Студопедия — Схема контролю бактеріальних хвороб птиці в господарствах
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Схема контролю бактеріальних хвороб птиці в господарствах






1. Діагностичний моніторинг

· серологині дослідження

· мікробіологічні дослідження (прижиттєвий метод - бактеріологічні дослідження групових проб посліду, мазків з клоаки)

2. Мікробіологічний моніторинг виведення і вирощування курчат

3. Епізоотологичеській моніторинг технологічного циклу виробництва

4. Антібіотикопрофілактика

5. Пробіотикопрофілактика

6. Дезинфекція

7. Дератизація

8. Специфічна профілактика

9. Точки критичного контролю аналізу небезпеки (НАССР)

· мікробіологічний контроль за кормами

· контроль за технологічними об'єктами

· контроль за виходом продукції

У системі контролю бактеріальних хвороб своєчасна і якісна діагностика, безумовно, має пріоритетне значення. Діагностика хвороби - поняття широке, що включає комплекс або систему даних: епізоотологічних, клінічну картину, патологоанатомічні зміни, бактеріологічні дослідження. Одними з складових діагностичного комплексу є серологічні дослідження. Розвиток молекулярної біології, генної інженерії дозволило запропонувати для діагностики бактеріальних хвороб птиць ряд високочутливих реакцій. Це серологічний ELISA_тест, або ІФА. Цей метод знайшов застосування в першу чергу для виявлення антитіл до сальмонел (S.enteritidis, S.typhimurium) в сироватці крові птиці і жовтку. ІФА застосовується також для виявлення антитіл до інших бактеріальних збудників, зокрема до мікоплазм і пастерел.

Розроблені високочутливі методи для виявлення патогенів в організмі птиці і в її продуктах - яйці і м'ясі - на молекулярному рівні з використанням фрагментів ДНК, РНК для видової ідентифікації і для виявлення генів вірулентності. Це PCR - метод полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР).

Метод завойовує в бактеріології все більшу популярність, особливо при виявленні збудників, небезпечних не тільки для птиці, але і для людини. Об'єктами бактеріологічного контролю в технологічному циклі виробництва є трупи птиці всіх вікових груп, завмерлі ембріони, відходи інкубації, меконій, свіжий послід (групові проби), мазки з трахеї, повітря (пух, пил) вивідні шафи інкубаторію в процесі виведення, комбікорми, вода, змиви з продукції. Для ідентифікації збудника застосовуються загальноприйняті методи, пластини біохімічні диференціюючі (ПБДЕ, ПБДС), системи індикаторних паперових дисків (СІБ), серологічна ідентифікація (СКРА, РНГА, ККРНГА, ІФА, ПЦР).

Істотним при постановці діагнозу є визначення вірулентних властивостей виділеної мікрофлори. З цією метою, крім існуючих класичних методів визначення вірулентних властивостей на моделі зараження білих мишей, запропоновано і упроваджено в практику інтраорбітальний метод зараження добових курчат і визначення вірулентних властивостей на моделі зараження курячих ембріонів в хоріоналантоїсну порожнину. Ці методи особливо допомагають при визначенні вірулентних властивостей потенційно патогенної мікрофлори.

При мікробіологічній діагностиці захворювань, що викликаються умовно-патогенними або потенційно-патогенними мікроорганізмами - ешеріхіями, стафілококами, псевдомонадами - існують лабораторні показники, що диференціюють їх від апатогенних мікроорганізмів. Це здатність продукувати токсини, гемолітичні властивості, здатність індукувати ферменти патогенності, зокрема гіалуронідази, яка забезпечує такий фактор патогенності, як інвазивність і ін.

Одним з факторів патогенності, характерним для кишкової палички, є її здатність колонізувати епітеліальні клітки кишечника. Визначення адгезивних властивостей і типу адгезивних антигенів проводять з використанням антиадгезивних сироваток в РА, в імуноадгезивній гемаглютинації за тестом Д-манози.

Активність кишкової палички визначають за середнім показником адгезії на моделі еритроцитів людини О-группи. Для визначення адгезивних властивостей ешеріхій, виділених від птиці, розроблені і пропонуються моделі, близькі до біологічного типу, - еритроцити півня і епітеліальні клітки трахеї курчат. Використання цих моделей дозволяє виявити велику кількість E.coli, здібних до адгезії на 25-50%.

Найбільш чутливі до зараження патогенною і умовно-патогенною мікрофлорою курчата раннього віку. Для зниження втрат в цій технологічній ланці основна увага повинна бути надана своєчасному збору повноцінних інкубаційних яєць від благополучного за інфекційними захворюваннями стада несучок і своєчасної і якісної їх дезинфекції, а також інкубаторію і схемі антибактеріальної профілактики з першого дня посадки курчат на вирощування.

Оскільки всі бактеріальні хвороби передаються з яйцями або трансоваріально (мікоплазмоз, пуллороз і ін.), або за рахунок контамінації шкаралупи і подальшого всмоктування поверхневої мікрофлори в підшкаралупні оболонки, важливим в профілактиці бактеріальних хвороб птиці є якісна підготовка інкубаційних яєць і контроль за інкубацією. Радикальною технологічною ланкою в профілактиці бактеріальних хвороб птиці і можливому їх розповсюдженні є інкубаторій, і саме завершальна ланка інкубації - вивідний інкубатор - один з основних енергобіологічних вузлів промислового птахівництва, оскільки в процесі інкубації відбувається збільшення мікробного потенціалу до критичних розмірів. Вивідна шафа інкубаторію - унікальна ланка в технології промислового птахівництва як мінімум по шести параметрах:

o найвища концентрація поголів'я;

o тільки у вивідній шафі інкубаторію взаємодіють обидва шляхи передачі інфекції - вертикальні і горизонтальні;

o аерогенне зараження курчат на виведенні - це завжди гострий сепсис, що супроводжується загибеллю курчат в перші дні життя. Єдиною патологоанатомічною ознакою при цьому є гостра катаральна пневмонія;

o тільки у вивідній шафі інкубаторію співпадають оптимальні умови по температурі і вологості як для біологічного об'єкту (ембріон-курча), так і для його ворога - патогенної і умовно-патогенної мікрофлори;

o по мікрофлорі, що виділяється у вивідній шафі в процесі виведення курчат, можна здійснити контроль бактеріальних хвороб і їх прогноз;

o у вивідній шафі інкубаторію можлива перша прижиттєва профілактика.

Розроблено мікробіологічний моніторинг виведення курчат і запропоновано аерозольний метод їх обробки у вивідній шафі ефективними дезінфектантами, зокрема катаполом, для зниження бактеріальної інфікованості курчат на виведенні.

Наступний етап контролю - це епізоотологічний моніторинг вирощування курчат у віці 1-30 діб. Істотним при цьому є вибір ефективних антибіотиків з першого дня вирощування. Контролем ефективності їх застосування є облік динаміки щоденної загибелі курчат і облік частоти патологоанатомічних ознак, що зустрічаються, характерних для гострого бактеріального сепсису, зокрема зміни в легенях з наступним бактеріологічним контролем. Застосування ефективних антибіотиків слід проводити під контролем їх чутливості до культур, виділених в господарстві.

Окремої уваги вимагає антибіотикопрофілактика мікоплазмозу, оскільки мікоплазма - особливий представник мікросвіту, оскільки займає проміжне положення між мікробами і вірусами. Головна відмінність мікоплазм від мікробів - це відсутність вираженої клітинної стінки. Тому при проведенні антибіотикопрофілактики мікоплазмозу птиць не можна застосовувати антибіотики, принцип дії яких заснований на інгібуванні клітинної стінки. Вибір повинен ґрунтуватися на препаратах, пригнічуючих синтез білка. Це антибіотики з групи макролідів (тілан, тілозин), антибіотики тетрациклінової групи, антибіотики з групи плеуромутиліну і антибіотики, що впливають на синтез ДНК (фторхінолони). Ефективне застосування може бути тільки раннє, тобто з першого дня вирощування, і повинно бути повторено через 3-4 тижні одноразово. Необхідно враховувати фармакокінетичні властивості препаратів, які забезпечували б необхідний рівень їх в тканях-мишенях (респіраторний тракт, репродуктивні органи, інкубаційні яйця). Доцільно комбіноване застосування антимікоплазменних і антибактеріальних препаратів для профілактики інших бактеріальних інфекцій при асоційованому перебігові. Коректування схеми застосування антибіотиків повинне проводитися під контролем гемограми і визначення чутливості мікрофлори, що виділяється.

Розроблені і широко застосовуються способи профілактики бактеріальних хвороб і поліпшення мікробіоценозу організму птиці за допомогою пробіотиків. У здорової птиці в кишечнику взаємодіє корисна і умовно-патогенна мікрофлора. Уникнути евакуації популяція бактерій може двома способами: шляхом прикріплення мікробних клітин до стінок кишечника і за рахунок швидкого розмноження, що перевищує швидкість видалення з кишечника. В результаті взаємодії двох різноспрямованих факторів очищення і пристосування формується комплексна мікрофлора, стабільність якої – застава резистентності організму птиці. Цей феномен називають по-різному: бактеріальний антагонізм, бактеріальна інтерференція, бар'єрний ефект, резистентність колонізації, конкурентне виключення, і саме він лежить в основі створення цілого ряду пробіотиків для птахівництва.

У системі ветеринарно-санітарних профілактичних заходів важлива роль відводиться дезинфекції об'єктів виробництва, інкубаційних яєць і повітряного середовища у присутності птиці. Існує великий перелік ефективних дезінфектантів, схем і методів їх застосування, проте пошук в цій області продовжується і направлений він на екологічну чистоту засобів.

Дератизація - один з істотних моментів профілактики бактеріальних хвороб птиці, оскільки щури є для збудників біологічним резервуаром і, таким чином, переносниками патогенних мікроорганізмів, зокрема пастерел і сальмонел. Своєчасна і якісна дератизація - одна з необхідних складових системи контролю бактеріальних хвороб.

Епізоотичне благополуччя відносно окремих бактеріальних хвороб можна забезпечити засобами специфічної профілактики. З цією метою запропоновані інактивована сорбована вакцина проти пастерельозу птиці, інактивована сорбована вакцина проти сальмонельозу птиць.

 

Контрольні питання

1. Особливості розвитку бактеріальних хвороб птиці

2. Схема контролю бактеріальних хвороб птиці в господарствах

3. Серологічні реакції в діагностиці бактеріальних захворювань

4. визначення вірулентних властивостей виділеної мікрофлори

5. Профілактика бактеріальних захворювань птиці раннього віку

 







Дата добавления: 2015-10-18; просмотров: 673. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия