Студопедия — Синдром вигорання- це
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Синдром вигорання- це






А)небажання соціального працівника більше займатися своєю справою.

Б) відчуття консультантом власної безпомічності та непотрібності.

В) це стан вираженої втоми та емоційного виснаження, який характеризується втратою здатності надання психологічної підтримки іншим.

Г) всі відповіді правильні.

5. Супервізія – це

А)перевірка діяльності соціальних працівників вищими органами освіти.

Б) спеціально спрямована діяльність соціального працівника на вирішення поставлених ним задач.

В) вид діяльності, що забезпечує підвищення ефективності діяльності спеціалістів, використовуючи для цього спеціальні прийоми та методи.

Г) всі відповіді правильні.

6. Підтримка- це

А)постійне приділення уваги людині.

Б) емоційна розрядка, зняття емоційної напруги з співробітника, яка накопичилась за день.

В) прихильність, відданість, допомога людині.

Г) всі відповіді правильні.

7. Консультація – це

А) порада, пояснення спеціаліста з будь-якого питання.

Б) процес, коли консультант і спеціаліст ведуть розмову стосовно проблеми клієнта.

В) процес, коли клієнт розповідає консультанту суть своєї проблеми.

Г) всі відповіді правильні.

8. Форми консультування є:

А)за кількістю учасників; за місцем проведення; за способом взаємодії;

Б)індивідуальні; групові; конкретні;

В)програмні; конкретні; загальні;

Г)усі відповіді неправильні.

9. Консультація окремої особистості, сім'ї або групи з проблем їх соціального функціонування це:

А)програмне консультування;

Б)індивідуальне консультування;

В) конкретне консультування;

Г) групове консультування.

10. Коли клієнти не можуть задовольнити свої потреби, вони повністю або частково позбавлені можливості брати участь у житті громади, не здатні підтримувати соціальні зв'язки та вести спосіб життя, який є поширеним та прийнятним у відповідній групі, таку ситуацію називають:

А)соціальна дискримінація;

Б)соціальне виключення;

В) соціальне включення;

Г) соціальна адаптація.

 

Рекомендована література:

1. Підготовка волонтерів до роботи у службі „Телефон Довіри” – К.:ДЦССМ, 2003. с32.;

ПІДСУМКОВА МОДУЛЬНА РОБОТА (аудиторна)

Підсумкова модульна робота складається з 3 типів завдань, які відповідають трьом рівням складності. Рівень І – стандартне застосування навчального програмного матеріалу за алгоритмами і зразками. На цьому рівні студенти мають знати основні економічні поняття, залежності, формули, класифікації, структури та виконувати завдання за відомими алгоритмами в стандартних ситуаціях. До завдань першого рівня відносяться теоретичне завдання і 10 тестових завдань закритого типу з вибором однієї правильної відповіді.

Теоретичне завдання потребує обґрунтованого і повного розкриття поставленого питання. За виконання завдання студент може отримати від 0 до 10 балів (правильна відповідь зі змістовним обґрунтуванням – 10 балів; недостатнє обґрунтування – 8 балів; правильна відповідь та неправильне або відсутнє її обґрунтування – 3 бали; відсутність відповіді або неправильна відповідь за будь-якого обґрунтування – 0 балів). Тестові завдання закритого типу з вибором однієї правильної відповіді. Для кожного завдання запропоновано чотири варіанти відповіді, з яких лише один варіант відповіді правильний. Завдання з вибором відповіді вважається виконаним правильно, якщо в бланку відповідей позначена тільки одна правильна літера – правильна відповідь. За виконання завдання студент може одержати 0 або 4 бали.

Рівень ІІ – застосування навчального програмного матеріалу в змінених і ускладнених ситуаціях. На цьому рівні студент повинен вміти використовувати набуті знання і вміння, аналізувати економічні явища і процеси та робити обґрунтовані висновки. До завдань другого рівня відносяться завдання відкритого типу (задачі), які передбачають коротку відповідь. Завдання вважається виконаним правильно, якщо в бланку відповідей записаний хід розв’язання і правильна відповідь. За виконання задачі № 1-2 студент може одержати 0 або 15 балів (за кожну задачу).

Рівень ІІІ – застосування програмного матеріалу в нестандартних ситуаціях. На цьому рівні студент повинен вміти застосовувати набуті знання і вміння до розв’язування завдань високого рівня складності на основі нестандартного підходу з обґрунтуванням основних етапів розв’язання. До завдань третього рівня відноситься задача, яка передбачає пояснення ходу розв’язання. За виконання задачі № 3 студент може одержати від 0 до 20 балів (правильна відповідь та її змістовне обґрунтування –20 балів; невірні розрахунки, але наявність правильних формул, логіки розв’язання – 10 балів; правильна відповідь та неправильне або відсутнє її обґрунтування – 5 балів; відсутність відповіді – 0 балів).

Розподіл балів за рівнями:

Рівень Формат завдань Кількість завдань Максимальна кількість балів
За кожне завдання За всі завдання
І Теоретичне завдання      
Багатовибіркові завдання      
ІІ Відкриті завдання з короткою відповіддю (задачі)      
ІІІ Відкрите завдання з обґрунтуванням відповіді      
Всього      

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ.

1. Межличностное общение / Куницына В.Н., Казаринова Н.В., Погольша В.М. – СПб.: Питер, 2001. – 544 с.

2. Овчарова Р.В. Технологии практического психолога образования – М.: ТЦ «Сфера», 200. – 448 с.

3. Організація діяльності консультативних пунктів „Довіра” центрами соціальних служб для молоді (методичний посібник) / За ред. Лазаренка П.Б., Пінчук І.М. – К., 2003. – 138 с.

4. Підготовка волонтерів до роботи у службі „Телефон Довіри” – К.: ДЦССМ, 2003. – 116 с.

5. Практика телефонного консультирования: хрестоматия / Ред.-сост. А.Н. Моховиков. – М.: Смысл, 2001. – 379 с.

6. Сорочинська В.Є. Організація роботи соціального педагога. – К.: Кондор, 198 с.

7. Соціальна робота: В 3 ч. – К.: Вид. Дім „Києво-Могилянська Академія”, 2004. – Ч.1: Основи соціальної роботи. – 178 с.

8. Соціальна робота: В 3 ч. – К.: Вид. Дім „Києво-Могилянська Академія”, 2004. – Ч.2: Теорії та методи соціальної роботи. – 224 с.

9. Соціальна робота: В 3 ч. – К.: Вид. Дім „Києво-Могилянська Академія”, 2004. – Ч.3: Робота з конкретними групами клієнтів. – 166 с.

10. Справочник социального работника / Под общ. ред. Е.П. Агапова, В.А. Шапинского. – Ростов н/Д: Феникс, 2006. – 336 с.

11. Технологии социальной работы: Учебник / под общ. ред. Е.И. Холостовой. – М.: ИНФРА-М, 2001. – 400 с.

12. Трубавіна І.М. Консультування сім’ї. – К.: ДЦССМ, 2003. – 88 с.

13. Шептенко П.А., Воронина Г.А. Методика и технология работы социального педагога: Учеб. пособ. / Под ред. В.А. Сластенина. – М.: Издательский центр «Академия», 2001. – 208 с.

 

 


ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ

При виконанні індивідуального завдання студент повинен викласти теоретично обґрунтовану сутність поставлених проблем, проаналізувати його, використовуючи при цьому графіки, таблиці, моделі тощо.

Тематика індивідуальних завдань

  1. Розробіть структуру консультативного центру для консультування сім’ї. За планом (назва центру, актуальність його відкриття, мета діяльності, завдання закладу, категорії клієнтів, структура закладу, кадровий склад, зміст роботи закладу, перспективи роботи закладу, реклама)
  2. У вигляді діалогу опишіть процес консультування за наступної ситуації: клієнт – мати хлопчика, якому 13 років – звернулася із проблемою: її син віднедавна почав мало часу проводити дома, вона прослідкувала, чим він займається у вільний час. Виявилося, що хлопчина грає на автоматах. Що робити?
  3. Складіть таблицю: „Специфіка роботи консультанта з дітьми різного віку”.
  4. Запропонуйте кілька можливих прийомів для розв’язання проблеми клієнта „Я – ніхто. Так кажуть всі і скрізь”.
  5. Складіть план роботи психолога – консультанта в школі.
  6. Розробіть структуру консультативного центру для дітей – інвалідів. За планом (назва центру, актуальність його відкриття, мета діяльності, завдання закладу, категорії клієнтів, структура закладу, кадровий склад, зміст роботи закладу, перспективи роботи закладу, реклама)
  7. Опишіть найбільш актуальні запити з напряму „Консультування освіти”.
  8. Знайдіть серед знайомих таку сім’ю, де виховується одна дитина (підліток), з’ясуйте соціальну ситуацію розвитку дитини, тип її взаємодії з батьками.
  9. Запропонуйте кілька можливих прийомів для розв’язання проблеми клієнта „В мене чоловік – алкоголік. Я не можу так жити”.
  10. Розробіть структуру консультативного центру для жінок, які постраждали від насилля. За планом (назва центру, актуальність його відкриття, мета діяльності, завдання закладу, категорії клієнтів, структура закладу, кадровий склад, зміст роботи закладу, перспективи роботи закладу, реклама)
  11. У вигляді діалогу опишіть процес консультування за наступної ситуації: Клієнт – дівчинка, вона проживає разом з бабусею, дідусем та матір’ю. Дідусь щодня пиячить, тероризує всіх членів сім’ї, при цьому він не усвідомлює що говорить, несправедливо ображає всю сім’ю, не існуючими факторами з життя. Я більше так жити не можу. Або зроблю собі щось або піду з дому.
  12. Проведіть консультативну зустріч з батьками, які постійно конфліктують з дитиною. Запропонуйте соціальне обговорення ситуації. Можливі виходи з ситуації.
  13. Організуйте групову дискусію із старшокласниками щодо їх взаємодії в класі. Спільно виробіть рекомендації щодо запобігання конфліктів.
  14. Проведіть консультування батьків чия дитина має йти в школу. З’ясуйте рівень інтелектуальної і мотиваційної готовності дитини.
  15. Розробіть проект консультативного центру для осіб, які були ув’язненні. За планом (назва центру, актуальність його відкриття, мета діяльності, завдання закладу, категорії клієнтів, структура закладу, кадровий склад, зміст роботи закладу, перспективи роботи закладу, реклама).
  16. Продіагностуйте наявність спеціальних здібностей у себе чи свого товариша.
  17. Складіть рекомендації щодо поліпшення різних типів здібностей.
  18. Складіть рекомендації щодо шкільної дезадаптації дітей (віковий період за власним вибором).
  19. Складіть програму комунікативних умінь, запропонуйте певні вправи та прийоми щодо зниження конфліктності в групі.
  20. Запропонуйте кілька можливих прийомів для розв’язання проблеми клієнта „Він мене кинув”, „Я ніколи не вийду заміж”.
  21. Розробіть структуру консультативного центру для дітей позбавлених батьківського піклування. За планом (назва центру, актуальність його відкриття, мета діяльності, завдання закладу, категорії клієнтів, структура закладу, кадровий склад, зміст роботи закладу, перспективи роботи закладу, реклама)
  22. У вигляді діалогу опишіть процес консультування за наступної ситуації: „Мій чоловік вже на протязі двох років примушує мене заробляти гроші своїм тілом. Спочатку це були його знайомі, знайомих знайомі, а зараз він просто вивозить мене на вулицю. Всі гроші забирає собі. Я нічого зробити не можу він мене вб’є. Допоможіть.”
  23. Складіть таблицю дій консультанта для „страхування результату”.
  24. Запропонуйте власний „проект робочого місця консультанта”.
  25. Доберіть тренінгові вправи на розвиток навичок „активного слухання”. І проведіть їх.
  26. Складіть рекомендації для спеціалістів соціальних служб, які займаються проблемами консультування.
  27. Складіть план занять для підготовки волонтерів на лінії „Телефон Довіри”.
  28. Розробіть структуру консультативного центру для дітей – сиріт. За планом (назва центру, актуальність його відкриття, мета діяльності, завдання закладу, категорії клієнтів, структура закладу, кадровий склад, зміст роботи закладу, перспективи роботи закладу, реклама)
  29. Складіть модель допомоги людині, яка знаходиться в стані горя.
  30. У вигляді діалогу опишіть процес консультування за наступної ситуації: До соціального педагога звернувся хлопчик 12 років зі словами „Батьки мене не розуміють. Вимагають беззастережної слухняності та покори. Не дозволяють довго гуляти з друзями дивитися телевізор”. Звички батьків його дратують, у родині почувається самотнім.

 


ПИТАННЯ ДО ЗАЛІКУ З КУРСУ «СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ»

1. Поняття клієнта.

2. Дискримінація клієнтів.

3. Соціальне виключення клієнтів.

4. Імпаурмент клієнтів.

5. Поняття консультування.

6. Структура консультативного процесу.

7. Теоретичні засади консультування сім’ї.

8. Консультування прийомної сім’ї.

9. Історія виникнення телефонного консультування.

10. Етика телефонної допомоги.

11. Основні принципи роботи консультанта.

12. Основні методи телефонного консультування.

13. Етапи телефонного діалогу.

14. Типові помилки телефонного діалогу.

15. Особливості консультування абонентів за типами звернень.

16. Активне слухання як передумова соціально – педагогічного консультування.

17. Мистецтво завершення діалогу.

18. Типові помилки консультанта.

19. Паралінгвістичні особливості діалогу.

20. Причини „синдрому вигорання”.

21. Характеристика „синдрому вигорання”.

22. Профілактика „синдрому вигорання”.

23. Зміст та принципи супервізії у консультування.

24. Які вразливі групи населення України ви можете назвати?

25. Які критерії та пріоритети можна застосувати при визначенні клієнтів соціальних служб?

26. Які завдання ставить перед соціальним педагогом теорія соціального виключення?

27. Як ви розумієте поняття „стигма”, „стереотип”, „дискримінація”?

28. Яким чином можна запобігти стигматизації?

29. Які методи збору інформації про клієнта вам доводилося використовувати у своїй роботі?

30. У чому полягає особливість соціально-психологічного консультування?

 


ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ З КУРСУ „Соціально – педагогічне консультування”.

1. До потенційних клієнтів соціальної роботи відносять:

а) Бездомні люди;

б) Подружні пари, що мають серйозні сімейні конфлікти;

в) Люди з ЗПР та їх родини;

г) Віл-інфіковані;

д) Усі відповіді вірні.

2. Процес подолання складних життєвих ситуацій виділяє:

а) 2 стадії;

б) 3 стадії;

в) 4стадії;

г) 5стадій.

3. До потенційних потреб, які є підґрунтям виникнення кризи, належить:

а) Потреба у спілкуванні;

б) Потреба у любові;

в) Емоційні потреби.

4. Упереджене чи негативне ставлення, яке ґрунтується на певних характеристиках людини таких як, стать, релігія, вік, тощо:

а) Дискримінація;

б) Емансипація;

в) Витіснення;

г) Ізоляція.

5. Принцип надання влади клієнту позначається терміном:

а) Імпаурмент;

б) Імпритинг;

в) Імпічмент;

г) Ефект ареалу.

6. До типів розвитку клієнта відносять:

а) Операціональний;

б) Преопераціональний;

в) Діалектичний;

г) Усі відповіді вірні.

7. У соціально-педагогічному консультуванні виділяють.... етапів:

а) 4;

6)5;

в)6;

г)7.

8. Заключним етапом у соціально-педагогічному консультуванні є:

а) Надання рекомендацій;

б) Оцінка результатів;

в) Домовленість про наступну зустріч;

г) Укріплення мотивації на виникнення прийнятого рішення.

9. Реакція на небезпечні події, що переживаються як хворобливий стан, є результатом процесу, який накопичувався протягом тривалого часу це:

а) Невроз;

б) Стрес;

в) Криза;

г) Страх.

10. До видів залежності належать:

а) Тютюнопаління;

б) Алкогольна залежність;

в) залежність від азартних ігор;

г) Усі відповіді вірні.

11. До особливостей мислення суііциданта належить:

а)Туманність мислення;

б) Низька критичність мислення;

в) Односторонність мислення;

г) Абстрактність мислення.

12. Боротьба між бажанням жити та вмерти називається:

а) Тунельність;

б) Амбівалентність;

в) Дифузнфсть

г) Ваш варіант.

13. Соціально-педагогічне консультування, яке передбачає двобічний процес розв'язання проблемами з метою аналізу та поліпшення діяльності установки

а)Конкретне;

б)Програмне;

в) Комбіноване;

г) Спеціалізоване.

14. За способом взаємодії соціально-педагогічне консультування поділяють:

а)Безпосереднє;

б)Телефонне;

в)Опосередковане;

г) Усі відповіді вірні

15.Найчастішими серед помилок телефонного діалогу є:

а)надмірно швидке визначення проблеми

б)надання великої кількості часу для бесіди

в) щире спілкування

г) немає жодної правильної відповіді.

16. До ілюзій консультантів належить:

а) «особистої могутності», «материнська любов», «мудрості», «ілюзія допомоги»

б) «особистої слабкості», «ілюзія помилки»

в) «невіра в слово», «власна погрішність»

г) «ілюзія допомоги»

17. Помилка телефонного діалогу «Бесіда про проблему, а не з людиною» говорить про:

а)ставлення до клієнта як до недруга

б)ставлення консультанта до клієнта як до проблеми

в) ставлення консультанта до клієнта як до друга

г) немає правильної відповіді.

18. Ілюзія «мудрості» базується на установці:

а) «Я повинен усе змінити»

б) «Я повинен усе зробити»

в) «Я єдиний у кого є правильна відповідь»

г) немає жодної правильної відповіді.

19. Ілюзія «особистої могутності» базується на установці:

а) «Я повинен усе зробити»

б) «Усі дуже милі»

в) «Якщо б я тільки знав психіатрію»

г) немає жодної правильної відповіді.

20. Ілюзія «віра в силу наукового знання» базується на установці:

а) «Я повинен усе змінити»

б) «В дитячий психології, здається, про це говориться»

в) «Я самий розумний»

21. Що не має робити консультант:

а) Щиро спілкуватися

б) Надавати достатню кількість часу клієнту для розмови

в) Давати вказівки

г) немає жодної правильної відповіді.

22. Попередження, переконання клієнта передбачає:

а) Вживання влади консультанта

б) Давання наказів

в) Критика

г) немає жодної правильної відповіді.

23. Моралізування клієнта це - …

а) Аналіз вчинків

б) Повчання як варто жити

в)Надання інформації

г) немає жодної правильної відповіді.

 

24. До заборонених прийомів консультування належать:

а) Висловлювання-рішення, висловлювання-заперечення

б) Висловлювання-рішення, висловлювання-заперечення, висловлювання, які знижують самооцінку

в) Висловлювання-заперечення, висловлювання-думка

г) немає жодної правильної відповіді.

25. Осуд, критика, незгода це - …

а)консультант негативно оцінює свого співрозмовника

б)надмірні пестощі

в)погрози

г) немає жодної правильної відповіді.

26. Висловлювання-заперечення базуються на:

а) «Ти не зовсім розумний (розумна)»

б) «З вами щось не так

в) «Твої почуття смішні»

г) немає жодної правильної відповіді.

27. До висловлювань-рішень належать:

а) вказівки, похвала, пропозиції

б) вказівки, накази, моралізування

в)переконання, захоплення, допит

г) допит

28. До висловлювань, що занижують самооцінку співрозмовника належать:

а)осуд, критика, вихваляння, висміювання, допит

б)допит, критика, пропозиції

в) повчання,вказівки,погрози

29. Надмірне ототожнення це - …

а) консультант живе «життям іншого»

б) щире спілкування

в) неприйняття цінностей абонента.

Г) погляди абонента

30. Оберіть правильну відповідь. Консультування - це....

а) подолання чи послаблення порушень від психічного розвитку;

б) спеціально організований процес спілкування соціального працівника з клієнтом, за допомогою якого у клієнта можуть бути актуалізовані додаткові психічні сили і здібності заради пошуку нових можливостей виходу із тяжких життєвих ситуацій;

в) надання людині правильних відповідей;

г) засоби, механізми та процеси, що описують трансформацію культури, її зміни у процесі і часі.

31. Особливості професійного спілкування соціальних працівників і клієнтів обумовлені....

а) етичними стандартами соціальної роботи, цінностями;

б) цінностями, культурними традиціями;

в) віковими та іншими характеристиками клієнтів;

г) все перераховане вище.

32. Оберіть правильну відповідь. Мета спілкування полягає втому, щоб...

а) розповісти цікаву історію;

б) задовольняє соціальні, культурні, творчі, пізнавальні, естетичні та інші потреби людини;

в) дати відповідь на питання;

г)способи передачі інформації на запропоновану тему.

33. Функції спілкування поділяють на:

а) перцептивну, інтерактивну;

б) комунікативну, афективно - комунікаційну;

в) інформаційно - комунікативну, регулятивно - комунікаційну, афективно - комунікаційну;

г) інтерактивну, комунікативну.

34. Клієнт-це:

а)психічно хвора людина, яка потребує допомоги спеціаліста;

б)людина, яка звернулась до соціального працівника з метою – поговорити;

в)особа, яка не може самостійно вирішити свої проблеми, вийти з життєвої кризи, але бере безпосередню

участь у її розв’язанні;

г) всі відповіді вірні.

35.Які елементи включає найпростіша модель комунікації?

а) відправник і одержувач;

б) повідомлення та інформація, що її передають;

в) відправник і коментатор;

г) відправник, одержувач повідомлення та інформація, що її передають.

36. До клієнтів соціальних служб належать:

а)бездоглядні діти,неповні сімї;

б)ассоціальні сімї, наркомани,

в) алкозалежні;

г)всі відповіді вірні.

37. Першим етапом спілкування має бути:

а) вирішення проблеми;

б) орієнтація в ситуації, спілкування;

в) встановлення контакту (знайомство);

г) обговорення проблеми, яка цікавить.

38. Оберіть правильну відповідь. Емпатія - це...

а) вчування, проникнення;

б) пристосування;

в) байдужість;

г) відхилення.

39.Оберіть правильну відповідь. Емпатійне слухання - це....

а) система умовних знаків, утворюваних рухами рук, мімікою обличчя, рухами тіла;

б) активний процес взаємодії соціального працівника - консультанта з клієнтом;

в) матеріальні блага, необхідні для відновлення, відтворення фізичних сил;

г) карта ціннісних орієнтацій особистості, її пріоритетів, очікувань.

40.Дайте визначення поняттю. Механізми соціальної перцепції - це...

а) морально - психологічна риса, протилежна душевності, доброті, моральності;

б) психічні властивості індивіда, що є передумовою успішного виконання певних видів діяльності;

в) способи, завдяки яким люди інтерпретують, розуміють та оцінюють іншу людину;

г) хибне сприймання об'єктивного світу.

41. Клієнт в соціальній роботі є:

а)пасивним суб’єктом;

б)пасивним репіцієнтом;

в)суб’єкт діяльності.

г) активним об’єктом

42. Атракція - це

а) форма сприйняття І пізнання іншої людини, що заснована на формуванні
стосовно неї стійкого позитивного почуття;

б) тенденція соціальної системи до збереження і відтворення існуючих форм;

в) емоційно загострене уявлення людини про добро і зло;

г) всі вище перераховані варіанти правильні.

43. Каузальна атрибуція - це...

а) приписування людині причин її поведінки, коли виникають власні припущення про те, чому індивід, який сприймається, поводиться певним чином;

б) суперечності, що виникли в результаті неприйняття інформації;

в) засоби, механізми та процеси, що описують трансформацію культури, її зміни у просторі і часі;

г) здатність до швидких змін зовнішнього і внутрішнього середовища.

44.3міст спілкування:

а)внутрішній спонукальний чинник особистості до того чи іншого виду активності;

б)інформація, яка у між індивідуальних контактах передається від однієї людини до іншої;

в)форма роботи деяких індивідуально - профілактичних закладів у домашніх умовах;

г)повага, якою користується будь - хто у суспільстві, колективі, групі тощо.

45.Оберіть правильну відповідь. Засоби спілкування -

а) способи кодування передачі, переробки та розшифрування інформації, яка передається в процесі передачі від однієї людини іншій;

б) зовнішній вплив індивіда, в якій виявляється його позиція, очікування та орієнтація;

в) соціальне завдання, яке визначається групою або суспільством як невідкладне;

г) усвідомлення регуляції людиною своєї поведінки

46. Представників вразливих або пригнічених груп населення, тобто тих має ймовірність зазнати негативні впливи соціальних, економічних, екологічних чинників називають:

а) клієнтами соціальної роботи;

б) потенційними клієнтами соціальної роботи;

в) постійними клієнтами;

г) клієнти.

47. У процесі подолання складних життєвих ситуацій виділяють три стадії:

а) поственція, адаптація, превенція;

б) превенція, інтервенція, поственція;

в) адаптація, інтервенція, поственція;

г) превенція, інтервенція, соціалізація.

48. Стадія на шляху подолання складних життєвих ситуацій, яка виконує безпосереднє подолання проблеми це:

а) поственція;

б) адаптація;

в) інтервенція;

г) превенція.

49. Превенція допомагає людині:

а) підготуватися до подолання труднощів, які наближаються;

б) оцінювати становище, яке повинно здійснюватись з урахуванням потреб людини;

в) безпосередньо подолати проблеми;

г) здійснити пошук ресурсів, які допоможуть задовольнити потреби.

50. Коли клієнти не можуть задовольнити свої потреби, вони повністю або частково позбавлені можливості брати участь у житті громади, не здатні підтримувати соціальні зв'язки та вести спосіб
життя, який є поширеним та прийнятним у відповідній групі, таку ситуацію називають
:

а) соціальна дискримінація;

б) соціальне виключення;

в) соціальне включення;

г) соціальна адаптація.

51. Виключення стосується таких сфер:

а) економічно, політична, соціального виміру;

б) політична, побутова, соціальна;

в) правова, економічна, політична;

г) побутова, політична, соціальна.

52. Упереджене чи негативне ставлення, яке ґрунтується на певних характеристиках людини, таких як раса, стать, релігія, вік людини це:

а) стигма;

б) ейджизм;

в) дискримінація;

г) соціальне виключення.

53. Дискримінацією людей літнього віку називають:

а) сексизм;

б) ейджизм;

в) навішування ярлика;

г) стигма.

54. Принцип надання влади клієнту це:

а) ейджизм;

б) стигма;

в) дискримінація;

г) імпауермент.

55. Соціальний супровід це:

а) надання допомоги в кризових або складних ситуаціях;

б) відновлення життєдіяльності;

в) розв'язання поточних проблем клієнта;

г) усі відповіді неправильні.

56. Консультація окремої особистості, сім'ї або групи з проблем їх соціального функціонування це:

а) програмне консультування;

б) індивідуальне консультування;

в) конкретне консультування;

г) групове консультування.

57. Форми консультування є:

а) за кількістю учасників; за місцем проведення; за способом взаємодії;

б) індивідуальні; групові; конкретні;

в) програмні; конкретні; загальні;

г) усі відповіді неправильні.

58. Переконати клієнта в тому, що ви відчуваєте щирий інтерес до його проблеми, прагнете йому допомогти це:

а) фаза розради;

б) створення клімату;

в) діагноз;

г) фаза дослідження.

59. Криза це:

а) реакція на небезпечні події, яка переживається як хворобливий стан;

б) виявлення фізичного стану постраждалого;

в) допомога позбутися почуття;

г) усі відповіді неправильні.

60. Боротьба та агресія, мовчання, уникнення розв'язку конфлікту, впевнена поведінка це:

а) стратегії виходу з конфлікту;

б) завдання консультанта;

в) стратегія ви ходу з кризи;

г) принципи консультування.

61. Як у соціальній роботі прийнято називати окремих осіб, групи людей їх родичів, сім'ї, громади, які є адресатами соціальної допомоги:

А)пацієнт;

Б) клієнт;

В) абітурієнт;

Г) Девіант

62. Потенційними клієнтами соціальної роботи можуть бути:

А) потерпілі внаслідок аварії на ЧАЕС;

Б) діти з глибокими порушеннями роботи ЦНС;

В) люди, що належать до групи ризику;

Г) лише представники національних меньшинств;

63. Стадії подолання складних життєвих ситуацій:

А) превенція, інтервенція, поственція;

Б) постановка цілі, дія, результат;

В) розвиток, криза, подолання;

Г) всі відповіді правильні.

64. Практика соціальних педагогів передбачає діяльність, спрямовану на допомогу індивідам та групам стати:

А) активними виборцями;

Б) включеними або інтегрованими у суспільство;

В) здоровими людьми;

Г) кваліфікованими педагогами;

65. Надзвичайно сильний соціальний ярлик, який радикально змінює самоконцепцію індивіда і його соціальну ідентичність:

А) девіантність;

Б) рецидив;

В) стигма;

Г) імбецильність;

66. Форми соціально-педагогічної роботи з сім'єю:

А) бесіда, консультування, інформування;

Б) індивідуальна, групова;

В) індивідуальна, групова, масова;

Г) всі відповіді правильні.

67. Бесіда, консультація, інформування, консультація по телефону «Довіри», листування -

А) вид індивідуальної форми роботи з сім'єю;

Б) вид масової роботи з сім'єю;

В) соціальне обслуговування сім'ї;

Г) всі відповіді правильні.

68.Соціально-реабілітаційна робота з сім'єю в першу чергу спрямована на:

А) забезпечення сім'ї різноманітних виплат;

Б) психологічну підтримку сім'ї у складних життєвих ситуаціях;

В) відновлення виховного потенціалу сім'ї;

Г) захист прав членів родини у кризових ситуаціях;

69. Спрямована на попередження неконструктивної взаємодії між членами сім'ї, різних форм насильства, помилок у сімейному вихованні, формування різних видів хімічної залежності у членів сім'ї, виявлення потенційно неблагополучних сімей -

А) соціальний супровід сім'ї;

Б) соціально-профілактична робота з сім'єю;

В) соціальне інспектування;

Г) всі відповіді правильні.

70. Роль консультанта при консультуванні сім'ї після розлучення та

неповних сімей полягає у наданні порад та рекомендацій на основі

А) визначення прихованих почуттів та бажань людей, які знаходяться у важкій ситуації самі і несуть відповідальність перед суспільством за долю дітей після розлучення;

Б) відчуттів та проблем матері після розлучення;

В) відчуттів та проблем батька після розлучення;

Г) відчуттів та проблем дитини після розлучення батьків;

71. Наука про забезпечення та збереження психічного здоров'я; наука, що включає в себе систему заходів, спрямованих на збереження та закріплення психічного здоров'я людини:

А) психогігієна;

Б) психокорекція;

В) психопрофілактика;

Г) соціальна педагогіка;

72. Складові фактору соціального середовища, що безпосередньо впливає на психічне здоров'я людини:

А) сім'я, школа, університет;

Б) родичі, політики, діти;

В) ЗМІ, політична пропаганда;

Г) соціальна підтримка, сім'я, професійне оточення;

73. Ціннісно-соціальна модель здоров'я:

А) здоров'я - цінність для людини, необхідна передумова для повноцінного життя, задоволення матеріальних та духовних потреб, участі у праці та соціальному житті;

Б) передбачає таке визначення поняття здоров'я, що вміщує лише медичні ознаки та характеристики здоров'я;

В) у поняття здоров'я включається біологічні та соціальні ознаки, які розглядаються у єдності, проте соціальним ознакам надається пріоритетне значення;

Г) здоров'я розглядається як відсутність у людини органічних порушень та суб'єктивних відчуттів нездоров'я;

74. Соціальне здоров'я людини передусім передбачає:

А) нормальне функціонування усіх життєво важливих органів;

Б) повноцінне виконання людиною усіх своїх соціальних функцій;

В) знання Конституції України та чинного законодавства;

Г) вміння формулювати власну думку та захищати власні позиції;

75. Порушення у сфері соціального здоров'я можуть бути обумовлені домінуванням певних особистісних властивостей:

А) конфліктність, егоцентризм;

Б) увага, мислення;

В) дедукція, індукція;

Г) емпатія, дружелюбність;

76. З якою метою у соціально-педагогічному консультуванні використовують психологічні методи?

А) корекція психічних порушень;

Б) діагностика особливостей індивіда та організація на основі отриманих

результатів різних видів психотерапевтичної та психокорекційної роботи;

В) задля формування позитивного досвіду поведінки у клієнта;

Г) для аналізу відносин між різними групами людей;

77. Особистісні якості, якими має володіти соціальний педагог:

А) психологічні, психоаналітичні, моральні;

Б) медичні, психіатричні, патологоанатом Ічні;

В) амбіційність, цілеспрямованість;

Г0 цілеспрямованість.

78. Емоційна врівноваженість, низька тривожність, творче мислення, послідовність у діях, наполегливість стриманість, уважність -

А) організаторські якості соціального педагога;

Б) психологічні характеристики соціального педагога;

В) морально-етичні якості соціального педагога;

Г) комунікативні вміння соціального педагога;

79. Метод групової психотерапії, в якій використовується рольова гра, під час якої створюються необхідні умови для спонтанного вираження індивідом почуттів, що пов'язані з важливими для нього проблемами:

А) соціограма;

Б) психодрама;

В) психологічний театр;

Г) всі відповіді правильні.

80. Психологічні методи, що використовуються у процесі соціально-педагогічного консультування:

А) аналіз соціуму, вулична робота, метод «рівний-рівному»;

Б) формування свідомості, організації діяльності, стимулювання діяльності;

В) психодіагностики, психотерапевтичні, психокорекцій ні;

Г) спостереження, опитування, аналіз документів, експертна оцінка;

81. Шляхи потрапляння до тенет торгівлі людьми:

А) викрадення на вулиці;

Б) працевлаштування, шлюб;

В) спілкування з незнайомцями;

Г) всі відповіді правильні.

82. Яка категорія людей найчастіше потрапляє в розряд потерпілих від торгівлі:

А) діти віком від 1 до 4 років;

Б) Чоловіки віком від 20 до 30 років;

В) жінки віком від 18 до 26 років;

Г) чоловіки та жінки незалежно від віку;

83. Вид діяльності, задля якого нелегально вивозяться люди з України:

А) порно-, секс Індустрія, рабство;

Б) гувернерство;

В) фермерські роботи;

Г) всі варіанти правильні.

84. Чи існує в Україні закон про соціальний захист українських громадян за кордоном?

А) так;

Б) ні;

В) Існує, проте не має чинності у всьому світі;

Г) не має правильного варіанту відповіді.

85. Процес, необхідний для потерпілої від торгівлі людьми для адаптації до нормального життя у соціумі, працевлаштування та налагодження соціальних зв'язків:

А) корекція;

Б) реабілітая;

В)консультування;

Г)всі відповіді правильні.

86. Клієнт – це:

А) особа, яка звернулася за допомогою до соціального педагога.

Б) людина, яка не може самостійно вирішити свою проблему.

В) вразлива категорія громадян.

Г) всі відповіді правильні.

 

87. Яке з нижче перелічувальних визначень пояснює термін “ соціальне виключення”?

А) співвідношення провідного впливу оточуючого середовища і ставлення до нього особистості.

Б) люди, які не можуть брати активну участь у житті суспільства, не здатні підтримувати соціальні зв'язки та вести спосіб життя, який є поширений та прийнятий у відповідному суспільстві.

В) сукупність соціальних умов життєдіяльності людини, що впливають на її свідомість, психіку та поведінку.

Г) всі відповіді правильні

88. Дискримінація – це

А) відчуття образи та гніву.

Б) принизливе ставлення до жінки

В) упереджене та негативне ставлення, яке ґрунтується на певних характеристиках.

Г) всі відповіді правильні.

89.Поняття “стигма” означає:

А)сильний соціальний ярлик.

Б) шкідливий наслідок соціального пригнічення.

В) комплекс настанов та реальних заходів для подолання порушень прав будь-яких груп клієнтів.

Г) всі відповіді правильні.

90. Термін “ імпаурмент” дослівно означає:

А) інформування, пояснення.

Б) незалежність, автономія

В) наснаження, активізація.

Г) всі відповіді правильні.

91. Комунікація – це

А) ознака людської культури, яка полягає в інтенсивному взаємоспілкуванні людей на основі обміну різного виду інформації.

Б) суто людська ознака, яка полягає у вмінні слухати й говорити.

В) процес, який виникає внаслідок спілкування двох чи більше осіб.

Г) всі відповіді правильні.

92. Спілкування визначають як:

А) складний, багатоплановий процес установлення контактів між людьми, що спричинений потребами в спільній діяльності й передачі,обміну інформації.

Б) складний, багатоплановий процес обмінювання думками, сприйняття і пізнання один одного партнерами.

В) спосіб кодування, передачі, переробки та розшифровування інформації, яка передається від однієї людини до іншої.

Г) всі відповіді правильні.

93. Комунікатор – це

А) людина, яка направляє інформацію.

Б)людина, яка сприймає інформацію.

В) це інформація, що її передають.

Г) всі відповіді правильні.

94. Визначення “Процес і результат сприйняття, розуміння та оцінка людиною явищ навколишнього світу, соціальних об'єктів: інших людей, самих себе, груп.” Пояснює термін…

А)емпатія

Б) індифікація.

В) перцепція.

Г) всі відповіді правильні.

95..Термін “ каузальна атрибуція” означає:

А)здатність поставити себе на місце іншого, ототожнити себе з іншим.

Б) приписування людині причин її поведінки, коли виникають власні припущення про те, чому індивід поводиться таким чином.

В) це ефект негативного ореолу.

Г) всі відповіді правильні.

96.Емпатія – це

А) почуття прихильності, приязності до когось.

Б) почуття неприязності, відрази до когось, чогось.

В) розуміння почуттів, психічних станів іншої людини.

Г) всі відповіді правильні.

97. Термін “ каунселінг” означає:

А)процес у ході якого спеціаліст дає рекомендації з розв'язання соціальних проблем клієнта.

Б) процес у ході якого клієнт відповідає на поставлені йому питання.

В) процес у ході якого спеціаліст досліджу та аналізує проблему клієнта.

Г) всі відповіді правильні.

98. Консультація – це

А) порада, пояснення спеціаліста з будь-якого питання.

Б) процес, коли консультант і спеціаліст ведуть розмову стосовно проблеми клієнта.

В) процес, коли клієнт розповідає консультанту суть своєї проблеми.

Г) всі відповіді правильні.

99. Неблагополучна сім'я –це

А) сім'я, у якій постійно відбуваються конфлікти між подружжям.

Б) сім'я, де батьки зловживають спиртними напоями, ведуть аморальний спосіб життя, вступають у конфлікт з морально правовими вимогами суспільства.

В) сім'я, де катастрофічно не вистачає грошей.

Г) всі відповіді правильні.

100. Партнерська сім'я будується на:

А)демократичних стосунках.

Б) тоталітарних стосунках.

В) авторитарних стосунках.

Г) всі відповіді правильні.

101. Прийомна сім'я – це

А) сім'я, яка взяла на себе відповідальність і обов'язок виростити і виховати дитину.

Б) це так званий будинок дитячого типу в який приймають дитину.

В) сім'я, яка хоче взяти дитину з дитячого будинку.

Г) всі відповіді правильні.

102. Шлюб – це

А)спільне проживання чоловіка і жінки як подружжя.

Б) спільне проживання жінки і чоловіка, побудований на коханні та на дружбі.

В)добровільний, рівноправний встановлений українським законодавством союз чоловіка і жінки, побудований на почутті взаємної любові, дружбі, поваги.

Г) всі відповіді правильні.

103.Яка з нижче перелічуваних ознак підходить до тоталітарної сім'ї:

А)Відсутність секретів та таємниць.

Б)Конфлікти вирішуються.

В)Конфлікти вирішуються за принципом: один виграв, інший – програв.

Г) всі відповіді правильні.

104.Абонент – це

А)Людина, яка телефонує на телефон довіри.

Б) Людина, яка приймає телефонний дзвоник.

В) Людина, яка користується телефонною мережею.

Г) всі відповіді правильні.

105.“Зависаючий абонент” – це

А)Людина, яка постійно телефонує на телефон довіри з метою просто поспілкуватися.

Б) Людина, яка постійно телефонує на телефон довіри та кладе слухавку.

В) Фахівець, який дзвонить з видуманою проблемою для того, щоб перевірити компетентність консультанта.

Г) всі відповіді правильні.

106.Волонтер – це людина…

А) яка працює на телефоні довіри

Б) яка надає безкорисливу та безкоштовну допомогу тим, хто її потребує.

В) яка працює в соціальній службі.

Г) всі відповіді правильні.

107.Телефон довіри – це

А)це волонтерський рух, який надає безкоштовну, анонімну допомогу.

Б) спеціалізована служба державного закладу, яка надає правову, юридичну, педагогічну та медичну допомогу всім, хто її потребує.

В) спеціалізована служба, метою якої є надання безкоштовної, соціально-психологічної, соціально-педагогічної, психотерапевтичної, правової допомоги всім, хто її потребує.

Г) всі відповіді правильні.

108. Конфіденційність – це

А)повага до тайни клієнта, не розповсюдження її.

Б) анонімність працівника.

В) не ведення записів соціального працівника стосовно його клієнта.

Г) всі відповіді правильні.

109.Суїцидальний абонент –це

А)представляє собою автоагресивну людину, дії якої усвідомлено і навмисно направлені на позбавлення себе життя в разі зіткнення з нестерпними життєвими обставинами.

Б) це рішення людини про самогубство, що приймається людиною в момент переживання нею стресового суїцидального синдрому.

В) це людина, яка хоче покінчити життя самогубством.

Г) всі відповіді правильні.

110. Супервізія – це

А)перевірка діяльності соціальних працівників вищими органами освіти.

Б) спеціально спрямована діяльність соціального працівника на вирішення поставлених ним задач.

В) вид діяльності, що забезпечує підвищення ефективності діяльності спеціалістів, використовуючи для цього спеціальні прийоми та методи.

Г) всі відповіді правильні.

111.Підтримка- це

А)постійне приділення уваги людині.

Б) емоційна розрядка, зняття емоційної напруги з співробітника, яка накопичилась за день.

В) прихильність, відданість, допомога людині.

Г) всі відповіді правильні.

112. Супервізор – це

А)професіонал високої кваліфікації, що має великий досвід роботи та володіє спец. навичками та методами проведення супервізії.

Б) людина, яка перевіряє діяльність соціальних працівників.

В) соціальний педагог, що вирішує певні проблеми клієнта.

Г) всі відповіді правильні.







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 1522. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия