Студопедия — ПЕРЕДМОВА. 1. www.raga.gov.ua – Офіційний портал Верховної Ради України.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПЕРЕДМОВА. 1. www.raga.gov.ua – Офіційний портал Верховної Ради України.






 

1. www.raga.gov.ua – Офіційний портал Верховної Ради України.

2. www.smida.gov.ua – Офіційний портал Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України.

3. www.nssmc.gov.ua – Офіційний портал Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.


Методичні вказівки для практичних занять з дисципліни «Фінансовий аналіз» для студентів спеціальності 8.03050901 «Облік і аудит» денної форми навчання.

 

Укладачі:

Нусінов В.Я., доктор економічних наук, професор,

Семеняка Т.В., старший викладач

 

 

Реєстр. № _____

 

 

Підписано до друку _____________р.

Формат А5

Обсяг 32 стор.

Тираж 10 прим.

Лабораторія множення науково-методичної літератури КЕІ ДВНЗ «КНУ»

пр. К. Маркса, 64

м. Кривий Ріг

 

Шостка 2008

 

ПЕРЕДМОВА

Економічна підготовка кадрів в умовах складного перехідного періоду має важливе державне значення, оскільки покликана допомогти у вирішенні життєво важливих соціально-економічних проблем суспільства.

Аналіз тенденцій глобальних, регіональних і локальних змін, що спостерігаються останнім часом у суспільстві, свідчить про нагальну потребу формування в молоді ґрунтовних соціальних, економічних та статистико-аналітичних знань. Тому навчальна дисципліна "Статистика" займає сьогодні належне місце серед найголовніших фундаментальних дисциплін економічного спрямування.

Основи статистичної методології, її загальні категорії, принципи та методи викладаються у курсі "Загальна теорія статистики", що є базовою галуззю статистичної науки, важливим інструментом теоретичної і методологічної підготовки фахівців.

В нових умовах формування ринкових відносин і функціонування підприємств з різними формами власності необхідно вдосконалювати методологію та технологію аналізу статистичної інформації, а також уміло використовувати ці знання для підвищення ефективності суспільного виробництва. Тому володіння методами статистичного аналізу суспільно-економічних явищ та процесів необхідне майбутнім економістам, фінансистам, підприємцям, менеджерам в їх професійній діяльності.

Обсяг матеріалу, отриманого студентами внаслідок успішного засвоєння курсу "Загальна теорія статистики", повинен забезпечити запас фундаментальних положень і концептуальних основ статистичної науки, а також розуміння статистичної аксіоматики в цілому. Система отриманих на цій основі знань має забезпечити формування у студентів чітких і обґрунтованих уявлень про сутність, структуру, цілі й завдання статистики на сучасному етапі соціально-економічних відносин, її значення в житті суспільства, місце й зв'язок з іншими науками, про стратегію і тактику використання набутих знань та вмінь в дослідницько-аналітичній діяльності.

 

 

1 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Статистика є фундаментальною економічною наукою, а також основоположною (базовою) навчальною дисципліною, з вивченням якої починають формуватися необхідні професійні якості економістів вищої кваліфікації, фінансистів, менеджерів, підприємців, комерсантів. Оволодіння статистичною методологією є однією з неодмінних умов пізнання кон’юнктури ринку, вивчення тенденцій та прогнозування попиту і пропозицій, прийняття оптимальних управлінських рішень на всіх рівнях підприємницької діяльності, на ринку товарів і послуг.

 

В умовах переходу до ринкових відносин, реформування економіки України робота підприємців, економістів, фінансистів, менеджерів наповнюється новим змістом. Це вимагає нових підходів в організації статистичної роботи, а також значних зусиль в підвищенні рівня статистичної підготовки управлінських кадрів.

Метою викладання дисципліни „Статистика” є вивчення студентами статистичної методології та технології:

· вивчення та засвоєння студентами теоретичних основ, загальних принципів і положень, а також методів статистичного дослідження масових соціально-економічних явищ, що виникають у суспільстві в процесі економічних взаємин; суспільного виробництва; створення, розподілу і використання національного багатства;

· вивчення сучасних методів збору, обробки та аналізу статистичної інформації;

· формування у студентів знань, вмінь та навичок економіко-статистичного аналізу стану і розвитку промислового виробництва, шляхів підвищення його ефективності;

· розвинення у студентів творчої уяви і системного володіння набутими знаннями;

· ознайомлення студентів із загальними підходами та принципами формулювання обґрунтованих статистичних висновків та надання на їх основі практичних рекомендацій для прийняття ефективних управлінських рішень в усіх сферах національного господарювання.

Зазначені знання і навички необхідні для вміння виявляти, вимірювати та оцінювати закономірності формування, розвитку і взаємодії складних суспільно-економічних явищ та процесів.

 

Основні завдання вивчення дисципліни відповідно до вимог освітньо-професійної та робочої програм полягають у наступному:

· надати студентам теоретичні знання в області методичних аспектів проведення статистичного дослідження, аналізу та інтерпретації масових соціально-економічних явищ, що виникають у суспільстві;

· сформувати у студентів практичні навички виявлення тенденцій, залежностей та закономірностей, що утворюються в процесі взаємовідносин об’єктів господарської діяльності з масовим споживачем, з конкурентним середовищем, з банківською системою, з державою;

· сформувати практичні навички обчислення, аналізу та інтерпретації економіко-статистичних показників з урахуванням міжнародних стандартів і рекомендацій Держкомітету статистики України;

· забезпечити вивчення студентами сучасних досягнень статистичної науки в області пізнання суспільно-економічних явищ, законів та закономірностей, а також оцінки нових процесів і змін у суспільстві.

 

 

1.1 Значення, характерні особливості та місце дисципліни у

навчальному процесі

Оволодіння методологією статистичного вимірювання, аналізу та інтерпретації складних суспільно-економічних явищ і процесів є невід’ємним елементом підготовки висококваліфікованих підприємців, менеджерів, економістів, фінансистів для народного господарства України, тобто, формування фахівців високого рівня відповідних спеціальностей.

При вивченні суспільно-економічних явищ статистика керується положенням матеріалістичної діалектики про перехід кількісних змін у якісні. Це має важливе значення при вивченні кількісних змін у масових суспільно-економічних явищах для пізнання глибоких якісних змін. При цьому статистика спирається на діалектичні категорії випадкового і необхідного, одиничного і масового, індивідуального і загального.

Оскільки статистична наука сформувалась внаслідок теоретичних узагальнень накопиченого людством досвіду обліково-статистичних робіт, зумовлених потребами управління виробництвом та життям суспільства, то вона, як ефективний інструмент аналізу, в цілому є складною багатогалузевою системою наукових дисциплін різних напрямків: соціального, промислового, демографічного, сільськогосподарського та ін. Однак, основними розділами, які вивчаються відповідно до вимог робочої програми дисципліни, є питання загальної теорії статистики.

 

 

1.2 Зв’язок статистики з іншими навчальними дисциплінами

Статистика як наука, навчальна дисципліна та галузь практичної діяльності пов’язана з такими навчальними дисциплінами, як „Економічна теорія”, „Математика”, „Економічний аналіз”, „Теорія ймовірностей”, „Математична статистика”, „Бухгалтерський облік та аудит” та ін. Саме тому від студента вимагається знання основ цих перелічених дисциплін в обсязі відповідних робочих програм.

 

 

1.3 Формування знань та вмінь

Після вивчення дисципліни від студентів вимагаються наступні знання та вміння:

· знання основних етапів статистичного дослідження;

· знання методів збору, обробки та аналізу статистичних даних;

· знання основних статистичних показників та методів їх вимірювання;

· поглиблені знання середніх величин, методів їх обчислення та показників варіації;

· знання сутності статистичних індексів та уміння застосувати їх для аналізу економічних явищ (процесів);

· знання методології вибіркового спостереження, визначення випадкових помилок репрезентативності та побудови довірчих інтервалів оцінюваних параметрів;

· уміння узагальнювати статистичні показники та робити відповідні висновки по них;

· уміння виявляти взаємозв’язки між суспільно-економічними явищами та їх показниками;

· уміння встановлювати характерні закономірності;

· уміння будувати і аналізувати ряди статистичного розподілу за вихідними даними;

· уміння будувати і аналізувати ряди динаміки за вихідними даними;

· уміння будувати і аналізувати статистичні таблиці та графіки;

· уміння прогнозувати поведінку досліджуваних явищ та процесів.

 

 

2 ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ

2.1 Навчально-тематичний план вивчення дисципліни

№ п/п Назва теми
  Вступ Методологічні засади статистики. Статистичне спостереження. Зведення та групування статистичних даних. Подання статистичних даних Статистичні показники. Середні величини та показники варіації. Статистичні методи вимірювання взаємозв’язків соціально-економічних явищ. Статистичне вивчення динаміки соціально-економічних явищ. Статистичні індекси. Вибірковий метод статистичного спостереження. Статистичне вивчення підприємницької діяльності. Статистика основних фондів, устаткування, предметів праці. Статистика продуктивності праці та науково-технічного прогресу. Статистика оплати праці, робочої сили і робочого часу. Статистика продукції. Статистика собівартості продукції та цін. Статистика результатів фінансово-господарської діяльності підприємств.

2.2 Програмний матеріал до вивчення дисципліни "Статистика";

Робоча програма складена на підставі типової освітньо-професійної програми, затвердженої Міністерством освіти і науки України, з урахуванням світового і вітчизняного досвіду сучасних вимог до рівня економічних знань, а також наявності базових математичних знань, отриманих в школі. Програма охоплює вступ у проблематику, а також основні методологічні засоби статистики. Центральне змістове навантаження у програмі припадає на ключові поняття теорії статистики.

Відповідно до вимог освітньо-професійної програми та робочої програми певний обсяг змісту навчальної дисципліни надається в лекційному викладанні (40 год.). Він складається зі вступу та 10-ти основних тем змістовного модуля 1 “Загальна теорія статистики” (30 год.), що розкривають зміст головних питань „Загальної теорії статистики”, а саме у розділах: розділ 1. Описова статистика, розділ 2. Аналітична статистика. Змістовний модуль 1 вивчається протягом двох модульних циклів (1, 2).

У третьому модульному циклі (3) розглядається теоретичний матеріал Змістовного модуля 2 “Застосування статистичних методів в аналізі соціально-економічних явищ” (10 год.)







Дата добавления: 2015-10-18; просмотров: 410. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия