Студопедия — Лабораторна робота №1
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторна робота №1






Тема: Аdobe InDesign CS. Завантаження Аdobe InDesign CS і створення нової публікації. Параметри публікації. Панель інструментів. Головне меню. Типи об’єктів у документі. Перегляд і масштабування публікації. Створеня та редагування шаблона публікації.

Мета: Ознайомлення з можливостями налаштувань Аdobe InDesign CS.

Теоретичний матеріал.

Для виконання даної лабораторної роботи студентам необхідно ознайомитися з теоретичним матеріалом за темою «Програма Adobe Indesing CS» (Програма Adobe Indesing CS. п.15.1, 15.2, 15.3)

Хід виконання роботи.

1. Створення нової публікації.

Запустіть програму Adobe InDesign (Пуск> Программы> Adobe> Adobe InDesign).

Створіть нову публікацію (File> New> Document або < CTRL> + < N>). Відкриється діалогове вікно, в якому задаються наступні параметри:

Кількість сторінок (Number of Pages) — 4

Розмір сторінки (Page Size) — довільний (Custom), ширина (Width) — 205 мм, висота (Height) — 280

Розворот (встановити перемикач Facing Pages)

За допомогою палітри Pages перемістіться на шаблон-сторінку А-Master. За допомогою команди Master Options for «А-Master» з меню палітри Pages ви можете поміняти такі властивості шаблона, як префікс, ім'я шаблон-сторінки, базовий шаблон для даної шаблон-сторінки і номер сторінки, до якої застосовується дана шаблон-сторінка.

Для подальшої роботи над макетом треба створити основні елементи на шаблон-сторінці, які будуть потім повторюватися на основних сторінках.

Виберіть Layout> Margins and Columns. Відкриється діалогове вікно, в якому можна указати кількість колонок на сторінці і відстань між ними. У розділі Columns укажіть кількість колонок (Number) —2, відстань між колонками (Gutter) — 5 мм.

2. Створення колонтитулів.

Для того, щоб колонтитули були розміщені симетрично і вирівняні по одному рівню, потрібно скористатися направляючими. Горизонтальні направляючі створюються простим перетягуванням при лівій натиснутій клавіші миші з верхньої горизонтальної лінійки, вертикальні направляючі — відповідно з вертикальної лінійки. Створіть горизонтальну направляючу на рівні 20 мм. Якщо відразу не вдалося помістити направляючу на потрібну координату, можна указати точне значення координати в контрольному рядку, який розташований безпосередньо під текстовим меню. Якщо контрольний рядок за умовчанням не відображується у вікні документа, викликати його можна через меню Window> Control або поєднанням клавіш < Alt> +< Ctrl> +< 6>;. Натиснувши клавішею миші по направляючій, ви зможете побачити в контрольному рядку її координати і при необхідності змінити їх. Якщо ви не можете перемістити направляючу, то це значить, що встановлена опція закріплення направляючих. Відключити її можна за допомогою меню View> Lock Guides. Якщо направляючі закріплені, поряд із цією командою встановлений перемикач. Команда Lock Guides є і в контекстному меню, що відкривається натисненням правою клавішею миші на направляючій, або у вільному місці сторінки.

Виберіть інструмент Line Tool (Лінія) з палітри інструментів. Уздовж направляючої на висоті 20 мм намалюйте пряму лінію на лівій сторінці — вона буде візуально відділяти колонтитули від тексту. У контрольному рядку вкажіть товщину лінії — 0, 5 pt (цей параметр знаходиться в правому верхньому кутку контрольного рядка), тип лінії за умовчанням указується як суцільний (Solid), його змінювати не потрібно, проте можна подивитися, які типи ліній можна намалювати в InDesign.

Повторіть цю ж операцію для правої сторінки.

Виберіть інструмент Rectangle Frame Tool (Прямокутний фрейм) з палітри інструментів. З його допомогою намалюйте фрейм висотою 5 мм і довжиною 60 мм (параметри можна точно указати в контрольному рядку). Розмістіть фрейм в лівому верхньому кутку лівої сторінки. Тепер потрібно надати фрейму чорний колір. Зробити це можна за допомогою кнопок управління кольором з палітри інструментів.

Fill. Зразок заливання об'єкта. Якщо ця кнопка знаходиться на передньому плані, то вибирається і редагується заливання. Якщо об'єкт не має заливання, кнопка помічена косою червоною рискою.

Stroke. Зразок обведення об'єкта. Якщо ця кнопка знаходиться на передньому плані, то вибирається і редагується обведення. Якщо об'єкт не має обведення, кнопка помічена косою червоною рискою.

Наш фрейм повинен бути з чорним заливанням і не мати обведення. Для того, щоб задати йому такі параметри, виділіть фрейм за допомогою інструменту Selection (Виділення), потім зробіть кнопку заливання активною і укажіть чорний колір (чорний колір, градієнт і відсутність кольору — ці три значки розташовані також на палітрі інструментів, трохи нижче кнопок (Fill і Stroke). Перевірте, щоб обведення у фрейма не було.

3. Розташування тексту.

Виберіть інструмент Type Tool (Текст) з палітри інструментів і натисніть ним в середині фрейма. Кнопка Fill стала відображуватися як квадрат з чорною буквою «Т». Двічі натисніть по цій кнопці. Відкриється палітра Colour. В цій палітрі за допомогою повзунка виберіть білий колір або просто введіть в полі відсотків цифру «0». Це означає, що в кольорі тексту буде 0% чорного кольору, тобто текст буде білим. Наберіть текст «Огляд товарних ринків». Виділивши набраний текст за допомогою миші, перейдіть до вибору шрифтів і розміру в контрольному рядку. Укажіть шрифт Europe, зображення Bold, розмір 9 pt, інтерліньяж (відстань між рядками) 10, 5 pt. Укажіть, що всі букви повинні бути заголовними (цей параметр також знаходиться на контрольному рядку і позначається двома великими буквами «Т»). Окрім цього параметра можна визначити для тексту також закреслення, підкреслення, верхній і нижній індекси.

Створіть ще один фрейм, але без обведення і заливки. Наберіть в ньому текст «Опт & дистриб’юція». Надайте тексту ті ж параметри, що і в попередньому фреймі, але тільки без зміни кольору. Розташуйте фрейм в правому верхньому кутку лівої сторінки і лівому верхньому куті правої сторінки. Створення і редагування верхнього колонтитула закінчено, тепер можна переходити до нижнього колонтитула.

Для нижнього колонтитула створіть горизонтальну направляючу з координатою 265 мм. Скопіюйте з верхнього колонтитула горизонтальні лінії і розмістіть їх уздовж цієї направляючої. Створіть текстовий фрейм з наступними параметрами: колір тексту чорний, шрифт Europe, зображення bold, розмір 7, 5 pt, інтерліньяж 9 pt. Наберіть текст «Торгові Відомості 7 (7) вересень 2008 р.». Розмістіть фрейм в правому нижньому кутку лівої сторінки, а його копію — в лівому нижньому кутку правої сторінки.

Тепер потрібно створити автоматичну нумерацію сторінок. Створіть текстовий фрейм в лівому нижньому кутку лівої сторінки і натисніть в ньому інструментом Type Tool (Текст). Потім перейдіть в меню Type> Insert Special Character> Auto Page Number або просто натисніть поєднання клавіш < Alt> +< Shift> +< Ctrl> +< N>. У фреймі з'явиться буква «А». Це означає, що ви створили для поточного шаблона автоматичну нумерацію сторінок. Виділіть текст і надайте йому наступні параметри: шрифт Europe, зображення bold, розмір 10 pt, інтерліньяж 11 pt, колір тексту — чорний. Повторіть операцію з фреймом для правої сторінки, розмістивши його в правому нижньому кутку.

Шаблон для подальшої верстки сторінок готовий (рис. 15.4.1).

Рис. 15.4.1. Шаблон розвороту.

Збережіть публікацію (File> Save As або < CTRL> +< S>) як «Лабораторна_робота_№1)».
Закрийте її (Файл => Закрити). Відкрийте публікацію, яку ви зберегли (для цього зробіть Файл => Відкрити). При цьому ви можете відкрити копію або оригінал.

Оформлення звіту.

На захист даної роботи студент повинен надати в електронному варіанті виконану лабораторну роботу та захистити її в індивідуальному порядку.

Контрольні запитання.

1. Які основні параметри налаштування програми Adobe Indesign?

2. Як створити сторінки-шаблони?

3. Як створити фрейм?

4. Які параметри фрейма?

5. Як виконується робота зі сторінками: додавання, видалення, переміщення?

6. Що таке «майстер-шаблона» документа?

7. Як виконати зв'язування текстових блоків у ланцюжки?

8. Як увести інформацію у текстові блоки?

9. Як імпортувати текстові документи з інших програм?







Дата добавления: 2014-11-12; просмотров: 1479. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия