Студопедия — МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.






№п\п Навчальні питання Розрахунок часу, хв.
  Організаційний момент та вступне слово  
  Розгляд контрольних питань  
  Рішення ситуаційних завдань стосовно діяльності Конституційного Суду України.  
  Проведення тестування з вивченої теми.  
  Підведення підсумків заняття  
  Разом:  

4. Контрольні запитання:

1. Повноваження Конституційного Суду України.

2. Порядок обрання і повноваження Голови Конституційного Суду України.

3. Суб’єкти звернення до Конституційного Суду України.

5. Рішення ситуаційних завдань

1. Накресліть схему судів, які репрезентують судову владу в Україні на сучасному етапі розвитку

держави. Яке місце у системі судової влади займає Конституційний Суд України?

2. Зобразіть схематично склад і структуру Конституційного Суду України.

Ситуаційне завдання 1.

Громадянин Антошин був незадоволений судовим рішенням, постановленим Оболонським районним судом м. Києва у справі про визнання його спадкоємцем.

Суди апеляційної та касаційної інстанцій рішення місцевого суду зал иш или в силі.

Тоді Антошин звернувся до Конституційного Суду України з конституційним зверненням, оскільки вважав, що оскаржуване судове рішення порушує його конституційні права.

Чи зобов’язаний Конституційний Суд України розглянути таке конституційне подання?

Якими мають бути дії Конституційного Суду України?\

Ситуаційне завдання 2.

Нестер, викладач юридичного факультету одного з вищих навчальних закладів м. Києва, аналізуючи при проведенні практичних занять з кримінального права відповідні норми, дійшов висновку, що деякі з них знаходяться у суперечності з Конституцією України і вирішив, що така ситуація вимагає роз’яснення офіційного органу.

Нестер звернувся до КСУ з конституційним поданням, що містило вимогу дати офіційну тлумачення відповідних норм Кримінального кодексу України.

Чи відповідно до законів діяв Н.?

Якими мають бути дії КСУ?

Ситуаційне завдання 3.

Громадянин Зубачов, 1964 року народження, закінчивши юридичний факультет у 1986 р., поступив в аспірантуру, по спливу 3-х років навчання захистив кандидатську дисертацію і виїхав до однієї з європейських країн на роботу. Повернувшись в Україну у 1995 р., протягом 10 років працював доцентом кафедри цивільного права одного з вищих учбових закладів м Києва. У 2005 р. був рекомендований кандидатом на посаду судді Конституційного Суду України.

Чи відповідає громадянин Зубачов вимогам, що пред’являються до особи, яка може бути суддею КСУ?

Ситуаційне завдання 4.

На порядку денному засідання Конституційного Суду України стояло питання про обрання Голови Суду. На засідання з’явилося 15 суддів Конституційного Суду. Р іш енням, прийнятим більшістю голосів від присутніх, суддя Верховного Суду України Дмитрів був обраний Головою Конституційного Суду.

Дайте правову оцінку даної ситуації.

6. Проведення тестування з вивченої теми.

Список навчальної та додаткової літератури

1. Про судоустрій і статус суддів: Закон України від 7 серпня 2010 р. [з наст, змінами] // ВВР України.

— 2010. — № 51—59.

2. Діяльність судових і правоохоронних органів України: Нормативно-правове регулювання. – Алерта; ЦУЛ, 2011 – 424 с.

3. Кивалов С. В. Судебная реформа в Украине: разочарования и надежды / С.В. Кивалов. — О.: Юрид. літ. — 2010. — 312 с.

4. Молдован В. В. Судоустрій України: навч. посіб. для вузів [Рекомендовано МОН України] / В. В. Молдован. – К.: Алеут, 2010. — 360 с.

5. Судоустрій України: підручник / С. В. Ківалов, Ю. Є. Полянський, М. В. Косюта, В. В. Долежан; за ред. С. В. Ківалова. – К.: Юрінком Iнтер, 2011. – 384 с.

6. Судові та правоохоронні органи України: Збірник законодавчих і нормативних актів / Упоряд. А.В. Паливода; за наук. ред. С.А. Кузьміна. – К.: Паливода А.В., 2009. – Том 1. – 308 с. (Закони України).

7. Судові та правоохоронні органи України: Збірник законодавчих і нормативних актів / Упоряд. А.В. Паливода; за наук. ред. С.А. Кузьміна. – К.: Паливода А.В., 2009. – Том 2. – 352 с. (Закони України).

8. Судові та правоохоронні органи України: навчальний посібник / П.Д. Біленчук, І.І. Котюк, А.П. Гель, Г.С. Семаков, Н.М. Ахтирська, С.М. Круль / За заг. ред. П.Д. Біленчука. – К.: Атіка, 2011. – 328 с.

Критерії оцінювання відповідей студентів за національною шкалою

Якість засвоєння навчального матеріалу, а також знання та вміння набуті в процесі розв’язування

завдань оцінюється за 4-бальною шкалою: «відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно».

Оцінка «відмінно» - «5» ставиться, коли курсант показує глибокі знання

навчального матеріалу, що містяться в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах; логічно і послідовно його викладає, відповідає на поставлені запитання; вміє застосовувати теоретичні положення при розв’язанні практичних завдань; блискуче володіє практичними навичками складання та оформлення службових документів, має професійні дані для ведення діловодних процесів, виявляє методичну досконалість, вміло застосовує раціональні прийоми опрацювання документної інформації.

Оцінка «добре» - «4» ставиться в тому випадку, коли курсант знає

навчальний матеріал; не допускає суттєвих помилок при відповіді на питання, правильно приймає рішення при розв’язанні практичних завдань; володіє практичними навичками складання та оформлення службових документів, має достатні професійні дані для ведення діловодних процесів, достатньо вміло застосовує раціональні прийоми документообігу.

Оцінка «задовільно» - «3» ставиться в тому випадку, коли курсант знає тільки основний матеріал, на поставлені питання відповідає, але при тому засвоїв деякі завдання, потребує уточнюючих питань; володіє практичними навиками, але допускає неточності при оформленні документів, має деякі знання та практичні навички роботи з документами.

Оцінка «незадовільно» - «2» ставиться в тому випадку, коли курсант виявляє незнання більшої частини навчального матеріалу; не володіє практичними навичками щодо оформлення документів, слабко орієнтується в особливостях класифікації документів різних типів та видів.

Порядок оцінювання знань студентів

(освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст» 2012 року набору)

Відповідь на практичному занятті оцінюється за наступними критеріями:

2 бали – студент у повному обсязі опрацював програмний матеріал, основну і додаткову літературу, має глибокі й міцні знання, упевнено оперує набутими знаннями у вирішенні завдань, робить аргументовані висновки, може вільно висловлювати власні судження і переконувати інших, здатний презентувати власне розуміння питання.

1-1,5 балу – студент володіє навчальним матеріалом, формулює нескладні висновки, може узагальнювати набуті знання і частково застосовувати їх у вирішенні завдань, аргументація на достатньому рівні.

0,5-0,75 балів – студент загалом самостійно відтворює програмний матеріал, може дати стислу характеристику питання, але у викладеному матеріалі є істотні прогалини, є певні неточності як у відтворенні матеріалу, так і у висновках, аргументація низька, використання набутих знань у вирішенні завдань на низькому рівні.

0 бал – студент за допомогою викладача намагається відтворити матеріал, але відповідь неточна, неповна, головний зміст матеріалу не розкрито, аргументація та власне розуміння питання майже відсутні; студент із помітними труднощами використовує певні знання у вирішенні завдань.

Доповнення на практичному занятті передбачає стислий виступ (повідомлення) у розвиток положень, висловлених доповідачем. Доповнення не повинно повторювати аргументацію та фактичний матеріал доповідача. Цінність доповнення пролягає у вмінні привернути увагу до тих аспектів обговорюваного питання, що не знайшли свого висвітлення у виступі доповідача. При оцінюванні доповнень студентів їх кількість не має значення.

Оцінюється доповнення за такими критеріями: значне (суттєве, змістовне) прирівнюється до відповіді – до 2 балів; незначне (поверхове) – до 1 балу.

За участь у розв’язуванні ситуаційних завдань, оформленні документів нараховується якщо студент:

- встановив характер проблеми та визначив стратегію її вирішення;

- логічно викладає матеріал з використанням причинно-наслідкових зв’язків;

- посилається на статті чинного законодавства України;

- робить аргументовані висновки;

- рецензує відповідь свого колеги із вказівкою на здобутки та недоліки. (Рецензія повинна враховувати самостійність суджень, здатність аргументовано вести дискусію та відстоювати свою точку зору).

- блискуче володіє практичними навичками складання та оформлення службових документів, має професійні дані для ведення діловодних процесів, виявляє методичну досконалість, вміло застосовує раціональні прийоми опрацювання документної інформації.

Рішення ситуаційного завдання

0,5 балу – студент загалом самостійно надає відповідь на практичну задачу

аргументовано, аргументовано визначає нормативно-правові акти, які підтверджують правильну відповідь та аналізує їх.

0,25 балу – студент загалом самостійно надаєвідповідь на практичну задачу, проте не

може повністю аргументувати відповідь з урахуванням нормативно-правових актів, які підтверджують правильну відповідь.

0 балів – студент не вірно вирішив практичне завдання.

Порядок оцінювання знань студентів

(освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр» - Правоохоронна діяльність 2013 рік набору)

Відповідь на практичному занятті оцінюється за наступними критеріями:

4 бали – студент у повному обсязі опрацював програмний матеріал, основну і додаткову літературу, має глибокі й міцні знання, упевнено оперує набутими знаннями у вирішенні завдань, робить аргументовані висновки, може вільно висловлювати власні судження і переконувати інших, здатний презентувати власне розуміння питання.

3 бали – студент володіє навчальним матеріалом, формулює нескладні висновки, може узагальнювати набуті знання і частково застосовувати їх у вирішенні завдань, аргументація на достатньому рівні.

1-2 бали – студент загалом самостійно відтворює програмний матеріал, може дати стислу характеристику питання, але у викладеному матеріалі є істотні прогалини, є певні неточності як у відтворенні матеріалу, так і у висновках, аргументація низька, використання набутих знань у вирішенні завдань на низькому рівні.

0 бал – студент за допомогою викладача намагається відтворити матеріал, але відповідь неточна, неповна, головний зміст матеріалу не розкрито, аргументація та власне розуміння питання майже відсутні; студент із помітними труднощами використовує певні знання у вирішенні завдань.

Доповнення на практичному занятті передбачає стислий виступ (повідомлення) у розвиток положень, висловлених доповідачем. Доповнення не повинно повторювати аргументацію та фактичний матеріал доповідача. Цінність доповнення пролягає у вмінні привернути увагу до тих аспектів обговорюваного питання, що не знайшли свого висвітлення у виступі доповідача. При оцінюванні доповнень студентів їх кількість не має значення.

Оцінюється доповнення за такими критеріями: значне (суттєве, змістовне) прирівнюється до відповіді – до 4 балів; незначне (поверхове) – до 1 балу.

За участь у розв’язуванні ситуаційних завдань, оформленні документів нараховується якщо студент:

- встановив характер проблеми та визначив стратегію її вирішення;

- логічно викладає матеріал з використанням причинно-наслідкових зв’язків;

- посилається на статті чинного законодавства України;

- робить аргументовані висновки;

- рецензує відповідь свого колеги із вказівкою на здобутки та недоліки. (Рецензія повинна враховувати самостійність суджень, здатність аргументовано вести дискусію та відстоювати свою точку зору).

- блискуче володіє практичними навичками складання та оформлення службових документів, має професійні дані для ведення діловодних процесів, виявляє методичну досконалість, вміло застосовує раціональні прийоми опрацювання документної інформації.

Рішення ситуаційного завдання

0,5 балу – студент загалом самостійно надає відповідь на практичну задачу

аргументовано, аргументовано визначає нормативно-правові акти, які підтверджують правильну відповідь та аналізує їх.

0,25 балу – студент загалом самостійно надаєвідповідь на практичну задачу, проте не

може повністю аргументувати відповідь з урахуванням нормативно-правових актів, які підтверджують правильну відповідь.

0 балів – студент не вірно вирішив практичне завдання.

Підготував:

Викладач циклу кримінально-правових

дисциплін

майор внутрішньої служби І.А. Майборода

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 414. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия