Студопедия — Лінійна густина заряду визначає величину електричного заряду, що доводиться на одиницю довжини зарядженої нитки.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лінійна густина заряду визначає величину електричного заряду, що доводиться на одиницю довжини зарядженої нитки.






Поверхнева густина заряду визначає величину електричного заряду, що доводиться на одиницю поверхні рівномірно зарядженої площини.

Об'ємна густина заряду визначає величину електричного заряду, що доводиться на одиницю об'єму рівномірно зарядженого тіла.

-Напруженість Е результуючого поля, що створюється системою зарядів, дорівнює геометричній сумі напряженностей полів, що створюються в цій точці кожним із зарядів окремо.

Лінії напруженості електростатичного поля (силові лінії) - це лінії, дотичні до яких в кожній точці співпадають з напрямом вектору напруженості поля

- Теорема Гаусса для електростатичного поля у вакуумі: потік вектора напруженості електростатичного поля у вакуумі крізь довільну замкнуту поверхню дорівнює алгебраїчній сумі укладених усередині цієї поверхні зарядів, поділеній на електричну сталу.

-Електростатичне поле називається однорідним, якщо напруженість його в усіх точках однакова за величиною і напрямом.

-Напруженість однорідного електростатичного поля не залежить від точки спостереження

Всякий процес електрозаряженія зводиться до поділу зарядів, при якому на одному з тіл (або частини тіла) з'являється надлишок позитивного заряду, а на іншому (або іншої частини тіла) - надлишок негативного заряду. Загальна кількість зарядів обох знаків, що містяться в тілах, не змінюється: ці заряди тільки перерозподіляються між тілами.

-Закон збереження заряду: алгебраічна сума електричних зарядів будь-якої замкнутої системи (системи, що не обмінюється зарядами із зовнішніми тілами) залишається незмінною, які б процеси не відбувалися усередині цієї системи.

-Електричний заряд дискретний, тобто заряд будь-якого тіла складає ціле кратне від елементарного електричного заряду - електрона.

-Величина електричного заряду є величина релятивістський інваріантна. Іншими словами, величина заряду не залежить від швидкості руху зарядженої частки.

-Робота при переміщенні заряду з однієї точки в іншу точку не залежить від траєкторії переміщення,а визначається тільки положеннями початкової і кінцевої точок.

-Електростатичне поле точкового заряду є потенційним, а електростатичні сили є консервативними. -Електростатичне поле рівномірно зарядженої площини однорідне.

Електростатичне поле між двома рівномірно та різнойменно зарядженими площинамиоднорідно, а поза об'ємом, обмеженим площинами, дорівнює нулю.

Електростатичне поле зосереджене між пластинами конденсатора, а поза ним відсутне.

- Циркуляція вектору напруженості електростатичного поля Е уздовж будь-якого замкнутого контура дорівнює нулю. Силове поле, що має таку властивість, називається потенційним. -З перетворенням на нуль циркуляції вектору Е витікає, що лінії напруженості електростатичного поля не можуть бути замкнутими, вони починаються і кінчаються на зарядах (відповідно на позитивних або негативних) або ж йдуть в нескінченність. Це виведення справедливе тільки для електростатичного поля. Надалі буде показано, що для поля зарядів, що рухаються, циркуляція вектору напруженості Е відмінна від нуля.

Робота, що здійснюється при переміщенні електричного заряду в зовнішньому електростатичному полі по будь-якому замкнутому шляху, дорівнює нулю

-Потенціал в якій-небудь точці електростатичного поля є фізична величина, визначувана потенційною енергією одиничного позитивного заряду, поміщеного в цю точку.

Робота, що здійснюється силами електростатичного поля при переміщенні заряду з точки 1 в точку 2,дорівнює добутку переміщуваного заряду на різницю потенціалів в початковій і кінцевій точках.

-Різниця потенціалів двох точок 1 та 2 в електростатичному полі визначається роботою, що здійснюється силами поля, при переміщенні одиничного позитивного заряду з точки 1 в точку 2. -Потенціал - фізична величина, визначувана роботою по переміщенню одиничного позитивного заряду при видаленні його з цієї точки в нескінченність. Ця робота чисельно дорівнює роботі, що здійснюється зовнішніми силами (проти сил електростатичного поля) по переміщенню одиничного позитивного заряду з нескінченності в цю точку поля.







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 3373. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия