Студопедия — Розподіл економічних питань за розділами дипломного проекту
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розподіл економічних питань за розділами дипломного проекту







Надруковано в учбово-виробничому видавничо-поліграфічному центрі ХТУРЕ

___________________________________________________________________

61166, Харків, просп.Леніна, 14

 

Вступ

Перехід до ринкової економіки потребує глибокої та всебічної підготовки спеціалістів в області економіки, організації виробництва, менеджменту та маркетингу.

Дипломне проектування є заключним етапом підготовки інженерів. У дипломному проекті та під час його захисту студент має показати здатність приймати вірне технічне рішення та вміння обирати економічно найефективніше з них, тобто найвигідніше або для конкретного виробництва, або (та) для усієї національної економіки.

Дипломний проект має також свідчити про достатній обсяг знань майбутнього інженера – спеціаліста з комп’ютеризованих систем, автоматики та керування для своєї практичної праці в області організації та управління виробництва, у тому числі побудованого на принципах підприємництва.

Дані методичні рекомендації призначені для надання студентам методичної допомоги у вірному вирішенні питань, пов’язаних з техніко-економічним обґрунтуванням дипломних проектів (робіт).

 


1. Питання економіки, організації та управління виробництвом у дипломних проектах (роботах)

1. 1 Загальні положення з економічного обґрунтуванню дипломного проекту (роботи)

Дипломний проект, як будь-який технічний проект, потребує економічного обґрунтування, тобто доказу економічної доцільності прийнятих у проекті загальних технічних рішень.

Обґрунтування з технічного боку означає доказ того, що рішення, яке приймається, відповідає передовому рівню розвитку науки та техніки у області, що розглядається, або переважає його.

Під економічним обґрунтуванням проекту або окремого рішення розуміються висновки про його економічну ефективність, сутність якої полягає в зіставленні економічних результатів і витрат за рішенням, яке розглядається, і отриманні певних економічних переваг, що випливають з інтересів інвестора. Цими перевагами можуть бути певна економія ресурсів, приріст доходу, приріст прибутку, приріст майна.

Більше того, обґрунтування дипломного проекту передбачає облік соціального ефекту від технічного рішення, що розглядається, який виявляється в покращенні умов труда робітників, покращенні життєвого рівня населення, збереженні та покращенні навколишнього середовища тощо. Іноді соціальний ефект призводить до отримання економічного ефекту, але часто соціальні результати неможливо оцінити економічно, і тоді при обґрунтуванні вони мають ураховуватися самостійно. Про типові випадки урахування соціальної та економічної ефективності викладено в розділі 1.1 і 2.1 цих рекомендацій.

Економічне обґрунтування є обов’язковим для кожного проекту (роботи). Воно виконується на основі розрахунку показників абсолютної та (або) порівняльної економічної ефективності.

Якщо немає можливості кількісно визначити економічні результати або витраті при здійсненні технічного рішення (наприклад, для рішення іноді на стадії науково-дослідницьких робіт, або рішень, що сприяють зміцненню обороноздатності країни, покращенню процесу навчання у ВНЗе тощо), економічне обґрунтування зводиться до розрахунку окремих економічних показників і рішення вибіркових питань у області організації та управління промислового виробництва, у тому числі в маркетингу на підприємстві.

У загальному випадку економічне обґрунтування виконується у наступному порядку:

а) обрання найкращого проектного варіанту технічного рішення (відображається в спеціальній частині дипломної записки);

б) обрання аналога для технічного рішення, що приймається, тобто бази порівняння;

в) обґрунтування критеріїв ефективності;

г) розрахунок показників порівняльної економічної ефективності при створенні нової техніки;

д) розрахунок показників економічної ефективності впровадження кращого обраного технічного рішення, висновки.

 

Спеціальною формою економічного обґрунтування проекту буде бізнес-план, якщо технічне рішення, що розробляється, може бути об’єктом бізнесу (докладно см. розділ 2.8).

Якщо студентом виконується не проект, а дипломна робота, то економічне обґрунтування у більшості випадків включає до себе питання:

1) складання сітьового графіка науково-дослідницьких робіт і його оптимізація за
завданим критерієм;

2) складання кошторису витрат на виконання науково-дослідницьких роботи;

3) визначення цілей розробки;

4) дослідження ринку виконаної розробки (якщо такий є);

5) аналіз можливих джерел ефективності при впровадженні розробки в національну економіку.

Обсяг економічного обґрунтування проекту, що включає усі питання аналізу та розрахунків, має складати 15-20% обсягу пояснювальної записки.

Обов’язковою частиною проекту є 1 -2 демонстраційні фрагменти з економічного обґрунтування, на яких відображаються зведена таблиця порівняльних техніко-економічних показників пристрою, що проектується, й аналогу (обов’язково для усіх студентів) та різні схеми, діаграми, графіки, які додатково характеризують результати економічного обґрунтування проекту (наприклад, сітьова модель виконання НДР і ДКР та її епюра оптимізації за завданим критерієм).

Окремими студентами (за згодою з консультантом з питань економіки) можуть бути виконані економічні дослідження за наступними темами:

- дослідження ринку будь-якого товару;

- дослідження соціальних результатів при впровадженні конкретного виду техніки;

- аналіз втрат робочого часу на конкретному робочому місті та розробка заходів з їх ліквідації та ін.

Особливо цінними є економічні розробки, виконанні за замову підприємств.

За наявності економічних досліджень студент звільнюється від ряду типових питань економічного обґрунтування проекту.

Для забезпечення зіставлення варіантів, що порівняються, усі розрахунки мають виконуватися за цінами, тарифами, нормативами, діючим на єдиний момент часу, бажано на момент виконання розрахунків (березень, квітень поточного року).

Зміст економічних питань дипломного проекту (роботи) має бути погодженим із консультантом з економіки та керівником проекту протягом перших двох тижнів дипломування.

 

 

Розподіл економічних питань за розділами дипломного проекту

 

 

Економічні питання мають бути розподілені за наступними розділами дипломної записки:

1. Вступ.

2. Спеціальна частина.

3. Економічна частина.

4. Висновки.

5. Додатки.

У «Вступі» вказується економічне значення теми, що розробляється, і конкретні цілі, які ставить перед собою дипломник в області покращення техніко-економічних показників техніки, що проектується.

У "Спеціальній частині" виконується аналіз варіантів функціональної та принципової схем, конструкції системи, що проектується. З усіх варіантів, що задовольняють поставленим технічним вимогам, обирається економічно найвигідніший, який підлягає в подальшому детальній розробці дипломником. Вибір варіанту технічного рішення має підтверджуватися економічним обґрунтуванням або логічно обґрунтованим висновком. Слід використовувати при цьому додаткові техніко-економічні показники (наприклад, показники технологічності конструкції, відносна вага блока, пристрою, витрата дефіцитних матеріалів та ін.).

Переважним при виборі оптимального технічного рішення в спеціальній частині
є виконання функціонально-вартісного аналізу усієї системи, що проектується, або
її окремого блока [1,2,3]. Якщо відповідно із завданням студент не виконує ФВА
конструкції, що проектується, то він має сформулювати зовнішні функції системи,
класифікувати ФВА з позиції призначення та корисності, та за можливості, побудувати
дворівневу функціональну модель [2,3].

«Економічна частина» присвячена питанням економічного обґрунтування проекту (роботи).

Вона включає в себе окремі розробки в області організації та управління виробництва, експлуатації та проектування техніки, що розглядається, а також розрахунки й аналіз окремих складових та підсумкових показників економічної ефективності створення та впровадження системи, що проектується [4.5, 6,7,8]

Найчастіше питання в області організації та планування виробництва є необхідною розробкою з розрахунку окремих економічних показників системи, що проектується, і в цілому економічної ефективності.

У «Висновках» констатуються загальні економічні дослідження розрахунку* та їх
результати, виконані в дипломному проекті (роботі). /

У «Додатках» наводять додаткові ілюстрації, вихідні дані (наприклад, специфікацію комплектуючих купованих виробів на систему), обчислювальні програми, розроблені спеціально для економічного обґрунтування даного проекту, громіздкі економічні розрахунки.







Дата добавления: 2015-10-18; просмотров: 405. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия