Студопедия — СОЦІАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ ЯК ОБ'ЄКТ УПРАВЛІННЯ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

СОЦІАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ ЯК ОБ'ЄКТ УПРАВЛІННЯ






 

Психологічна суть соціальної організації. Будь-які цілі людини можуть бути досягнуті лише в процесі його спільної діяльності з іншими людьми. Форми такої діяльності численні. Але усе їх різноманіття, на думку М. И. Бобневой (1979), можна звести до наступних трьох: група, соціальна організація і спільність.

Організації існують лише з однієї причини: щоб допомогти людям зробити те, що поодинці було б не під силу.

Р. Уотермен

У теорії управління, соціології і психології існують різні підходи до об'єкту управління, що пояснюється відмінністю предметів вивчення в кожній науці. Теорія управління як об'єкт управління розглядає соціальну організацію як структуру і систему. Соціологія і психологія розглядають як об'єкт управління соціальну групу з усіма властивими для неї феноменами. Іншими словами, соціальна організація виступає частковим випадком соціальної групи з властивими їй особливостями. Для психології управління, як і для загальної теорії управління, категорія "соціальна організація" є ключовою. Це поняття зародилося в надрах гуманітарних наук і витіснило такі невизначені терміни, як "соціальний інститут" і "система".

Сталим і загальновизнаним є визначення організації як специфічної форми об'єднання групи індивідів (двох і більше), діяльність яких свідомо координується суб'єктом управління для впорядкування спільної діяльності і для досягнення загальної мети або цілей. Суть соціальної організації полягає в тому, що у усіх людей, що об'єдналися, передбачається наявність загальних інтересів. Люди об'єднуються в організації в ім'я цілей, яких вони не могли б досягти, діючи поодинці, або лише ціною екстраординарних зусиль.

Мабуть, два соціальні феномени:

синергія (при об'єднанні зусиль і волі учасників організації досягаються вищі результати, ніж ті, що можуть бути отримані при простому підсумовуванні зусиль ізольованих індивідів);

фасилітація (полегшення роботи при будь-якому виді спільної діяльності).

Потреба в спільній, об’єднаній дії на основі визнання і підпорядкування або солідарності між людьми служить головною причиною створення самих різних організацій. Історичний досвід доводить, що організована меншість має більшу силу і має більші шанси на успіх, чим неорганізована більшість. Члени організації розглядаються функціонально, передусім, не як особи, а як носії певних соціальних ролей.

Закон надійності організації: надійність організації назад пропорційна чисельності її ланок і масі керівних вказівок.

Зазвичай виділяють наступні види організації:

бюрократія, тобто адміністративні органи і установи;

установи тотального типу (лікарні, в'язниці, монастирі, військові підрозділи та ін.);

добровільні організації (неурядові, комерційні, недержавні та ін.).

Найбільш суттєвими ознаками організації є наступні:

1) Цілеспрямованість і системність. Будь-яка організація створюється для реалізації якихось соціально значущих цілей. У будь-якій організації спочатку задана і дотримується система ролей, позицій, статусів. Організація прагне до синхронності діяльності її членів.

2) Розподіл праці і висока міра спеціалізації. Завдання, що стоять перед організацією, розподіляються серед різних позицій в ній як офіційні обов'язки. У будь-якій організації існує розподіл праці по горизонталі і вертикалі. Кожен член організації спеціалізується на якій-небудь трудовій операції, якому-небудь виді діяльності. Кожна організація має різні відділи, служби, дрібніші організації і тому подібне для вирішення конкретних завдань.

3) Ієрархічна структура влади. Зазвичай така ієрархія має форму піраміди, в якій кожен посадовець відповідальний перед вищестоящим керівництвом і має в розпорядженні владу над тими, хто знаходиться нижче за нього.

4) Формалізація діяльності. Рішення і дії посадовців задаються формально встановленою системою правил і інструкцій. Кожен працівник має бути лояльний по відношенню до організації.

5) Наявність адміністративної структури, штатних співробітників і публічного офісу. Організація має в розпорядженні спеціальний адміністративний штат, в завдання якого входить забезпечення функціонування цієї організації.

6) Контакт соціальних ролей. Члени організації у своїх контактах зобов'язані керуватися позбавленою індивідуальності орієнтацією. Кожен клієнт розглядається як чергова "справа".

Усі компоненти організації упорядковуються відповідно до цих ознак. В той же час ці ознаки виступають одночасно і вимогами суспільства до організації.

У рамках нового управлінського мислення будь-яка соціальна система розглядається як соціотехнічна, оскільки в сучасних умовах постійно взаємодіють дві підсистеми:

технічна, яка включає не лише машини, верстати, устаткування, усі види технології і тому подібне, але і управлінські знання, організаційні структури, методи планування, технічні прийоми і навички роботи, рівень підготовки і кваліфікації робочої сили, її професійний склад та ін.;

соціальна, яка включає усі форми морального і матеріального стимулювання праці, стиль управління, участь працівників в процесі ухвалення рішень, можливості кар'єри і просування по службі, організаційну культуру та ін.

У цих умовах сучасна організація повинна будуватися на наступних принципах:

Ø принцип перспективної діяльності: не можна підлаштовувати організацію до здібностей наявних людей, потрібно будувати її як інструмент для досягнення чітко визначеної мети і підбирати людей, здатних забезпечити досягнення цієї мети;

Ø принцип єдиноначальності: жоден працівник не повинен звітувати про свою діяльність більш ніж перед одним керівником і повинен отримувати накази тільки від цього ж керівника;

Ø принцип спеціалізації управління: усі дії, що регулярно повторюються, слід твердо розподіляти між працівниками апарату і не дублювати їх;

Ø принцип діапазону управління: на одного керівника не повинне доводитися більше 6-12 підлеглих;

Ø принцип вертикального обмеження ієрархії: чим менше ієрархічних східців, тим легше управляти організацією;

Ø принцип делегування повноважень: керівник ніколи не повинен сам робити те, що може зробити його підлеглий.

Таким чином, сучасна організація повинна буде мати:

невеликі організаційні підрозділи з невеликим числом працівників, але працівників з набагато вищим, ніж раніше, кваліфікаційним і освітнім рівнем;

невелике число рівнів управлінської ієрархії, майже повне скасування організаційної піраміди;

бригадні організаційні структури;

орієнтацію діяльності на обслуговування споживача;

гнучкий, швидкозмінюваний спектр можливостей;

мінімум запасів і гнучкі виробничі системи;

вищий рівень виробництва і нижчі його витрати.

Структура соціальної організації. Будь-яка організація має як формальну, так і неформальну структури. Формальна структура представлена наступними різновидами:

Ø посадова структура. У ній зазвичай вказується штатно-посадовий склад організації;

Ø функціональна структура. Наприклад, керівники, фахівці і службовці апарату управління (про це вже йшла мова в першій главі);

Ø соціально-демографічна структура. У ній виділяються групи за віком, підлозі, соціальному положенню та ін.;

Ø професійно-кваліфікаційна структура. У ній зазвичай виділяються групи по досвіду роботи, по загальній і спеціальній освіті і тому подібне

Разом з формальними структурами, в будь-якій організації існують і серйозно впливають на загальний стан справ неформальні структури і групи. Вони є спонтанно виникаючими мікрогрупами людей, які регулярно вступають в неформальну взаємодію для досягнення певної мети.

Причини виникнення неформальних груп усередині організації, можна звести до наступних трьом:

1. незадоволення потреб, що виходять за межі організації;

2. у неформальній групі більше можливостей діяти та \ можливість попросити допомоги у колег;

3. потреба бути ближче до тих, кому ми симпатизуємо (американські психологи з'ясували, що на роботі люди схильні взаємодіяти з тими, хто поруч, на відстані 1-1,5 м, а не на відстані декількох метрів).

У будь-якій організації робота тяжіє до найнижчого рівня ієрархії.

Аксіома Вейля

Основна проблема у зв'язку з цим - цілі неформальних груп не повинні суперечити цілям організації, а в ідеалі - сприяти досягненню цілей організації.

У вітчизняній і зарубіжній літературі багато уваги приділено взаємодії формальних і неформальних структур в організації. В результаті проведених досліджень виявлений ряд закономірностей функціонування неформальних структур.

По-перше, доведена хибність думки, що виникнення неформальних мікрогруп є показник неефективного управління. Виникнення мікрогруп - об'єктивний процес, викликаний потребами індивіда в неформальному, міжособовому спілкуванні, якого бракує у формальній структурі.

По-друге, встановлено, що в неформальних структурах спочатку спостерігається тенденція до опору змінам. При відповідній діагностиці і роботі керівника з мікрогрупою дія цієї тенденції значно ослабляється.

По-третє, в будь-якій організації є один або декілька неформальних лідерів, які мають не менший вплив, ніж керівник, хоча використовують при цьому, в основному, свої особові, індивідуальні якості і роблять ставку на людські взаємини. Неформальний лідер - це член організації, який часто не є офіційним керівником, але через свої особисті якості і професійні навички має авторитет в організації і чинить істотний вплив на її поведінку і діяльність.

Нарешті, по-четверте, в організації може відбуватися зміна лідерів залежно від зміни діяльності, ситуацій і так далі. Виявлено декілька типів лідерів: діловий лідер (той, хто краще за інших уявляє собі суть справи і має досвід в рішенні основних завдань, що стоять перед групою); емоційний лідер (що має найбільшу привабливість, атракцію). Може бути також і ситуативний лідер (той, хто більш за інших здатний в якийсь невеликий проміжок часу повести за собою більшість організації).

Ось який алгоритм діяльності рекомендують фахівці психології управління М. Х. Мескон, М. Альберт і Ф. Хедоури (1992):

· визнати існування неформальної структури і ні в якому разі не робити заходів щодо її ліквідації і не загрожувати її існуванню;

· працювати з нею за наступною програмою: нейтралізація лише тої діяльності, яка йде врозріз з цілями організації; заохочення тих мікрогруп, які не заважають, а сприяють досягненню цілей організації;

· знати лідерів мікрогруп, регулярно зустрічатися з ними, сам факт цієї зустрічі (а не зміст розмови) робити надбанням гласності;

· перш ніж зробити які-небудь дії, прораховувати їх можливі негативні дії на неформальні організації;

· щоб ослабити опір змінам з боку неформальних мікрогруп, залучати їх до розробки і реалізації ряду рішень;

· швидко видавати точну інформацію, тим самим перешкоджаючи поширенню чуток.








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 726. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия