завдання видань освітнього напрямку — поширення наукових знань, вони є додатковою літературою навчальних видань. Наприклад, Глухов у нарисі «Книги, що пронизують століття» розповідає про те, як створювалися наукові праці видатних геніїв людства: «Начала» Евкліда, «Канон» Ібн Сіна, «Діалог» Галілея, «Рефлекси головного мозку» Сеченова. Цікава форма викладу викликає інтерес у читачів, кожний нарис завершується переліком видань, у яких можна отримати більш детальну інформацію. Науково-популярні видання інформаційної спрямованості містять відомості актуального і довідкового характеру про різноманітні явища науки і соціального життя. Не менш важливе значення у науково-популярних виданнях має вікова категорія читачів.

Оформлювач наукового видання не компетентний активно впливати на зміст поданого йому твору. Його задача пов’язана з пошуком форми, що найбільш повно виражає її зміст.

Художник наукового видання більшою частиною бере участь у створенні зображальної частини змісту. Те ж стосується до зовнішнього оформлення видання, яке створюється художником. Тут він може і повинен виявляти свою творчу активність і самостійність.

Якщо текстовий або зображальний матеріал видання має виняткові особливості (рідкісний матеріал, що друкується вперше, результати унікальної фотозйомки, спеціально для даного видання підготовлена графіка, незвична форма наукового викладу тощо), що відрізняють його від близьких за змістом видань або перевидань, тоді на них звертають особливу увагу при пошуку художньо-конструкторського рішення. Ці особливості можуть стати визначальними для всіх елементів — вибору формату, способу виразу структури, кольорового рішення і т.д.

Логічно пов’язаний текст (систематичний порядок розташування матеріалу), специфічний обсяг логічних періодів і, як слідство, послідовний, суцільний, ритмічно розмірений спосіб читання — знижують вимоги до візуальної яскравості, підкресленості у вираженні логічної структури наукового видання. Вираз структури як логічних частин, так і елементів тексту й зображень залишається найважливішим завданням, що виникає при макетуванні наукового видання.

Загальну логічно-змістову структуру твору, як правило, передають змістом, рідше — коротким переліком тем кожної глави. Художник-оформлювач підтримує цю функціонально-тематичну лінію автора введенням ілюстрованих шмуцтитулів, тематичних заставок. Художник-ілюстратор має розуміти метод послідовного авторського викладу (користуючись порадами літературного редактора): від загального до часткового (дедукція) або від часткового до загального (індукція) — і продуктивну послідовність, що може розвиватися від причини до наслідку й навпаки, від помилкового до вірного, від подібності до розходжень, від відомого до невідомого.

Метод авторського викладу вказує спосіб розгортання засобів наочності, упорядкування зображального рядку, тобто поєднання різного роду пізнавальних матеріалів.

Нерідко оформлювачі помилково віддають перевагу сюжетно-емоційним супутнім частинам тексту, що легко зобразити, тоді основні науково-інформаційні вузли, до яких дійсно важко підібрати зображальний аналог, залишаються без уваги. У результаті ілюстрації «прохідного» значення починають у виданні «забивати» інформацію наукову. Подібне відволікання читача від основної наукової інформації (особливо для читача непідготовленого або дитячого віку) цілком неприпустимо, тому що зміст науково-популярного видання полягає саме в такій інформації.

Авторський оригінал може мати надзазвичай просту структурну організацію: однорідний суцільний текст та однорівнева рубрикація. Проте простий у структурному відношенні макет може, а часто і повинен бути розроблений художником як своєрідне і цікаве в конструктивному плані видання.

Логічна цілісність основного тексту, а також можлива нерівномірність обсягів логічних періодів одного рівня є вихідним моментом для рішення структурної задачі засобами оформлення. Тому для наукового видання характерні такі прийоми оформлення:

· розташування впідверстку частин, що складають усі рівні рубрикації, крім вищого;

· використання світлих шрифтів для заголовків;

· структурна нумерація рубрик (1, 1.1., 1.2....), що відбивають архітектоніку видання (згідно з такою системою нумерації рубрики всіх або деяких нижчих щаблів мають однаковий шрифт. При великій кількості рівнів рубрикації надання рубрикам кожного рівня власних графічних і типорозмірних ознак невиправдано ускладнює візуальну картину тексту);

· відображення структури у колонтитулах;

· відокремлення рубрик в окрему колонку, розташовану на бічному полі паралельно тексту (при такій схемі зберігається візуальна цілісність тексту, демонструється його логічний каркас, виражений рубриками);

· винесення у примітки і коментарі наприкінці видання всіх відомостей, які не є обов’язковими для миттєвого вивчення, щоб знову ж не порушувати цілісність тексту;

· застосування мінімальної кількості різноманітних виділень — найкраще лише курсивне накреслення для будь-якого акцентування.

Специфіка видань науково-популярної літератури дозволяє і припускає значну розмаїтість і навіть оригінальність структурних форм видань. Структуру науково-популярного видання складають такі його елементи:

а) усі види текстів:

· основний;

· додаткові (роз’яснення, додаткова інформація, цитування інших джерел і т.д.);

· допоміжні (нагадування, посилання, звернення);

· методичні (питання, завдання, резюме);

· рубрикаційні (заголовки, розгорнуті підзаголовки, епіграфи й ін.),

· тексти наукового апарату видання (примітки, виноски, бібліографія, переліки понять, імен, термінів);

б) текстівки (додаткові тексти можуть бути одночасно розгорнутою текстівкою);

в) елементи, які необхідно акцентувати (терміни, імена, назви, дати, наукові формулювання, висновки);

г) зображальні матеріали:

· ілюстрації «прямі» стосовно основного тексту;

· ілюстрації «непрямі», не пов’язані прямо з текстом;

· ілюстрації до додаткових, допоміжних та інших видів текстів;

· ілюстрації рубрикаційної системи (фронтиспис, шмуцтитул, заставки, що розкривають зміст локальної теми);

д) елементи орієнтації (зміст, компендіуми (скорочення), колонтитули, колонцифри, мнемонічні знаки).

Найпростішу структурну організацію мають видання, у яких майже відсутні зображення. Основною складової їх структури є суцільний текст та додаткові текстові матеріали: виноски, примітки, заголовки, колонтитули.

Вибір сюжетно-тематичних ліній, які повинні бути пояснені зображальним матеріалом, акцентовані ним, вимагає від художника науково-популярного видання особливої уваги. Нерозуміння внутрішньої організації (структури) науково-популярних текстів часто веде до оформлювальних помилок.

Найскладніші у структурному відношенні — видання з кількома видами текстів, із змістовними акцентуваннями і, відповідно, з кількома видами зображальних матеріалів, із складною системою рубрикації. Такі видання за формою наближаються до видань журнальних, альбомних, енциклопедичних.

Елементи структури набувають активності в момент, коли читач користується виданням. Черговість перегляду матеріалів визначається рухом читача усередині книги, що, у свою чергу, повинно бути заплановано у макеті.

Можливі такі схеми руху виданням:

· послідовно;

· від тексту — до малюнка або, навпаки, від малюнка — до тексту;

· від малюнка — до текстівки, потім — до тексту;

· від основного тексту — до додаткового тексту і до малюнка;

· від колонтитулу — до окремої частини тексту.

Якщо видання має додаткову функцію довідника, наприклад, виробничі видання, документи і матеріали з певної проблеми, необхідно враховувати принципи оформлення довідкових видань. Тоді характер набору тексту і рубрик повинний бути пристосований до вибіркового читання. Так, наприклад, зміст видання «Історія міста Києва» М. Ф. Берлінського (К.: Наукова думка, 1991. — 318 с.) має хронологічний характер і відповідне оформлення: широкі поля, на яких розташовуються дати подій.

Вимоги до структури елементів (на відміну від логічної структури) у наукових виданнях такі ж, як і в інших типах. Візуально схожі між собою елементи, наприклад, рубрики і колонтитули, текстівки і врізи повинні бути організовані так, щоб не створювалося помилкових, неоднозначних змістів, що ускладнюють сприйняття видання. Тому застосовують:

· спеціальні зони розташування зображень, текстівок, приміток (на шпальтах і розворотах);

· концентрація приміток, зображень і текстівок в одному місці (сторінці, розвороті);

· винесення приміток, зображень, таблиць з основного тексту в спеціальні секції, розташовані наприкінці видання;

· застосування лінійок, рамок або спеціальних графічних знаків для кращого візуального відокремлення окремих елементів, наприклад, приміток, колонтитулів.

Колонтитули в науковому виданні служать вираженню логічної структури тексту і пошуку необхідної інформації. Вони роблять логічний каркас видання, до якого прив’язується кожний фрагмент тексту. Колонтитули необхідні у виданнях із складною архітектонікою і великими за обсягом частинами, главами, параграфами. Від складності архітектоніки й обсягу ієрархічних одиниць залежить вибір рубрик, відображених у колонтитулі. Введення колонтитулу у видання з простою структурою призводить до невиправданої витрати корисної площі сторінки.

Наукова складність інформації і тривалість циклів безупинного читання пред’являють максимально високі вимоги до зручності читання тексту, яка пов’язана з малюнком і кеглем шрифту, довжиною рядка, розміром апрошів (... АПРОШ (франц. approche), пробіл між літерами (знаками) та словами у типографському наборі. APROSh - APROSh (frants. approche)), інтерліньяжем, шириною полів, кольором шрифту і паперу, фактурою паперу. Супутнім чинником є будова оформлення видання, тобто фон, на якому відбувається читання словесного тексту, рівень перешкод, що супроводжують читання.

Вибір шрифту і всіх параметрів шрифтового оформлення наукового або науково-популярного видання цілком підпорядковуються вимозі зручності читання. Декоративні прийоми і елементи неприпустимі.

Зручність читання тексту забезпечується не лише кеглем, гарнітурою, форматом, але й якістю набору. Вирішуючи композиційні питання макету видання, за допомогою просторово-шрифтової організації ми прагнемо полегшити процес читання тексту. Текст повинен відповідати вимогам зручності читання (відповідно до загальної видавничої установки на дане конкретне видання або серію). Розмір кегля встановлюється залежно від:

· формату (загальних габаритів) видання;

· формату (рядків) набору і його вирівнювання;

· структурних особливостей тексту (літературного твору);

· композиційно-конструктивних рішень видання.

З позицій зручності читання ідеальним варіантом шрифтового рішення є набір як основного, так і додаткових текстів єдиним за рисунком і кеглем шрифтом. Це положення набуває особливого значення, якщо важко виявити ієрархію різноманітних складових тексту (наприклад, основного тексту і розгорнутих текстівок). При невеликому обсязі додаткових текстів таке шрифтове оформлення зробити легко, при значному — важче. Чим дрібніший шрифт основного тексту, тим сильніше тяжіння видання до одногарнітурного оформлення (наприклад, при кеглі 9/10 або 8).

При значному за обсягом суцільному тексті небажано робити дрібним кегль і зменшувати поля. Але при значному обсязі текстів, набраних шрифтом зниженого кегля (наприклад, текстів приміток і цитат) та широкому форматі набору (7-7, 5 кв.) рекомендується набирати тексти у дві шпальти. Характеристики оформлення, особливо такі, як дохідливість, принадність — мають для читачів науково-популярної літератури психологічне значення — підсвідоме бажання читати або не читати дану книгу. Приємність пов’язана з комфортністю читання.

Фіксована довжина рядка канонічна, звична для читача. Читання рядків однакової довжини виробляє автоматизм процесу читання. Але вирівнювання рядків на заданий формат веде до коливань розмірів міжслівних проміжків. У ручному і лінотипному наборі коригування цих розмірів велося під спостереженням складача. У автоматизованих системах верстки апроші часто збільшуються довільно. Єдиний засіб одержання чітко однакових апрошів по всьому тексту — прапорцевий набір із вільним вирівнюванням справа. Але це не виключає перенесень слів. При відсутності перенесень шпальта набуває значної східчастості справа, що утрудняє розрізненість абзацного членування при безабзацному наборі. Прапорцевий набір не знижує швидкість читання, але найкраща довжина рядка для нього —5 квадратів (9 см).

З метою збереження сталості довжини рядків і, отже, підтримки рівного ритму читання, варто уникати оборок при верстці зображень, таблиць та інших елементів.

Вільне вирівнювання найчастіше застосовується







Дата добавления: 2014-11-12; просмотров: 2853. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия