Студопедия — Реквізити документа
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Реквізити документа






 

Реквізити Правила оформлення
  Державний герб Розташовується посередині бланка або у кутку над серединою рядка з назвою організації. Він зображується тільки у випадках, передбачених законодавством.
  Емблема організації За емблему як правило застосовують товарний знак, зареєстрований у встановленому порядку. Розміщують на лівому полі документа нарівні назви організації чи на верхньому полі документа.
  Зображення нагород Розташовується у верхньому лівому кутку або посередині документа.
  Код організації Розташовується у верхньому правому кутку
  Код форми документа Код за Загальноукраїнським класифікатором управлінської документації, повинен відповідати уніфікованій формі документа, що міститься в класифікаторах управлінської документації. Цей реквізит проставляється при складанні конкретного виду документа.
  Найменування міністерства чи відомства Розташовується у верхньому лівому кутку або посередині сторінки
  Найменування організації Розташовується у верхньому лівому кутку
  Найменування структурного підрозділу Розташовується у верхньому лівому кутку. Дозволяється друкувати машинописним способом.
  Довідкові дані про організацію Сюди входять: індекс підприємства зв’язку, поштова і телеграфна адреса, номер телетайпа, номер телефону, факсу. На бланку для листів вказується номер розрахункового рахунка в банку.
  Назва виду документа Розташовується зліва або посередині сторінки.
  Дата На бланках дату ставлять у верхній частині разом з індексом на спеціально відведеному місці. Якщо документ складається не на бланку, то дату ставлять під текстом зліва. Вона записується словесно-цифровим способом (29 вересня 2004 р.), або цифровим – (29.09.2004)
  Вихідний № (реєстраційний індекс) документа Розташовується у верхній частині сторінки зліва. Для вихідних документів складається з декількох частин: – індекс структурного підрозділу – номер справи по номенклатурі, де буде зберігатися копія документа після його відправлення – порядковий номер документа
  Посилання на реєстраційний індекс і дату вхідного документа Розташовується у верхній частині сторінки зліва. Цей реквізит проставляється тільки на відповідних листах. Дата і номер для посилання переписуються з ініціативного листа. Оформляється у такий спосіб: на № 03-18/45 від 21.09.04.
  Місце складання чи видання Розташовується у верхній частині сторінки зліва. Містить назву міста чи населеного пункту, де видається документ.
  Гриф обмеження доступу до документа Розташовується з правового боку під кодом форми документа. Цей реквізит проставляється у випадку, якщо документ містить зведення обмеженого поширення, тобто секретну чи конфіденційну інформацію. У першому рядку цього реквізиту записується: «Для службового користування», «Таємно», «Цілком таємно». А у другому рядку цього реквізиту проставляється номер примірника та іноді адресат.
  Адресат Розташовується з правового боку у верхній частині сторінки. Цей реквізит складається з наступних елементів: – найменування організації, підприємства (у наз. відм.); – найменування структурного підрозділу (у наз. відм.); – вказівка посади одержувача (у дав. відм.); – прізвище та ініціали (у дав. відм.)
  Гриф затвердження Розташовують у правому верхньому куті документа. Гриф затвердження повинний складатися: – зі слова «ЗАТВЕРДЖУЮ», – найменування посади особи, що затверджує документ, – особистого підпису, її розшифровки, – дати. Якщо документ затверджується рішенням|розв'язанням,вирішенням,розв'язуванням|, наказом, протоколом, гриф затвердження|затвердження| складається із слова «ЗАТВЕРДЖЕНО», назви документа в називному відмінку, його дати і номери.
  Резолюція У резолюції фіксується вказівка керівника з приводу виконання документа. Вона пишеться від руки і проставляється у верхньому лівому куті. Якщо це місце зайнято, резолюцію проставляють на вільному місці лицьового боку сторінки або якщо немає вільного місця на додаткову листі формату А6. Резолюція включає у собі: – прізвище виконавця, – зміст доручення, – термін виконання. – резолюція повинна бути підписана і датована
  Заголовок тексту Цей реквізит є обов’язковим для всіх документів. Короткий виклад змісту документа вказують у заголовку до тексту. Розміщується під назвою виду документа.
  Позначка про контроль Розташовується з лівого боку у верхній частині поля першої сторінки документа. Її проставляють червоними чорнилами, постачається літерою ”К”, а також вказується дата.
  Текст Складається на державній мові і складається з таких елементів: вступ, доказ, закінчення. Розташовується по всій ширині сторінки.
  Відмітка про наявність додатка Якщо документ має додатки, які згадані в тексті, відмітка про наявність додатків оформляється за такою формою: Додаток: на 10 стор. у 2 прим. Якщо документ має додатки, які не згадані в тексті, то їх потрібно перелічити з вказівкою кількості аркушів у кожнім додатку і кількості примірників
  Підпис Є обов’язковим реквізитом. До складу реквізиту належать: – найменування посади особи, що підписує документ (повне, якщо документ оформлений не на бланку, і скорочене - на документі, оформленому на бланку з лівого боку), – особистий підпис і її розшифровка (з правового боку).
  Гриф узгодження Зовнішнє узгодження оформляється грифом узгодження і має 2 варіанти: Узгодження з конкретною посадовою особою – складається зі слова «ПОГОДЖЕНО», – найменування посади особи, з яким узгоджується документ (включаючи найменування організації), – особистого підпису, її розшифровки – дати. Узгодження з колегіальним органом оформляють за такою формою: ПОГОДЖЕНО Протокол засідання профкому 10.04.90 N 25 Грифи узгодження розташовують нижче реквізиту «Підпис» чи на окремому листі узгодження.
  Віза Внутрішнє узгодження документа – це його візування. Віза – це підпис посадової особи на документі якій засвідчує її згоду зі змістом документа і складається з: – особистого підпису особи, що візує; – дати.
  Печатка Відбиток печатки варто проставляти таким чином, щоб він захоплював частини найменування посади особи, яка підписала документ. Розрізняють гербові печатки та печатки організацій.
  Відмітка про засвідчення копії При засвідченні копії документа нижче реквізиту «Підпис» проставляють завірчий напис «Вірно», найменування посади особи, яка завірила копію, його особистий підпис, її розшифровку, дату завірення.
  Відмітка про виконавця Є обов’язковим для всіх вихідних документів. Складається з: – прізвища виконавця; – номера його телефону Вони проставляються у нижньому лівому куту зворотного або лицьового боку останньої сторінки документа.
  Відмітка про виконання документа і направлення його в справу Цей реквізит повинен містити: – довідка про виконання, – слова «До справи»; – номер справи, у якому буде зберігатися документ. – повинна бути підписана і датована виконавцем документа чи керівником структурного підрозділу, у якому виконаний документ. Розміщується в лівій або центральній частині нижнього поля першої сторінки документа.
  Відмітка про перенесення даних на машинний носій Цей реквізит може включати ім’я диска, директорії і файлу, що містить документ та інші пошукові дані.
  Відмітка про надходження документа По можливості ставиться на першому листі, як правило, за допомогою штампу, має дату надходження документа, його вхідний реєстраційний номер
  Відмітка про реєстрацію НПА Зазначається лише на НПА, у верхньому правому куті.

 

3. Відповідь на останнє питання можна почати з того, що для виготовляння бланків організаційно‑розпорядчих документів (наказів, розпоряджень, положень, протоколів, актів, листів тощо) слід використовувати аркуші паперу формату А4 (210 × 297 мм) та А5 (210 × 148 мм). Для оформлення документів у вигляді таблиць дозволяється використовувати бланки формату А3 (297 × 420 мм). Для оформлення резолюцій і доручень використовують бланки формату А6 (105 × 148 мм). Розмір полів у бланках має бути: ліве поле – 30 мм; праве поле – 10 мм; верхнє й нижнє поля – 20 мм.

Бланки документів виготовляють друкарським способом тільки на білому папері високої якості фарбами насичених кольорів. Залежно від характеру діяльності організації за рішенням її керівника бланки можуть виготовлятися й за допомогою офісної комп’ютерної техніки.

Бланки проектують відповідно до схем, установлених ДСТУ 4163–2003, в яких позначено фіксовані межі зон розташування реквізитів. Кожну зону призначено для розташування певних реквізитів. Реквізити розміщують у межах, зафіксованих у схемах, з допуском + 2 мм.

Згідно з ДСТУ 4163–2003 установлено такі види бланків документів:

– загальний бланк організації для створення різних видів документів (без зазначення в бланку назви виду документа), окрім листа;

– бланк листа;

– бланк конкретного виду документа (із зазначенням у бланку назви виду документа), окрім листа.

На основі загального бланка організації можна розробляти бланки структурних підрозділів організації і (або) бланки посадових осіб у тому разі, якщо керівники структурних підрозділів чи відповідні посадові особи мають право підписувати документи в межах своїх повноважень, визначених у розпорядчих документах організації.







Дата добавления: 2015-10-18; просмотров: 523. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия