Студопедия — Гемоглобины. Структура глобина и гема. Нормальные гемоглобины, биосинтез нормальных гемоглобинов в онтогенезе.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Гемоглобины. Структура глобина и гема. Нормальные гемоглобины, биосинтез нормальных гемоглобинов в онтогенезе.






 

Поза межами України по першій світовій війні зріст української преси йде в першу чергу за оке­аном. Деякі органи тут продовжують виходити з минулих часів - такі як "Свобода";, що від 1920 р. появ­ляється вже як щоденна газета тиражем у 16.500 примір­ників; "Народна Воля"; (тричі на тиждень); "Америка";.

Народжуються нові органи, переважно газетного типу. У 1923 р. почав виходити тижневий орган поступового, демократичного напрямку як орган Товариства "Оборона України" під назвою "Українська Громада";.

Пізніше під проводом д-ра М.Мандрики вихо­дить орган соціалістич­но-революційного напрямку під назвою "Правда і Воля";, що з газетного типу переходить потім на журнал.

У Дет­ройті виходить орган поступово-демократичний під на­звою "Пора";, а потім "Нова Пора"; (пізніше "Нова Громад­ська Пора"; під проводом Н.Григоріїва). Далі - орган націоналістичної думки "Новий Шлях"; (Саскатун, Канада), "Націоналіст"; (Нью-Йорк) і його продовження - "Украї­на";; так само "Україна"; в Буенос-Айресі, там же - "Наш Клич", "Січовий Клич"; та інші.

Органами, що відбивали думки і національно-політичне становище гетьманського руху, були "Наш Стяг"; (під проводом О.Шаповала), "Січ"; (Чікаго), "Український Робітник"; (Торонто).

Тижневик "Праця"; виходив впродовж десятиліть, і це найстаріша з досі існуючих газет в Бразилії. Почалося її видання в грудні 1913 р. в місті Парана, де й досі існує найбільший в цій країні за чисельністю й розвинений організаційно український осередок.

У перші роки видання вона мала підзаголовок "Одинока українська часопись в Бразилії". Видавник - видавнича спілка василіян. Це був фінансово потужний інформаційно-просвітницький та релігійно-католицький журнал; в 1936 р. тут навіть видавали додаток "Недільне слово";, який роздавали безкоштовно.

Основні теми журналу: ідея соборності України; ідея збереження національної свідомості в діаспорі; ідея підтримання мови; історія українського народу, культури, літератури; друкування літературних пам'яток, зокрема творів Маркіяна ПІашкевича.

Газета відрізнялась жанровим багатством та професійністю журналістів. Вона обмінювалася матеріалами з іншими газетами України, такими як "Українське діло", "Українське слово";. Життя етнічної батьківщини газета висвітлювала широко і агресивно по підношенню до комуністичного режиму, зокрема переслідувань українських діячів уСРСР.

Завдання, які вирішувала ця газета:

- згуртування українців Бразилії навколо пресового органу, який зв’язує їх між собою, з етнічною батьківщиною та з українськими осередками в інших країнах;

- національне виховання молоді;

- зусилля до визнання українського народу в світі як етнічної одиниці.

Втім, "Праця"; не відчужувалася й від суспільного життя своєї країни. В газеті була постійна рубрика "Бразилійські вісті";, яка велася цілком професійно.

Незважаючи на те, що більшість матеріалів подавалася без підписів, серед відомих редакторів, авторів були П.Карманський, С.Дністрянський, Г.Хомишин.

Виходили також органи комуністично-совєтофільського напрямку, такі як "Щоденні Українські Вісті", "Українські Робітничі Вісті"; (Вінніпег); "Фармерське життя"; (Вінніпег).

Виходить кілька газет церковно-релігійного ха­рактеру.

Пізніше робляться спроби видавати журнали. Один з перших - ілюстрований загальноосвітній місячник під назвою "Заморський Вістник";. Видає його з 1920 р. "Робітнича Книгарська і Видавнича Спілка" в Торонто за редакцією П.Крата. Незважаючи на добре ведення як освітнього органу, що приносив багату і різно­манітну лектуру, він протримався лише рік і припи­нив своє існування через брак фондів.

Після того з'являється декілька журналів популя­рно-літературно-громадського характеру: "Воля Украї­ни", "Нова Україна", "Рання Зоря"; в Нью-Йорку. Всі во­ни мали короткий вік.

Більш поважного характеру набирає ілюстрований місячник, присвячений культурним і економічним спра­вам українців в Едмонтоні (Канада) під назвою "Західні Вісти";, що 1928 р. виходять за редакцією Я. Крета. Тоді ж появляється журнал, присвячений для робітничої самоосвіти під назвою "Світло"; (1928-1929; Нью-Йорк). Там же (Нью-Йорк) виходить "Вістник ОДВУ"; як центральний орган Організації Державного Визволення України націоналістичного напрямку (1923-1933 рр.). У Вінніпегу вихо­дить комуністичний журнал "Робітниця"; та того ж напря­мку журнал для молоді "Молодий Світ";.

В 1920-1921 рр. в Нью-Йорку виходить місячник для справ промислу, торгівлі і просвіти, що його видає "Січо­вий Базар" під назвою "Базар"; (1934). У Пітсбургу - "Жіночий Світ"; (1933-1934), а у Саскатуні з 1918 р. орган "Студенського Кружка"; при Інституті ім. П.Могили під назвою "Каменярі";. Органом української молоді був та­кож місячник організації "Мазепинці";. Виходив він ла­тинкою під назвою "Мазепинець"; в Чікаго (1931-1932).

З органів церковно-релігійного змісту були такі часо­писи: "Сіяч"; - Української Автокефальної Православної Церкви в ЗДА, що почав виходити в Чікаго з 1921 р., і "Віра та Знання";, часопис євангельського християнства (Торонто, 1923-1924 рр.).

Та найширше розви­нулися тут органи гумору і сатири. Крім "Молота";, що ви­ходив у Нью- Йорку в 1919-1924 рр., виходили також такі часописи, як двотижневик "Оса"; (Чікаго, 1918—1921), "Ба­тіг"; (Чікаго, 1921), "Перець"; (Нью-Йорк, 1924), "Пугач"; (Нью-Йорк, 1925), "Сміх і Правда";, що почав виходити у Нью-Йорку 1939 р.

Преса бачванських українців

Першим органом бачванських українців (Югосла­вія) стає тижнева газета під назвою "Руски Но­вини";, що виходила в 1924-1939 рр. місцевою говіркою в Керестурі-Дякові. Там же виходила українською мовою двічі на тиждень га­зета під назвою "Рідне Слово";, яку видавав о. М.Фірак. Протрималася до 1939 р.

В 1936-1938 рр. в Керестурі виходив місцевою го­віркою журнал "Думка";, а з 1939 р. - літературною українською мовою як націоналістичний орган під проводом М.Бучка (Раєво Село). Товариство "Просвіта" у Загребі видавало загальноосвітній орган "Вістник";, що виходив в 1936-1939 рр.

Гемоглобины. Структура глобина и гема. Нормальные гемоглобины, биосинтез нормальных гемоглобинов в онтогенезе.

 

К группе гемопротеидов относятся гемоглобин и его производные, миоглобин и ферменты – цитохромная система, каталаза и пероксидаза.

Все хромопротеиды содержат различные по составу и структуре белки. Небелковый компонент обладает структурным сходством.







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 436. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия