Студопедия — Інтерпретація факторів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Інтерпретація факторів






Фактор А – «замкнутість - товариськість»

При низьких оцінках людина характеризується як некомунікабельна, замкнена, байдужа, їй притаманна певна ригідність і зайва суворість в оцінці людей. Вона скептично настроєна, холодна по відношенню до оточуючих, полюбляє бути на самоті, не має друзів, із якими можна бути відвертою.

При високих оцінках людина відкрита і добросердна, товариська і добродушна. Їй властива природність і невимушеність у поведінці, уважність, доброта, добросердечність у стосунках. Вона охоче працює з людьми, активна в усуненні конфліктів, довірлива, не боїться критики, переживає яскраві емоції, жваво відгукується на будь-які події.

Фактор орієнтований на вимір комунікабельності людини в малих групах.

Фактор B – «інтелект»

При низьких оцінках людині властиві конкретність і деяка ригідність мислення, може мати місце емоційна дезорганізація мислення.

При високих оцінках спостерігається абстрактність мислення, кмітливість, людина швидко навчається. Існує деякий зв’язок із рівнем вербальної культури та ерудицією.

Фактор С – «емоційна нестійкість - емоційна стійкість»

При низьких оцінках виражена низька толерантність щодо фрустрації, чутливість, мінливість інтересів, схильність до лабільності настрою, дратівливість, стомлюваність, невротичні симптоми, іпохондрія.

При високих оцінках людина витримана, працездатна, емоційно зріла, реалістично настроєна. Вона краще здатна підкорятися вимогам групи, характеризується сталістю інтересів. У неї відсутнє нервове стомлення. У крайніх випадках може мати місце емоційна ригідність і нечутливість.

Цей фактор пов’язаний із силою нервової системи, лабільністю і переважанням процесу гальмування.

Фактор Е – «підпорядкованість - домінантність»

При низьких оцінках людина сором’язлива, схильна поступатися дорогою іншим. Вона часто виявляється залежною, бере провину на себе, тривожиться про можливі свої похибки. Їй властива тактовність, шанобливість, покірність до повної пасивності.

При високих оцінках людина владна, незалежна, самовпевнена, вперта до агресивності. Вона незалежна у судженнях і поведінці, свій образ мислення схильна вважати законом для себе й оточуючих. У конфліктах обвинувачує інших, не визнає влади і тиску зі сторони, віддає перевагу авторитарному стилю керівництва, але і бореться за більш високий статус; конфліктна, норовлива.

Фактор F – «стриманість - експресивність»

При низьких оцінках людина характеризується розсудливістю, обережністю, розважливістю, мовчазністю. Схильна все ускладнювати, їй властива деяка занепокоєність, песимістичність у сприйнятті дійсності. Тривожиться за майбутнє, очікує невдач. Оточуючим вона здається нудною, млявою і надміру манірною.

При високих оцінках людина життєрадісна, імпульсивна, безтурботна, весела, говірка, жвава. Енергійна, соціальні контакти для неї емоційно значимі. Вона експансивна, відверта у стосунках із людьми. Емоційність, динамічність спілкування призводять до того, що вона часто стає лідером та ентузіастом групової діяльності, вірить в удачу.

Оцінка за цим фактором відбиває емоційну забарвленість і динамічність спілкування.

Фактор G – «переважання емоційності в поведінці - висока нормативність поведінки»

При низьких оцінках людина схильна до мінливості, підпадає під вплив випадку й обставин. Не робить зусиль для дотримання групових вимог і норм. Вона характеризується безпринципністю, неорганізованістю, безвідповідальністю, гнучкими установками щодо соціальних норм. Свобода від впливу норм може призводити до антисоціальної поведінки.

При високих оцінках спостерігається усвідомлене дотримання норм і правил поведінки, наполегливість у досягненні цілей, точність, відповідальність, ділова спрямованість.

Цей фактор визначає, якою мірою різні норми та заборони регулюють поведінку і відносини людини.

Фактор Н – «боязливість - сміливість»

При низьких оцінках людина сором’язлива, невпевнена у своїх силах, стримана, несмілива, вважає за краще перебувати в тіні. Віддає перевагу одному-двом друзям, людям, ніж великому товариству. Вирізняється підвищеною чутливістю до погрози.

При високих оцінках людині властива соціальна сміливість, активність, готовність мати справу з незнайомими обставинами і людьми. Вона схильна до ризику, тримається вільно, розкуто.

Цей фактор визначає реактивність на погрозу в соціальних ситуаціях і визначає ступінь активності в соціальних контактах.

Фактор І – «жорсткість - чутливість»

При низьких оцінках людині властива мужність, самовпевненість, безстрасність, реалістичність суджень, практичність, деяка жорсткість, суворість, черствість щодо оточуючих.

При високих оцінках спостерігається м’якість, залежність, прагнення до заступництва, схильність до романтизму, артистичність натури, жіночність, художність у сприйнятті світу. Можна говорити про розвиток здатності до емпатії, співчуття, співпереживання і розуміння інших людей.

Фактор L – «довірливість - підозрілість»

При низьких оцінках людина характеризується відвертістю, довірливістю, доброзичливістю по відношенню до інших людей, толерантністю, товариськістю, людина вільна від заздрощів, легко ладнає з людьми і добре працює в колективі.

При високих оцінках людина ревнива, заздрісна, характеризується підозрілістю, їй властива зарозумілість. Її інтереси звернені на саму себе, вона, як правило, обережна у вчинках, егоцентрична.

На загал цей фактор свідчить про емоційне ставлення до людей.

Фактор М – «практичність - мрійливість»

При низьких оцінках людина практична, сумлінна. Орієнтується на зовнішню реальність і підкоряється узвичаєним нормам, їй властива деяка обмеженість і зайва пильність до дрібниць.

При високій оцінці можна говорити про розвинену уяву, орієнтовану на свій внутрішній світ, високий творчий потенціал людини.

Фактор N – «прямолінійність - дипломатичність»

При низьких оцінках людині властива прямолінійність, наївність, природність, безпосередність поведінки.

При високих оцінках людина характеризується розважливістю, проникливістю, розумним і сентиментальним підходом до подій і оточуючих людей.

Фактор О – «впевненість у собі - тривожність»

При низьких оцінках людина холоднокровна, спокійна, впевнена у собі.

При високих оцінках людині властива тривожність, депресивність, вразливість, вразливість.

Фактор Q1 – «консерватизм - радикалізм»

При низьких оцінках людина характеризується консервативністю, усталеністю стосовно традиційних труднощів, вона знає, у що повинна вірити, і незважаючи на неслушність деяких своїх принципів, не шукає нових, із сумнівом ставиться до нових ідей, схильна до моралізації і повчань. Вона опирається змінам і не зважає на аналітичні й інтелектуальні аргументи.

При високих оцінках людина критично настроєна, характеризується наявністю інтелектуальних інтересів, аналітичністю мислення, прагне бути добре поінформованою. Більш схильна до експериментування, спокійно сприймає нові, нетрадиційні погляди і зміни, не довіряє авторитетам, на віру нічого не приймає.

Фактор Q2 – «конформізм - нонконформізм»

При низьких оцінках людина залежна від групи, громадської думки, віддає перевагу і працювати, і приймати рішення разом з іншими людьми, орієнтується на соціальне схвалення. При цьому їй найчастіше бракує ініціативи у прийнятті рішень.

При високій оцінці людина віддає перевагу власним рішенням, незалежна, йде по обраному нею самою шляху, сама приймає рішення і діє, проте вона не завжди домінантна, тобто, маючи власну думку, не прагне нав’язати її оточуючим. Не можна сказати, що вона не любить людей, вона просто не потребує їхнього схвалення і підтримки.

Фактор Q3 – «низький самоконтроль - високий самоконтроль»

При низьких оцінках спостерігається недисциплінованість, внутрішня конфліктність уявлень про себе, людина не орієнтована на виконання соціальних вимог.

При високих оцінках – розвинений самоконтроль, точність виконання соціальних вимог. Людина контролює свої емоції і поведінку, доводить усі справи до кінця. Їй властиві цілеспрямованість й особистісна інтегрованість.

На відміну від соціальної нормативності поведінки (фактор G), цей фактор вимірює рівень внутрішнього контролю поведінки.

Фактор Q4 – «розслабленість - напруженість»

При низьких оцінках людині властива розслабленість, млявість, спокійність, низька мотивація, лінь, надлишкова задоволеність і незворушність.

Висока оцінка свідчить про напруженість, фрустрацію, наявність збудження і занепокоєння. Стан фрустрації, в якому людина перебуває, є результатом підвищеної мотивації. Їй властива незадоволеність прагнень.

Фактор MD – «адекватність самооцінки»

Чим вища оцінка по цьому фактору, тим більшою мірою людині властиво завищувати свої можливості і переоцінювати себе.

На основі якісного та кількісного аналізу змісту особистісних факторів і їх взаємозв’язків можуть бути виділені такі блоки факторів:

1. Інтелектуальні особливості: фактори B, M, Q1.

2. Емоційно-вольові особливості: фактори C, G, I, O, Q3, Q4.

3. Комунікативні властивості й особливості міжособистісної взаємодії: фактори A, H, F, E, Q2, N, L.







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 614. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия