Студопедия — РЕЦЕНЗИЯ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

РЕЦЕНЗИЯ

Питання про нормальну температуру тіла не таке просте, як здається на перший погляд. Органи людини щодо цього також поділяють на дві групи: одні з них мають постійну високу темпе­ратуру, інші — мінливу і нижчу температуру.

До першої частини належать внутрішні органи. Найвищу температуру має печінка, далі йде кров в аорті, органи грудної і черевної порожнин, головний і спинний мозок. Ці орга­ни, які розташовані в глибоких частинах тіла і мають постійну температуру, називають серцевиною, або ядром. Органи і ткани­ни, що розміщені на периферії, передусім скелетні м'язи, мають нижчу температуру, до того ж вона легко змінюється у відповідь на зовнішні впливи. Ці органи називають оболонкою. Умовна середня температура, виміряна під пахвою, складає 37 °С.

Підвищення температури тіла — дуже частий симптом бага­тьох захворювань. Розрізняють два види підвищення температу­ри: гарячку і гіпертермію (про останню вже говорилося раніше). Гарячка — це типовий патологічний процес, який характери­зується зміною терморегуляції і підвищенням температури тіла, незалежно від температури навколишнього середовища. Гіпертер­мія ж, навпаки, виникає внаслідок зовнішнього або внутрішнього розігрівання організму. При гарячці центр терморегуляції пере­будовується таким чином, що це дозволяє активно підняти тем­пературу тіла на вищий рівень. При гіпертермії температура тіла підвищується всупереч спробам центру терморегуляції утримати її на нормальному рівні.

За походженням розрізняють інфекційні й неінфекційні гарячки. Еволюційно гарячка з'явилася як реакція на проникнення в організм мікробів і їх токсинів, тому вона характерна для інфек­ційної патології.

Мікроорганізми містять у собі пірогенні речовини (зовнішні, і екзогенні пірогени). Вони є складовою частиною мікробних токсинів. Найбільше вивчені в цьому плані ендотоксини грамнегативних бактерій. Вони складаються з трьох фракцій: ліпідної, полісахаридної і білкової. Пірогенні властивості має ліпідна фракція (ліпоїд А).

Екзогенні пірогени самі по собі не викликають гарячки, але, потрапивши в організм, стимулюють утворення внутрішніх (ен­догенних) пірогенів. Довгий час їх не вдавалося ідентифікувати. Тепер з'ясовано, що це не що інше, як інтерлейкін 1, який виді­ляється моноцитами, нейтрофілами, макрофагами тканин, тобто, виділення інтерлейкіну 1 — це функція фагоцитуючих клітин. Лімфоцити не спроможні синтезувати його, але вони; виділяють лімфокін, який стимулює продукцію інтерлейкіну 1 моноцитами і гранулоцитами. Інтерлейкін 1 впливає на центр терморегуляції через простагландини, він викликає гарячку через кілька хвилин. Екзогенний піроген діє через нього.

Є багато мікроорганізмів, які не виділяють ендотоксинів, про­те викликають гарячку (збудники грипу, дифтерії, правця). Точ­ний механізм тут невідомий, але, очевидно, спрацьовує загальна закономірність: кожен фагоцитоз стимулює виділення інтерлей­кіну 1. Бактерії і віруси активно елімінуються з крові тканинни­ми макрофагами. Вони й індукують виділення інтерлейкіну 1, зокрема в печінці й селезінці, де багато макрофагів.

Неінфекційну гарячку поділяють на два види: гарячку при асептичному запаленні й гарячку при алергії. Патогенез їх одна­ковий — вони викликаються інтерлейкіном 1. Пусковим механіз­мом утворення і виділення інтерлейкіну 1 також вважають фаго­цитоз: при асептичних запаленнях (інфаркт міокарда, хвороби сполучної тканини, запальні реакції у відповідь на пухлини) — фагоцитоз загиблих і пошкоджених клітин або клітинних фраг­ментів; при алергіях — фагоцитоз комплексів антиген-антитіло.

Інтерлейкін 1 — білок низької молекулярної маси, який ви­кидається фагоцитуючими клітинами в кровотік і досягає цент­ру терморегуляції. Це дуже могутній стимулятор центру, він викликає гарячку в нанограмових кількостях. У фагоцитуючих клітинах його немає в готовому вигляді, він утворюється в про­цесі фагоцитозу. Секреція інтерлейкіну 1 не супроводжується загибеллю фагоцитів.

Центр терморегуляції, на який діє інтерлейкін 1, локалізова­ний у передній частині гіпоталамуса біля дна третього шлуноч­ка. Центр відповідає за координацію функцій організму, що ма­ють відношення до теплопродукції і тепловіддачі й підтримують температуру внутрішніх органів.

Центр терморегуляції складається з декількох анатомічно і функціонально розділених одиниць. Головні з них — термочутлива ділянка (термостат), термоустановочна ділянка ("устано­вочна точка") і дві ефекторні ділянки (центр теплопродукції і центр тепловіддачі) (рис. 38).

Термостат — це ділянка мозку, яка вимірює температуру тіла. Нейрони цієї ділянки прямо реєструють температуру артеріальної крові, яка протікає через головний мозок, отримують сигнали з терморецепторів шкіри і з терморецепторів, закладених у внутріш­ніх органах. Функція термостата — аналізувати температурну сигналізацію, безперервно визначати середню температуру внут­рішніх органів і передавати ці дані на "установочну точку".

"Установочна точка"; — це група нейронів, яка визначає необ­хідну на даний момент (референтну) температуру тіла. Відповідно до рівня бажаної температури, "установочна точка" перебудовує центри теплопродукції і тепловіддачі таким чином, щоб довести фактичну температуру тіла до бажаної. Наприклад, якщо "уста­новочна точка" визначає, що температура тіла нижча за бажану, то вона активує центр теплопродукції і пригнічує центр тепловід­дачі, а при збільшенні температури тіла — навпаки.

Центр теплопродукції регулює тепло шляхом підвищення за­гальної метаболічної активності, насамперед у скелетних м'я­зах. При зниженні температури тіла в холодному середовищі спочатку виникає так званий терморегуляторний м'язовий то­нус, під час якого збільшується продукція тепла скелетними м'язами. Підвищення тонусу суб'єктивно не відчувається.

Якщо нескоротливий термогенез не може дати достатньої кількості додатково­го тепла, щоб підтримати нормальну температуру тіла внутрішніх органів, починається м'язове тремтіння, тобто скоротливий тер­могенез. Це мимовільні ритмічні скорочення м'язової мускула­тури, які здатні підвищити швидкість метаболізму в 5 разів. Оскільки під час тремтіння на механічну роботу втрачається лише невеличка частина утвореної енергії, то більшість її звіль­нюється у формі тепла. Температура тіла зростає.

Істотну роль у підтриманні температури тіла відіграє печінка. На долю цього органа припадає у звичайних умовах до ЗО % утвореного тепла.

Центр тепловіддачі регулює обмін тепла шляхом випарову­вання, радіації, кондукції і конвекції.

Інтерлейкін 1 діє на чутливі нейрони термостата, внаслідок чого змінюється їх чутливість до холодових і теплових сигналів: до хо­лодових — зростає, а до теплових — знижується. У цих умовах нейрони "установочної точки" сприймають температуру внутріш­ніх органів як низьку і настроюються на вищу. Так починається гарячка. Функцію медіаторів передачі інформації з нейронів термоста­та на нейрони "установочної точки" виконують простагландини.

Виділяють три стадії гарячки: підвищення, високого стояння і зниження температури.

Характерною особливістю першої стадії є переважання теп­лопродукції над тепловіддачею (А > Б).

Референтна температура "установочної точки" активно зміщується вгору, і всі механізми теплопродукції і тепловіддачі перебудовуються таким чином, щоб утримати температуру тіла на вищому рівні. Перш за все обмежується тепловіддача, і цей механізм має вирішальне значення. Звужуються периферичні судини, зменшується притік теплої крові до периферичних тка­нин, зменшуються потовиділення і випаровування. Крім того, блокуються всі інші шляхи віддачі тепла: радіація, кондукція, конвекція. Паралельно з цим збільшується теплопродукція. Наростає м'язовий тонус, з'являється тремор м'язів, зростає про­дукція тепла в печінці та інших внутрішніх органах. Підвищення температури тіла супроводжується остудою, тобто сильним від­чуттям холоду, в поєднанні з інтенсивним тремором.

Температура тіла зростає до того часу, поки не досягне рефе­рентної температури "установочної точки". На цьому рівні вона залишається певний час (години, дні), тобто настає стадія висо­кого стояння. При цьому теплопродукція знову приходить у рів­новагу з тепловіддачею (А = Б), хоча при більш високій, ніж у нормі, температурі. Хворий відчуває приплив тепла (жар). Під­вищується не тільки температура внутрішніх органів, але й тем­пература шкіри.

За ступенем підйому температури тіла в другій стадії розрізня­ють такі види гарячки: а) субфебрильну — до 38°С; б) помірну — 38-39 °С; в) високу — 39-41 °С; г) гіперпіретичну — понад 41 °С.

Постійна гарячка характеризується тим, що температура весь час тримається на високому рівні й коливання між ранішніми і вечірніми показниками не перевищують 1 °С

Для по­слаблюючої гарячки теж характерна постійна висока температу­ра, але коливання між ранішніми і вечірніми показниками більші за 1 °С (вірусні інфекції, сепсис, друга половина перебігу черевного тифу). При переміжній гарячці періоди підвищення, температури (пароксизми) правильно чергуються з періодам» апірексії. Температура піднімається, тримається кілька годин, опускається до норми і знову піднімається. Такий тип гарячм властивий малярії. Пароксизми можуть виникати щоденно, ко­жен другий чи третій день, залежно від виду малярійного плаз­модія. Поворотна гарячка відрізняється більш тривалими періодами підвищення температури (5-8 днів) і відсутністю чіткої регулярності у виникненні пароксизмів. Зустрічається у хворих на поворотний тиф. У разі виснажливої гарячки добові коливан­ня температури дорівнюють 2-3 °С і більше, іноді температура опускається нижче норми (туберкульоз, сепсис). Хвилеподібна гарячка характерна для бруцельозу.

Гарячка впливає на діяльність усіх органів і систем. Частота скорочень серця наростає пропорційно підвищенню температу­ри — з кожним градусом на 10 ударів за 1 хв. Цю тахікардію пояснюють прямим впливом нагрітої крові на синоатріальний вузол. У першій стадії збільшується ударний і хвилинний об'єми, звужуються периферичні судини, підвищується артеріальний тиск. Кров перерозподіляється до внутрішніх органів. Шкіра стає блі­дою і холодною. Потовиділення обмежується. У третій стадії, навпаки, кров перерозподіляється із внутрішніх органів у роз­ширені судини шкіри. Зростають потовиділення і тепловіддача. Якщо температура знижується дуже швидко, це може ускладни­тися колапсом.

Внаслідок подразнення нейронів дихального центру теплою кров'ю розвивається теплова задишка. Дихання стає частим і глибоким, особливо на висоті температурної реакції.

Із боку органів травлення спостерігається зниження секреції слини, шлункового і панкреатичного соків, жовчі. Гальмується активність травних ферментів. Втрачається апетит. Виникають атонія кишок, запор і метеоризм.

Порушення функцій нервової системи проявляються в при­гніченні умовнорефлекторної діяльності, збудженні симпатичних нервів, змінах електроенцефалограми, в порушенні співвідношен­ня між процесами збудження і гальмування в корі.

Біологічна роль гарячки в цілому пристосовна, захисна. Гаряч­ка запобігає розмноженню деяких мікроорганізмів. Найбільш відомий приклад — загибель гонококів і трепонем при темпера­турі 40-40,1 °С. При цій температурі пригнічується репродукція вірусів, наприклад вірусу поліомієліту. Гарячка знижує опірність мікроорганізмів до медикаментозних препаратів. Чутливість ту­беркульозної палички до стрептоміцину зростає в 100 разів при підвищенні температури від 37 °С до 42 °С. Гарячка стимулює імунологічну відповідь організму на вторгнення інфекційного начала: активується фагоцитоз, збільшується продукція антитіл та інтерферону. Гарячка як стресор активує неспецифічні меха­нізми захисту — систему гіпоталамус-гіпофіз-надниркові залози і симпатико-адреналову систему.

Негативна роль гарячки полягає в тому, що вона призводить до значного зростання основного обміну (10-12 % на 1 °С) і до збільшення потреби в кисні. Різко зростає катаболізм білків, особливо при інфекційних гарячках. Розвивається негативний азотистий баланс як результат інтоксикації, запальних і дистро­фічних змін у тканинах (токсигенний розпад білка). Порушуються функції органів.

Якщо співставити позитивні й негативні сторони гарячки, то в цілому її слід розцінювати як захисно-пристосований процес.

 

 


Використана література

1. Медичний енциклопедичний словник.Автор: Р.І. Вишневський, А.І. Троян, М. П. Зяблюк, А. М. Кудрицький.

2. Вирізки журналу “Медичний вісник” та “Охорона здоров‘я”.

3. Лікування та діагностика. – 2001 р. - №2. – С.33-38. Колесник М.І., Лапчинська І.І

4. Свиридов О.І. Анатомія людини. – К., 2001.

5. Гаврилов Л.Ф., Татаринов В.Г. Анатомия: Учебник. – К., 1985.

6. М.Р.Сапин, Г.Л.Билич "Анатомия человека" книга 2 "Внутренние органы. Системы обеспечения (эндокринная, сосудистая, иммунная, нервная системы)" Москва, Оникс-Альянс-В 1999г.

 

 

РЕЦЕНЗИЯ




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Подготовка к защите и защита курсовой работы | Сильные заговоры и обереги. Читать с 31 декабря по 7 января.

Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 600. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия