Студопедия — ТЕМА 5. ПОНЯТТЯ ІНФОРМАЦІЇ ЯК ПРАВОВОЇ КАТЕГОРІЇ ТА її ОСНОВНІ ВИДИ ЗА ЧИННИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТЕМА 5. ПОНЯТТЯ ІНФОРМАЦІЇ ЯК ПРАВОВОЇ КАТЕГОРІЇ ТА її ОСНОВНІ ВИДИ ЗА ЧИННИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ






Інформація як наукова категорія. Інформація як правова категорія. Визначення інформації за чинним законодавством. Інформація - об'єкт інформаційних відносин. Правові ознаки інформації. Основні види інформації за чинним законодавством України. Статистична, адміністративна, правова, офіційно документована, соціологічна, інформація про особу (персональні дані).

Ключові слова: інформація, відомості, дані, інформація як об 'єкт правовідносин, галузі інформації, види інформації, носії інформації, документ, електронний документ, інформаційні ресурси, статистика, персональні дані.

Інформація як наукова категорія. Інформація багатоаспектна: функціонує в суспільстві (соціальна інформація), існує у неживій природі, кібернетичних (управлінських) системах, у живих організмах (генетична інформація) тощо.

У загальному розумінні інформація тлумачиться як відомості про які-небудь події, чиюсь діяльність, повідомлення про щось1. У науковій літературі відсутнє єдине визначення терміна «інформація». В теорії інформації, наприклад, вона визначається через знання про навколишній світ, усунення невизначеності, в філософії - як відображення багатоманітності2.

Найвищим видом є соціальна інформація, сутність якої науковці пов'язують насамперед зі знаннями, повідомленнями, відомостями про соціальну форму переміщення матерії в усіх формах та в межах, в яких вони використовуються суспільством.

Серед перших дослідників сутності інформації у 40~і роки XX ст. був К.Е. Шеннон, який визначав її як повідомлення, що передається від одного суб'єкта до іншого і яке може транслюватися не

1 Новий тлумачний словник української мови. У 4 т. Т. 2. - К.: Аконіт. 1999.-- С 196.

2 Більш детально див.: Костецька ПА. Право на інформацію в Україні / ТА. Косгецьха, - К., 1998; Костецька ТА. Констшуційні засади інформаїдійких відносин в Україні / ТА. Костецька // Проблеми реалізації Конституції України: теорія і практика. - К., 2003. - С. 565-610.

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО УКРАЇНИ

тільки за допомогою мови, але й з використанням техніки. Його послідовник Н. Вінер розглядав інформацію як різноманітні сигнали, повідомлення, відомості".

Інформація як правова категорія. У наведених вище аспектах ці тлумачення використовуються і в юридичній практиці, оскільки більшість суспільних відносин, що виникають при створенні, користуванні, поширенні інформації, потребують правового врегулювання саме як відомості, дані.

Крім того, науковці основними юридичними ознаками інформації визначають:

> можливість багаторазового використання необмеженим колом суб'єктів;

> здатність до зберігання, інтегрування, накопичення;

> кількісна визначеність у певних організаційних формах;

> системність, універсальність, нематеріальність та т:

Закон України «Про інформацію» (ст. 1) трактує її як документовані або публічно оголошені відомості про події та явища, що саме відбуваються у суспільстві, державі та навколишньому середовищі

Подібне визначення містить ст. 200 Цивільного кодексу України (ЦКУ), за нормами якої інформацією є документовані або публічно оголошені відомості про події та явища, що мали або мають місце у суспільстві, державі та навколишньому середовищі. При цьому за цивільним законодавством інформація належить до нематеріальних благ (гл. 15 ЦКУ).

Таким чином, поняття «інформація» наділено такими правовими ознаками:

> це відомості про події та явища;

1 Див., напр.: Шеннон К.Э. Работы по теории информации и кибернетике / К.Э. Шеннон. - М., 1963. - С. 243-250.

2 Винер Н. Кибернетика или упраатение и связь в животном и машине / Н.Винер.-М.Л983.~С57.

3 Див., напр.: Венгеров А.Б. Категория «информация» в понятийном аппарате юридической науки / А.Б. Венгеров // Советское государство и право. -1977. - № 10. - С. 70-71.; Бачило И.Л. Информация как предмет правоотношений / И.Л. Бачило /У Науч.-техн. информация. - 1997. - №>9. - С. 17-25. -(Серия 1).

КОСТЕЦЬКА ГЛ.

> відомості про події, що відбуваються у суспільстві, у державі; у навколишньому природному середовищі;

> відомості, які мають бути документованими або публічно оголошеними.

Враховуючи багатогранність інформації як об'єкта (предмета) інформаційних відносин у сучасних умовах їх функціонування, визначене Законом «Про інформацію» її родове поняття не містить усіх кваліфікуючих правових ознак, які б відображали її функціональну властивість, сутність, зміст.

Більш повно зміст поняття інформації в конкретних інформаційних відносинах розкриває Закон України «Про захист економічної конкуренції» від 11 січня 2001 р. (з подальшими змінами).

Відповідно до ст. 1 Закону, інформація - це відомості в будь-якій формі й вигляді збережені на будь-яких носіях (у тому числі листування, книги, примітки, ілюстрації (карти, діаграми, органі-грами, малюнки, схеми тощо), фотографії, голограми, кіно-, відео-, мікрофільми, звукові записи, бази даних комп'ютерних систем або повне чи часткове відтворення їх елементів), пояснення осіб та будь-які інші публічно оголошені чи документовані відомості

Інформацію як відомості, подані у вигляді сигналів, знаків, звуків, рухомих або нерухомих зображень чи в інший спосіб, визначає ст. 1 Закону України «Про телекомунікації» від 18 листопада 2003 р,

Інформація у формі, придатній для автоматизованої обробки її засобами обчислювальної техніки, є даними.

Закон України «Про телебачення і радіомовлення» від 21 грудня 1993 р. (у новій редакції) наводить поняття аудіовізуальної інформації - будь-яких сигналів, що сприймаються зоровими і слуховими рецепторами людини та ідентифікуються як повідомлення про події, факти, явища, процеси, відомості про осіб, а також коментарі (думки) про них, що передаються за допомогою зображень та звуків (ст, 1),

Таким чином, незважаючи на конкретизацію змісту, організаційної форми інформації, в чинному законодавстві визначення цієї категорії базується насамперед на формулі: інформація ~ відомості, повідомлення.

Ознаками інформації відповідно до законодавства (статті 38, 39 Закону «Про інформацію», статті 6, 13 Закону «Про науково-технічну інформацію») є те, що вона може бути об'єктом:

> права власності;

> товарних відносин.

ІНФОРМА1ХІЙНЕ ПРАВО УКРАЇНИ

Оскільки інформація - категорія нематеріальна, матеріальною формою її існування в інформаційио-правових відносинах є носії інформації.

У спеціальній літературі виділяють, наприклад, два види носіїв:

>жорсткі носії -- такі, до яких інформація прив'язана у вигляді набору букв, символів, знаків тощо (папір, мікроносії, лазерні диски, що не стираються, тощо);

> віртуальні носії, до які«: інформацію неможливо прив'язати жорстко (дискети з перезаписом, касети магнітних стрічок, ЕОМ тощо)1.

Закон «Про інформацію» (ст. 26) до носіїв інформації зараховує: документ; інші носії, як матеріальні об'єкти, що зберігають інформацію; повідомлення засобів масової інформації; публічні виступи.

При цьому документ в інформаційних відносинах - це передбачена законом матеріальна форма одержання, зберігання, використання і поширення інформації шляхом фіксації її на папері, магнітній, кіно-, відео- та фотоплівці або на іншому носієві. Розрізняють первинний документ, що містить вихідну інформацію, та вторинний документ - результат аналітико-синтетичної та іншої переробки одного або кількох документів.

Чинне законодавство використовує категорію «документ» для визначення предмета правового регулювання інформаційних відносин.

Так, ст. 1 Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» від 24 грудня 1993 р. (із змінами та доповненнями), який встановлює загальні засади державної політики у сфері архівної справи та діловодства, наводить таке визначення архівного документа:

документ незалежно від його виду, виду матеріального носія інформації, місця і часу створення та форми власності на нього, що припинив виконувати функції, для яких був створений, але зберігається або підлягає зберіганню з огляду на значущість для особи, суспільства чи держави або цінність для власника також як об'єкт рухомого майна.

1 Бачило И.Л Информационное право / И.Л. Бачило, В.Н. Лопатин, MA. Федотов. -М., 2001. -С. 143-144.

КОСТЕЦЬКА ГЛ.

Закон України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22 травня 2003 р. містить поняття електронного документа, тобто документа, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити (ст. 5 Закону).

Похідними від поняття «документ» є поняття «інформаційні ресурси».

Наприклад, Закон України «Про бібліотеки і бібліотечку справу» від 27 січня 1997 p., який встановлює засади однієї з галузей інформаційної діяльності, визначає інформаційні ресурси як сукупність документів в інформаційних системах (бібліотеках, архівах, базах даних тощо).

А ст, 1 Закону «Про науково-технічну інформацію» від 25 червня 1993 р. під інформаційними ресурсами науково-технічної інформації розуміє систематизоване зібрання науково-технічної літератури і документації (книги, брошури, періодичні видання, патентна документація, нормативно-технічна документація, промислові каталоги, конструкторська документація, звітна науково-технічна документація з науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, депоновані рукописи, переклади науково-технічної літератури і документації), зафіксовані на паперових чи інших носіях.

Водночас сукупність упорядкованих первинних документів і довідково-пошукового апарату, призначених для задоволення інформаційних потреб, визначається законом як довідково-інформаційний фонд.

Існуючі термінологічні розбіжності, наявні в нормативних актах, пояснюються, по-перше, недостатньою розробленістю теоретичних засад інформаційного права; по-друге, стихійністю процесу законотворення у відповідній галузі; по-четверте, відсутністю механізму аналізу ефективності застосування інформаційно-правових норм, ступеня їх впливу на суспільні відносини, інформаційну діяльність їхніх учасників.

Інформація - важлива складова понять «інформаційна (автоматизована) система», «інформаційно-комунікаційна система», «телекомунікаційна система», визначених Законом України «Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах» (у редакції від 31 травня 2005 p.), який регулює відносини у сфері захисту інформації у відповідних системах.

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО УКРАЇНИ

Основними видами інформації відповідно до Закону «Про інформацію» є:

> статистична інформація;

> адміністративна інформація (дані);

> масова інформація;

> інформація про діяльність державних органів влади та органів місцевого (і регіонального) самоврядування;

> правова інформація;

> інформація про особу;

> інформація довідково-енпиклопедичного характеру;

> соціологічна інформація.

Статистична інформація (дані) - офіційна документована державна інформація, яка кількісно характеризує масові явища та процеси, що відбуваються в економічній, соціальній та інших сферах життя України та її регіонів.

Правові відносини в державній статистиці як централізованій системі збирання, опрацювання, аналізу, поширення, захисту та використання статистичної інформації; організаційні засади здійснення державної статистичної діяльності регулює Закон України «Про державну статистику» від 17 вересня 1992 р. (з подальшими змінами і доповненнями) та інші підзаконні акти.

Відповідно до названого закону статистична інформація, отримана на підставі проведених органами державної статистики статистичних спостережень, існує у вигляді первинних даних щодо респондентів, статистичних даних, що пройшли одну чи декілька стадій опрацювання та накопичені на паперових, магнітних та інших носіях або в електронному вигляді, аналітичних матеріалів, підготовлених на підставі цих даних.

Первинними даними є інформація щодо кількісної та якісної характеристики явищ і процесів, яка подана респондентами під час статистичних спостережень.

Статистичними даними є інформація, отримана внаслідок спеціальної інформаційної діяльності - статистичних спостережень, опрацьована і подана у формалізованому вигляді відповідно до загальноприйнятих принципів та методології.

Статистичні дані як результат зведення та групування первинних даних, за умови забезпечення їх знеособленості, називають зведеною знеособленою статистичною інформацією (даними).







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 756. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия