Студопедия — Лабораторна робота №2 Adobe Page Maker 7.0
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторна робота №2 Adobe Page Maker 7.0






Тема: Створення колонок

Мета: Набути навичок роботи із колонками при створенні публікації.

Теоретичний матеріал.

У програмі PageMaker багатоколонкова полоса формується в такий спосіб: спочатку сторінка поділяється на колонки, а потім текст розподіляється по цих колонках. Колонку можна створити для окремої сторінки (розвороту) чи для всієї публікації. В другому випадку їх необхідно формувати на шаблонній сторінці.

Для створення колонок призначена команда Layout/Column Guides (Макет/Межі колонок). Унаслідок її активізації завантажується діалогове вікно Column Guides (Межі колонок). Тут визначаються такі ключові параметри багатоколонкової полоси, як кількість колонок (поле Number of columns) і інтервал між ними (поле Space between columns).

Після введення зазначених даних і натискання кнопки (ОК) — (Так) програма PageMaker створить задане число однакових колонок на рівній відстані одна від одної. На сторінці публікації межі колонок позначаються направляючими.

Ширину готових колонок зручно змінювати шляхом перетягування їх межі за допомогою миші. При цьому пари ліній, що утворюють середник, переміщаються разом.

Якщо робота ведеться з розворотом сторінок, у діалоговому вікні Column (Межі колонок) з'являється позначка Set left and rigth pages separately (Роздільна установка для лівих і правих сторінок), що дозволяє по-різному встановити багатоколонкові полоси на лівій та правій сторінках. Унаслідок чого у вашому розпорядженні виявляються дві пари полів Number of columns (Кількість(колонок) і Space between columns (Середник)): одне — для лівої сторінки, а друге для правої. Таким чином, для двох розташованих поруч сторінок ви можете задати різну кількість колонок і різні інтервали між ними.

Опція Adjust layout (Настроювання макету) доцільно встановлювати в тих випадках, якщо створенню колонок передувало розташування на сторінці рядку тестових чи графічних об'єктів і ви хочете, щоб програма відкоригувала розташування і розміри.

Хід роботи.

1. Імпортуйте текст (текст за темою варіанту) на сторінку і розмістіть його в трьох колонках.

Перед імпортуванням тексту необхідно перейти на шаблонну сторінку. Для цього активізуйте команду Layout/Go to Page (Макет/ Перейти до сторінки) чи натисніть клавіші [Ctrl+Alt+G], унаслідок чого на екрані відобразиться діалогове вікно Go to Page (Перейти до сторінки). Установіть перемикач Go to (Перейти до) у положення Master Page (Сторінка-шаблон).

2. Створіть на шаблонній сторінці три колонки, скориставшись Layout/Column Guides (Макет/Межі колонок).

Поверніться на сторінку документа за допомогою уже відомого вам діалогового вікна Go to Page (Перейти до сторінки), тільки цього разу установіть перемикач Go to (Перейти до) у позицію Page number (Номер сторінки) і введіть номер потрібної сторінки у спеціальне поле. От і все готово до імпорту тексту.

3. Активізуйте команду File/Place (Файл/Помістити) і виберіть для імпорту текстовий файл достатнього обсягу (текст не повинен поміститися на одну сторінку публікації PageMaker). Варто враховувати, що без спеціального фільтра вам не удасться імпортувати текст із редактора Word.

4. Натисніть кнопку Open (Відкрити). Позиціонуйте покажчик миші у лівому верхньому куті першої колонки і виконайте «клацання» мишею мишею.

Ви побачите, що текст доданий тільки в одну колонку. Зверніть увагу на індикатор переповнення у вигляді червоної стрілки, розташований на нижній межі текстового об'єкта. Він свідчить про те, що текст не помістився цілком у дану область. Для подальшого розташування тексту вам будуть потрібні засоби заповнення.

Існує три методи заповнення колонок текстом:

1. Ручний — вам доведеться розташовувати текст у кожній колонці вручну;

2. Автоматичний — програма PageMaker сама розподіляє текст по колонках і додає при необхідності потрібну кількість сторінок;

3. Напівавтоматичний — комбінація з перших двох варіантів.

Для включення режиму автозаповнення активізуйте в меню Layout (Макет) команду Autoflow (Автозаповнення). Потім виділіть текстовий об'єкт, у якому не міститься текст (якщо він ще не виділений), і виконайте «клацання» мишею на індикаторі переповнення. Унаслідок цей покажчик миші буде мати вигляд куточка з хвилястою лінією. Виконайте «клацання» мишею у лівому верхньому куті наступної колонки. Весь текст автоматично розміститься в колонках, причому PageMaker самостійно додасть необхідну кількість сторінок, якщо буде потрібно.

Розглянемо тепер послідовність дій при заповненні колонок текстом вручну. Виділіть текстовий об'єкт, у якому не міститься текст. Переконайтеся в тому, що команда Autoflow (Автозаповнення) відключена, і клацніть на індикаторі переповнення. У даному випадку покажчик миші перетвориться в куточок із суцільними лініями. Виконайте «клацання» мишею в лівому верхньому куті другої колонки. У результаті фрагмент тексту буде доданий тільки до другої колонки. Для вставки тексту до наступної колонки необхідно повторити ці операції, і так доти, поки не буде відображена вся текстова інформація. Даний спосіб зручний, якщо масив тексту має невеликий обсяг і розміщується на полосі непослідовно, а фрагментами.

Для установки режиму напівавтоматичного заповнення не передбачена, окрема команда. Щоб працювати у ньому, після «клацання» мишею на маркері переповнень слід утримувати натиснутою клавішу [Shift]. Покажчик миші в цьому режимі має вигляд куточка із пунктирною хвилястою лінією. У напівавтоматичному режимі заповнення текстом відбувається, як і в ручному режимі, з тією лише різницею, що відпускання [Shift] призводить до включення того режиму заповнення, що застосовувався останнім, а при натисканні клавіші [Ctrl] активізується третій, що залишився. Режим напівавтоматичного заповнення тим і зручний, що забезпечує можливість швидкого переходу на різні режими заповнення. Який режим є поточним, легко визначити по вигляду покажчика.

4. Установіть режим автозаповнення, активізувавши команду Autoflow (Автозаповнення) меню Layout (Макет)

5. Виділіть текстовий об'єкт, клацніть покажчиком миші на маркері переповнення і виконайте «клацання» мишею у лівому верхньому куті другої колонки. Весь текст буде розташований у колонках, причому PageMaker додасть сторінок у разі потреби.

6. Для відключення заповнення варто активізувати будь-який інструмент.

7. Завдання збережіть у власну теку з іменем файлу LAB_2_NAME

Оформлення звіту.

На захист даної роботи студент повинен надати в електронному варіанті виконану лабораторну роботу та захистити її в індивідуальному порядку.

Контрольні запитання

1. У який спосіб створюється багатоколонкова верстка?

2. Яка послідовність розташування тексту у колонках?

3. Як відбувається розрахунок розмірів простору, необхідного для розташування матеріалу?

4. Які знаєте режими заповнення колонок текстом?

5. Які ви знаєте методи верстки колонтитулів і колонцифр?

 







Дата добавления: 2014-11-12; просмотров: 1065. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия