Студопедия — Автоматичне розташування перенесень
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Автоматичне розташування перенесень






Як і всі програми верстки, PageMaker має засоби автоматичного розташування перенесень. Цінність програми PageMaker підвищує можливість автоматичного розташування перенесень у текстах російською мовою (за умови, що встановлено словник російської мови).

Розглянемо, які етапи необхідно пройти, щоб задати в програмі PageMaker автоматичне розташування перенесень.

Насамперед варто вказати словник, що відповідає мові тексту, з яким ви працюєте. Ця установка виконується у полі Dictionary (Словник) діалогового вікна Paragraph Specifications (Параметри абзацу), що відкривається при активізації команди Type/Paragraph (Текст/Абзац) чи натисканні клавіш [Ctrl+M]. Підтвердіть установку, клацнувши на кнопці ОК (Так).

Далі слід виконати команду Type/Hyphenation (Текст/Перенесення), унаслідок чого на екрані відобразиться діалогове вікно Hyphenation (Перенесення), у якому і визначаються параметри розташування перенесень.

Запитання до самоконтролю

1. Як виконується імпорт тексту?

2. Як виконується експорт тексту?

3. Які, ви знаєте атрибути форматування символів?

4. Як визначається інтерлін’яжу?

5. Що таке відбиття?

6. Які атрибути має абзац?

7. Що таке лінійки і як їх застосовують?

8. Як створити буквицю?

9. Як відбувається керування рядками абзацу?

14.6. Робота із зображеннями

Растрова графіка.

У переважній більшості випадків необхідно, щоб растрова графіка була в колірній моделі CMYK, із глибиною кольору 8 біт на канал. Винятком є зображення в колірній моделі Grayscale. RGB або Lab — зображення перед друком повинні проходити ділення кольору (перехід у CMYK), що не є завданням, яке можна пустити «на самоплив». Краще проробити це вручну у растровому редакторі і в програму верстки помістити уже поділене на кольори зображення.

Роздільна здатність растрового файлу має бути визначена, виходячи з використаної лініатури друку і зазвичай складає 300 dpі для більшості стандартних робіт. Однак мінімально припустима виділивність, з якою можливий якісний друк, у загальному випадку можна підрахувати, помноживши лініатуру друку на коефіцієнт 1, 41 (квадратний корінь із двох). Тобто, для лініатури 150 lpі приблизна Роздільна здатність 220 dpі. Якщо графічні дані представлені в колірній моделі Bіtmap, то їх Роздільна здатність не має бути менш 800-1200 точок на дюйм, на відміну від інших форматів графіки.

Формат растрового файлу при вірно заданій виділивності в точках на дюйм має на 100 відсотків відповідати тому форматові, з яким буде проводитися його друк. Різні маштабування і трансформації в програмах верстки зазвичай дають гірші результати (і при зловживанні це зазвичай є ознакою «дурного» тону верстки), ніж таке масштабування, проведене в Photoshop, тому що там роботу функцій інтерполяції зображення для перерахування кольору пікселив можна точніше контролювати (наприклад, ввімкнути бікубічну інтерполяцію (Bіcubіc Іnterpolatіon) для найбільш якісного перетворення). Неприпустимо велике збільшення розмірів растрового файлу (більш ніж на 50-70 відсотків щодо вихідного розміру), тому що це призведе до недостатньої чіткості отриманого зображення.

Якщо ви переходите з колірної моделі RGB (Lab) у CMYK, то для стандартних умов кольорового друку краще використовувати спосіб ділення кольору GCR/Lіght або GCR/Medіum (опція Separatіon type). Зазвичай, не слід використовувати загальну кількість фарби, більше, ніж 300-320 відсотків (параметр Total іnk).

При збереженні Ваших файлів не рекомендується використовувати різні способи стискування, тому що на відкриття стиснутих зображень і на їх обробку програмами верстки іде більший час, ніж на обробку їх не стиснутих аналогів. Не можна використовувати нестандартні способи стискування, такі як, наприклад, JPEG — компресія для файлів формату TІFF та інші, тому що можливі різні збої при їхньому друці. Зараз, коли носії даних подешевшали, використання компресії з метою виграти до сотні мегабайт, не є необхідним. Припустимо зберігати останню (не проміжну) копію растрового файлу у форматі JPEG (або Photoshop EPS/JPEG Encodіng), з використанням максимально можливого рівня якості.

Але рекомендується зберігати растрові файли у форматах TІFF, EPS, PSD. У пакети верстки рекомендується поміщати файли TІFF, EPS. Не рекомендується збереження проміжних копій файлів у JPEG – форматах. Неприпустиме використання не призначених для поліграфії форматів файлів типу BMP, GІ, TGA та інших.

Векторна графіка.

Розмір векторного зображення краще задавати в масштабі 1: 1, а при використанні масштабування векторних об'єктів перевірте на контрольній роздруківці, як промасштабувались їх обведення (Stroke).

Бажано по фізичних габаритах зображення задавати «невидиму» рамку без кольору заливання й обведення, що визначає фактичний розмір верстки, тому що вказівки параметра Document Setup недостатньо, і тільки це точно позиціонує векторний об'єкт у програмі макетування.

Не перевищуйте допустиме число векторних вузлів і об'єктів у вашому файлі, тому що кожна нова точка або сегмент додає роботи програмі - редакторові, а потім і растровому процесорові з принтером або іміджсетером. Для кожного ж пакета існує деяка «критична маса» вузлів, перевищення якої викликає різні збої при друці.

Великі і тонкі розтяжки краще друкувати на принтерах з використанням PostScrіpt level 2 або 3, тому що це трохи усуне можливу ступінчастість і дискретність градієнтів.

Прозорість, що з'явилася в останніх версіях пакетів редагування векторних зображень, краще або не використовувати зовсім, або попередньо перетворювати в більш простіші об'єкти (наприклад, функцією «Flatten transparency» у Adobe Іllustrator).

Намагайтеся не розміщувати велику кількість растрових даних у векторний файл, тому що це збільшує його обсяги і трохи суперечить логіці роботи з векторною графікою. Якщо растровий об'єкт у векторному файлі усе ж є присутнім і має значний розмір, то експортуйте растрову частину в окремий дисковий растровий файл, а потім з’єднайте два файли в програмі верстки.

При використанні «замовлених» фарб із бібліотек типу Pantone необхідно чітко вказувати ім'я фарби (тобто бажано не змінювати існуюче ім'я), тому що саме ім'я визначить ту фарбу, з використанням якої даний елемент Вашої публікації буде надрукований. Якщо не передбачається друк такими фарбами, а у вашому макеті вони використовувалися, то всі замовлені кольори необхідно перевести в триадні (CMYK), і переконатися, що колірна гама зображення не змінилася.

Текстові блоки бажано перетворювати у криві. Якщо текст у них не перетворений, то неприпустимим є використання системних шрифтів типу Arіal, Tіmes, Courіer, System, Symbol, Tahoma і деяких інших. Інші використані шрифти необхідно буде надати разом з векторним файлом, або уключити використані шрифти при збереженні файлу опцією «Embed used fonts». Однак останнє допомагає не завжди, і на деяких пристроях навіть упровадження використаних шрифтів не дозволяє їх надалі надрукувати.

Вихідна роздільна здатність контурів (параметр «Output path resolutіon» або просто «Resolutіon») має бути не менш 800-1200 dpі. Використання меншого значення небажано, тому що можливо неякісне пророблення кривизни контурів і виникнення характерних «сходинок».

Не рекомендується друкувати дрібні елементи, наприклад, тонкі лінії з товщиною 1 пункт і менше, або розташовувати текстові блоки з використанням кегля для тексту розміром менш 8 пунктів, з використанням у друці двох або більш фарб. Такі ж елементи не рекомендується друкувати «виворіткою», тобто білим кольором на складеному кольоровому тлі. У іншому випадку, найменша дисгармонія друкованих форм стане помітною неозброєним оком, що сильно зіпсує враження від макету.

Практично в усіх випадках бажане використання 100%-го чорного кольору і 100%-их замовлених фарб, за умови, що вони візуально непрозорі. Перевірте атрибути «Overprіnt Fіll/Stroke», і, при необхідності, установіть їх в увімкнуту позицію.

Величина трепінгу в загальному випадку повинна складати від 0.15 до 0.3 pt.

Формати, що рекомендуються для збереження векторних даних, — PS/EPS, а також PDF. Проміжні файли рекомендується зберігати у форматі програми — у якій створюються ці файли. У програми макетування векторні дані краще поставляти у форматі EPS із включенням опції Generate Prevіew (Thumbnaіl). При цьому помістіть у вихідний файл усі зв'язані об'єкти, від яких він може залежати (шрифти, зв'язані растрові файли). Контролюйте обсяг вихідних файлів. Векторні дані зазвичай займають зовсім небагато дискового простору. Якщо ви використовуєте невеликий формат видання, то вихідний файл обсягом у 200 мегабайт або навіть вище — явний нонсенс, і щось ви недостатньо добре оптимізували.

Деякі аспекти роботи із зображеннями вже розглядалися в попередніх темах, а в даній темі вашій увазі пропонується докладний опис npoцесу розташування і редагування зображень у публікації за допомогою PageMaker.

Імпорт зображень

Імпортоване зображення може бути включене у публікацію як об'єкт або як зміст фрейму. Зображення стає вільним, якщо перед вставкою в публікації не був виділений жоден об'єкт (або текст/фрейм). Зображення може бути прив'язане до тексту у зазначеній вами позиції. Для цього перед імпортом зображення необхідно установити курсор у місці прив'язки. Щоб помістити зображення у фрейм, потрібно виділити цей фрейм перед імпортом.

У табл.14.1. представлений список форматів графічних файлів, які можна імпортувати в публікацію програми PageMaker.

Таблиця 14.1.

HPGL або PUT JPEG або JPG PCD PIC PICT або РСТ PNT
XLC PCX MOV SCT TBL PLT
TIFF або TIF PIC BMP WMF EMF  

 

Імпорт графічних файлів здійснюється за допомогою спеціальних фільтрів. При використанні рядку фільтрів ви можете завантажити діалогове вікно фільтра для установки параметрів, що впливають на процес імпортування.

Послідовність дій для відкриття вікна фільтра однакова у всіх випадках: необхідно при активізації команди File/Place (Файл/Помістити) у діалоговому вікні Place (Помістити) установити позначку Show filter preferences (Показати Установки фільтра) або при натисканні кнопки Place (Помістити) утримувати натиснутою клавішу [Shift].

Далі ми розглянемо, для яких графічних форматів передбачені діалогові вікна фільтрів, а також вивчимо структуру цих вікон.

Імпорт EPS-файлів

Програма PageMaker підтримує імпорт триадних кольорів, що містяться в EPS-файлах.

Розглянемо структуру вікна фільтра, що забезпечує імпорт графічних файлів у форматі EPS.

Перемикачі, розміщені у зоні Import options (Параметри імпорту), дозволяють керувати наступними параметрами імпорту:

• Add process and high fidelity color names to palette (Додати імена складених кольорів у палітру) — включення в палітру Colors (Кольори) програми складних і Hi-Fi кольорів, використовуваних в імпортованому зображенні;

• Import nested DCS images for separations (Імпортувати DCS-елементи розподілу) — при імпортуванні DCS-файлів включення перемикача обов'язкове, тільки в цьому випадку можливе коректне виведення таких файлів;

• Read embedded OPI image links (Читати зв'язку убудованих ОРI-об'єктів) — якщо цей перемикач відключений, до друку виводиться не реальне зображення, а екранний варіант. Перемикачі, розташовані в зоні Spot color options (Імпорт простих (плашкових) кольорів), дозволяють вибрати спосіб імпортування плашкових кольорів, що входять у EPS-файл;

• Add spot color names to palette (Включати імена простих кольорів у палітру) плашкові кольори EPS-файлу включаються у публікацію PageMaker, a відображаються в палітрі Colors (Кольори), у даному випадку забезпечується максимальна відповідність кольорів зображення до і після імпорту;

• Exclude spot color names (Виключити імена простих кольорів) — плашкові кольори при імпорті перетворяться в складні.

Зони Preview options (Параметри екранної версії) і For created preview (Характеристики екранної версії) призначені для визначення параметрів екранної версії зображення.

Імпорт GIF-файлів

Файли формату GIF використовуються головним чином для розташування на Web-сторінках, але якщо у вас виникне бажання розмістити в публікації зображення у форматі GIF, до ваших послуг фільтр імпорту GIF-файлів. Варто пам'ятати про те, що якісний друк у форматі GIF неможливий.

14.7. Верстка багатосторінкових документів

Багатосторінкові документи, як показує практика, складають більшість тих публікацій, з якими доводиться pecnhsxfnbcz на практиці. Відомості про особливості верстки багатосторінкових документів містять складні питання, такі як створення змістів і предметних покажчиків, створення багатосторінкових документів.

Для завантаження тексту, який уже набраний у текстовому редакторі і підлягає верстці у багатосторінковий документ, доцільно скористатися функцією автозаповнення. Після відкриття нового документа активізуйте командою Layout/Autoflow Макет/Автозаповнення). Далі викличте команду File/Place (Файл/помістити), виберіть файл, що містить потрібний вам текст, і натисніть кнопку (Відкрити). Покажчик миші буде мати вигляд куточка з хвилястою лінією. Після натисніть клавішу миші на полосі, тоді PageMaker самостійно додасть потрібну кількість сторінок і розмістить у них текст.







Дата добавления: 2014-11-12; просмотров: 830. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия