Студопедия — МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУВАННЯ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУВАННЯ






 


[1] ЕСКД – Единая Система Конструкторской Документации.

[2] Составитель Л.С. Казанцева

[3] Остальные надписи размером 14 пт

Міністерство освіти і науки України

Харківський національний університет радіоелектроніки

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

З ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУВАННЯ

для студентів усіх форм навчання

спеціальностей

"Електронні прилади та пристрої";,

“Мікроелектроніка і напівпровідникові прилади”

для спеціаліста та магістра

 

Харків 2008


ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Нормативною формою державної атестації спеціаліста, магістра є кваліфікаційний (дипломний) проект (робота).

Дипломний проект – кваліфікаційна робота, що призначена для об’єктивного контролю ступеня сформованності умінь вирішувати типові завдання діяльності, які, в основному, віднесені в ОКХ до проектувальної (проектно-конструкторської) та виконавської (технологічної, операторської) виробничих функцій.

Дипломна робота – кваліфікаційна робота, що призначена для об’єктивного контролю ступеня сформованності умінь вирішувати типові завдання діяльності, які в основному віднесені в ОКХ до організаційної, управлінської та виконавської (технологічної, операторської) виробничих функцій.

Дипломний проект (робота) - це перший самостійний крок майбутнього інженера, коли право остаточного вибору інженерно-технічних рішень цілком належить його автору. Для того щоб дипломний проект задовольняв сучасним вимогам, необхідне як інженерно-економічне й екологічне обґрунтування вибраних рішень, так і широке використання новітньої елементної бази, машинних методів проектування і розрахунку, використання Державних стандартів. Це, у свою чергу, вимагає вивчення останніх досягнень вітчизняної і зарубіжної науки й техніки, а також використання результатів дослідницької роботи студентів за період їхнього навчання в університеті.

Інженер повинний бути підготовлений до професійної діяльності з проектування, дослідження та виробництва електронних (вакуумних, напівпровідникових і іонно-плазмових) приладів і пристроїв, включаючи потужні електронні лампи, прилади НВЧ, транзистори, тиристори, інтегральні мікросхеми, квантові, електронно-променеві, оптоелектронні, рентгенівські й іонно-плазмові прилади та пристрої, у тому числі із застосуванням комп’ютерної техніки і систем автоматизованого проектування.

Молодому фахівцю необхідно мати чітке уявлення про перспективи й основні проблеми прогресу електронної техніки, а також про напрямки рішення цих проблем, у тому числі:

- перспективи створення електронних приладів і пристроїв із якісно новими характеристиками на нових фізичних ефектах;

- перспективи розробки і впровадження нових матеріалів і технологій у виробництво виробів електронноїтехніки;

- проблеми подальшої автоматизації проектування, конструювання і технологічної підготовки виробництва електронних приладів і пристроїв.

Дипломне проектування - велика, трудомістка, багатопланова і тривала робота, що вимагає від студента не тільки конкретних знань і вмінь, але і правильного розміщення методичних акцентів, недолік яких може бути заповнений методичними вказівками. Методичні вказівки, розроблені на основі кваліфікаційної характеристики спеціальності “Електронні прилади та пристрої" для спеціаліста (7.090802) та магістра (8.090802); спеціальності “Мікроелектроніка та напівпровідникові прилади” для спеціаліста (7.090801) та магістра (8.090801); а також інструктивних і методичних документів, наведених у [ 1-4]. Особливі вимоги до виконання та захисту магістерської роботи наведені у розділі 11 даних методичних вказівок. Далі в тексті використовується тільки термін "дипломний проект". Положення, що наводяться, відносяться однаковою мірою і до роботи.

 

 

МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУВАННЯ

 

Метою дипломного проектування є:

- систематизація, закріплення та розширення теоретичних і практичних знань із спеціальності та застосування їх під час вирішення конкретних задач діяльності;

- розвиток навичок самостійної роботи й оволодіння методиками, що пов’язані з виконанням виробничих функцій та типових задач діяльності;

- вміння аналізувати та застосовувати сучасні методи та засоби з урахуванням економічної ефективності, технічних і екологічних вимог при розробці реальних інженерних об'єктів;

- оволодіння раціональними методами пошуку й аналізу вітчизняної й зарубіжної науково-технічної інформації, включаючи патентну;

- показати вміння користуватись сучасними мовами програмування і проводити комп’ютерне моделювання технологічних, фізичних, математичних процесів, а також вміння обробляти і систематизувати результати досліджень, використовуючи комп’ютерну техніку.

Дипломний проект є самостійною роботою студента. За прийняті в проекті технічні й економічні рішення, а також правильність і обґрунтованість розрахунків і графічних робіт несе відповідальність студент - автор проекту.

 

 

2 ТЕМАТИКА ДИПЛОМНИХ ПРОЕКТІВ (РОБІТ)

 

2.1 Загальні положення

 

Завдання на кваліфікаційний (дипломний) проект (роботу) повинно відображати усі виробничі функції та типові задачі діяльності, що подані в ОКХ та виносяться на державну атестацію згідно з ОПП.

Тематика дипломних проектів повинна відповідати кваліфікаційній характеристиці:

- бути актуальною;

- відповідати сучасному стану розвитку науки й техніки;

- відображати перспективи розвитку електронної техніки, враховуючи останні наукові досягнення;

- бути спрямованою на рішення реальних задач, які стоять перед підприємствами і організаціями, в яких проводиться дипломне проектування;

- стимулювати у студента творчий пошук нових науково-технічних, проектних, технологічних і інших рішень;

- передбачати вибір оптимального рішення на основі ефективних математичних методів і сучасних засобів комп’ютерної техніки.

Як правило, на кафедрі проводиться видача завдань на реальні, індивідуальні і комплексні дипломні проекти за тематиками госпдоговірних і держбюджетних НДР на замовлення зовнішніх організацій.

За своїм характером теми дипломних проектів мають бути:

- проектно-конструкторські, що передбачають розробку будь-якого окремого вузла, приладу або функціонально закінченого пристрою з урахуванням технології їхнього виробництва з використанням систем автоматизованого проектування, розробку прикладних програм на проведення комп’ютерного моделювання електронних приладів і пристроїв;

- науково-дослідні, що охоплюють питання теоретичних та експериментальних досліджень будь-якого процесу, вузла, приладу, пристрою; із використанням засобів обчислювальної техніки, раціональних методів пошуку й аналізу науково-технічної інформації, включаючи патентний;

- технологічні, що передбачають розробку нових технологічних процесів виробництва електронної техніки з використанням робототехніки, гнучких виробничих систем і мікропроцесорної техніки.

Якщо запропонована тема передбачає проведення глибоких теоретичних або експериментальних досліджень у новому науковому напрямку, то випускник може виконувати дипломну роботу.

Дипломна робота може доручатися студентові, що активно бере участь у наукових дослідженнях, який виявив у процесі навчання схильність до наукової діяльності.

Комплексний дипломний проект – це ряд пов'язаних єдиною тематикою досліджень і розробок. Такий проект дає можливість об'єднати й скоординувати роботу декількох студентів у вирішенні значної реальної задачі. Комплексні проекти бувають кафедральними і міжкафедральними. У кафедральному дипломному проектуванні беруть участь кілька студентів однієї спеціальності, кожному студенту видається індивідуальне завдання, а в міжкафедральному - студенти різних спеціальностей, що дозволяє вирішувати задачі, пов'язані з найбільш повною розробкою проекту.

Дипломний проект вважається реальним, якщо його виконання завершується створенням експериментального макета, дослідного зразка приладу або пристрою, розробленої нової методики вимірів, програми для розв’язання нової задачі на ЕОМ або іншими результатами, що знаходять конкретні застосування у виробництві, у науково-дослідній або науковій праці.

Студенту надається право вибору теми дипломного проекту. Загальний перелік тем дипломних проектів оголошується за місяць до початку переддипломної практики. Студент може запропонувати свою тему з необхідним обґрунтуванням доцільності її розробки. При виборі теми дипломного проекту необхідно прагнути того, щоб вона відповідала напрямку науково-дослідної роботи студента.

 

2.2 Основні напрямки

 

Тематика дипломних проектів повинна відповідати одному з таких напрямків:

- розробка й дослідження нових, або модернізація існуючих електронних (напівпровідникових вакуумних, плазмових) приладів і пристроїв, включаючи потужні електронні лампи, прилади НВЧ, транзистори, тиристори, інтегральні мікросхеми, мікропроцесори, квантові, електронно-променеві, оптоелектронні, рентгенівські й плазмові прилади й пристрої;

- розробка і вдосконалення нової технології виробництва електронних приладів і пристроїв;

- розробка й модернізація вимірювальних пристроїв (систем), які використовують для дослідження фізичних ефектів та процесів, пов'язані з розробкою та виробництвом електронних приладів і пристроїв;

- оптимізація схемотехнічних рішень у мікроелектроніці та при створенні спеціальних електронних пристроїв і систем;

- розробка прогресивного технологічного оснащення контрольно-вимірювальних приладів та систем, що використовують при дослідженні та виробництві електронних приладів і пристроїв;

- розробка нових технологічних процесів виробництва виробів електронної техніки з використанням робототехніки, гнучких виробничих систем і мікропроцесорної техніки;

- перспективи розвитку електронної техніки, включаючи електронну та інформаційну технології, охорону навколишнього середовища тощо.

Тематика дипломних робіт повинна відповідати таким напрямкам:

- дослідження електрофізичних властивостей матеріалів і структур, пов'язаних з розробкою нових принципів функціонування електронних приладів і електронних пристроїв;

- дослідження технологічних процесів з метою поліпшення техніко-економічних показників продукції, що випускається промисловими підприємствами;

- розробка й удосконалювання математичних методів розрахунку й оптимізації електронних приладів і пристроїв, математичне моделювання квантоворозмірних приладів, включаючи питання матзабезпечення систем автоматизованого проектування (САПР);

- розв’язання задач взаємодії електромагнітних полів з активними та пасивними середовищами;

- розробка нових принципів побудови електронних датчиків, властивостей фізичних, хімічних та біохімічних об’єктів природного і штучного походження;

- мікрохвильова діагностика матеріалів і середовищ з комплексним використанням акустичних та електромагнітних хвиль.

 

 







Дата добавления: 2015-10-18; просмотров: 969. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия